Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Обречена да дава кураж - посланията на Татяна

IN MEMORIAM

Обречена да дава кураж - посланията на Татяна

Да се замислим за живота, който ни е дарен, призовава царицата на комедията

Kой можеше да си помисли, че е за последно...

През юли 2020 г. голямата Татяна Лолова беше почетен гост на конференцията, организирана от Dir.bg "She`s The One". В нея 7 вдъхновяващи българки се събраха на една сцена, всяка със своя собствена магическа сила, но всички покоряващи сърцата, повдигащи духа, всички носещи надежда и смисъл.

Не знаехме, че това ще бъде последната публична изява на голямата ни комедийна актриса.

Царицата на комедията стъпи тържествено на сцената, шегувайки се със собствените си снимки на големия екран. Лолова взриви гостите с невероятния си талант и необикновеното си чувство за хумор, което в изобилие насочваше към самата себе си.

Татяна Лолова (Снимка: Андрей Михайлов, BulFoto)

Раздаде се изцяло, както винаги е правила на сцената, зареди с надежда присъстващите, въпреки тежката пандемия.

Още

Напусна ни Татяна Лолова

Напусна ни Татяна Лолова

"Чувствам се в много приятна компания на млади, умни, преуспели хора, които даже в пандемията намират сили за усмивка и за събитие, за което се готвите от дълго време да ме изкарате единствена. Оказа се, че тук сме още 6 жени, които сме единствени по рода си. Всяка сутрин оттук нататък бих се питала дали другите единствени стават като мен в 5 часа и са си измили очите. Защото Татяна, моля ви се, в 5 часа отдавна е готова", шегуваше се тя.

Оптимизмът й беше заразителен:

"Много е трудно да запазиш духа си в период като този. Но човечеството е минавало през много по-тежки стихии, които дори не са наричани пандемии. Като Потопа, Африканската болест - зараза, пренасяна от испанската муха цеце, Чумата, Войната, липсата на залък хляб, която отнема живот, защото не бива да се преяжда, но и не бива да се стои гладен..."

Преживяваме тягостни моменти, но след мен върви първородният ми и единствен син, и тихичко просъсква: "Усмивка! Хората не са длъжни да виждат тъжната ти физиономия. Разбери, че ти си длъжна да се усмихваш. Да даваш кураж на другите, за да можем да продължим напред".

Лолова сподели: "Мен нямаше кой да ме подкрепи, помогна ми моята прекрасна дарба, която Бог ми даде. Аз съм продукт на моите учители, които казваха: "Пращам ви чудо, но е малко шантаво, гледайте да не избяга. Успехът не го меря. Не знам къде е, не можеш да го запазиш, складира се някъде", разказа тя.

Царицата на комедията (Снимка: Андрей Михайлов, BulFoto)

И разказа спомен, който я топлеше: "Тръгвайки си по "Цар Освободител", преди да стигна "Раковски" след представление на "Щастливи дни" на Бекет, едно момиче - запъхтяно и страшно развълнувано, ме настигна и ми подари най-красивото цвете. Ако не беше тя и ако не беше тогава - нямаше да го видя.

Това беше един бял карамфил с червени крайчета на листенцата си. Той ми се видя безкрайно красив, защото тя ми подаде карамфила и каза: "Искам само да знаете, че вие сте нещо много важно в живота ми!"

Татяна Лолова (Снимка: Андрей Михайлов, BulFoto)

На мен ми се струва, че тя е била в много тежко психическо състояние и е смятала, че е безсмислено да живее... Но гледайки постановката и виждайки Уини и Уили как до последния миг се борят за живота и си и се радват на това, което им остава да изживеят, е решила, че всъщност си заслужава да се живее.

Това момиче, от всички похвали, които съм получила през живота си, ми е най-скъпото нещо", изповяда обичаната актриса за най-голямато признание, което получава тази вечер, в която играе любимата роля на живота си - Уини, от "Щастливи дни" на Бекет.

Татяна Лолова (Снимка: Андрей Михайлов, BulFoto)

Татяна Лолова тогава ни пожела да се вглеждаме повече в бебешките колички на улицата, които носят усмивки. Да се замислим за живота, който ни е дарен.

"Психиката, ведрината и усмивката са по-важни от физическото тяло ни съществуване."

"Ако нямаш дух, ти си излишен на тази земя."

"Правилната рецепта за щастие е проста: "Да имаш ведър характер." "Тогава хората ще те обичат, ще го усещаш, когато ти дават вкусно залъче сутрин и чашка кафе в 5 часа сутринта."

"Каквото и да видите в сутрешните емисии новини, бъдете живи и здрави, приемайте го така, че то да не ви убива, а да ви дава подтик", ни каза Татяна Лолова.

Още от известната ни актриса и царица на комедията - в интервюто по време на събитието:

Още

Татяна Лолова и нейните "Дневници & делници" (галерия)

Татяна Лолова и нейните "Дневници & делници" (галерия)

Още

Татяна Лолова представи през уикенда в Лондон стендъп комедията "Дневниците на Лолова"

Татяна Лолова представи през уикенда в Лондон стендъп комедията "Дневниците на Лолова"

Още

Татяна Лолова представя седмо издание на  „1/2 живот"

Татяна Лолова представя седмо издание на „1/2 живот"

Още

Татяна Лолова с приза "Георги Калоянчев" за цялостно творчество

Татяна Лолова с приза "Георги Калоянчев" за цялостно творчество

 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Мюзикълът "Странен обрат" с 11 номинации за американските театрални награди "Тони"

Бродуей се включи в расовия дебат, като заложи на постановка написана от чернокож и с чернокожи изпълнители в главните роли

Кошмарът на Тартюф оживява в изложба в Помпей

В "Изкуство и чувственост в домовете на Помпей" посетителите й ще могат да разгледат около 70 творби - от голите статуи в градините до еротичните картини по стените на спалните

Издигнаха статуя на Христос по-висока от тази в Рио де Жанейро

"Христос Покровител" малкия бразилски град Енкантадо е с височина 43 метра с пиедестала в сравнение със статуята в Рио, която е 38-метрова

Хореографът Деян Георгиев: Съвременният танц е интимно място с огромен заряд

Премиерата на соловия спектакъл на Деян Георгиев ще се състои на 14 май в Пловдив

Полетете и вие с "Полетът на къртицата" - обяснение в любов към страховете, които си създаваме

Най-новият куклен моноспектакъл за възрастни на Полина Христова можете да гледате днес от 19.00 часа в Столичния куклен театър

"Танцувай, за да те танцуват. Движи се, за да те следват" призовава "Антистатик"

15-oто издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ще се проведе от 9 до 19 май

Виж всички

Календар