Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фолкер Шльондорф, Вим Вендерс, Тери Гилиъм, Тед Кочев на София Филм Фест

КИНО КЛАСИКИ

Фолкер Шльондорф, Вим Вендерс, Тери Гилиъм, Тед Кочев на София Филм Фест

Втората част на "СФФ 25" включва още Горан Паскалевич, Тери Джоунс, Хю Хъдсън и Роман Балаян

Вим Вендерс на 14-ия кинофестивал в Цюрих през 2018 г. (Снимка: Getty Images)

По случай юбилея на фестивала представяме 25 изключителни кинотворци, които са получили лично Наградата на София на Столичната община на издания на София Филм Фест през изминалите 25 години. Присъствието на такива светила на световното кино на фестивала е една от причините София да бъде обявен за един от Творческите градове на киното на ЮНЕСКО.

Повечето филми в тази юбилейна програма ще бъдат представени лично от техните автори с уникални видео-обръщения, които могат да се гледат единствено в киносалоните. Част от филмите са дигитално възстановени и могат да бъдат видени само в кината и програмата на 25-тия София Филм Фест!

Още

25 легендарни режисьори на 25-ия София Филм Фест

25 легендарни режисьори на 25-ия София Филм Фест

Тери Джоунс е един от големите приятели на София Филм Фест, чиято непрежалима загуба покруси света на киното през 2020 година и пречупи още една брънка от легендарната британска група творци, прочутите "Монти Пайтън". София Филм Фест е имал честта и привилегията да посрещне като специални гости в различни години Майкъл Пейлин и Тери Гилиъм, а Тери Джоунс е гостувал у нас не един или два, а три пъти в новата история на Дома на киното и София Филм Фест.

Фолкер Шльондорф и Стефан Китанов (Снимка: София Филм Фест)

Съвсем закономерно е да го представим пред публиката през 2021 година с "Животът на Брайън според Монти Пайтън" - емблематична творба, превърнала се в канон за тази специална "класическа британска сатира с комедийни елементи". Като във всяко грандиозно произведение от жанра, "Монти Пайтън" не само нападат и хулят обекта на сатирата си - фанатизма и лицемерието на институционализираната религия и политика - по неповторимия си начин, но предлагат и алтернатива: бъди индивидуалност, мисли със собствената си глава, не се оставяй другите да те водят... Филмът ще бъде представен със специално видео от изключителния актьор и сценарист Майкъл Пейлин.

Още

13 впечатляващи регионални филма в Балканския конкурс на 25-ия София Филм Фест

13 впечатляващи регионални филма в Балканския конкурс на 25-ия София Филм Фест

Още един легендарен член на "Монти Пайтън" ще участва активно в празника 25-и София Филм Фест. Тери Гилиъм ще получи наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум, присъдена му от Международната федерация на филмовите критици, и ще изнесе специален мастерклас, модериран от водещия британски кинокритик Дерек Малкълм - това ще се случи на 13 март и събитието ще бъде предавано директно в социалните мрежи и на сайтовете на фестивала и ФИПРЕССИ. Така първата събота на фестивала - 13 март - е посветена на творчеството на двамата велики Тери с участието и на не по-малко великия Майкъл: майсторският клас започва непосредствено след прожекцията на "Животът на Брайън според Монти Пайтън", а веднага след края на живата връзка с Лондон, публиката в Дома на киното ще има възможност да види на голям екран забележителната класика на Тери Гилиъм "Бразилия".

Тери Гилиъм в София. (София Филм Фест)

Майсторът-разказвач Фолкер Шльондорф представяме с дигитално възстановено копие на "Тенекиеният барабан".

Още

Джафар Панахи с  Наградата на София на 25-ия София Филм Фест

Джафар Панахи с Наградата на София на 25-ия София Филм Фест

Легендарната творба е носител на "Златна палма" в Кан 1979, на Оскар за чуждоезичен филм и ще бъде показан през март в неговата режисьорска версия. Малкият Оскар получава своя дълго чакан подарък - тенекиен барабан и взема решение, което променя следващите 18 години от живота му. Виждайки двуличното поведение на своето немско-полско семейство, Оскар решава да спре да расте - дните отминават, а Оскар остава недокоснат от времето. Вечно със своя барабан, той безмилостно го бие винаги когато нещо го ядоса...

Горан Паскалевич представяме с "Въпреки мъглата".

Горан Паскалевич в София, зам. кмета по култура Тодор Чобанов му връчва наградата на София. (Снимка: София Филм Фест)

Сръбският режисьор и приятел на фестивала трябваше лично да представи последния си филм в програмата на 24-ия София Филм Фест - прожекциите през 2021 са в негова памет, след като пътят му в нашия свят бе прекъснат от съдбата преди половин година. Творбата му е посветена на световния проблем с емиграцията - според Интерпол над десет хиляди непълнолетни бежанци без родителска грижа скитат из пътищата на Европа. Половината от тях се намират в Италия. Разказът запознава публиката с Мохамед - момче, което намира подслон при семейство, загубило детето си. Новите му родители започват да се сблъскват със съпротива както от околните, така и от страна на собствените си роднини, които не приемат решението им да задържат момчето. Това е история от настоящето в нашия свят, който все повече потъва в ксенофобската мъгла.

Хю Хъдсън представяме с "Огнените колесници".

Хю Хъдсън в София (Снимка: София Филм Фест)

Филмът, получил четири награди "Оскар", три награди "БАФТА", "Златен глобус" за 1982 година и актьорски приз от Кан 1981, е емблематичен разказ за истинската история на Ерик Лидъл и Харълд Ейбрахамс, които надмогват личните си проблеми и се надпреварват за златен олимпийски медал през 1924 г. съответно за Великобритания и Шотландия. Дълбоко религиозният Лидъл застава на старта, въпреки че той се пада в неделя, а евреинът Ейбрахамс трябва да се изправи срещу антисемитизма. Прожекциите са посветени на паметта на актьора и приятел на България Бен Крос.

Тед Кочев представяме с епохалния "Рамбо: Първа кръв".

Тед Кочев получава наградата на София за принос в киноизкуството. (Снимка: BulFoto)

Още

Холивудската легенда Тед Кочев разказва в книга за клопките на славата, която никога не идва сама

Холивудската легенда Тед Кочев разказва в книга за клопките на славата, която никога не идва сама

Филмът с участието на Силвестър Сталоун се сдобива с култов статус в последните 40 години. Джон Дж. Рамбо е бивш войник от Специалните части на САЩ, преследван от спомена за събитията във Виетнам. Когато идва във Вашингтон, за да види свой приятел, между него и местен шериф назрява сериозен конфликт. Рамбо попада в затвора, успява да избяга от там, но в гонитбата с представителите на закона трябва да се намеси един полковник, командващ офицер на Рамбо, за да спаси и него, и управлението на шерифа, преди нещата да са излезли извън контрол.

Вим Вендерс представяме с "Алис в градовете".

Вим Вендерс (Снимка: Getty Images)

Още

Вим Вендерс: Като режисьор съм повече занаятчия, отколкото артист

Вим Вендерс: Като режисьор съм повече занаятчия, отколкото артист

Един от легендарните световни творци на киното е изключителен приятел на София Филм Фест и България, като през годините е гостувал у нас няколко пъти. Неговите творби неизменно присъстват в различни програми на фестивала, в опит да предадем мъдростта и изключителния финес, с които се отличават филмите му, на няколко поколения киномани. В рубриката "СФФ 25" Вендерс е представен с дигитално възстановено копие на един от първите му филми от 70-те години на ХХ век. В него немски журналист изпада в творческа криза и решава да се завърне в Германия; докато се опитва да резервира полет, се запознава с германка и нейната деветгодишна дъщеря, които също търсят самолетни билети. Покрай общите грижи тримата стават приятели и майката моли писателят за услуга - временно да се грижи за Алис. Скоро става ясно, че двамата ще трябва да прекарат заедно по-дълго време, отколкото са очаквали, обикаляйки Европа в търсене на бабата на Алис...

Роман Балаян представяме с "Грешка в диагнозата".

Роман Балаян с Наградата на София (Снимка: София Филм Фест)

Най-новият филм на украинския режисьор разказва за опитния хирург Алекс, който допуска грешка в диагнозата на седемгодишния си кръщелник. След смъртта на момчето, покрусеният доктор подава оставка. Събитията се развиват по удивителен начин и се превръщат в зашеметяваща история за това как една грешна диагноза, не само от медицинска гледна точка, може да усложни и поквари живота, но и да донесе блаженство от просветлението...

Още

Вим Вендерс работи върху филм за швейцарски архитект

Вим Вендерс работи върху филм за швейцарски архитект

Още

София Филм Фест и Киномания обединяват усилия в името на българското кино

София Филм Фест и Киномания обединяват усилия в името на българското кино

Още

Кои са филмите в Международния конкурс на София Филм Фест?

Кои са филмите в Международния конкурс на София Филм Фест?

Още

Тери Гилиъм и Кристи Пую получават наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум на 25-ия София Филм Фест

Тери Гилиъм и Кристи Пую получават наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум на 25-ия София Филм Фест

Още

"Като за последно" с Мария Бакалова на "София Филм Фест"

"Като за последно" с Мария Бакалова на "София Филм Фест"

Още

Световният хит "Още по едно" на Томас Винтерберг на 25-ия София Филм Фест

Световният хит "Още по едно" на Томас Винтерберг на 25-ия София Филм Фест

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Питър Грийнауей снима филм с Дъстин Хофман и Хелън Хънт в Италия

Снимките на неозаглавения филм се провеждат в Лука, Италия. Историята, също написана от Грийнауей, разказва за писател, който се подготвя за смъртта си

Агнешка Холанд започна снимките на филма си, посветен на Франц Кафка

Лентата ще представи живота на един от най-големите писатели в световната литература под формата на мозайка

Новата директорка на "Берлинале" няма да толерира проява на омраза

"Като филмов фестивал трябва да защитим преди всичко пространството, в което творците могат да говорят за работата си" - това каза Триша Тътъл в комисията по култура на германския парламент.

Филмът за Тръмп с Мария Бакалова и "Безсрамните" на Константин Божанов са в официалната селекция в Кан

Номинараната за "Оскар" актриса се превъплъщава в образа на Ивана Тръмп в биографичния филм "Стажантът" на Али Абаси, който е включен в конкурсната програма и ще се съревновава за "Златна палма"

Дейвид Кроненбърг, Франсис Форд Копола и Кирил Серебренников в конкурсната програма в Кан

Видове доброта" (Kinds of Kindness) на Йоргос Лантимос - мистериозното продължение на "Клети създания", отново събира гръцкия режисьор с актрисата Ема Стоун

Кинофестивалът в Кан избра научнофантастичния епос на Франсис Форд Копола "Мегалополис" за конкурсната програма

Световната премиера на филма на фестивала във Франция ще се състои в петък, 17 май