Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Магнетичният актьор Александър Тонев с номинация за Наградата за Полет в Изкуството

МЛАДИ ТАЛАНТИ

Магнетичният актьор Александър Тонев с номинация за Наградата за Полет в Изкуството

Фондацията "Стоян Камбарев" забелязва състудента на Мария Бакалова още в НАТФИЗ

На 22-ри април в JOY Station, предстои 12-тата Годишна Официална Церемония за връчване на най-престижния и чакан приз за млади творци в България - Наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев".

Победителят ще заслужи знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3000 лв., а всички номинирани ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт проекти и ще станат част от семейството на Фондация "Стоян Камбарев", която дава криле и сбъдва мечтите на младите и талантливите.

Александър Тонев (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Днес Ви представяме младия 25-годишен актьор Александър Тонев, чийто талант е впечатляващ, но върви ръка за ръка с тоталното му и безкомпромисно отдаване на професията. Членовете на Фондацията го забелязват още като студент заради ролята му на Силян в "Черна Дупка" на Горан Стефановски, а в последствие на Никола в "Синът" в Народния Театър "Иван Вазов", княз Мишкин в "Идиот" в Сфумато, Трепльов в "Чайка" и Санчо Панса в "Дон Кихот" в Пазарджишкия театър.

В спектакъла "Идиот" на Театрална работилница "Сфумато" (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Номиниран е за концентрираната си актьорска енергия, за органичното и деликатно присъствие на театралната сцена и пред камерата във филма "Блаженият" на режисьора Станимир Трифонов, както и в няколко късометражни филма.

В спектакъла "Нова библия" на Театрална работилница "Сфумато" (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

"Изкуството за мен? Може би е нещо като път или изваждане на човека от обикновеното му ежедневно живеене и възприемане на света. Една атака срещу навиците, които притъпяват нашите сетива, атака срещу механичното жевеене. Опит да прогледнем отново за чудото на живота. Театърът ни помага да се вгледаме в човека, ангажира ни с цялата истина за нас самите, с онова, което сме забравили или неподозирали, че има", споделя Александър.

Александър Тонев в спектакъла "Чайка" на ДКТ "К. Величков" - Пазарджик (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Александър Тонев е роден през 1995 г. в град Перник където завършва основното си образование. Мултиталант още от дете, продължава обучението си в Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров", след което една година е студент "Книга и печатна графика" в Национална Художествена Академия.

Още

Кои са изумителните пет млади творци, номинирани за Награда за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2021

Кои са изумителните пет млади творци, номинирани за Награда за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2021

Изобразителното изкуство обаче не го удовлетворява напълно и той решава да последва интуицията си, явявайки се на изпитите по актьорско майсторство в НАТФИЗ, където от раз го приема така дискутираният напоследък проф. Иван Добчев.

Именно така попада в един клас с родната сензацията в Холивуд - номинираната за Оскар Мария Бакалова, с която учи и си партнира четири години и репетира текстове като "Процесът" по Кафка, "Моцарт и Салиери" на Пушкин и др.

Александър Тонев в спектакъла "Дон Кихот" на ДКТ "К. Величков" - Пазарджик (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Най-важна за Александър в театралната академията си остава работата върху "Черна Дупка" на Горан Стефановски. Заради магнетичното му излъчване и безспорен талант още като студент се случват и първите му опити на професионална сцена в Театър "София", Театрална Работилница Сфумато, ДКТ "Константин Величков", Театър 199, Народен театър "Иван Вазов".

В спектакъла "Синът" на Народен театър "Иван Вазов" (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

От 2019 година е поканен да бъде част от трупата на Драматично-куклен театър "Константин Величков" (Пазарджик). Интересен факт е, че Александър е млад татко и има прекрасна малка дъщеричка, за която се грижи във всяка свободна от професията си минута.

ВИЖТЕ КРАТЪК ФИЛМ ЗА АЛЕКСАНДЪР ТОНЕВ

Останалите четирима млади творци, номинирани за Наградата за Полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2021 са визуалният артист Вълко Чобанов, най-младият концертмайстор на професионален оркестър в България Лора Маркова, съвременният хореограф и танцьор Яница Атанасова и фотографът със световна кариера Богдан "CHILLDAYS" Плъков.

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОМИНИРАНИ 2021: 

Кой ще спечели Наградата за Полет в Изкуството, носеща името на незабравимия театрален режисьор Стоян Камбарев, определя жури, в което влизат членовете на Фондацията начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Още

Звездното световно жури обяви тримата финалисти за Награда за Кино 355

Звездното световно жури обяви тримата финалисти за Награда за Кино 355

На Официалната Церемония на живо публиката за трети път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет). Имената на тримата финалисти тази година са Виктор Иванов с проект за филм "Да умреш 10 пъти", Елена Чергиланова с проект за филм "Как да изгубиш 10 кг. за един ден" и Росица Траянова с проект за филм "10 яйца". Победителят, ще спечели красива статуетка и 10 000лв за следващата си лента..

Водещ на Церемонията отново ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на класно шоу - кино, музика и незабравими емоции!

Номинираните за Наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2021

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация "Стоян Камбарев" е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява с генералната подкрепа на НАЦИОНАЛЕН ФОНД КУЛТУРА, Министерството на Културата, официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и РИСК Инженеринг и благодарение на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Резидънс, Технополис, IDEAcomm, Метрореклама, SSG, Prime Development и Винарска изба Катaржина Естейт. Официален дизайнер е Анелия Петкова / Bridal Fashion.

Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева, която след цели 11 години, предаде режисьорската щафета на блогъра и кинорежисьор Крис Захариев и от тази година, носителят на Наградата за Полет в изкуството, поема кратките филми за номинираните млади артисти.

Абонирайте се и последвайте Фондация "Стоян Камбарев": Website | YouTube | Instagram | Facebook

Още

Най-младият концертмайстор Лора Маркова с номинация за Наградата за Полет в Изкуството

Най-младият концертмайстор Лора Маркова с номинация за Наградата за Полет в Изкуството

Още

Невероятен отбор от Холивуд, Англия, Италия и България в журито на Награда за кино 355, в който влезе и проф. Георги Дюлгеров

Невероятен отбор от Холивуд, Англия, Италия и България в журито на Награда за кино 355, в който влезе и проф. Георги Дюлгеров

Още

Маестро Камджалов и Деси Тенекеджиева в любовна магия

Маестро Камджалов и Деси Тенекеджиева в любовна магия

Още

Мултиталантът Крис Захариев е носител на Наградата за Полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2020

Мултиталантът Крис Захариев е носител на Наградата за Полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2020

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Б.Т.Р. с нов сингъл "Думи без лъжи" и турне в Европа през юни

Паралелно с турнетата, бандата работи и по първия си концертен албум, който се очаква да излезе тази година заедно с юбилейна плоча и диск "30 години Б.Т.Р."

Плакатите в Международното биенале във Варшава: Визуална диагноза на времето

Лех Майевски и Юстина Черняковска за силата на плаката

Грегъри Портър се завръща в Античния театър

Концертът на джаз и соул легендата е на 24 юли в Пловдив

Сопраното Вилхелмения Уигинс Фернандес Смит почина на 75 години

Тя придобива слава най-вече участието си във филма "Дива" през 1981 г.

Френският шедьовър "Анатомия на едно падане" тръгна по кината

Филмът е с пет номинации за наградите "Оскар"

Татяна Лолова пред Dir.bg: Кой, каквото има - да каже, кой, каквото иска - да премълчи...

"Ако някой ми предложи да изживея живота си отново, може би не бих центрирала само върху работата си...", сподели голямата звезда година преди да ни напусне

Виж всички

Календар