Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Звездното световно жури обяви тримата финалисти за Награда за Кино 355

МЛАДИ ТАЛАНТИ

Звездното световно жури обяви тримата финалисти за Награда за Кино 355

Бъдещите Бунюел и София Копола ще снимат 5 мин. филм само за 5 дни в борба за елитния приз и 10 000 лв.

13-членното звездно международно жури избра тримата финалисти в тазгодишния конкурс на Фондация "Стоян Камбарев" за млади филмейкъри НАГРАДА ЗА КИНО 355.

Виктор Иванов с проект за филм "Да умреш 10 пъти", Елена Чергиланова с проект за филм "Как да изгубиш 10 кг. за един ден" и Росица Траянова с проект за филм "10 яйца" продължават във финалния етап на надпреварата.

Още

Невероятен отбор от Холивуд, Англия, Италия и България в журито на Награда за кино 355, в който влезе и проф. Георги Дюлгеров

Невероятен отбор от Холивуд, Англия, Италия и България в журито на Награда за кино 355, в който влезе и проф. Георги Дюлгеров

От получените кандидатури десет млади режисьори привлякоха най-много вниманието, но селектираните финалисти с техните синопсиси и идеи за реализацията им, се отличиха с висока мотивация и страст за кино при избора на журито с Председател легендарния Освалдо де Сантис (33 години президент на Twenty Century Fox- Italy), Почетен председател големият ни кинорежисьор проф. Георги Дюлгеров и членове от Холивуд, Англия, Италия и България - все забележителни продуценти, сценаристи и режисьори.

За трета поредна година Фондация "Стоян Камбарев" предизвика младите кино творци с нещо ново, смело и различно - НАГРАДА ЗА КИНО 355. Те имаха 45 дни, в които да подадат кандидатурите си в специална форма на сайта на Фондацията - kambarev.com.

И сега 3-мата избрани кинорежисьори трябва да заснемат, монтират и предадат 5-минутен игрален филм само за 5 дни. Условие бе в заглавието на проекта да присъства числото "10", което да се вплете в сюжета, при пълна свобода на тема, стил и жанр.

Ето и повече за избраните финалисти за 2021 година, като общото между тях освен дарбата, смелостта и нетрадиционния подход е, че и тримата са учили и специализирали кино в чужбина, но сега са се върнали в България и снимат усилено новите си филми тук:

ВИКТОР ИВАНОВ
Проект за филм - "Да умреш 10 пъти"

Виктор Иванов (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Виктор е на 29 години, роден в Кюстендил. Израствайки с Аниме, в последствие се влюбва в киното и особено във френската нова вълна, която изгражда стила му до огромна степен. Завършва кино и телевизия в НБУ, след което специализира в Италия в кино кампуса "Cinemadamare". Продължава да снима във Франция, Хърватия, Италия, Сърбия.

Виктор Иванов (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Има реализарини дузина късометражни филми, сред които "Neno Who Killed His Father" , "Seconda Categoria", "Vuja De" и "Locus Amoenus", който получава награда Рrivet screening на Biennale Di Venezia 75 и наградата на регион Umbria.

Режисирал е много музикални видеа, а в момента работи над дебютния си пълнометражен филм.

РОСИЦА ТРАЯНОВА
Проект за филм - "10 яйца"

Росица Траянова (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Росица е на 27 години, родена в Балчик. През 2019-та завършва кино-режисура в Париж.

Режисирала е четири късометражни филма, сред които "Наречи ме както искаш" на LGBTQ тематика, номиниран за най-добра драма на фестивала "Canada Shorts" и "Цветята на Алжиреца", който взима участие в CineLibri 2019 и печели награда за най-добра адаптация на "Moscow Shorts".

Росица Траянова (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Още

Кои са изумителните пет млади творци, номинирани за Награда за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2021

Кои са изумителните пет млади творци, номинирани за Награда за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2021

Последният й филм "Пардон" печели "Златна Лисица" за най-добър филм на Calcutta International Film Festival, а първият "Обичам те, татко" е селекциониран на повече от 30 международни фестивала, включително "Short Film Corner" в Кан.

Росица е работила в редакцията на "Канал Плюс" в Париж.

От скоро се живее в София. Освен кино, обича да пише поезия под псевдоним Роуз Траян. През 2012 г. излезе дебютният й роман "Химера за живот".

ЕЛЕНА ЧЕРГИЛАНОВА
Проект за филм - "Как да изгубиш 10 кг. за един ден"

Елена Чергиланова (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Елена е само на 22 години. След като завършва Американския колеж в София, заминава за Англия, за да учи "Кино" в University of Reading, но през 2017-та се премества в Берлин, където продължава филмовото си приключение с интензивен курс по "Експериментално кино" в Met Film School.

Следва "Графичен дизайн" в Berliner Technische Kunsthochschule. По време на обучението си там създава краткия експериментален филм "Toccata", който ще разпространява под формата на видео инсталация в галерии.

Елена Чергиланова (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

През миналата година снима "The Main Course" в една изоставена фабрика и бивша военна база, с който критикува месодобивната индустрия и специсизма. Елена е силно повлияна от сюреализма и смело експериментира с визуализацията на филмите си.

Кратък филм за тримата финалисти вижте тук:

Трима млади кинорежисьорu, но само един победител! Кой ще бъде той? Единствена и решаваща роля ще има публиката по време на 12-тата Церемония за връчване на годишните награди за изкуство на Фондация "Стоян Камбарев", която ще се състои на 22 април 2021 г. в JOY Station.

Гостите ще гледат премиерно трите филма, ще гласуват на живо и така ще определят третия носител на НАГРАДА ЗА КИНО 355. Той ще получи прекрасната авторска статуетка на Деница Боева и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от Фондацията и нейните партньори - Nova Film, UFO Film and Television Studios и ARS Digital Studio.

Още

Награда за кино 355 на Фондация "Стоян Камбарев" предизвиква млади кинотворци за 3-та поредна година

Награда за кино 355 на Фондация "Стоян Камбарев" предизвиква млади кинотворци за 3-та поредна година

Фондация "Стоян Камбарев" с гордост информира още, че вече са готови и скоро предстоят премиерите на двата изключително любопитни филма на Носителите на НАГРАДА ЗА КИНО 355 от изминалите 2 години.

Те са осъществени благодарение на Фондацията и продуцирани от Деси Тенекеджиева, а именно: "Отвъд Бетона" на Йордан Михайловски и "Мечтата на Наташа" на Ваня Бойчева. С удоволствие подкрепихме и новите късометражни филми не само на победителите, но и на талантливите финалисти на кино конкурса ни - Евгения Танева и проекта й "Сашето и неговата камера" както Стефани Райчева и филма й "Баба".

Така Фондация "Стоян Камбарев" продължава да дава криле на младите кинорежисьори и благодарение на НАГРАДА ЗА КИНО 355 всяка година ще се появяват редица нови и вълнуващи български филми, които смело поемат към световните кинофестивали.

Още за подробности за наградата, може да намерите тук: http://kambarev.com/bg/355

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация "Стоян Камбарев" е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява с генералната подкрепа на НАЦИОНАЛЕН ФОНД КУЛТУРА, Министерството на Културата, официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и РИСК Инженеринг и благодарение на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Резидънс, Технополис, IDEAcomm, Метрореклама, SSG, Prime Development и Винарска изба Катaржина Естейт. Официален дизайнер е Анелия Петкова / Bridal Fashion.

Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

 

Абонирайте се и последвайте Фондация "Стоян Камбарев": Website | YouTube | Instagram | Facebook

Още

Президентът Стоянов и княгиня Мириам връчиха награда "Стоян Камбарев" на актьора Димитър Николов

Президентът Стоянов и княгиня Мириам връчиха награда "Стоян Камбарев" на актьора Димитър Николов

Още

Мултиталантът Крис Захариев е носител на Наградата за Полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2020

Мултиталантът Крис Захариев е носител на Наградата за Полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2020

Още

Награда за кино 355 на Фондация "Стоян Камбарев" за втора поредна година предизвиква млади кинотворци

Награда за кино 355 на Фондация "Стоян Камбарев" за втора поредна година предизвиква млади кинотворци

Още

Президентът Плевнелиев връчи на пианиста-виртуоз Светослав Тодоров наградата "Стоян Камбарев" 2018

Президентът Плевнелиев връчи на пианиста-виртуоз Светослав Тодоров наградата "Стоян Камбарев" 2018

 

 

 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Картина, останала скрита 400 години, стана обложка на албум

Специалистите смятат, че картината на Йоан Кръстител е на около 400 години и вероятно е била част от олтар

Изгряващо световно оперно сопрано Елизабет Поуп разплака публиката на Софийски музикални седмици

Само на 23 години Поуп вече притежава яснота на тона, точност и лекота на вокалното звукоизвличане, за което получава признанието, че "напомня на изпълнителите от Златния век"

Dubioza Kolektiv канят на "концерт с приятели" на 2 август в Созопол със специални пакети на билети с отстъпка

Веселяците готвят горещо мега шоу заедно с Jaya The Cat, Q-Check и "Обратен ефект" и обещават на феновете да си тръгнат от него мокри и усмихнати

Интимен филм-портрет на холивудската легенда Фей Дънауей с премиера в MAX

Филмът имаше своята световна премиера на филмовия фестивал в Кан тази година

Духът на конфликта между Русия и Украйна витае на театралния фестивал в Авиньон

"Виждам театъра като място, което има потенциала да разкрива и разрешава политически конфликти, място за нови форми на солидарност", казва режисьорката на "Майки, песен за военно време" - Марта Гурницка

Броени часове до вълшебния концерт на Джейкъб Колиър с "Мистерията на българските гласове"

Спонтанни импровизации и "магични моменти" за публиката готви феноменалният музикант, а специално за събитието на 11 юли в Зала 1 на НДК пристига и американската танцьорка Дженифър Роуз

Виж всички

Календар