Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Веско Ешкенази: България е в мен с цялото си величие, но съм и космополит

МУЗИКАЛНИ ВИРТУОЗИ

Веско Ешкенази: България е в мен с цялото си величие, но съм и космополит

Търся различни нови произведения, които не съм свирил, разказа виртуозният цигулар

Веско Ешкенази заминава на турне в Япония

"България е в мен с цялото си величие, защото си я имам за много мила и прекрасна държава" - това заяви в интервю за БТА световноизвестният наш цигулар Веско Ешкенази. Пред репортер на агенцията в Плевен той призна, че е космополит, но обича България, София и много други нейни кътчета.

"За мен София не е само роден град - тя е и притегателна сила, която ме е връщала у нас през годините", каза инструменталистът и изрази благодарността си към столицата за присъдената му висока награда "Почетен гражданин".

Виртуозният цигулар посочи, че "Годишните времена" с творбите на Вивалди и Пиацола, изпълнени в една вечер, са любимата му програма със струнен оркестър.

"Преди да направя тази програма аз дълги години свирех "Годишните времена" на Вивалди, но след като открих тези на Пиацола и разбрах каква красота внасят и колко се допълват, бях изключително въодушевен", разказа Ешкенази.

На въпроса има ли хоби, той се замисли:

"Аз много се интересувам от неща, свързани с моята професия - инструменти, лъкове, нотен материал, търся различни други нови произведения, които не съм свирил. Оставам в сферата на моята професия, но това може да се приеме и като хоби".

Изтъкнатият наш цигулар се представи в Плевен, София и Добрич с "Годишните времена" на Вивалди и Пиацола като солист и диригент на Плевенската филхармония в блестящи концерти, които дълго ще се помнят.

Веско Ешкенази е един от най-успешните български цигулари. Неговата блестяща кариера на солист, камерен музикант и концертмайстор се развива над 30 години на най-престижните сцени по цял свят.

Ето цялото интервю с него:

- Г-н Ешкенази, защо избрахте тази програма - "Годишните времена" на Вивалди и Пиацола заедно, за да се представите в столицата и страната?

- Това ми е любима програма със струнен оркестър. Преди да направя тази програма дълги години свирех "Годишните времена" на Вивалди, но след като открих "Годишните времена" на Пиацола и разбрах каква красота внасят, колко се допълват с тези на Вивалди, въпреки че творбите са писани толкова далече една от друга, и толкова различни са стиловете, бях изключително въодушевен. Бързо научих и четирите времена на Пиацола и планирах да изпълнявам - беше преди 4-5 години - двете творби по този начин, като се редуват. Програмата започвам с "Пролет" от Вивалди, след това свирим "Лято" от Пиацола, след това "Лято" от Вивалди, "Есен" от Пиацола и така нататък, докато завършваме с "Пролет" на Пиацола, т.е. в този цикъл се завършва един кръговрат.

Още

Братята Веско Пантелеев-Ешкенази и  Мартин Пантелеев предизвикаха фурор в зала "България"

Братята Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев предизвикаха фурор в зала "България"

- Какво искате да внушите с тази така построена програма на публиката - какви чувства? С какво тя на вас ви въздейства?

- Бих казал с безкрайната и вечна красота! Мога по този начин да опиша тази музика. На Вивалди много от слушателите я познават, но толкова дълбоки чувства описва Пиацола във времената си - те наистина трогват душата директно. Т.е. ние като слушатели получаваме направо в нашата душа една много дълбока, трогателна, романтична и смислена музика.

- Тази музика изразява много страсти!

- Да, много страсти човешки! Знаем, че Пиацола е пишел в танго стил много често. Но той има и класическата школовка и това се забелязва в това произведение. Става дума не само за танц, а и за много повече от танц.

- Прави ли ви щастлив тази музика?

- Тази музика наистина ме прави щастлив. Затова избрах да я свиря с колегите от Плевенската филхармония. Дойдох при тях с очакванията да музицирам с тях, а те ме изненадах. Бяха изключително подготвени за този случай. Направиха всъщност работата ми доста по-лесна по този начин, за което много им благодаря. С огромно желание и ентусиазъм подходиха към работния процес и направихме за много кратко време мисля много хубава и смислена програма.

- Извън музиката какво искате да кажете на публиката с думи?

- Извън музиката искам да кажа, че всичко е музика на практика! Ако се замислим всичко около нас е музика, само трябва да я намерим.

- Обявиха ви за Почетен гражданин на София. Как приемате това отличие?

- Бях много трогнат, че ме предложиха за това отличие от музикалните дейци - аз не очаквах това. За мен беше много вълнуващо да получа тази награда. На церемонията доста се развълнувах. Никога не съм се вълнувал толкова - даже на сцена, когато ми връчиха дипломата и специалния медал.

За мен София не е само роден град. За мен тя е и притегателна сила, която ме е връщала у нас през годините. България е в мен в своето цяло величие, защото си я имам за много мила и прекрасна държава - също ми е било много интересно да посещавам различни нейни места. Така че, разбира се, че благодарността ми към София е огромна, но аз си оставам и космополит, и българин, и обичам да съм на много други места, освен в София.

С моя брат Мартин Панталеев направихме един концерт преди време с Плевенската филхармония, от тогава търсим нова възможност да се срещнем отново и всъщност този концерт е първият след това. С този концерт посещаваме и София - моя роден град, и имаме планове и занапред. Точно заради това, че колегите от Плевен са толкова ентусиазирани и толкова жадни за работа.

- Във вашата фамилия е известно, че имате различни хобита. Вие имате ли хоби?

- Зная, че Максим обича да лети със самолети, с парашути, с много други неща. Аз съм малко по-резервиран към хобитата. И най-важното - нямам много време за това, което малко ми тежи. Мога да си призная, че леко завиждам приятелски на всички, които имат хобита и много им се радвам, а аз нямам. Моето хоби всъщност са инструментите - аз много се интересувам от това - пак е свързано с моята професия - инструменти, лъкове, нотен материал, търся различни други нови произведения, които не съм свирил. Оставам в сферата на моята професия, но е като хоби.

- Как се очертават ангажиментите ви напред - до края на тази и следващата година?

- Пътувам за Амстердам. След това имам турне в Япония с моя оркестър. След това оставам сам в Токио за известно време. Но март месец догодина - 2020 - аз празнувам юбилей - на 17 март в НДК ще правя един трогателен според мен концерт, пак с Плевенската филхармония. С този концерт ще разкажа малко за моя път. В програмата се включват и по-популярни жанрове, тъй като аз съм си партнирал през годините и с доста поп артисти. Ще бъде Миро най-вероятно, ще бъде Дани Милев, мои приятели - пианистът Людмил Ангелов, разбира се. Мартин Панталеев ще дирижира. Така ще отпразнувам половин век - звучи шокиращо и стряскащо за всеки един, който го е изживял този половин век! Аз се опитвам така с музиката да се разсейвам от цифрата, която стои на плаката.

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Пиеса за пътуването на Достоевски из Европа е поставена в Театъра на нациите в Москва

Премиерата на пиесата „Зимни бележки за летни впечатления“ ще е първото събитие от програмата „Достоевски 200“, посветено на 200-годишнината от рождението на писателя

Специално представление за рождения ден на незабравимия Крикор Азарян

От самото си създаване на 15 март 2015 година, Театър Азарян ежегодно отбелязва рождението на своя патрон, тази година това ще бъде с "Нощта на покера"

71-ото издание на фестивала в Сан Ремо - конкурс на живо в условията на пандемията

Във всички фестивални вечери на сцената като асистент водещи ще се появят и провокативният Акиле Лауро, възприеман като италианския мъжки вариант на Лейди Гага, а също и футболната звезда Златан Ибрахимович

Роси Русева - изповедта на една актриса

"В живота не вярват на моите чувства, вечно свързват актьора с театралното изкуство"

Кой предаде Апостола - "Великденско вино" от Константин Илиев - утре в Театър "Възраждане"

На 28 февруари от 19 часа можем да гледаме постановката на Весела Василева

"Монетата" на Боян Крачолов - нова постановка на Младежкия Театър

Следващите дати, на които може да бъде видяна, са 5 и 26 март от 19 ч. на Камерна сцена