Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тери Гилиъм и Кристи Пую получават наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум на 25-ия София Филм Фест

ЛЕГЕНДИ НА КИНОТО

Тери Гилиъм и Кристи Пую получават наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум на 25-ия София Филм Фест

Двамата режисьори ще бъде удостоени със специалния приз на Международната федерация на филмовите критици

Тери Гилиъм (Снимка: София Филм Фест)

В продължение на шест години в програмата на София Филм Фест се връчва специалната Награда ФИПРЕССИ 90 Платиниум, която се присъжда от Международната федерация на филмовите критици.

В пред-пандемичните години тя бе представяна лично от Клаус Едер, генерален секретар на организацията, и нейни носители в София са Бела Тар, Горан Паскалевич, Илдико Енеди, Биле Аугуст, Агнешка Холанд. През 2020 година световните творци на киното, които ще получат този приз, са режисьорите Кристи Пую и Тери Гилиъм.

Кристи Пую (Снимка: София Филм Фест)

Още

Кои са филмите в Международния конкурс на София Филм Фест?

Кои са филмите в Международния конкурс на София Филм Фест?

Творчеството на прочутия сценарист и режисьор Кристи Пую е една от причините светът на киното да обърне поглед към Румъния - той е основоположник на Румънската "нова вълна". Kристи Пую е роден в Букурещ през 1967 година, учи рисуване във Висшето училище по визуални изкуства в Женева.

След завръщането си в Румъния, той продължава да рисува, като снима и първия пълнометражен филм -"Стока и мангизи" ("Stuff and Dough", 2001), последван от "Цигари и кафе" ("Cigarettes and Coffee"), отличен със "Златна мечка" за късометражен филм на Берлинале 2004.

Филмът "Аурора" (2010) на румънския режисьор Кристи Пую

Още

"Като за последно" с Мария Бакалова на "София Филм Фест"

"Като за последно" с Мария Бакалова на "София Филм Фест"

Представен като проект на София Мийтингс през 2004 година, "Смъртта на господин Лазареску" ("The Death of Mr. Lazarescu", 2005) има своята премиера в Кан и получава голямата награда на конкурсната програма "Особен поглед", както и шест награди от фестивала в Трансилвания, специални награди от Чикаго, Копенхаген и десетки други отличия. Именно това е творбата, превърнала се в символ на новото румънско кино.

Българските зрители познават Кристи Пую и от филмите му "Аврора" ("Aurora", 2010) и "Сиераневада" ("Sieranevada", 2016), представяни с голям успех на предишни издания на София Филм Фест.

Режисьорът беше президент на Международното жури на 21-вия СФФ през 2017 година. Неговият най-нов филм "Имението" ("Manor House", 2020) ще бъде показан на 25-ия София Филм Фест. Историята пресъздава философски дискусии от началото на ХХ век между петима аристократични герои, които прекарват коледните празници в едно отдалечено селско имение. В основата на филма е утопично-философският текст на руския мислител Владимир Соловьов "Три диалога за войната, прогреса и края на историята", написан малко преди смъртта му през 1900 година.

Филмът "Сиераневада" (2016) на румънския сценарист и режисьор Кристи Пую.

"Киното е инструмент за изследване на реалността, за изследване на живота. Но всъщност възниква още един въпрос: защо съществуват игралните филми? Всъщност измислените истории идват от съзнанието ни. Те се превръщат в доказателства за определен начин на мислене, за поглед към света. Камерата не се движи случайно, тя има цел. И всъщност киното, художествените филми могат да бъдат своеобразно антропологично средство за наблюдение - на света, който е извън нас, и на света, който съществува в главите ни," - споделя Кристи Пую.

Тери Гилиъм е уникално явление в киното - многостранен талант, бунтар, провокатор, всепризнат майстор на визуалния разказ, режисьор-епоха и една изключително важна част от взривоопасния творчески колектив "Монти Пайтън", прочут в целия свят с неподражателните си филми и специфичното чувство за хумор, което всички разпознават.

Тери Гилиъм по време на снимките на "Jabberwocky" през 1976 г. (Снимка: Getty Images)

Още

Световният хит "Още по едно" на Томас Винтерберг на 25-ия София Филм Фест

Световният хит "Още по едно" на Томас Винтерберг на 25-ия София Филм Фест

Историята на София Филм Фест и Мюзик Филм Фест от 90-те години на ХХ век са неразривно свързани с великите "Монти Пайтън" и съвсем неслучайно наши гости в 25-годишната история на фестивала са били Тери Джоунс, Майкъл Пейлин и самият Гилиъм. Тримата са носители на Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното.

Тери Гилиъм е автор на многобройни забавни, абсурдни и изпълнени с фантазия филми, носител е на две награди "БАФТА", на четири награди от кинофестивала във Венеция, с номинации за "Оскар" и "Златен глобус", както и за много други престижни филмови отличия.

Комедийната група Монти Пайтън, създадена от британците Греъм Чапман, Джон Клийз, Ерик Айдъл, Тери Джоунс, Майкъл Палин и американеца Тери Гилиъм. (Снимка: Getty Images)

През 1975 година на големия екран излиза дебютният режисьорски филм на Гилиъм "Монти Пайтън и Свещеният Граал" (сърежисьор е и Тери Джоунс), един от най-забавните и знакови за комедийната група филми и до днес.

Още

Тери Гилиъм е адаптирал изгубена идея на Кубрик преди пандемията

Тери Гилиъм е адаптирал изгубена идея на Кубрик преди пандемията

През 80-те Тери Гилиъм снима едни от най-известните си филми - живописната приказка за пътуващите във времето крадци "Бандити във времето" (1981), която става истински хит в Америка, както и епохалната творба "Бразилия" (1985), символ и образ на безнадеждната битка с всемогъщата бюрокрация на тоталитарната държава, мечтателният човек-чиновник в полет към бленуваните любов и свобода. Това е и филмът, който извоюва на Гилиъм прозвището "труден режисьор".

Кадър от филма "Бразилия" (1985) на Тери Гилиъм.

Още

Новият филм на Тери Гилиъм с премиера на CineLibri в зала 1 на НДК

Новият филм на Тери Гилиъм с премиера на CineLibri в зала 1 на НДК

Триумфалният "Кралят на рибарите" (1991) се приема в Холивуд за първата комерсиална продукция на твореца. Пет години по-късно Гилиъм създава забележителния "12 маймуни" (1995) - история за света, разрушен от смъртоносен вирус, която се превръща в един от култовите филми на 90-те, а Брад Пит получава номинация за "Оскар" за поддържаща роля. Следват още много майсторски поднесени истории, сред които "Сделката на доктор Парнасъс" (2009), "Теорема Нула" (2013) - представен лично в София от неговия автор, както и уникалния с историята и перипетиите в работата по него "Човекът, който уби Дон Кихот". В програмата на 25-тия София Филм Фест е включен шедьовърът "Бразилия".

Кристи Пую и Тери Гилиъм ще имат специални онлайн мастеркласове, които ще бъдат модерирани от водещи филмови критици и излъчени на сайтовете на ФИПРЕССИ и София Филм Фест в рамките на 25-то юбилейно издание на фестивала.

Още

25-и международен София Филм Фест: Юбилеен, хибриден, в пандемия

25-и международен София Филм Фест: Юбилеен, хибриден, в пандемия

Още

Филми на Дорон Еран и Саболч Хайду в "Киното днес" на 25-ия София Филм Фест

Филми на Дорон Еран и Саболч Хайду в "Киното днес" на 25-ия София Филм Фест

Още

Бразилска, швейцарска и малтийска истории в палитрата на на 25-ия София Филм Фест

Бразилска, швейцарска и малтийска истории в палитрата на на 25-ия София Филм Фест

Още

Режисьорът Милчо Манчевски: Холивуд взема много повече от артиста, отколкото дава

Режисьорът Милчо Манчевски: Холивуд взема много повече от артиста, отколкото дава

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мария Бакалова се снима в българския късометражен филм "Това, което остава"

Освен Бакалова в актьорския състав са още Захари Бахаров, Елена Телбис и Маргита Гошева. Главната роля изпълнява Ян Лозов

Джералдин Чаплин пристигна в България за 27-ото издание на "София филм фест"

Това е първото посещение на актрисата у нас, а в рамките на кинофорума, тя ще получи "Наградата на София" на Столичната община

"БНТ Представя" Тодор Колев с портретния документален филм "Там, дето поисках – бях. Взех, колкото пожелах"

За ролите на големия артист, харизмата му и неподражаемото чувство за хумор – гледайте на 22 март, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1

Алексей Навални след Оскара: Посвещавам приноса си на хората, които се борят срещу чудовището на диктатурата и войната

Руският опозиционер отправи похвали към режисьора Роър, близката си сподвижничка Мария Певчих и българския разследващи журналист Христо Грозев - "истинската звезда на този филм"

Филмът "Блок" ще разблокира възприятията ни за българско кино

От 31 март по екраните тръгва български филм от италиански продуцент, съчетаващ в едно жанровете: черна комедия, трилър, романтична драма и криминале