Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

10 световни режисьори и техни филми в специалната рубрика "10" на 25-ия София Филм Фест

КИНОФЕСТИВАЛИ

10 световни режисьори и техни филми в специалната рубрика "10" на 25-ия София Филм Фест

Първата част от "СФФ 10" включва творби на Уонг Кар-вай, Ким Ки-дук, Аки Каурисмаки, Корнел Мундруцо и Павел Павликовски

Кадър от "Стик №3" на Ким Ки-дук (Снимка: София Филм Фест)

Една от мисиите на София Филм Фест през изминалите 25 години бе да представя на българската публика емблематични автори на световното кино, както и изгряващи таланти, които през годините се утвърдиха като едни от водещите режисьори на авторското кино, казват от екипа на фестивала.

Още

Световният хит "Още по едно" на Томас Винтерберг на 25-ия София Филм Фест

Световният хит "Още по едно" на Томас Винтерберг на 25-ия София Филм Фест

Утвърдените имена са представяни с ретроспективи, а развитието на навлизащите на международната киносцена са следени регулярно, включвайки всеки техен нов филм в програмите на фестивала.

По случай юбилея на фестивала организаторите имат удоволствие да ви представят с филм 10 изключителни режисьори. Част от техните творби са дигитално възстановени и могат да бъдат видени единствено в киносалоните и програмата на 25-ия София Филм Фест.

Първата част на "СФФ 10" включва филми на Уонг Кар-вай, Ким Ки-дук, Аки Каурисмаки, Корнел Мундруцо и Павел Павликовски:

Уонг Кар-вай е от онези режисьори със собствен почерк и магия, които няма как да забравим или пропуснем, ако поне веднъж сме гледали негов филм. Той е роден през 1958 година в Шанхай.

Изненадва всички специалисти и публиката с дебютния си филм "Докато сълзите капят" (1988). "Диви дни" (1991) се радва на успех в Корея и Европа и получава множество награди. За "Щастливи заедно" (1997) Кар-вай получава награда за най-добра режисура на фестивала в Кан.

Режисьорът Уонг Кар-вай (Снимка: София Филм Фест)

"В настроение за любов" е част от много класации, включващи най-добрите филми на всички времена, и често е цитиран като една от най-добрите творби на азиатското кино.

Именно този изключителен филм, в своята дигитално възстановена 4К версия, лично одобрена от Уонг Кар-вай и с интродукция на режисьора, ще може да бъде видян единствено на голям екран през март - един от най-красивите и магнетични филми за любовта, правен някога, представен с огромен успех и на 8-ия София Филм Фест през 2004 година, в специалната ретроспектива, посветена на режисьора.

"В настроение за любов" на режисьора Уонг Кар-вай (Снимка: София Филм Фест)

"В настроение за любов" на режисьора Уонг Кар-вай (Снимка: София Филм Фест)

Историята отвежда зрителите в Хонконг, в далечната 1962 година. Главният редактор на местен ежедневник Чоу и съпругата му се преместват в нова жилищна сграда, чиито обитатели са най-вече от шанхайската общност. Скоро той се запознава с Лиджън - красива млада жена, която също неотдавна се е нанесла със съпруга си, който често пътува по работа.

Тъй като собствената му съпруга нерядко отсъства, Чоу започва да прекарва все повече време в компанията на Лиджън. Двамата стават приятели, но един ден са принудени да погледнат истината в лицето...


Още

Тъга и критики в Сеул след смъртта на Ким Ки Дук

Тъга и критики в Сеул след смъртта на Ким Ки Дук

Невероятният Ким Ки-дук, автор на забележителни творби като "Островът", "Лошо момче", "Пролет, лято, есен, зима... и пролет", "Мрежата", разказва истории изпълнени със страст, отмъстителност и енергия. Неговите почитатели със сигурност знаят, че е учил изящни изкуства в Париж, работи като сценарист и е самоук режисьор.

Той е роден в една южнокорейска провинция, в малкото село Собени, по-късно семейството му се премества в Сеул. Датата на неговото раждане е 20 декември 1960 година, а пътят му на земята бе прекъснат през миналата 2020, след неуспешна борба с вируса-причинител на днешната пандемична реалност...

Режисьорът Ким Ки-дук (Снимка: София Филм Фест)

Творбите му, редовно присъстващи в програмите на СФФ, носят специфичен, разпознаваем почерк, той е майстор на изящните, чувствени сцени, в които диалогът почти отсъства, а пред зрителите оживяват образи, благодарение на талантливите актьори и брилянтната визия на режисьора.

"Стик №3", който ще бъде представен през март пред българската публика, покори света не само с оригиналност и свежест, но и със своята провокативност и изтънченост.

"Стик №3" на Ким Ки-дук (Снимка: София Филм Фест)

"Стик №3" на Ким Ки-дук (Снимка: София Филм Фест)

През 2004 година филмът спечели "Сребърен лъв" за режисура във Венеция и наградата на ФИПРЕССИ, а историята проследява един бездомник, който живее като фантом; ежедневието му се състои във временно настаняване в къщи и в апартаменти, за които узнава, че ще бъдат свободни (за известно време).

Какво се случва, когато по прищявка на съдбата пътят му се пресича с този на красавица, обречена на невидимо съществуване?


След специалната ретроспектива, посветена на Аки Каурисмаки в програмата на 24-ия София Филм Фест през необичайната и преломна 2020 година, в юбилейното 25-о издание на фестивала решихме да обърнем специално внимание на неговия последен разказ, изпълнен с топлина и грижа към ближните - "Другата страна на надеждата".

Режисьорът Аки Каурисмаки (Снимка: София Филм Фест)

Още

Ретроспектива на Аки Каурисмаки очаква киноманите на 24-ия София Филм Фест

Ретроспектива на Аки Каурисмаки очаква киноманите на 24-ия София Филм Фест

Филмът бе удостоен със "Сребърна мечка" за режисура в Берлин 2017, а историята е втори филм (след "Хавър", с номинация за "Златна палма" в Кан 2011) в своеобразната трилогия, замислена от финландския режисьор като поредица от разкази, посветени на пристанищни градове. Зрителите проследяват две сюжетни линии, които случайно се пресичат.

Халед е млад сирийски бежанец, изгубил цялото си семейство. В един момент той се оказва в Хелзинки, където търси убежище, без особени изгледи за успех. Другият герой е търговският пътник Викстрьом - в началото на филма той напуска алкохолизираната си съпруга и работата си, за да се потопи в дълбоките води на хазарта.

Срещата между двамата става причина за впечатляващи трансформации и вдъхновяващ изблик на човечност.

"Другата страна на надеждата" на режисьора Аки Каурисмаки (Снимка: София Филм Фест)

"Другата страна на надеждата" на режисьора Аки Каурисмаки (Снимка: София Филм Фест)

"Както е казал Достоевски - "Наблюдвайте хората". Така ще ги опознаете и разберете по-добре. Аз съм просто нравствен човек, не съм моралист, и не намирам никакъв смисъл да снимам филми без нравствено послание...", обобщава мисията на своето изкуство Каурисмаки и продължава - "Бихте искали вашите послания да бъдат разбрани от хората? Тогава опитайте да създадете филм за международната публика - това е най-добрият начин всеки да види през очите ви света, в който живеем".


Унгарският режисьор Корнел Мундруцо е добре познат на българските зрители, които са се срещали с всичките му филми на София Филм Фест през годините - от дебюта му "Приятни дни" (2002), носител на Голямата награда за най-добър филм в първия международен конкурс на София Филм Фест през 2003, през омнибуса "Поколение: Изгубени и намерени" (2005), филма "Делта" (2008), спечелил наградата на ФИПРЕСИ в Кан, както и "Нежният син - проектът Франкенщайн" (2010), номиниран за "Златна палма" в Кан.

Режисьорът Корнел Мундруцо (Снимка: София Филм Фест)

През 2014 година Мундруцо представи на света една изключителна провокация - "Белият бог", носител на голямата награда от конкурса "Особен поглед" от Кан и най-симпатичната награда от един от най-авторитетните фестивали в света - "Кучешка палма", присъдена на две от 250-те кучета във филма. Оригиналният и впечатляващ "Луната на Юпитер" (2017) също участва в Кан, отново в основния конкурс.

Още

Фолкер Шльондорф, Вим Вендерс, Тери Гилиъм, Тед Кочев на София Филм Фест

Фолкер Шльондорф, Вим Вендерс, Тери Гилиъм, Тед Кочев на София Филм Фест

На 25-ия София Филм Фест зрителите ще могат да гледат най-новия му филм - "Фрагменти от живота на една жена" ("Pieces of A Woman"). Творбата е копродукция между САЩ, Канада и Унгария, премиерата ѝ беше в програмата на Венеция 2020, а главните роли са поверени на Ванеса Кърби и Шая Лебоф.

Изключителната роля на Кърби й донесе "Купа Волпи" за най-добра актриса и номинация за "Златен глобус", но отличията тепърва предстоят.

"Фрагменти от живота на една жена" на режисьора Корнел Мундруцо (Снимка: София Филм Фест)

"Фрагменти от живота на една жена" на режисьора Корнел Мундруцо (Снимка: София Филм Фест)

"Исках да говоря за табу, което отдавна съществува. Жените, които губят бебетата си поради някаква причина, често изпадат в изолация. Хората около тях просто не знаят как да им помогнат да се справят с подобна трагедия. Това е провокацията за създаването на тази история.

Исках да поставя този сюжет в среда, която познавам и съм близо до нея. Затова избрах семейство на хора, оцелели от Холокоста. Главната героиня във филма - Марта е трето поколение в подобно семейство. Основният въпрос във филма е как хората съумяват да се справят с трагедиите и какъв отпечатък остават те върху душите им и върху техните деца", споделя за филма си Корнел Мундруцо.


През 2019 година Павел Павликовски представи лично в София своя филм "Студена война", обявен за най-добър европейски филм, номиниран за три награди "Оскар" и удостоен с приза за режисура в Кан 2018.

Режисьорът Павел Павликовски (Снимка: София Филм Фест)

Още

Павел Павликовски: Киното е едно пътешествие

Павел Павликовски: Киното е едно пътешествие

Творбата е завладяваща любовна история, сплела фатално съдбите на двама души с различни житейски биографии и темпераменти на фона на разгарящата се Студена война между Източна и Западна Европа през 50-те години на миналия век.

Двамата са фатално неподходящи един за друг, но връзката им е предопределена от съдбата...

Павликовски черпи вдъхновение от съдбата на своите родители. "Те бяха най-интересните драматични образи, на които съм попадал - силни личности, които се обичаха и мразеха." - казва за тях режисьорът. Двамата се влюбват, предават се, събират се отново, женят се и се развеждат, а връзката им се съживява и замира многократно до края на жизнения им път през 1989 година, малко преди падането на Берлинската стена.

"Когато бях по-млад, полудявах от непрекъснатите събирания и раздели на родителите ми. Но когато починаха, осъзнах, че това е най-голямата любовна история."

София Филм Фест се осъществява с подкрепата на Столична община.

Основни съорганизатори и партньори са Министерството на културата, ИА "Национален филмов център" и Програма "Творческа Европа МЕДИА" на Европейския съюз.

Още

25 легендарни режисьори на 25-ия София Филм Фест

25 легендарни режисьори на 25-ия София Филм Фест

Още

13 впечатляващи регионални филма в Балканския конкурс на 25-ия София Филм Фест

13 впечатляващи регионални филма в Балканския конкурс на 25-ия София Филм Фест

Още

Джафар Панахи с  Наградата на София на 25-ия София Филм Фест

Джафар Панахи с Наградата на София на 25-ия София Филм Фест

Още

София Филм Фест и Киномания обединяват усилия в името на българското кино

София Филм Фест и Киномания обединяват усилия в името на българското кино

Още

"Като за последно" с Мария Бакалова на "София Филм Фест"

"Като за последно" с Мария Бакалова на "София Филм Фест"

Още

Кои са филмите в Международния конкурс на София Филм Фест?

Кои са филмите в Международния конкурс на София Филм Фест?

Още

Бразилска, швейцарска и малтийска истории в палитрата на на 25-ия София Филм Фест

Бразилска, швейцарска и малтийска истории в палитрата на на 25-ия София Филм Фест

Още

Тери Гилиъм и Кристи Пую получават наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум на 25-ия София Филм Фест

Тери Гилиъм и Кристи Пую получават наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум на 25-ия София Филм Фест

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Дванадесет докосващи реални истории в Документалния конкурс на 28-ия София Филм Фест

В състезателната програма са включени два български филма – най-новите истории, разказани от Тонислав Христов в "Последният гларус" и от Цветан Драгнев в "Балканска черна кутия"

Джейсън Райтман заедно с повече от 30 режисьори купиха емблематичен театър в Лос Анджелис

Изтъкнатите холивудски режисьори искат да запазят театъра, превърнал се в популярно място за филмови премиери още от откриването си през 1931 г.

Кой още ще се бори за първи и втори филм на международния конкурс на 28-ия София Филм Фест?

Представяме ви останалите пет заглавия в състезателния конкурс на фестивала, в който за първи път половината от режисьорите са жени

"Прекрасни дни" на Вим Вендерс и "Присила" на София Копола приковават вниманието в 28-ия София Филм Фест

"Присила" ще бъде филмът, който българската публика ще може да види в Зала 1 на НДК във вечерта на раздаване на наградите на 28-ия София Филм Фест - 23 март, и американската гала на фестивала.

"Солтбърн" и "Всички сме непознати" - два от най-очакваните хита на 28-ия София Филм Фест

Не пропускайте хитовете в специалната селекция "Калейдоскоп" на очаквания кинофорум

Мати Диоп разказва за върнати на Бенин артефакти в документален филм, представен на "Берлинале"

В "Дахомей", включен в надпреварата за "Златна мечка", френско-сенегалската режисьорка разглежда трънливия въпрос за реституцията на произведения на изкуството, откраднати от Африка