Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кой грабна наградите на юбилейния 25-и София Филм Фест?

КИНООТЛИЧНИЦИ

Кой грабна наградите на юбилейния 25-и София Филм Фест?

Носителят на голямата награда на Международния фестивал е филмът "Розовият облак" на бразилската режисьорка Юли Жербазе, а "Уроци по немски" на Павел Веснаков бе удостоен с две награди

25-ият международен филмов фестивал София Филм Фест представя през пролетта на 2021 година 134 филма от 53 държави. 129 филма са с прожекции в киносалони в София и страната, 73 филма могат да бъдат гледани от всяка точка на България до 11 април на online.siff.bg.

Наградите на 25-ия "София филм фест" бяха връчени на 20 март на церемония в НДК (Снимка: БТА)

Директорът на София Филм Фест Стефан Китанов (Снимка: BulFoto)

Водещият на церемонията Стефан А. Щерев (Снимка: BulFoto)

Още

Стефан Китанов-Кита откри юбилейния София Филм Фест: Това е особено скъпо и важно издание

Стефан Китанов-Кита откри юбилейния София Филм Фест: Това е особено скъпо и важно издание

На 20 март 2021 в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване наградите на фестивала. Носителят на голямата награда от 25 издание на София филм фест е филмът "Розовият облак" на бразилската режисьорка Юли Жербазе.

Тази година много силно е представено и новото българско кино. "Уроци по немски" на режисьора Павел Веснаков получи специалната награда на международното жури и наградата на международната критика.

В програмата Ново българско кино победителят е филмът "Февруари" на Камен Калев, който получи приза на международното жури от фестивални директори за най-добър български игрален филм, а "Сантяго" на Андрей Кулев е отличен за най-добър български късометражен филм. В тази категория специален диплом получи и Теодора-Косара Попова за филма си "Танда".

Вижте пълния списък на наградените:

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ ЗА ПЪРВИ И ВТОРИ ИГРАЛНИ ФИЛМИ в състав:
Теодор Ушев (Канада-България) - режисьор, председател на журито, Иля Хржановски (Русия) - режисьор, Светла Цоцоркова (България) - режисьор, Наташа Петрович (Северна Македония) - актриса, Саболч Хайду (Унгария) - режисьор връчи следните награди:

Още

Бразилска, швейцарска и малтийска истории в палитрата на на 25-ия София Филм Фест

Бразилска, швейцарска и малтийска истории в палитрата на на 25-ия София Филм Фест

ГОЛЯМАТА НАГРАДА "СОФИЯ - ГРАД НА КИНОТО" ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс за първи и втори игрални филми в размер на 7 000 евро, осигурени от Столична община, на филма "РОЗОВИЯТ ОБЛАК" (Бразилия) на режисьорката Юли Жербазе и продуцентката Патрисия Барбиери.

"Филмът носи необходимата на всички нас в тези времена щипка оптимизъм, заради абсурдното време, в което и филмът, и ние самите сме ситуирани. Това е поетичен филм, изключително добре направен от една млада 31-годишна бразилска режисьорка."

Режисьорът Павел Веснаков (Снимка: Боряна Пандова/София Филм Фест)

Още

Павел Веснаков за "Уроци по немски": Този филм ме накара да погледна към собствените си страхове

Павел Веснаков за "Уроци по немски": Филмът ме накара да погледна към собствените си страхове

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО на филма "УРОЦИ ПО НЕМСКИ" (България-Германия) на режисьора Павел Г. Веснаков.

"История с универсално звучене за кризата на средната възраст, екзистенциалните блата на Източна Европа и загубата на надежда в родината. Чудесен усет за стил, пропорция и уникална емоционалност са характерни за всеки елемент от този филм - от операторската работа, през сценографията до изключително силната актьорска игра."

Режисьорите Павел Веснаков и Светла Цоцоркова (Снимка: BulFoto)

Режисьорът Павел Веснаков (Снимка: Боряна Пандова/София Филм Фест)

Още

Кои са филмите в Международния конкурс на София Филм Фест?

Кои са филмите в Международния конкурс на София Филм Фест?

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА на Джоу Дзъян за филма му "УХАЙ" (Китай).

"Този филм като кристал концентрира образа на живота и традициите в една голяма, силна и трудна за нашето възприятие на личността страна. Чрез този филм ние можем да разберем нещо за една друга част на света и за себе си."

ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) бе присъден на "ШПАГАТ" (Швейцария) на режисьора Кристиан Йоханес Кох.

"Интимен и смел подход към деликатната тема за незаконната имиграция в Швейцария, успешен поглед към света като цяло, изобразявайки емоционални персонажи, които се борят с несправедливостта."

НАГРАДАТА ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги), осигурени от Доли медия студио, бе присъдена на филма "САНТЯГО" (България) на режисьора Андрей Кулев.

Режисьорът Андрей Кулев (Снимка: BulFoto)

Режисьорът Андрей Кулев (Снимка: Боряна Пандова/София Филм Фест)

ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на "ТАНДА" (България) на режисьорката Теодора-Косара Попова.

Светла Цоцоркова връчва наградата на Теодора-Косара Попова (Снимка: Боряна Пандова/София Филм Фест)

Режисьорката Теодора-Косара Попова (Снимка: Боряна Пандова/София Филм Фест)

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ, осигурена от Домейн Бойар, се присъди от международно жури с председател Дорон Еран (продуцент и режисьор, Израел) и членове Лили Хорват (режисьор, Унгария) и Джон-Пол Дейвидсън (режисьор, Великобритания) на филма "QUO VADIS, АИДА?" (Босна и Херцеговина-Австрия-Румъния-Нидерландия-Германия-Полша-Франция-Норвегия-Турция) на режисьорката Ясмила Збанич.

"Един филм ярко изпъква сред тази много силна селекция. Филм, в който завладяващият визуален разказ и спиращи дъха актьорски изпълнения вървят ръка за ръка и в който незабравимата лична история ни кара да помним завинаги най-срамните и най-тъмни моменти в най-новата история на Европа."

Мария Михнева от Домейн Бойа и водещият на церемонията Стефан А. Щерев (Снимка: Боряна Пандова/София Филм Фест)

Мария Михнева от Домейн Бойар и директорът на фестивала Стефан Китанов (Снимка: Боряна Пандова/София Филм Фест)

Балканското жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма "ОАЗИС" (Сърбия-Словения-Нидерландия-Франция-Босна и Херцеговина) на режисьора Иван Икич.

"Не на всеки фестивал се среща филм, който да е едновременно художествено постижение и важен документ. Този филм поставя хората със специални потребности в челото на обществения дневен ред и може да промени отношението ни към хората с увреждания и да отвори сърцата ни за техните трудности и борби."

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ беше присъдена от международно жури с председател Лех Ковалски (режисьор, САЩ) и членове Туе Стийн Мюлер (режисьор и филмов консултант, Дания) и Наташа Дак Оджуму (продуцент, Великобритания) на филма "АКАСА, МОЯТ ДОМ" (Румъния-Германия) на режисьора Раду Чорничук.

"Ценен е деликатният подход на режисьора - привилегията на достъпа, заедно със сложността на проблемите, които филмът засяга, сред които са семейните ценности и околната среда, превърнаха този филм в победител."

Документалното жури присъди ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма "АНИ" (Чехия) на режисьорката Хелена Тршещикова.

"Този филм е за толкова много неща. Много е важен, защото става дума за цяла прослойка, която подминаваме, която расте по целия свят и тази жена е просто невероятен оцеляващ."

Документалното жури присъди още един ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма "ГУНДА" (Норвегия-САЩ) на режисьора Виктор Косаковски.

"Виктор Косаковски отново изненадва публиката, правейки един красив за гледане черно-бял филм с много интересен протагонист... Става дума, разбира се, за околната среда, за нашето отношение, за връзката ни с природата и животните. Косаковски е майстор и отново е направил нещо изключително."

Режисьорът Камен Калев (Снимка: Боряна Пандова/София Филм Фест)

Още

"Февруари" на Камен Калев открива юбилейния 25-и София Филм Фест

"Февруари" на Камен Калев открива юбилейния 25-и София Филм Фест

НАГРАДАТА за НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ бе определена от жури от фестивалните селекционери Кристине Долхофер (директор, МФФ Crossing Europe Film Festival, Линц), Стефан Лаудин (директор, МФФ Варшава) и Ленка Тирпакова (селекционер, МФФ Карлови Вари) и бе присъдена на филма "ФЕВРУАРИ" (България-Франция) на режисьора Камен Калев.

"Това е един необикновен, мистериозен и поетичен филм, който майсторски създава изживяване на ускоряване и забавяне на хода на времето, докато изследва живота в биографичните му парчета. Завладяващ портрет на човека в ХХ век, който оставя място за съзерцание чрез изключителен кинематографичен подход. Той отключва цяла времева вселена и ни отвежда на кинематографично пътешествие през живота."

Режисьорът Камен Калев получава наградата си от изпълнителния директор на София Филм Фест и Арт Фест Мира Сталева (Снимка: Боряна Пандова/София Филм Фест)

Режисьорът Камен Калев (Снимка: Боряна Пандова/София Филм Фест)

Журито на ФИПРЕССИ в състав Марсела Йелич (Хърватия), Мануел Халперн (Португалия) и Димитър Кабаиванов (България) присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма "УРОЦИ ПО НЕМСКИ" (България-Германия) на режисьора Павел Г. Веснаков.

"За социалната острота на филма, показваща слабостта и противоречията на един силен мъжки характер, който преодолява проблемите от миналото и настоящето си в едно интензивно вътрешно и външно пътуване, преди да тръгне към един нов мечтан свят."

Павел Веснаков получава наградата от Димитър Кабаиванов (Снимка: BulFoto)

Режисьорът Павел Веснаков (Снимка: Боряна Пандова/София Филм Фест)

НАГРАДАТА НА ГИЛДИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОКРИТИЦИ за филм от Балканския конкурс се присъди на "ГЛАВНИ БУКВИ" (Румъния) на режисьора Раду Жуде.

"В Балканския конкурс имаше силна селекция и за журито беше трудно да открои едно заглавие - филмите бяха различни, с важни теми и индивидуален стил. Наградата се присъжда на "Главни букви" на Раду Жуде заради експериментаторския дух и нестандартен подход към близката румънска история и Секуритате."

МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ на фестивала определи за най-добър филм от Международния конкурс "ЛУЗУ" (Малта) на режисьора Алекс Камилери.

"Отговорно засяга актуална и многостранна проблематика, която тепърва ще става все по-чувствителна в света, в който живеем. Докосва и въздейства с искрения си и интимен подход към киноразказа."

На 25-ото издание на София Филм Фест бе връчена НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино на:

Теодосий Спасов, композитор и музикант (България)

Джафар Панахи, режисьор (Иран)

Специалната награда ФИПРЕССИ 96 ПЛАТИНИУМ на световната асоциация на филмовата критика бе присъдена на
Тери Гилиъм, режисьор (Великобритания)

Очаквайте специалното издание на София Филм Фест през септември с още филми, гости и награди.

София Филм Фест се осъществява с подкрепата на Столична община.

Основни съорганизатори и партньори са Министерството на културата, ИА "Национален филмов център" и Програма "Творческа Европа МЕДИА" на Европейския съюз.

Още

Владо Пенев: Най-голямата човешка сила е опрощението

Владо Пенев: Най-голямата човешка сила е опрощението

Още

Портрети от фоайето - 25 години София Филм Фест

Портрети от фоайето - 25 години София Филм Фест

Още

Филми, които не бива да пропускате на 25-ия София Филм Фест

Филми, които не бива да пропускате на 25-ия София Филм Фест

Още

Босненски филм за геноцида в Сребреница е сред номинираните за Оскар

Босненски филм за геноцида в Сребреница е сред номинираните за Оскар

Още

10 световни режисьори и техни филми в специалната рубрика "10" на 25-ия София Филм Фест

10 световни режисьори и техни филми в специалната рубрика "10" на 25-ия София Филм Фест

Още

"Житие" на Георги Стоянов и Войчех Тодоров и "Блаженият" на Станимир Трифонов с премиери на 25-ия София Филм Фест

"Житие" на Георги Стоянов и Войчех Тодоров и "Блаженият" на Станимир Трифонов с премиери на 25-ия София Филм Фест

Още

Световният хит "Още по едно" на Томас Винтерберг на 25-ия София Филм Фест

Световният хит "Още по едно" на Томас Винтерберг на 25-ия София Филм Фест

Още

10 световни режисьори и техни филми в специалната рубрика "10" на 25-ия София Филм Фест

10 световни режисьори и техни филми в специалната рубрика "10" на 25-ия София Филм Фест

Още

Четири български документални премиери на 25-ия София Филм Фест

Четири български документални премиери на 25-ия София Филм Фест

Още

Фолкер Шльондорф, Вим Вендерс, Тери Гилиъм, Тед Кочев на София Филм Фест

Фолкер Шльондорф, Вим Вендерс, Тери Гилиъм, Тед Кочев на София Филм Фест

Още

Джафар Панахи с  Наградата на София на 25-ия София Филм Фест

Джафар Панахи с Наградата на София на 25-ия София Филм Фест

Още

13 впечатляващи регионални филма в Балканския конкурс на 25-ия София Филм Фест

13 впечатляващи регионални филма в Балканския конкурс на 25-ия София Филм Фест

Още

"Рая на Данте" и "Сбогом, Джони" с премиера на 25-ия София Филм Фест

"Рая на Данте" и "Сбогом, Джони" с премиера на 25-ия София Филм Фест

Още

Дигитално-реставрираният "Привързаният балон" на Бинка Желязкова с премиера на 25-ия СФФ

Дигитално-реставрираният "Привързаният балон" на Бинка Желязкова с премиера на 25-ия СФФ

Коментирай 7

1/1

Още ВИДЕО

Прощалният филм "Опус" на японския композитор Рюичи Сакамото с премиера във Венеция

Прочувствената лента е снимана в продължение на няколко дни, само половин година преди смъртта на Рюичи Сакамото на 28 март на 71-годишна възраст

Откриха гробница на жрец в Перу на 3000 години

Свещеникът, наречен "Жрецът на Пакопампа", беше намерен под шест слоя пепел, смесени с черна пръст

Неолитно селище е открито във Франция след 150-годишно търсене

"Това е последното парче от пъзела, което ни липсваше", казва Реми Мартино от Националния център за научни изследвания (CNRS), който открива селището заедно със своя екип

Гледаме "I Wanna Dance with Somebody: Филмът за Уитни Хюстън" в HBO Max

Това 148-минутно пътешествие през живота и кариерата на Уитни Хюстън отвежда зрителите на вдъхновяващо, трогателно и емоционално пътуване

Роб Мъни от C-Block: Музиката разпръсква любовта най-добре, а мирът ни прави човеци

"Горд съм и съм благословен да бъда част от това страхотно събитие в България", казва вокалистът от C-Block, които са част от фестивала RETROVERSE: Retro Lovers Fest в София

Спечели билети за масивния рок абордаж в края на лятото на REBEL REBEL By The Sea

Цветът на българския алтернативен рок превзема Варна на 8-9 септември

Виж всички

Календар