Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ретроспектива на Аки Каурисмаки очаква киноманите на 24-ия София Филм Фест

КИНОМАРАТОНИ

Ретроспектива на Аки Каурисмаки очаква киноманите на 24-ия София Филм Фест

Известен с лаконичния си авторски стил и изящното присъствие на тънък хумор, Каурисмаки е сред творците в киното, които винаги приковават вниманието на публиката

Аки Каурисмаки (Снимка: София Филм Фест)

Роден във финландския град Ориматила през 1957 година, той се увлича по седмото изкуство покрай брат си Мика, с когото първоначално работят съвместно. С него Аки Каурисмаки снима документалния филм "Пътуване около Сайми" и заедно създават продуцентската компания "Villealfa". Днес имената на братята Каурисмаки са синоним на съвременното финландско кино.

Аки Каурисмаки (Снимка: София Филм Фест)

Самият Аки Каурисмаки не е завършил кино училище. Работи като пощальон, келнер, мияч на чинии, журналист, кинокритик и както той сам казва: "лутането из професиите ми донесе доста материал за киноистории". Това вероятно обяснява и факта, че главни герои във филмите на Каурисмаки най-често са аутсайдерите в обществото - боклукчии, безперспективни работници, безработни, неразбрани интелектуалци...

Shadows in Paradise (Снимка: София Филм Фест)

Аки Каурисмаки дебютира самостоятелно като режисьор в игралното кино през 1983 година с "Престъпление и наказание" - адаптация по романа на Достоевски, в която главният герой, работник в кланица в съвременния Хелзинки, убива човек за пари и е принуден да живее с последствията от деянието си...

"Престъпление и нказание" / Crime and Punishment (Снимка: София Филм Фест)

След това със завидно постоянство Каурисмаки снима по един филм почти всяка година, без да прави никакви компромиси с качеството. Така се появяват "Сенки в рая" (Varjoja paratiisisa) (1986), "Хамлет се впуска в бизнеса" (Hamlet Liikemaailmassa) (1987), "Ариел" (Ariel) (1988), "Ленинградските каубои в Америка" (Leningrad Cowboys Go America) (1989), с който идва и световната му известност, "Момичето от фабриката за кибрит" (Tultikkutehtaan tytto) (1989), заснетият в Лондон "Наех наемен убиец" (I Hired a Contract Killer) (1990), "Бохеми" (La Vie de boheme) (1992), "Пази шалчето си, Татяна" (Pida huivista kinni, Tatjana) (1994), "Тоталното балалайка шоу" (Total Balalaika Show) (1994), "Плаващи облаци" (Kauas pilvet karkaavat) (1996), "Юха" (Juha) (1999).

"Ленинградските каубои в Америка" / Leningrad Cowboys Go America (Снимка: София Филм Фест)

"Момичето от фабриката за кибрит" / The Match Factory Girl (Снимка: София Филм Фест)

Lights in the Dusk (Снимка: София Филм Фест)

Освен брат му, върху стила на Аки Каурисмаки, отличаващ се със сдържана актьорска игра и изчистено кинематографично повествование, повлияват също и режисьори като Жан-Пиер Мелвил, Райнер Вернер Фасбиндер и Робер Бресон. "Почитател съм на Бресон... за мен той е Бог! Неговият начин да разказва истории е уникално прост и в същото време гениален", споделя Аки Каурисмаки.

Shadows in Paradise (Снимка: София Филм Фест)

"Хамлет се впуска в бизнеса" / Hamlet Goes Business (Снимка: София Филм Фест)

През 2002 година финландският майстор на киното допълва филмографията си с "Мъжът без минало". "Съчетавайки драматичната траектория на класическите мелодрами с обичайно незабележимия, забавен стил на финландския режисьор, този филм е малък в комерсиален аспект, но е невероятно приятна, великолепно изпипана творба, която ще разшири кръга от верни почитатели на Каурисмаки", пише в ревюто си за филма "Variety".

"Мъжът без минало" / The Man without a past (Снимка: София Филм Фест)

И докато "Мъжът без минало" започва да подрежда наново своя живот в повествованието на филма, изящната и впечатляваща кинотворба на Каурисмаки подрежда едно след друго признанията за своя създател - Голямата награда на журито в Кан, наградата на критиката за филм на годината, както и номинация за чуждоезичен "Оскар".

През 2006 година "Светлини в здрача" приключва трилогията на Каурисмаки "за безработицата" ("Плаващи облаци" и "Мъжът без минало") и премиерата му също е в конкурсната програма в Кан.

"Мъжът без минало" / The Man without a past (Снимка: София Филм Фест)

В "Хавър" (номинация за "Златна палма" и наградата на ФИПРЕССИ на фестивала в Кан 2011) финландският режисьор пресъздава поредна завладяваща история. Сюжетът разказва за бивш писател и известен бохем, оттеглил се доброволно в изгнаничество в крайбрежния френски град Хавър. Погребал мечтите си за литературен успех, той живее щастливо като ваксаджия, но неочаквано съдбата му изпраща малолетен бежанец от Африка...

"Хавър" / Le Havre (Снимка: София Филм Фест)

"Европейското кино не е обръщало до момента специално внимание на задълбочаващата се финансова, политическа и най-вече морална криза, която доведе до все още неразрешения проблем с бежанците - тези, които се опитват да започнат нов живот в страните от Европейския съюз, и непоследователното и често пренебрежително отношение към тях. Аз не съм открил решение на проблема, но въпреки това исках да го засегна в своя нереалистичен филм...",

казва Аки Каурисмаки, като продължава тази тема и в "Другата страна на надеждата" ("Сребърна мечка" за режисура в Берлин през 2017 г.), вторият филм от замислената от него трилогия, посветена на пристанищни градове.

"Ленинградските каубои в Америка" / Leningrad Cowboys Go America (Снимка: София Филм Фест)

"Както е казал Достоевски - "Наблюдвайте хората". Така ще ги опознаете и разберете по-добре. Аз съм просто нравствен човек, не съм моралист, и не намирам никакъв смисъл да снимам филми без нравствено послание...", обобщава мисията на своето изкуство Каурисмаки и продължава - "Бихте искали вашите послания да бъдат разбрани от хората? Тогава опитайте да създадете филм за международната публика - това е най-добрият начин всеки да види през очите ви света, в който живеем".

"Пази шалчето си, Татяна" / Take Care of Your Scarf, Tatiana (Снимка: София Филм Фест)

"Юха" / Juha (Снимка: София Филм Фест)

"Наех наемен убиец" / I Hired a Contract Killer (Снимка: София Филм Фест)

Ретроспективата на Аки Каурисмаки се организира в партньорство с Финланската филмова фондация и Посолството на Финландия в България.

В допълнение на прожекциите, които ще бъдат в Дома на киното от началото на март, ще бъдат организирани СПЕЦИАЛНА ИЗЛОЖБА С ФОТОГРАФИИ, свързани с филмите на Каурисмаки, В ГАЛЕРИЯ "СИНТЕЗИС", както и изложба с оригинални плакати на филмите на режисьора - във фоайето на Дома на киното.

Още

Свитата на "Босият император" ще гостува на  24-тия София Филм Фест

Свитата на "Босият император" ще гостува на 24-тия София Филм Фест

Още

"Паразит" - носител на "Златна палма" от Кан, идва на 24-тия София Филм Фест

"Паразит" - носител на "Златна палма" от Кан, идва на 24-тия София Филм Фест

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Питър Грийнауей снима филм с Дъстин Хофман и Хелън Хънт в Италия

Снимките на неозаглавения филм се провеждат в Лука, Италия. Историята, също написана от Грийнауей, разказва за писател, който се подготвя за смъртта си

Агнешка Холанд започна снимките на филма си, посветен на Франц Кафка

Лентата ще представи живота на един от най-големите писатели в световната литература под формата на мозайка

Новата директорка на "Берлинале" няма да толерира проява на омраза

"Като филмов фестивал трябва да защитим преди всичко пространството, в което творците могат да говорят за работата си" - това каза Триша Тътъл в комисията по култура на германския парламент.

Филмът за Тръмп с Мария Бакалова и "Безсрамните" на Константин Божанов са в официалната селекция в Кан

Номинараната за "Оскар" актриса се превъплъщава в образа на Ивана Тръмп в биографичния филм "Стажантът" на Али Абаси, който е включен в конкурсната програма и ще се съревновава за "Златна палма"

Дейвид Кроненбърг, Франсис Форд Копола и Кирил Серебренников в конкурсната програма в Кан

Видове доброта" (Kinds of Kindness) на Йоргос Лантимос - мистериозното продължение на "Клети създания", отново събира гръцкия режисьор с актрисата Ема Стоун

Кинофестивалът в Кан избра научнофантастичния епос на Франсис Форд Копола "Мегалополис" за конкурсната програма

Световната премиера на филма на фестивала във Франция ще се състои в петък, 17 май