Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" и звездата на фадото Камане на "Европейски музикален фестивал" 2022

МУЗИКАЛНИ ФОРУМИ

Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" и звездата на фадото Камане на "Европейски музикален фестивал" 2022

Двадесет и второто издание на фестивала, организиран от "Кантус Фирмус", ще се проведе от 19 април до 8 ноември 2022 година

Квартет "Епок" от Чехия (Снимка: Jan Přerovský)

Големият американски цигулар Пинкас Цукерман, британският пианист Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" от Чехия, звездата на фадото Камане от Португалия и още изявени чуждестранни и български артисти ще гостуват в "Европейски музикален фестивал" през тази година.

Двадесет и второто издание на фестивала, организиран от "Кантус Фирмус", ще се проведе от 19 април до 8 ноември 2022 г. с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд "Култура" и Столичната община - Календар на културните събития на Столична община.

Планирани са 13 основни събития - симфонични и камерни концерти, както и съпътстващи прояви. Форумът поставя във фокус творчеството на композиторите Волфганг Амадеус Моцарт, Франц Шуберт и няколко български автори, чиито годишнини ще бъдат отбелязани през 2022. Още с откриването на 19 април започват и юбилейните концерти на Оркестъра на Класик ФМ, който през тази година отбелязва 20-ти юбилей.

Оркестърът на Класик ФМ (Снимка: "Кантус Фирмус")

Още

Мила Георгиева и Максим Ешкенази откриват тазгодишния "Европейски музикален фестивал"

Мила Георгиева и Максим Ешкенази откриват тазгодишния "Европейски музикален фестивал"

Първият от тях ще представи ансамбъла с моцартова програма под диригентството на маестро Максим Ешкенази и солистка Мила Георгиева (цигулка).

Също през април с камерен концерт ще бъде отбелязана 225-та годишнина от рождението на Франц Шуберт. Това събитие ще събере талантливите музиканти Зорница Иларионова (цигулка), Гергана Николаева (мецосопран), Марио Николов (тенор), Мартина Табакова (пиано) и Кристиан Чернев (виолончело), които подготвят вълнуваща програма от инструментални и вокални шедьоври на австрийския романтик.

Още

Шуберт умира на 31, бълнувайки, че иска да го погребат близо до Бетховен

Шуберт умира на 31, бълнувайки, че иска да го погребат близо до Бетховен

На 9 май фестивалът отдава почит към творчеството на българските автори Лазар Николов, Александър Райчев, Парашкев Хаджиев и Веселин Стоянов. Техни произведения ще звучат в изпълнение на изявени студенти от Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров" в София.

Друг акцент в пролетния дял на фестивала е концертът на ансамбъл "5/4 Танго" с музика от Астор Пиацола на 16 май в зала "България". Ансамбълът е създаден през 2021 г. по инициатива на пианиста Людмил Ангелов и събира заедно музикантите Йован Богосавлиевич, цигулка (Сърбия), Цветан Недялков, китара, Маргарита Калчева, контрабас и Стоян Караиванов - първият български бандонеонист, който е само на 25-годишна възраст, и вече концертира в множество формации, фестивали и концерти в България и Европа.

Изискан танго колорит на събитието ще придадат премиер-солистите от Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев, по хореография на Светлин Ивелинов.

В рамките на фестивала за 27-ма поредна година ще се състои церемонията "Златно перо", на която ще бъдат отличени заслужили български дейци на културата. Традиционното за фестивала танцово събитие с фолклорна музика от Европа и участие на младежки състави "Европа танцува" е на 20 май на "Ларгото" в центъра на столицата.

Трио "Motion" от Полша (Снимка: "Кантус Фирмус")

Още

Рядък портрет на Шопен, открит на пазар за антики, може да струва милиони

Рядък портрет на Шопен, открит на пазар за антики, може да струва милиони

"От Шопен до Максимюк" - така се нарича концертната програма на акордеонното трио "Motion" от Полша. Тя ще бъде представена на 2 юни в зала 11 на НДК. Тримата виртуози от състава са истински феномен на европейската и световната музикална сцена. Повече от 25 години ансамбълът популяризира акордеона и полската музика по света, изнасяйки концерти в 43 страни на шест континента.

Завладяващата меланхолия на португалското фадо ще очарова българската публика на 8 юни в зала "България", когато във фестивала ще гостува Камане - "най-великият фадо изпълнител след Амалия Родригеш". Известният португалски певец, чиято кариера продължава вече над 40 години, ще представи у нас най-новия си албум Aqui Está-se Sossegado (Тук е спокойно), реализиран заедно с Марио Лажиня - пианист и композитор.

През есента в "Европейски музикален фестивал" предстоят няколко ярки концертни събития, посветени на 20-тия юбилей на Оркестъра на Класик ФМ радио.

С огромно вълнение ансамбълът ще посрещне изключителния американския аптист Пинкас Цукерман на 28 октомври в зала "България". Вече над 50 години Пинкас Цукерман е сред най-търсените и многостранни артисти на световния музикален подиум, музикант с огромна дискография от над 100 албума, две награди "Грами" и 21 номинации.

Виртуозът на цигулката Пинкас Цукерман(Снимка: Cheryl Mazak)

Още

Моцарт не е отровен от Салиери

Моцарт не е отровен от Салиери

Той е известен като виртуоз цигулар, виолист, диригент, камерен музикант и преподавател с удивителна техника и непоклатими артистични стандарти, които будят възхищението на критиците и публиката. Програмата на юбилейния концерт е с творби от Моцарт - Увертюра "Сватбата на Фигаро", Концерт за цигулка №5 и Симфония №40.

На 1 октомври в рамките на фестивала ще се състои заключителният концерт от Конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" с участието на цигуларя Веско Пантелеев - Ешкенази.

На 18 октомври с оркестъра ще дебютират яркият клавирен талант Джулиан Тревелиян (Великобритания), лауреат от Конкурса "Геза Анда" и цигуларят Максим Цеков (Австрия), победител в конкурса "Клостер Шьонтал".

Пианистът Джулиан Тревелиян (Снимка: "Кантус Фирмус")

Цигуларят Максим Цеков от Австрия (Снимка: "Кантус Фирмус")

Още

Джон Уилямс и неговите пет, отличени с Оскар филмови саундтрака

Джон Уилямс и неговите пет, отличени с Оскар филмови саундтрака

На 7 октомври виртуозните музиканти от чешкият струнен квартет "Epoque" ще изнесат камерен концерт с авторски аранжименти на пиеси от Джанго Райнхард, Астор Пиацола, Джон Уилямс, Пат Матини - събитие по повод Чешкото председателство на Съвета на Европа.

22-рото издание на "Европейски музикален фестивал" завършва на 8 ноември с интегралното изпълнение на двата клавирни концерта от Йоханес Брамс, отново с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентската палка на маестро Григор Паликаров и солист Людмил Ангелов. Сред съпътстващите прояви през тази година е уъркшоп по акордеон, дигитални концерти и изложба.

Партньори в организацията на събитието през 2022 г. са Институт "Камойш", НМА "Проф. П. Владигеров", Полския институт в София, Софийската филхармония, Чешкия център, Дом на културата "Средец" и др. Медийни партньори на фестивала са Classic FM радио, Фреш Радио Груп, БНТ, БНР, Actualno, Impressio, CultureOne, Kafene.bg.

Билети за фестивалните събития са в продажба на касата в зала "България" и онлайн на www.ticketsbg.com.

Вижте пълната програма "ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ" - 22-ро издание - 20 години Оркестър на Класик ФМ радио:

 19 април 2022, вторник, зала "България", 19:30 ч.

ЦИГУЛКОВИТЕ КОНЦЕРТИ НА МОЦАРТ
Нов проект на цигуларката Мила Георгиева
Оркестър на Класик ФМ радио
Диригент: Максим Ешкенази
Програма: В. А. Моцарт - Концерти за цигулка №3 и №5, увертюра "Митридат, цар понтийски", Симфония №17

26 април 2022, вторник, Централен военен клуб, 19:30 ч.

225 години от рождението на ФРАНЦ ШУБЕРТ
Зорница Иларионова, цигулка
Марио Николов, тенор, Гергана Николаева, мецосопран
Мартина Табакова, пиано, Кристиан Чернев, виолончело
Програма: Фр. Шуберт - Соната за цигулка и пиано "Гранд дуо", оп. 162,
Клавирно трио №2, оп. 100, песни

9 май 2022, понеделник, Концертна зала на НМА, 19:30 ч.

КАМЕРЕН КОНЦЕРТ с творби от ЛАЗАР НИКОЛОВ, АЛЕКСАНДЪР РАЙЧЕВ, ПАРАШКЕВ ХАДЖИЕВ и ВЕСЕЛИН СТОЯНОВ
С участието на студенти от НМА - Стефания Русева, Симон Павлов, Йоана Георгиева, Георги Белчев, Николай Хилендаров, Мила Михова, Вивиен Георгиев, Кателина Георгиева

16 май 2022, понеделник, зала "България" , 19:30 ч.
Ансамбъл "5/4 TANGO" представя музика от АСТОР ПИАЦОЛА
Стоян Караиванов, бандонеон
Йован Богосавлиевич, цигулка (Сърбия)
Цветан Недялков, китара
Маргарита Калчева, контрабас
Людмил Ангелов, пиано
С участието на Марта Петкова и Никола Хаджитанев - премиер-солисти от Софийската опера и балет
Хореография: Светлин Ивелинов

20 май 2022, петък, "Ларгото" - 16:00 часа

Церемония "ЗЛАТНО ПЕРО" - 27-ма церемония за връчване на отличието на 24-ма изявени български дейци на културата и изкуството

20 май 2022, петък, "Ларгото" - 18:30 часа

Музикално-танцово събитие "ЕВРОПА ТАНЦУВА" с участие на представителни младежки и детски танцови състави към Дом на културата "Средец", Танцова школа "Маша Илиева", танцови ансамбли от Национален дворец на децата и др.

2 юни 2022, четвъртък, зала № 11 на НДК, 19:30 ч.

"MOTION TRIO" (Полша), акордеонно трио
"От ШОПЕН ДО МАКСИМЮК"
Програма: аранжименти за акордеонно трио на творби на Фр. Шопен, В. Килар, К. Пендерецки, И. Падеревски, В. Лютославски, Х. Гурецки, Г. Бацевич, Й. Максимюк
В партньорство с Полски институт - София

3 юни 2022, петък, зала НМА

Уъркшоп по акордеон с участие на млади музиканти

8 юни 2022, сряда, зала "България" , 19:30 ч.

КОНЦЕРТ С ФАДО МУЗИКА
КАМАНЕ, вокал (Португалия)
МАРИО ЛАЖИНЯ, пианист и композитор
Представяне на най-новия им проект - Aqui Está-se Sossegado (Тук е спокойно)
В партньорство с Португалския културен и езиков център "Камойш"

април - ноември 2022
ДИГИТАЛНИ КОНЦЕРТИ
Поредица "20 години Оркестър на Класик ФМ радио"
с избрани записи на оркестъра в YouTube и Facebook

април - ноември 2022

ДИГИТАЛНА ИЗЛОЖБА
Поредица "20 години Оркестър на Класик ФМ радио"
с избрани снимки от събития на оркестъра във Facebook и Instagram

1 октомври 2022, събота, зала "България" , 19:30 ч.

Част от проекта Конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус", финансиран от Национален фонд "Култура"
Академия за оркестър и концерт със солисти - млади музиканти, участници в конкурса
ВЕСКО ПАНТЕЛЕЕВ - ЕШКЕНАЗИ - солист и ментор
Диригент: Григор Паликаров

7 октомври 2022, петък, зала "България" , 19:30 ч.

Концерт по повод Чешкото председателство на Съвета на Европа

КВАРТЕТ "ЕПОК" (Чехия)
Програма: аранжименти за струнен квартет на пиеси от Джанго Райнхард, Астор Пиацола, Джон Уилямс, Ян Кучера, Пат Матини, Владимир Козма
В партньорство с Чешкия център

18 октомври 2022, вторник, зала "България" , 19:30 ч.

МЛАДИ ЗВЕЗДИ на КЛАСИЧЕСКАТА МУЗИКА
Оркестър на Класик ФМ радио
Солисти: Джулиан Тревелиян, пиано (Великобритания)
Максим Цеков, цигулка (Австрия)
Диригент: Максим Ешкенази
Р. Вагнер - "Зигфрид идилия"
В. А. Моцарт - Концерт за цигулка и оркестър №4
С. Прокофиев - Симфония №1 "Класическа"
В. А. Моцарт - Концерт за пиано и оркестър №23

28 октомври 2022, петък, зала "България" , 19:30 ч.

Солист и диригент ПИНКАС ЦУКЕРМАН, цигулка (САЩ)
Оркестър на Класик ФМ радио
Програма: В. А. Моцарт - Увертюра към операта "Сватбата на Фигаро"
Концерт за цигулка №5 в ла мажор
Симфония №40 в сол минор

8 ноември 2022, вторник, зала "България" , 19:30 ч.

ИНТЕГРАЛ НА КЛАВИРНИТЕ КОНЦЕРТИ ОТ БРАМС
Оркестър на Класик ФМ радио
Людмил Ангелов, пиано
Диригент: Григор Паликаров
Й. Брамс - Концерти за пиано и оркестър №1 и № 2

 "Европейски музикален фестивал" е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция "Кантус Фирмус" с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България и Национален фонд "Култура".

През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл "Кремерата Балтика", "Цукерман чембър плейърс", Камерен оркестър "Концертгебау", Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва "Руска филхармония" и др.

През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област "Музика" за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 г. фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация.

Още

"Най-добрият флейтист на новото време" Еманюел Паю ще свири със Софийската филхармония

"Най-добрият флейтист на новото време" Еманюел Паю ще свири със Софийската филхармония

Още

Катя и Мариел Лабек - най-известното клавирно дуо в света, гостуват на Софийската филхармония

Катя и Мариел Лабек - най-известното клавирно дуо в света, гостуват на Софийската филхармония

Още

Лия Петрова: За 2022 година си пожелавам мир

Лия Петрова: За 2022 година си пожелавам мир

Още

Веско Ешкенази: България е в мен с цялото си величие, но съм и космополит

Веско Ешкенази: България е в мен с цялото си величие, но съм и космополит

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Соня Йончева само с един концерт в София

Вторият концерт ще е през август във Варна

За Цветница "Пчелен мед за смет"

На 9 април на Лятната сцена в Борисовата Градина

Вселената на Рахманинов със Симфоничния оркестър на БНР

За участие в концерта за първи път в България пристига изключителният пианист Андрей Гугнин

“La Belle Epoque” с дуото „Парашкевов – Кисленко" - световното турне 2023 завършва с концерти в България

Концертите са в София на 29 март 2023 в Къща-музей "Борис Христов"; в Пловдив на 30 март 2023 в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей и във Варна на 1 април 2023 в ГХГ "Борис Георгиев"

Първи обявени артисти от Vola open air"23 начело с DJ Marky и Stamina MC

С топлите дни идват и горещи музикални новини от Vola open air"23! Първата вълна артисти ще те връхлети сега, а ти запази датите 21, 22 и 23 юли и вземи билети за цялата компания