Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

25-и международен София Филм Фест: Юбилеен, хибриден, в пандемия

КИНО В ПАНДЕМИЯ

25-и международен София Филм Фест: Юбилеен, хибриден, в пандемия

Първата част на филмовия фестивал ще се проведе от 11 до 31 март 2021. Тазгодишното издание ще бъде с извънредно богата програма и изключителни участници

Кадър от филма "Уроци по немски" на Павел Веснаков (Снимка: София Филм Фест)

Четвърт век след началото, поставено от Мюзик Филм Фест през 1997, международният филмов фестивал София Филм Фест се готви за своя 25-ти юбилей. Започнал като тематичен фестивал на кино и музика, претърпял възходящо развитие през годините, София Филм Фест се превърна в едно от най-значимите филмови събития в Централна и Източна Европа, единственият български кинофестивал с акредитация от FIAPF, включен в списъка с 50-те най-важни за филмовата индустрия фестивали в света и в каледара на ФИПРЕССИ.

Кадър от филма "Февруари" на Камен Калев, с който се открива 25-ият София Филм Фест (Снимка: София Филм Фест)

Още

Любов и романтика - още два филма от мозайката на 25-ия София Филм Фест

Любов и романтика - още два филма от мозайката на 25-ия София Филм Фест

На СФФ са гостували плеяда световни кинотворци, сред които Вим Вендерс, Алън Паркър, Никита Михалков, Фолкер Шльондорф, Аньес Варда, Иржи Менцел, Коста-Гаврас, Тери Гилиъм, Емир Кустурица, Отар Йоселиани, Биле Аугуст, Горан Паскалевич, Бела Тар, Кшищоф Зануси, Агнешка Холанд, Хю Хъдсън, Клаудия Кардинале, Рупърт Еверет, Франко Неро, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин, Нури Билге Джейлан, Джери Шацбърг, Данис Танович, Павел Павликовски, Мики Манойлович, Илдико Енеди, Ейбъл Ферара и много, много други. Повечето от тях са носители на Наградата на София на Столична община.

Поради пандемията от Covid-19 25-тият София Филм Фест ще се състои в две части. Основният фестивал е в традиционния си период през март, когато филмите от програмата ще бъдат представени едновременно онлайн (в партьорство с водещата в света платформа за организиране на онлайн фестивали Festival Scope/Shift 72) и в киносалони при спазване на всички противоепидемични мерки, а международните гости ще бъдат изключения.

Кадър от "Черната котка", Иран, режисьор Карим Мохамад-Амини (Снимка: София Филм Фест)

Още

"Житие" на Георги Стоянов и Войчех Тодоров и "Блаженият" на Станимир Трифонов с премиери на 25-ия София Филм Фест

"Житие" на Георги Стоянов и Войчех Тодоров и "Блаженият" на Станимир Трифонов с премиери на 25-ия София Филм Фест

Акцент на първата част на фестивала ще бъдат конкурсните програми, представянето на новите български игрални и документални филми, актуални филми на утвърдени режисьори и млади таланти, фестивални фаворити през последната година, и филми от специални юбилейни рубрики.

По-късно през годината очаквайте специално издание на 25-тия фестивал, в което фокус ще бъдат филмите представени от техните автори от цял свят. Надяваме се това издание да ни върне към времето, когато София Филм Фест бе наричан "Купонът на годината!".

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, с подкрепата Министерство на културата, ИА "Национален филмов център" и програма "Творческа Европа" MEDIA на Европейския съюз, в партньорство с Националния дворец на културата, културни институти, спонсори, партньори и приятели.

Кадър от "Ябълки", Гърция-Полша-Словения, режисьор Христос Нику (Снимка: София Филм Фест)

Още

"Рая на Данте" и "Сбогом, Джони" с премиера на 25-ия София Филм Фест

"Рая на Данте" и "Сбогом, Джони" с премиера на 25-ия София Филм Фест

Официалното откриване на 25-ия София Филм Фест е на 11 март в Зала 1 на НДК. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до края на март. Специална програма в Дома на киното и Чешкия център, свързана с ретроспективи и други събития, ще подготви публиката с очакване за фестивала от 4 март.

Ще бъдат представени повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

25-ият София Филм Фест се открива с премиерата на най-новия филм на режисьора Камен Калев - "Февруари". Той бе представен в Works in Progress програмата на 17-ия София Мийтингс 2020 и получи заслужено признание - участие в официалната селекция на Кан 2020.

Теодосий Спасов (Снимка: София Филм Фест)

На церемонията по откриване на 25-ия София Филм Фест ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община на изключителния музикант, филмов и театрален композитор Теодосий Спасов за неговия принос към изкуството на киното и музиката. Често го наричат "кавалджията на света".

Неговите изпълнения са уникален синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. Той композира филмова и театрална музика, творби за симфоничен оркестър и кавал. Има издадени над 38 албума със солови изпълнения и с различни музикални състави.

Кадър от "Житие" на Войчех Тодоров и Георги Стоянов по сценарий на Красимир Крумов-Грец (Снимка: София Филм Фест)

За 19-и път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм "София - град на киното", съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.

Ето и част от потвърдените конкурсни филми:

* "Петя на моята Петя" ("Petya of My Petya") - България, режисьор Александър Косев;
* "Разлом" ("Ravine") - Унгария, режисьор Балаш Краснахоркай;
* "Уроци по немски" ("German Lessons") - България-Германия, режисьор Павел Г. Веснаков;
* "Черната котка" ("The Black Cat") - Иран, режисьор Карим Мохамад-Амини; * "Шоуто на Джемил" ("The Cemil Show") - Турция, режисьор Баръш Сархан;
* "Шпагат" (Grand Écart) - Швейцария, режисьор Кристиан Йоханес Кох.

Кадър от "Шоуто на Джемил", Турция, режисьор Баръш Сархан (Снимка: София Филм Фест)

Още

Сръбски, гръцки и босненски истории в палитрата на Балканския конкурс на 25-ия София Филм Фест

Сръбски, гръцки и босненски истории в палитрата на Балканския конкурс на 25-ия София Филм Фест

Балканският конкурс включва топ-заглавия от региона. Сред селектираните филми в програмата са:

* "Главни букви" ("Uppercase Print") - Румъния, режисьор Раду Жуде;
* "Жив човек" ("The Living Man") - Сърбия-Германия-България, режисьор Олег Новкович; * "Концентрирай се, бабо" ("Focus, Grandma") - Босна и Херцеговина-Турция, режисьор Пиер Жалица;
* "Призраци" ("Ghosts") - Франция-Турция-Катар, режисьор Азра Дениз Окяй;
* "Февруари" ("February") - България-Франция, режисьор Камен Калев;
* "Ябълки" ("Apples") - Гърция-Полша-Словения, режисьор Христос Нику.

Новите български игрални филми ще са основен акцент в мартенската програма на СФФ. Сред премиерните заглавия за София, освен участващите в конкурсите, са "Житие" на Войчех Тодоров и Георги Стоянов по сценарий на Красимир Крумов-Грец, "Блаженият" на Станимир Трифонов, "Рая на Данте" на Димитър Радев, "Сбогом, Джони" на Константин Буров. Очаквайте още български филми в програмата!

19-тият Конкурс за български късометражен филм ще представи 12 филма, селектирани от жури в състав: Ваня Райнова, сценарист и продуцент, и режисьорите Борис Десподов и носителя на наградата през 2020 - Христо Симеонов. За втора поредна година наградата се осигурява от Доли медия студио

Режисьорът Камен Калев (Снимка: София Филм Фест)

Селекционната комисия - режисьорът Борис Десподов, сценаристът и продуцент Ваня Райнова и миналогодишният носител на Наградата за най-добър късометражен филм, режисьорът Христо Симеонов, избраха следните 12 заглавия, които ще бъдат представени на Международното жури на 25-ия София Филм Фест:

*Дишай / Breathe, режисьор Бисер Джонев
*Еди-кой си / Someone, режисьор Милко Йовчев
*Заклинание / Spell, режисьор Виктория Караколева
*Карантина / Quarantine, режисьор Димитър Димитров
*Лека нощ, Лили / Good Night, Lily, режисьор Петър Вълчев
*Любов по време на туризъм / Love in Time of Tourism, режисьор Весела Данчева
*Оттук дотук / From Here to Here, режисьор Георги Мартев
*Под един покрив / Under the Same Roof, режисьор Симеон Цончев
*Танда / Tanda, режисьор Теодора-Косара Попова
*Черупки / Eggshells, режисьор Слава Дойчева
*AIVA, режисьор Венета Андрова
*Santiago, режисьор Андрей Кулев

Кадър от "Петя на моята Петя" ("Petya of My Petya") - България, режисьор Александър Косев (Снимка: София Филм Фест)

Още

"Петя на моята Петя" и "Уроци по немски" в Международния конкурс на 25-ия София Филм Фест

"Петя на моята Петя" и "Уроци по немски" в Международния конкурс на 25-ия София Филм Фест

Основният фокус на юбилейния 25-ти София Филм Фест е самият фестивал. Едно от най-големите му достижения е гостуването в България на световни филмови творци. Част от тях бяха удостоени с Наградата на София на Столична община за техния принос в развитието на изкуството на киното. Наградата, основана през 2005, е връчвана на над 50 изключителни личности на световното и българското кино. Специалната юбилейна рубрика "25" включва филми на 25 носители на Наградата на София. Част от тях ще представят лично филмите си на фестивала. Сред тях са Вим Вендерс, Фолкер Шльондорф, Майкъл Пейлин, Данис Танович, Тони Палмър, Роман Балаян... Повече информация за филмите и режисьорите ще научите съвсем скоро.

Кадър от "Концентрирай се, бабо", Босна и Херцеговина-Турция, режисьор Пиер Жалица (Снимка: София Филм Фест)

18-ото издание на София Мийтингс ще събере онлайн европейския елит във филмовата индустрия - това ще се случи между 17 и 21 март 2021. Пандемичната обстановка в целия свят е условие, с което всички фестивали и филмови пазари се съобразяват, но всеобщата онлайн свързаност дава възможност на киноспециалистите да присъстват на много повече форуми в цял свят.

Информация за билети и подробности за програмата на фестивала, можете да откриете на официалната страница на София Филм Фест, във Фейсбук и Инстаграм

Още

Конкурс за български късометражен филм на 25-ия София Филм Фест

Конкурс за български късометражен филм на 25-ия София Филм Фест

Още

"Февруари" на Камен Калев открива юбилейния 25-и София Филм Фест

"Февруари" на Камен Калев открива юбилейния 25-и София Филм Фест

Още

Чешкият режисьор Вацлав Мархоул е специален гост на 24-тия София Филм Фест

Чешкият режисьор Вацлав Мархоул е специален гост на 24-тия София Филм Фест

Още

"Пасажери" е най-добър български документален филм на 24-тия София Филм Фест ЕСЕН

"Пасажери" е най-добър български документален филм на 24-тия София Филм Фест ЕСЕН

Още

Режисьорът Милчо Манчевски: Холивуд взема много повече от артиста, отколкото дава

Режисьорът Милчо Манчевски: Холивуд взема много повече от артиста, отколкото дава

Още

Иранският филм "Черната котка", турски и унгарски дебюти в Международния конкурс на София Филм Фест

Иранският филм "Черната котка", турски и унгарски дебюти в Международния конкурс на София Филм Фест

 

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Харуки Мураками изрази радост от първата анимация на негови разкази

Режисьор на филма "Сляпа върба, спяща жена" е американецът Пер Фьолдс

Питър Джаксън и Анди Съркис се завръщат в Средната земя на Толкин

Джаксън и Фран Уолш са мислили за филмовата адаптация от години, но тя е изглеждала като далечна мечта

"Мемоарите на един охлюв" спечели голямата награда на фестивала на анимационното кино в Анси

Почетната награда на фестивала в Анси беше присъдена на режисьора на култови филми като "Бразилия" и "Страх и омраза в Лас Вегас" Тери Гилиъм

Часове по филмова грамотност в училищата в Перник от септември

Фестивалът за късометражно кино IN THE PALACE обучава 10 учители да преподават новата дисциплина

Джордж Р. Р. Мартин потвърди, че е възобновен проектът "Десет хиляди кораба"

Мартин съобщи в блога си, че носителката на награда "Пулицър" Ебони Бут работи по нов сценарий за проекта

Композиторът на "Властелинът на пръстените" Хауърд Шор ще получи награда за цялостно творчество на кинофестивала в Цюрих

Плодотворната кариера на Шор обхваща над 80 филма, сред които повече от дузина с дългогодишния му сътрудник Дейвид Кроненбърг - от "Скенери" и "Мухата" до неотдавнашното участие в конкурса на Кан с The Shrouds ("Покров")