Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Президентът Стоянов и княгиня Мириам връчиха награда "Стоян Камбарев" на актьора Димитър Николов

ПОЛЕТ В ИЗКУСТВОТО

Президентът Стоянов и княгиня Мириам връчиха награда "Стоян Камбарев" на актьора Димитър Николов

Йордан Михайловски грабна първата Награда за Кино 355

Йосиф Камбарев, Княгиня Мириам де Унгрия, Деси Тенекеджиева с младите таланти на България (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

На 17- ти април във Военния клуб на изискана, стилна и вълнуваща официална церемония, бяха връчени Наградите за изкуство на Фондация "Стоян Камбарев" 2019 и първата Награда за кино 355.

Актьорът Димитър Николов спечели Голямата награда за полет в изкуството в конкуренция с още петима млади творци от различни сфери. Името на победителя обяви НЦВ княгиня Мириам де Унгрия, официален гост на Церемонията. Почетният председател на фондация "Стоян Камбарев", президентът Петър Стоянов, след силна и емоционална реч, връчи на Димитър уникалната статуетка на художника Кольо Карамфилов.

Водещият Ники Кънчев, Деси Тенекеджиева, Мариана Хил, Княгиня Мириам де Унгрия и президентът Петър Стоянов (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Президентът Петър Стоянов връчва наградата на фондация "Стоян Камбарев" на актьора Димитър Николов (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Церемонията, изградена като мултимедиен спектакъл с музика и кино, за поредна година бе водена от култовия журналист и приятел на Фондацията Ники Кънчев. Музикалните звезди на фондацията - със солист прекрасната Мария Славова, носител на Голямата награда за 2017 година, в компанията на виолистката Илина Илиева и акордеониста Георги Величков, изпълниха класиката "O mio babbino саro", заобиколени от прекрасните балеринки на Маша Илиева. Зареждащи музикални изпълнения към публиката отправиха специалният гост от британския X FACTOR невероятната Дженифър Филипс, Миро и Алфредо Торес.

Дженифър Филипс и Алфредо Торес (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Още

Вече са ясни финалистите за новата Награда за Kино 355

Вече са ясни финалистите за новата Награда за Kино 355

Непосредствено преди кулминацията на вечерта бе връчена и първата Награда за Кино 355. По случай своя 10-ти юбилей, Фондацията предизвика младите кино творци с нова Награда За Кино 355. Професионално международно жури избра 3-та финалисти, които заснеха своя 5- минутен игрален филм само за 5 дни. Това бяха Стефани Райчева, Йордан Михайловски и Надя Тодорова. Статуетката и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от Фондацията и нейните партньори NOVA Film, UFO Film and Television Studio и ARS Digital Studio грабна Йордан Михайловски. Носителят на първата Награда За Кино 355 бе избран интерактивно от публиката, на живо по време на Галата и получи своя приз лично от членовете на международното жури Марк Самърс, един от най - известните кастинг директори в света, и продуцентите Фил Рот и Иван Тонев.

Марк Самърс връчва първата Награда за Кино 355 на Йордан Михайловски (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Йордан Михайловски получи първата Награда за Кино 355 (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Преди да покани на сцената президента Петър Стоянов и НЦВ Княгиня Мириам де Унгрия, председателят на УС на Фондацията Деси Тенекеджиева, се обърна с вълнуващи думи към гостите и младите таланти:

"Какво са 10 години на фона на Времето? Нищо. Почти нищо, но ако това са твоите 10 години, в които си живял, дишал и създал със сърцето и цялата си душа нещо истинско и смислено, нещо, което сбъдва мечти и преобръща съдби, то тези 10 години са много, наистина много....и си струва. И има смисъл."

Председателят на УС на Фондацията Деси Тенекеджиева и водещият Ники Кънчев (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

А ето как Фондацията сбъдна мечтите на героите на вечерта, защото Официалната церемония за връчване на наградите е деня, в който започва истинската й мисия, а именно подкрепата за осъществяване на конкретни техни проекти.

Още

Многоликият актьор Димитър Николов номиниран за Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2019

Многоликият актьор Димитър Николов номиниран за Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2019

Освен бронзовата статуетка и парична премия от 3000 лв., актьорът Димитър Николов получи и няколко сериозни специални награди: Биляна Петринска, една от примите на Народния театър му връчи ваучер за участие в мастър клас на английски език на АМAW - номер едно актьорско студио в Холивуд и Лондон. Тази награда e предоставена от актьора Юлиан Костов, който гради сериозна кино кариера в чужбина. Госпожа Ива Иванова - консултант в сферата на международното кино пък изненада младия актьор с покана да бъде специален гост на 14-то издание на "FESTA DEL CINEMA DI ROMA" през месец октомври 2019 г. в Рим, където Димитър ще има възможността да се срещне с много световни звезди и да се потопи в атмосферата на голямото кино. Номинацията му бе връчена от заместник министъра на културата Румен Димитров, и един от верните приятелите на Фондацията - уважавания меценат и издател госпожа Диляна Русева, от името на най-новия партньор на фондацията VIVACOM.

Заместник министъра на културата Румен Димитров връчва награда на актьора Димитър Николов (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Диляна Русева поздравява младите таланти (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Останалите номинирани получиха подкрепа и специални награди:

Още

Огненото момиче и визуален артист Деница Боева - с номинация за Наградата "Стоян Камбарев"

Огненото момиче и визуален артист Деница Боева - с номинация за Наградата "Стоян Камбарев"

Специалната награда за изкуство на официалния партньор на събитието УниКредит Булбанк бе връчена по традиция от главния изпълнителен директор и председател на УС - банкера Левон Хампарцумян, който е и почетен член на Фондацията. Красивата стъклена пластика получи художникът и визуален артист Деница Боева, която бе много развълнувана да научи, че ще реализира своя самостоятелна изложба с издаване на луксозен двуезичен каталог в пространството за съвременно изкуство "УниКредит Студио". Номинацията на Дени бе връчена от Тим Курт - изпълнителен директор на АУРУБИС БЪЛГАРИЯ - водещият немски инвеститор у нас, основен партньор на Фондацията и едно от знаковите лица на БНТ- Георги Любенов, който е част от приятелския кръг на Фондацията и един от водещите на Церемонията през годините. Деница получи и специална награда от Нина Мирчева - собственик на галерия и арт депо "Червената Точка" , както и финансова подкрепа за следващата си арт инсталация от известния колекционер и меценат Николай Неделчев, който от години цени младите художници на Фондацията.

Номинацията на визуалния артист Деница Боева бе връчена от Тим Курт (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Главният изпълнителен директор и председател на УС - банкера Левон Хампарцумян връчва награда на визуалния артист Деница Боева (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Още

Оригиналният, иновативен Петър Денчев

Оригиналният, иновативен Петър Денчев

Театралният режисьор Петър Денчев получи номинацията си от президента и почетен член на Фондация "Стоян Камбарев" Росен Плевнелиев и очарователната му съпруга Деси Банова, които се обърнаха с изключително топли думи към всички млади таланти, оценявайки сериозната работа на Фондацията. Първата специална награда за Петър дойде от кмета на град София г-жа Йорданка Фандъкова, а именно реализация на спектакъл на сцената на общински театър "Възраждане" през следващия театрален сезон. Кметът сподели, че за нея най-ценното в мисията на Фондацията е, че осъществява конкретни творчески проекти на младите таланти. Младият творец бе изненадан и от новината, че Фондация "Стоян Камбарев" се ангажира с официалната премиера и промоция на следващата му книга.

Театралният режисьор Петър Денчев получи номинацията си от президента и почетен член на Фондация "Стоян Камбарев" Росен Плевнелиев и съпругата му Деси Банова (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчва награда на режисьора Петър Денчев (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Още

Детето-чудо Сара Чакърова номинирана за Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев"

Детето-чудо Сара Чакърова номинирана за Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев"

Сред номинираните тази година бе и едва 15 - годишната виртуозна перкусионистка Сара Чакърова, чиято номинация бе връчена от Емил Кайкамджозов - изпълнителен директор на лидера в българския морски транспорт и логистика Бон Марин Холдинг - генерален партньор на събитието за трета поредна година. Специалните награди на талантливата Сара бяха обявени от дивата на българската поп музика - неповторимата Мария Илиева и световно признатия диригент - явлението Йордан Камджалов. Маестро Камджалов обяви, че Сара Чакърова ще вземе участие в грандиозен съвместен проект на Фондация "Стоян Камбарев" и Фондация "Йордан Камджалов". Водещият Ники Кънчев сюрпризира Сара с участие в концерт с камерен ансамбъл "Софийски солисти", по официална покана на диригента проф. Пламен Джуров. Гостите на церемонията имаха възможността да видят на живо таланта на младата перкусионистка, която се изяви с вдъхновяващо изпълнение.

Мария Илиева връчва награда на Сара Чакърова (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Виртуозна перкусионистка Сара Чакърова (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Още

Теодор Фичев - един различен оператор

Теодор Фичев - един различен оператор

Петата номинация за полет в изкуството бе връчена на оператора Теодор Фичев. Той получи плакета и грамотата си от очарователната Нели Беширова - собственик и изпълнителен директор на енергийния лидер Енекод АД - основен партньор на Фондация "Стоян Камбарев" за втора поредна година и човекът-култура- медийния експерт и един от създателите на Фондацията проф. д-р Георги Лозанов. Специална награда Фичев получи и от американския продуцент Фил Рот от UFO Film and Television Studios, който за поредна година подкрепи младите български кинаджии на Фондацията и обяви, че Теодор Фичев получават безвъзмездно два снимачни дни с ползване на техника, реквизит, гардероб и декори по избор в модерното кино студио. Черешката на изненадите за младия оператор дойде от почетния гост на Фондацията - легендарния Освалдо де Сантис, 33 години президент на Туенти Сенчъри Фокс Италия, който във своята впечатляваща кариера е работил върху филми като "Титаник", "Аватар", "Междузвездни войни", "Ледена епоха" и много други кино шедьоври. Господин Де Сантис зарадва Теодор с уникална възможност да стане член на Италианското кинематографично дружество и да получи шанса за стаж при някои от големите световни оператори и режисьори, изцяло на разноски на Чинечита и Фондацията.

Освалдо де Сантис връчи специална награда на оператора Теодор Фичев (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Освалдо де Сантис връчи специална награда на оператора Теодор Фичев (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Освен специални индивидуални награди, всички номинирани млади творци получиха още много подаръци и комплименти от партньорите на Церемонията, луксозни смартфони и таблети от VIVACOM, високотехнологични подаръци от БонМарин, тридневни творчески уъркшопи на топ дестинации, предоставени от Прайм Дивелъпмънт, подаръци от Уилкинсън СУОРД, Технополис, Катаржина Естейт, МЕРСИ, ядки Rois и медийните партньори на Фондацията - списанията EVA, АРТизанин и двуезичното ELYSIUM!

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

На незабравимото събитие присъстваха стотици гости, партньори и приятели на Фондация "Стоян Камбарев". Сред официалните лица, освен президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов, в компания на очарователните си съпруги, бяха вицепремиерът Красимир Каракачанов, заместник министъра на културата Румен Димитров, кметът на град София Йорданка Фандъкова, НЦВ Княгиня Мириам де Унгрия, НВ принцът на Гана Кофи Уилямс, заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов, семейство Спас и Диляна Русеви, банкерката Виолина Маринова, представители на международни мисии, както и много други популярни личности от културния и обществения ни живот, като Марта Вачкова, кино режисьорът Милко Лазаров, Кристина и Михаил Белчеви, Наталия Гуркова, адвокат Анна Попова, бизнесмените Звезделин Протопопов и Мирослав Николов, Весела Барбукова много други.

Президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

По време на официалната церемония се проведе благотворителен търг с водещ мецената и приятел на Фондацията Игор Марковски. Сред експонантите бяха картини на младите художници на Фондацията, предварително откупени от нея. Сред най-актвните участници в търга бяха бизнесмена Драгомир Трухчев и госпожа Нели Симеонова от партньора на Фондацията VIP Security, както и адвокат Биляна Тончева и Елена Андерсон от новата телевизия БЪЛГАРЕ. НВЦ Княгиня Мириам де Унгрия предостави за благородната кауза на Фондацията златно бижу от своята дизайнерска колекция, което бе закупено при оспорвано наддаване от госпожа Нели Беширова. Събраните средства от откупки ще се използват за осъществяване на новите проекти на талантите на Фондация "Стоян Камбарев".

Ники Кънчев, Георги Лозанов, Нели Беширова поздравяват оператора Тодор Фичев (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев" и Награда за кино 355 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. и се осъществява с официалната подкрепа на Министерството на културата, заедно с официалното партньорство на УниКредит Булбанк и БОН МАРИН, основната подкрепа на АУРУБИС България, VIVACOM, ЕНЕКОД АД, Wilkinson Sword и благодарение на НДФ "13 века България", VON POLL Real Estate Bulgaria, PRODERMA, Технополис, винарска изба Катaржина Естейт, Prime Development, Red Devil Catering, Сладкарници "Неделя", DEVIN, Merci, ядки Rois VolkVision, New Events Vision, VIP Security, Активист 38 и счетоводна къща РАН-Р. Дизайнер на Галата бе София Борисова. Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

Фил Рот заедно с дъщеря си (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Основни медийни партньори на Фондация "Стоян Камбарев" и на събитието са БНТ, Дарик радио, DIR.bg, Code Fashion TV, Impressio.dir.bg, Shash.bg, Epicenter.bg, вестник "24 часа" и списанията EVA, GRAZIA, и АРТизанин.

Вижте кратък филм за Фондацията:

Церемония 2018:

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

"Последният гларус" Иван - от младежките блянове до войната в Украйна

"Съчувствах на тъгата му от липсата на семейство, от непрекъснатото търсене на по-добрия живот в тази Европа, която блести и в същото време не е това, което сме си представяли", разкрива Тонислав Христов, режисьор на филма "Последният гларус"

Бюрхан Керим е големият победител в националния конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров"

Тримата финалисти на конкурса - Бюрхан Керим, Деян Ангелов и Михаил Цанков, бяха оценявани от жури в състав Ангелина Георгиева - театровед, Клаудио Гроза - драматург, и Ивайло Ненов - режисьор

Легендата Доналд Съдърланд почина на 88-годишна възраст

"С натежало сърце съобщавам за смъртта на баща ми", обяви в "Екс" актьорът, определяйки баща си като "един от най-важните актьори в историята на киното"

"Диана Експрес" и Силвия Кацарова честват 50 години на сцената

Заедно със своите колеги тръгват на грандиозно турне из страната

Станислав Тодоров-Роги е новият председател на "Филмаутор"

В УС са Антон Бакарски - оператор, Ваня Николова - сценарист, Георги Чолаков - оператор, Иван Тонев - оператор, Иглика Трифонова - режисьор, Нели Димитрова - сценарист, Станислав Тодоров-Роги - режисьор, и "Гала филм" ООД с представител Галина Тонева от продуцентската квота