Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Оригиналният, иновативен Петър Денчев

МЛАДИ ТАЛАНТИ

Оригиналният, иновативен Петър Денчев

За първи път от четири години в надпреварата за елитната Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2019 влиза театрален режисьор

Петър Денчев (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Официалната церемония за връчване на Наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2019 ще се състои за десети пореден път на 17 април в балната зала на Централния Военен клуб в столицата.

Още

Деси Тенекеджиева привлече холивудски звезди в журито на новата Награда за кино 355

Деси Тенекеджиева привлече холивудски звезди в журито на новата Награда за кино 355

Конкуренцията за най-чакания и престижен приз за млади творци в България е огромна, защото Фондация на името на култовия театрален режисьор Стоян Камбарев, не раздава само статуетки и чекове, а дава сериозна подкрепа на всеки един от номинираните за реализацията на конкретни проекти в избраната от тях сфера на изкуството.

Сред петимата номинирани тази година е театралният режисьор Петър Денчев.

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Забелязан е от журто за постановките му "Телефонът на мъртвеца" и "Едноокият цар" в ДТ "Стоян Бъчваров" Варна. Заради изострената му философска и екзистенциална чувствителност, за откривателския подход към драматургията, която ангажира с важни обществени теми, за синтетичния подход и неочаквани перспективи в режисурата и за изграждането на нестандартни релефи на сценичния разказ и пространство.

За театъра Петър казва:

"Изкуството е един от най-достъпните начини да разказваш истории. Театърът един от най-дрeвните начини - това е акт, който въздействa върху света, в който живеем. Много пъти съм си мислел защо харесвам това пространство, в което стихиите и човешките енергии се разразяват по такъв необичаен начин - не само, защото е съхранило в себе си ритуала на наблюдаването и съзерцаването, но и защото е направило възможността да изследваме границите на възможното за нас като човешки същества; тук и сега, в контролирана среда, без да се занимаваме с нищо извън нас самите.

Заниманията с театър винаги надхвърлят самия театър, защото те са вид философия в действие, опит да откриеш възможните реалности на едно общо живеене."

Режисьорът Петър Денчев по време на репетиция на спектакъла "С любовта шега не бива" на Пазарджишкия театър (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Петър Денчев завършва режисура за драматичен театър през 2010 г. при проф. Здравко Митков, a след това и магистърска програма "Театрално изкуство" през 2017 г. Работи в театрите в Пазарджик, Русе, Варна, Стара Загора, Ямбол, както и на сцените на Сатиричен театър "Алеко Константинов", Народен театър "Иван Вазов". Много от неговите спектакли са били номинирани за национални и местни награди и са гостували на театрални фестивали и форуми в България, Сърбия, Косово, Черна гора и Румъния.

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Петър Денчев e aвтор и на три романа - "Тъй, както мъж целува жена, която обича" (награда "Развитие" за нов български роман - 2007 г.), "Тихото слънце" (2012 г.) и "Малкият бог на земетръса" (2019 г.) и на един сборник с разкази "Истории в минало време" (2011 г.). Има множество публикации в печата, негови текстове са превеждани на 7 езика за антологии и сборници.

Оригинален, с различен и иновативен поглед, Петър Денчев е безспорният избор на членовете на Фондацията за режисьор тази година.

Вижте кратък филм за Петър Денчев:

Още

10 години Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев"!

10 години Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев"!

Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2019 са актьорът Димитър Николов, художникът и визуален артист Деница Боева, операторът Теодор Фичев и 15 годишната перкусионистка Сара Чакърова.

Всеки един от тях ще получи специална награда, свързана с осъществяването на негов проект, а носителят на Голямата награда ще триумфира на 17-ти април с красивата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия от 3000 лв.

Вижте номинираните:

Още

Фондация "Стоян Камбарев" предизвиква с нова "Награда за кино 355"

Фондация "Стоян Камбарев" предизвиква с нова "Награда за кино 355"

Тази година, за първи път се учредява и специална награда, с която Фондацията предизвиква всички млади филммейкъри - нова Награда за кино 355! Международно жури ще селектира трима финалисти, a победителят ще бъде избран от публиката на живо, чрез интерактивно гласуване по време на Церемонията на 17-ти април и ще грабне статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за следващия му филм от Nova Film, UFO Film and Television Studios и Арс Дижитал Студио. Вижте повече ТУК

Юбилейната 10-та церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев" и първата Награда за кино 355 се осъществява с официалната подкрепа на Министерството на културата и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Събитието се провежда с официалното партньорство на УниКредит Булбанк и БОН МАРИН, основната подкрепа на АУРУБИС България, VIVACOM, ЕНЕКОД АД, Wilkinson Sword и благодарение на PRODERMA, VON POLL Real Estate Bulgaria, Технополис, винарска изба Катaржина Естейт, Prime Development, Volk Vision, Rental Media Group , счетоводна къща РАН-Р, Сладкарници "Неделя", DEVIN и Merci.

Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева

Церемония 2018:

Още

Плевнелиев връчи на пианиста Светослав Тодоров наградата "Стоян Камбарев" 2018

Плевнелиев връчи на пианиста Светослав Тодоров наградата "Стоян Камбарев" 2018

Още

Фондация "Стоян Камбарев" изпрати фентъзи писател на световен мастър клас за драматургия

Фондация "Стоян Камбарев" изпрати фентъзи писател на световен мастър клас за драматургия

Още

Коледно вълшебство с Деси Тенекеджиева и музикалните открития на Фондация “Стоян Камбарев”

Коледно вълшебство с Деси Тенекеджиева и музикалните открития на Фондация “Стоян Камбарев

Още

Принц Кирил и Деси Тенекеджиева отново на Благотворителния бал на фондация "Стоян Камбарев" в Лондон

Принц Кирил и Деси Тенекеджиева отново на Благотворителния бал на фондация "Стоян Камбарев" в Лондон

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Петър Величков: Яна Язова е хулена жестоко, както се хули мъж, а не крехка жена

"Тя преобърна живота ми с главата надолу през 1985 г. Спечелих си овластен враг, какъвто не пожелавам на никого", разкрива литературният историк

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима български учени

Президентът изтъкна, че приносът на отличените учени към науката, към утвърждаването на българското културно и духовно пространство са високо ценени и извън България, от световната научна общност

Астор - измамникът, на когото можеше да се вярва

"С Пепа, първата ми съпруга, съм бил най-дълго време. Тя подаде молба за развод. Не знам защо и не съм я питал", разказва магът

Две актриси и един режисьор разкриват "Мечтата на идиотката"

Стефка Янорова, Василена Винченцо и Явор Намлиев представят "Мечтата на идиотката" от Анатолий Дяченко на сцената на театър "Българска армия"

Обречен на номинации за "Оскар"

110 години от рождението на Ричард Брукс

Блясък, окъпан в шампанско и сълзи

35 години от смъртта на легендата на Холивуд Рита Хейуърт