Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Васил Димитров: Да свиря на една сцена с Джордж Бенсън, е знаково събитие за мен

БЪЛГАРСКИТЕ МУЗИКАНТИ

Васил Димитров: Да свиря на една сцена с Джордж Бенсън, е знаково събитие за мен

"Класик ФМ" е първото радио, което създадох през 1994 г. . Единственото радио за класическа музика в България за 28 години. Радвам се, че ще продължи да излъчва програмата си онлайн. За мен то винаги ще си остане първа рожба.", признава музикантът

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg/Снимки: Личен архив

Васил Димитров - диригент и бизнесмен - изпълнителен директор на "Кантус Фирмус" АД и на "Фреш Радио Груп" ЕООД преди големия концерт с музиката на Джон Лорд и Deep Purple в Зала 1 на НДК за бъдещето на своите музикални деца в едно интервю за Impressio.

- Как се срещнахте с музиката, господин Димитров? Разкажете за началото...
- С музиката се срещнах по най-естествения начин. Майка ми, която е пианист, започна да ме занимава още на 4-5 годишна възраст, докато в съседната стая дядо ми (баща на моя баща) свиреше на цигулка. Той е бил цигулар в царския симфоничен оркестър.

После започнах уроци по пиано, постъпих в музикално училище, след това в Музикалната академия...

- По време на първата и втората асамблея "Знаме на мира" в София, тогава сте 14-годишен, дирижирате концерти със солист цигуларят Васко Василев - тогава 8-годишен. Имате издадена дългосвиреща грамофонна плоча от Балкантон, от същото време.

Какви бяха впечатленията Ви от него на този ранен етап от кариерите ви?
- Васко Василев бе едно палаво, живо дете с голям талант. Обикновено вундекиндите са умислени, леко отнесени. Той бе точно обратното. Тичаше, играеше, закачаше се с хората и като започнеше да свири, цялата тази неудържима енергия влизаше в този вълшебен енергиен канал, наречен музика. Той притежаваше още от съвсем малък необикновена харизма и музицирането му влияеше много силно на публиката.

Виртуозът Васко Василев на 50 (Снимка: BulFoto)

- Като организатор на фестивала "София Джаз Пик" свирите на една сцена заедно със световната джаз звезда Джордж Бенсън, общувате с джаз музиканти от ранга на Ал Жиро, Маркъс Милър, Пати Оустин, Ранди Брекър, Мишел Льогран, групите: Инкогнито, Левъл 42, Кул енд дъ Генг, Ърт уинд енд файър експириънс и др.

Какви спомени пазите от тези световни музиканти?
- Имам наистина вълшебни изживявания с тези велики музиканти, мои идоли още от ученическите ми години. Никога не съм си представял, че това е възможно да се случи -да общувам с Ал Жиро, да се радвам на хумора на Маркъс Милър, и да слушам истории за звездни музиканти от личната колекция на Джордж Бенсън.

С Джордж Бенсън (Снимка: Личен архив)

А това, че имах късмет да свиря с него на една сцена, отчитам като знаково събитие в моя живот. Тези срещи ме карат и до сега да се чувствам щастлив по един необикновен начин.

С Ал Жиро (Снимка: Личен архив)

С Пати Остин (Снимка: Личен архив)

Още

Концерт за група и оркестър на Джон Лорд и музиката на Deep Purple

Концерт за група и оркестър на Джон Лорд и музиката на Deep Purple

- На 18 март 2023 г. на сцената в зала 1 на НДК Z-Rock и Cantus Firmus представя уникалнен рок концерт с музиката на Джон Лорд и Deep Purple с участието на Брус Дикинсън, Джон О'Хара, Таня О'Калахан, Кайтнер З Дока, Бернхард Велц и Cantus Firmus Orchestra, с диригент Пол Ман. Какви емоции Ви донесе този път събирането на една сцена на толкова звезди?
- Това е един голям проект с участието на много музиканти от висока класа. Той е част от програмите на Кантус Фирмус в областта на поп и рок музиката.

Оркестърът Кантус Фирмус, освен на строго класическата сцена, има история с музиканти като Енио Мориконе, който дирижира концерт в Арена "Армеец" със своя музика, с големия френски пианист и композитор Мишел Льогран, Андреа Бочели, многократно с Ричард Клайдерман и много други.

Този вид кросоувър концерти са полезни и интересни за привличане на нови публики и смесване на съществуващи публики.

Със Съли Ерна (Снимка: Личен архив)

Интересът към това събитие е огромен. Въпреки, че получихме от Брус Дикинсън втора дата за концерт - и за него билетите са изчерпани.

- 2023-та година започна с доста новини за българските радиа, които излъчват класическа музика, и за техните слушатели. Какво е бъдещото на Classic FM радио, което преминава изцяло онлайн?
- Класик ФМ е първото радио, което създадох през 1994 г. То изигра огромна роля в музикалния спектър на радиостанциите в България. Единственото радио за класическа музика в България за 28 години. Радвам се, че ще продължи да излъчва програмата си онлайн. За мен то винаги ще си остане първа рожба.

- Какво представлява новото радио "Класик А"?
- "Класик А" е ефирно радио за класическа музика, част от Фреш радио груп, която аз управлявам от 2017 г. В групата са радиостанциите ФМ+, първото частно радио в България, "Фреш", "Зи Рок", "Мелоди" и сега - "Класик А".

Васил Димитров на тържествения концерт за 20-годишнината на оркестъра на Кантус Фирмус (Снимка: Личен архив)

"Класик А" е в партньорство със Софийския университет "Климент Охридски". Излъчва на честота 88 мегахерца в София, където до скоро бе радио "Алма Матер Класик ФМ" от 1 януари 2023 г, звучи радио "Алма Матер Класик А".

Радио "Класик А" е проект, който ще отрази натрупания близо 30 години опит на моя екип в областта на правене на радио за класическа музика. То също така ще отрази новите нагласи на публиката за слушане на класическа музика.

Радио, което ще покаже на много повече хора "класата" на класическата музика и удоволствието да слушаш тази музика. Това не е лесна задача, но вярвам, че ние знаем как да го направим.

Още

Васил Димитров: Оркестърът на Classic FM радио е оркестър на младите музиканти

Васил Димитров: Оркестърът на Classic FM радио е оркестър на младите музиканти

- Какво предстои на оркестъра Кантус Фирмус, който до края на 2022 г. носеше името Класик ФМ?
- Оркестърът Кантус Фирмус ще има много самостоятелни изяви през този сезон. Той е носител на наградата "Кристална Лира" три пъти за 20-годишната си история и е представил на българската публика световни имена от класическата сцена като Джошуа Бел, Пинкас Цукерман, Найджъл Кенеди и много други.

Група от Кантус Фирмус (Източник: Класик FM)

- Какво още конкретно Ви предстои през годината?
- Кантус Фирмус през близо 30-годишната си история се наложи като една от най-сериозните агенции за организиране на концерти в България. През тези години тя се специализира в организиране на организиране на "Европейски Музикален Фестивал" от 2001 г., Фестивалът София Джаз Пик - 2002 г. и сезоните на създадения от нея оркестър на Класик ФМ, който от началото на тази година  вече е с името - оркестър Кантус Фирмус.

Още

За 27-ми път "Кантус Фирмус" в партньорство с Classic FM радио връчиха отличието "Златно перо"

За 27-ми път "Кантус Фирмус" в партньорство с Classic FM радио връчиха отличието "Златно перо"

В подготовка е 23-тото издание на "Европейския Музикален Фестивал". В процес е програмирането и не съм готов да дам окончателна информация, но ще загатна, че очакваме концерти с висока стойност и изпълнители от висока класа.
През 2023 г. ще се проведе третото издание на "Конкурс за млади музиканти за наградите на Кантус Фирмус". Това е един сравнително нов наш проект, който се оказа много успешен и има бъдеще. Залагаме много на него, защото той е посветен на развитието на най-важната част от българските музиканти - младите.

Важен акцент от дейността ни през 2023 г. е провеждането на 22-рите награди за принос към българската култура и изкуство "Златно перо".

На сцената (Източник: Класик FM)

"Златно перо" се връчва от Кантус Фирмус и галерия "Макта" повече от 20 години. Тази година наградите ще са много по-тържествени, връчени по начин, който наградените заслужават за своята посветеност на изкуството и културата.

Наградата "Кристална Лира" пък е една съвместна инициатива на Кантус Фирмус и Съюза на българските музикални и танцови дейци. Тя се провежда ежегодно от 1997 г. в 15 категории в областта на музиката и танца. И тази година на 1 ноeмври - традиционно ще бъдат връчени "Кристални лири" на 15 български музиканти, танцьори и педагози.

Чака ни много работа, многообразна, трудоемка, но интересна и удовлетворяваща.

Васил Димитров е български диригент и бизнесмен - изпълнителен директор на "Кантус Фирмус" АД и на "Фреш Радио Груп" ЕООД.

Роден е на 20 февруари 1965 година в София.

Още

Лауреатите от Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" завладяха публиката в зала "България"

Лауреатите от Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" завладяха публиката в зала "България"

Завършва НМУ "Л. Пипков", София със специалност ударни инструменти и НМА "Проф. Панчо Владигеров" със специалностите хорово и оперно-симфонично дирижиране. Участвал е в майсторски клас по дирижиране на проф. Карл Остерайхер в Австрия. Работил е като диригент на редица вокални ансамбли и хорове, както и в Националния музикален театър "Стефан Македонски" в периода 1992 - 1993. Бил е директор на отдел Медии в Рекламна агенция "Крес".

Васил Димитров има редица специализации в областта на рекламата: MARCOM - Западноевропейски опит в рекламата (1993), Съвременни средства в рекламата и маркетинга (1994), Washington D.C., The Voice of America - Радио мениджмънт (1997), Washington D.C., New Orleans - Развитие на асоциация на радио и телевизионни оператори (1997), Радио мениджмънт (1998), Deutsche Welle и Център за развитие на медиите - София, Арт мениджмънт (2004) Unated States Department of State Washington D.C. (2004). През 2012 г. Васил Димитров получава степен Магистър по бизнес администрация от Международното висше бизнес училище в Ботевград.

Васил Димитров (Снимка: Личен архив)

През 1994 г. той създава и през годините развива облика на първото и единствено радио за класическа музика в България - Classic FM радио. От 2003 до 2017 г. е директор на Радиокомпания Си Джей, която притежава и управлява радиата "Classic FM ", "Джаз ФМ", "N-Joy", "Z-Rock", "Melody" и "bTV радио". Като ръководител на продуцентската дейност на Classic FM радио и впоследствие - директор на агенция "Кантус Фирмус", той е инициатор за създаването на Оркестъра на Класик ФМ радио и неговото успешно присъствие на българския концертен подиум.

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg/Снимки: Личен архив

Васил Димитров е президент на "Европейски музикален фестивал" от създаването на форума през 2001 г. до настоящия момент. В първото издание на фестивала той дирижира концерт с участието на цигуларя Васко Василев, който бележи завръщането на прочутия изпълнител на родна сцена. От 2017 г. той е управител на "Фреш Радио Груп" ЕООД, в която са включени радиостанциите "ФМ+", "Фреш", "Z-Rock" и "Melody". През 2012 г. Васил Димитров инициира създаването на Българската фестивална асоциация и до момента е част от нейния Управителен съвет.

Още

"Кантус Фирмус" засне първия си музикално-образователен филм за деца

"Кантус Фирмус" засне първия си музикално-образователен филм за деца

Още

"Кантус Фирмус" дари нотен материал, събиран над 20 години, на Националното музикално училище в София

"Кантус Фирмус" дари нотен материал, събиран над 20 години, на Националното музикално училище в София

Още

"Европейски музикален фестивал" 2022 с комплимент към почитателите на класиката

"Европейски музикален фестивал" 2022 с комплимент към почитателите на класиката

Още

Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" и звездата на фадото Камане на "Европейски музикален фестивал" 2022

Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" и звездата на фадото Камане на "Европейски музикален фестивал" 2022

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

"Ако всичко е продукт, както казваме метафорично, на пияната маймуна, това означава, че сме изгубени в хаоса, защото животът ни бе се оказал безсмислен", казва именитият режисьор, сценарист и продуцент

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Министърът на културата Найден Тодоров: Трябва да пазим хората на изкуството, за да не загине самото изкуство

На въпрос за финансирането на фестивалите в България, министърът отговори, че за тях се отделят малко средства

Фолкер Шльондорф пред Dir.bg: Никой не може да предскаже бъдещето на киното

Според Фолкер Шльондорф професията режисьор е най-хубавата, която може да си представи

Паоло Дженовезе пред Dir.bg: Все по-трудно е да оставаме заедно

Един от най-известните италиански режисьори гостува в София, за да представи най-новия си филм "Първият ден от моя живот"

Боряна Бабанова, или една актриса "В полите на Витоша"

Младата актриса от Драматичен театър-Ловеч е номинирана за "Икар" за ролята си в спектакъла на Крис Шарков