Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Обречена да дава кураж - посланията на Татяна

IN MEMORIAM

Обречена да дава кураж - посланията на Татяна

Да се замислим за живота, който ни е дарен, призовава царицата на комедията

Kой можеше да си помисли, че е за последно...

През юли 2020 г. голямата Татяна Лолова беше почетен гост на конференцията, организирана от Dir.bg "She`s The One". В нея 7 вдъхновяващи българки се събраха на една сцена, всяка със своя собствена магическа сила, но всички покоряващи сърцата, повдигащи духа, всички носещи надежда и смисъл.

Не знаехме, че това ще бъде последната публична изява на голямата ни комедийна актриса.

Царицата на комедията стъпи тържествено на сцената, шегувайки се със собствените си снимки на големия екран. Лолова взриви гостите с невероятния си талант и необикновеното си чувство за хумор, което в изобилие насочваше към самата себе си.

Татяна Лолова (Снимка: Андрей Михайлов, BulFoto)

Раздаде се изцяло, както винаги е правила на сцената, зареди с надежда присъстващите, въпреки тежката пандемия.

Още

Напусна ни Татяна Лолова

Напусна ни Татяна Лолова

"Чувствам се в много приятна компания на млади, умни, преуспели хора, които даже в пандемията намират сили за усмивка и за събитие, за което се готвите от дълго време да ме изкарате единствена. Оказа се, че тук сме още 6 жени, които сме единствени по рода си. Всяка сутрин оттук нататък бих се питала дали другите единствени стават като мен в 5 часа и са си измили очите. Защото Татяна, моля ви се, в 5 часа отдавна е готова", шегуваше се тя.

Оптимизмът й беше заразителен:

"Много е трудно да запазиш духа си в период като този. Но човечеството е минавало през много по-тежки стихии, които дори не са наричани пандемии. Като Потопа, Африканската болест - зараза, пренасяна от испанската муха цеце, Чумата, Войната, липсата на залък хляб, която отнема живот, защото не бива да се преяжда, но и не бива да се стои гладен..."

Преживяваме тягостни моменти, но след мен върви първородният ми и единствен син, и тихичко просъсква: "Усмивка! Хората не са длъжни да виждат тъжната ти физиономия. Разбери, че ти си длъжна да се усмихваш. Да даваш кураж на другите, за да можем да продължим напред".

Лолова сподели: "Мен нямаше кой да ме подкрепи, помогна ми моята прекрасна дарба, която Бог ми даде. Аз съм продукт на моите учители, които казваха: "Пращам ви чудо, но е малко шантаво, гледайте да не избяга. Успехът не го меря. Не знам къде е, не можеш да го запазиш, складира се някъде", разказа тя.

Царицата на комедията (Снимка: Андрей Михайлов, BulFoto)

И разказа спомен, който я топлеше: "Тръгвайки си по "Цар Освободител", преди да стигна "Раковски" след представление на "Щастливи дни" на Бекет, едно момиче - запъхтяно и страшно развълнувано, ме настигна и ми подари най-красивото цвете. Ако не беше тя и ако не беше тогава - нямаше да го видя.

Това беше един бял карамфил с червени крайчета на листенцата си. Той ми се видя безкрайно красив, защото тя ми подаде карамфила и каза: "Искам само да знаете, че вие сте нещо много важно в живота ми!"

Татяна Лолова (Снимка: Андрей Михайлов, BulFoto)

На мен ми се струва, че тя е била в много тежко психическо състояние и е смятала, че е безсмислено да живее... Но гледайки постановката и виждайки Уини и Уили как до последния миг се борят за живота и си и се радват на това, което им остава да изживеят, е решила, че всъщност си заслужава да се живее.

Това момиче, от всички похвали, които съм получила през живота си, ми е най-скъпото нещо", изповяда обичаната актриса за най-голямато признание, което получава тази вечер, в която играе любимата роля на живота си - Уини, от "Щастливи дни" на Бекет.

Татяна Лолова (Снимка: Андрей Михайлов, BulFoto)

Татяна Лолова тогава ни пожела да се вглеждаме повече в бебешките колички на улицата, които носят усмивки. Да се замислим за живота, който ни е дарен.

"Психиката, ведрината и усмивката са по-важни от физическото тяло ни съществуване."

"Ако нямаш дух, ти си излишен на тази земя."

"Правилната рецепта за щастие е проста: "Да имаш ведър характер." "Тогава хората ще те обичат, ще го усещаш, когато ти дават вкусно залъче сутрин и чашка кафе в 5 часа сутринта."

"Каквото и да видите в сутрешните емисии новини, бъдете живи и здрави, приемайте го така, че то да не ви убива, а да ви дава подтик", ни каза Татяна Лолова.

Още от известната ни актриса и царица на комедията - в интервюто по време на събитието:

Още

Татяна Лолова и нейните "Дневници & делници" (галерия)

Татяна Лолова и нейните "Дневници & делници" (галерия)

Още

Татяна Лолова представи през уикенда в Лондон стендъп комедията "Дневниците на Лолова"

Татяна Лолова представи през уикенда в Лондон стендъп комедията "Дневниците на Лолова"

Още

Татяна Лолова представя седмо издание на  „1/2 живот"

Татяна Лолова представя седмо издание на „1/2 живот"

Още

Татяна Лолова с приза "Георги Калоянчев" за цялостно творчество

Татяна Лолова с приза "Георги Калоянчев" за цялостно творчество

 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Фотографът със световна кариера Богдан "Chilldays" Плъков е номиниран за Наградата за Полет в Изкуството

Работата му със световни супермодели и музикални звезди привлече вниманието на Фондацията "Стоян Камбарев"

Археолози откриха древен некропол на остров Корсика

Откритието "подновява древното минало на Ил-Рус" и потвърждава, че тези места са били обитаеми през Античността", отбелязват от института

Археолози откриха древен град, заровен в пясъците в Луксор

"Градът, който се е наричал "Възнесението на Атон", е бил най-голямото административно и промишлено селище в египетската държава на западния бряг на Луксор" обяснява ръководителят на разкопките

"Фаберже" прави скъпоценно яйце за 10-годишнината на "Игра на тронове" за 2,2 милиона долара

Бижутерийната фирма показа дизайна на единственото по рода си "драконово яйце", вдъхновено от главната героиня на сериала Денерис Таргариен

Гала премиерата на "Голата истина за група Жигули" на 13 април в Зала 1 на НДК

Ограничен брой зрители ще имат уникалния шанс да гледат дългоочакваната комедия в компанията на актьорите и екипа

Артефакти на 105 000 години в Калахари оспорват идеята, че цивилизацията се е появила в крайбрежните райони

"Резултатите ни показват, че опростеният модел за произхода на нашия вид вече не е приемлив", казва палеоархеологът Джейн Уилкинс

Виж всички

Календар