Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тери Гилиъм и Кристи Пую получават наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум на 25-ия София Филм Фест

ЛЕГЕНДИ НА КИНОТО

Тери Гилиъм и Кристи Пую получават наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум на 25-ия София Филм Фест

Двамата режисьори ще бъде удостоени със специалния приз на Международната федерация на филмовите критици

Тери Гилиъм (Снимка: София Филм Фест)

В продължение на шест години в програмата на София Филм Фест се връчва специалната Награда ФИПРЕССИ 90 Платиниум, която се присъжда от Международната федерация на филмовите критици.

В пред-пандемичните години тя бе представяна лично от Клаус Едер, генерален секретар на организацията, и нейни носители в София са Бела Тар, Горан Паскалевич, Илдико Енеди, Биле Аугуст, Агнешка Холанд. През 2020 година световните творци на киното, които ще получат този приз, са режисьорите Кристи Пую и Тери Гилиъм.

Кристи Пую (Снимка: София Филм Фест)

Още

Кои са филмите в Международния конкурс на София Филм Фест?

Кои са филмите в Международния конкурс на София Филм Фест?

Творчеството на прочутия сценарист и режисьор Кристи Пую е една от причините светът на киното да обърне поглед към Румъния - той е основоположник на Румънската "нова вълна". Kристи Пую е роден в Букурещ през 1967 година, учи рисуване във Висшето училище по визуални изкуства в Женева.

След завръщането си в Румъния, той продължава да рисува, като снима и първия пълнометражен филм -"Стока и мангизи" ("Stuff and Dough", 2001), последван от "Цигари и кафе" ("Cigarettes and Coffee"), отличен със "Златна мечка" за късометражен филм на Берлинале 2004.

Филмът "Аурора" (2010) на румънския режисьор Кристи Пую

Още

"Като за последно" с Мария Бакалова на "София Филм Фест"

"Като за последно" с Мария Бакалова на "София Филм Фест"

Представен като проект на София Мийтингс през 2004 година, "Смъртта на господин Лазареску" ("The Death of Mr. Lazarescu", 2005) има своята премиера в Кан и получава голямата награда на конкурсната програма "Особен поглед", както и шест награди от фестивала в Трансилвания, специални награди от Чикаго, Копенхаген и десетки други отличия. Именно това е творбата, превърнала се в символ на новото румънско кино.

Българските зрители познават Кристи Пую и от филмите му "Аврора" ("Aurora", 2010) и "Сиераневада" ("Sieranevada", 2016), представяни с голям успех на предишни издания на София Филм Фест.

Режисьорът беше президент на Международното жури на 21-вия СФФ през 2017 година. Неговият най-нов филм "Имението" ("Manor House", 2020) ще бъде показан на 25-ия София Филм Фест. Историята пресъздава философски дискусии от началото на ХХ век между петима аристократични герои, които прекарват коледните празници в едно отдалечено селско имение. В основата на филма е утопично-философският текст на руския мислител Владимир Соловьов "Три диалога за войната, прогреса и края на историята", написан малко преди смъртта му през 1900 година.

Филмът "Сиераневада" (2016) на румънския сценарист и режисьор Кристи Пую.

"Киното е инструмент за изследване на реалността, за изследване на живота. Но всъщност възниква още един въпрос: защо съществуват игралните филми? Всъщност измислените истории идват от съзнанието ни. Те се превръщат в доказателства за определен начин на мислене, за поглед към света. Камерата не се движи случайно, тя има цел. И всъщност киното, художествените филми могат да бъдат своеобразно антропологично средство за наблюдение - на света, който е извън нас, и на света, който съществува в главите ни," - споделя Кристи Пую.

Тери Гилиъм е уникално явление в киното - многостранен талант, бунтар, провокатор, всепризнат майстор на визуалния разказ, режисьор-епоха и една изключително важна част от взривоопасния творчески колектив "Монти Пайтън", прочут в целия свят с неподражателните си филми и специфичното чувство за хумор, което всички разпознават.

Тери Гилиъм по време на снимките на "Jabberwocky" през 1976 г. (Снимка: Getty Images)

Още

Световният хит "Още по едно" на Томас Винтерберг на 25-ия София Филм Фест

Световният хит "Още по едно" на Томас Винтерберг на 25-ия София Филм Фест

Историята на София Филм Фест и Мюзик Филм Фест от 90-те години на ХХ век са неразривно свързани с великите "Монти Пайтън" и съвсем неслучайно наши гости в 25-годишната история на фестивала са били Тери Джоунс, Майкъл Пейлин и самият Гилиъм. Тримата са носители на Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното.

Тери Гилиъм е автор на многобройни забавни, абсурдни и изпълнени с фантазия филми, носител е на две награди "БАФТА", на четири награди от кинофестивала във Венеция, с номинации за "Оскар" и "Златен глобус", както и за много други престижни филмови отличия.

Комедийната група Монти Пайтън, създадена от британците Греъм Чапман, Джон Клийз, Ерик Айдъл, Тери Джоунс, Майкъл Палин и американеца Тери Гилиъм. (Снимка: Getty Images)

През 1975 година на големия екран излиза дебютният режисьорски филм на Гилиъм "Монти Пайтън и Свещеният Граал" (сърежисьор е и Тери Джоунс), един от най-забавните и знакови за комедийната група филми и до днес.

Още

Тери Гилиъм е адаптирал изгубена идея на Кубрик преди пандемията

Тери Гилиъм е адаптирал изгубена идея на Кубрик преди пандемията

През 80-те Тери Гилиъм снима едни от най-известните си филми - живописната приказка за пътуващите във времето крадци "Бандити във времето" (1981), която става истински хит в Америка, както и епохалната творба "Бразилия" (1985), символ и образ на безнадеждната битка с всемогъщата бюрокрация на тоталитарната държава, мечтателният човек-чиновник в полет към бленуваните любов и свобода. Това е и филмът, който извоюва на Гилиъм прозвището "труден режисьор".

Кадър от филма "Бразилия" (1985) на Тери Гилиъм.

Още

Новият филм на Тери Гилиъм с премиера на CineLibri в зала 1 на НДК

Новият филм на Тери Гилиъм с премиера на CineLibri в зала 1 на НДК

Триумфалният "Кралят на рибарите" (1991) се приема в Холивуд за първата комерсиална продукция на твореца. Пет години по-късно Гилиъм създава забележителния "12 маймуни" (1995) - история за света, разрушен от смъртоносен вирус, която се превръща в един от култовите филми на 90-те, а Брад Пит получава номинация за "Оскар" за поддържаща роля. Следват още много майсторски поднесени истории, сред които "Сделката на доктор Парнасъс" (2009), "Теорема Нула" (2013) - представен лично в София от неговия автор, както и уникалния с историята и перипетиите в работата по него "Човекът, който уби Дон Кихот". В програмата на 25-тия София Филм Фест е включен шедьовърът "Бразилия".

Кристи Пую и Тери Гилиъм ще имат специални онлайн мастеркласове, които ще бъдат модерирани от водещи филмови критици и излъчени на сайтовете на ФИПРЕССИ и София Филм Фест в рамките на 25-то юбилейно издание на фестивала.

Още

25-и международен София Филм Фест: Юбилеен, хибриден, в пандемия

25-и международен София Филм Фест: Юбилеен, хибриден, в пандемия

Още

Филми на Дорон Еран и Саболч Хайду в "Киното днес" на 25-ия София Филм Фест

Филми на Дорон Еран и Саболч Хайду в "Киното днес" на 25-ия София Филм Фест

Още

Бразилска, швейцарска и малтийска истории в палитрата на на 25-ия София Филм Фест

Бразилска, швейцарска и малтийска истории в палитрата на на 25-ия София Филм Фест

Още

Режисьорът Милчо Манчевски: Холивуд взема много повече от артиста, отколкото дава

Режисьорът Милчо Манчевски: Холивуд взема много повече от артиста, отколкото дава

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Германският филм "Учителска стая" спечели наградата LUX за 2024

Той бе номиниран сред още четири заглавия, сред които и "Паднали листа" на финландския режисьор Аки Каурисмаки

Питър Грийнауей снима филм с Дъстин Хофман и Хелън Хънт в Италия

Снимките на неозаглавения филм се провеждат в Лука, Италия. Историята, също написана от Грийнауей, разказва за писател, който се подготвя за смъртта си

Агнешка Холанд започна снимките на филма си, посветен на Франц Кафка

Лентата ще представи живота на един от най-големите писатели в световната литература под формата на мозайка

Новата директорка на "Берлинале" няма да толерира проява на омраза

"Като филмов фестивал трябва да защитим преди всичко пространството, в което творците могат да говорят за работата си" - това каза Триша Тътъл в комисията по култура на германския парламент.

Филмът за Тръмп с Мария Бакалова и "Безсрамните" на Константин Божанов са в официалната селекция в Кан

Номинараната за "Оскар" актриса се превъплъщава в образа на Ивана Тръмп в биографичния филм "Стажантът" на Али Абаси, който е включен в конкурсната програма и ще се съревновава за "Златна палма"

Дейвид Кроненбърг, Франсис Форд Копола и Кирил Серебренников в конкурсната програма в Кан

Видове доброта" (Kinds of Kindness) на Йоргос Лантимос - мистериозното продължение на "Клети създания", отново събира гръцкия режисьор с актрисата Ема Стоун