Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Примата Марта Петкова преди премиерата на "Надежда за балет": За мен Варна е най-балетният град в България

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

Примата Марта Петкова преди премиерата на "Надежда за балет": За мен Варна е най-балетният град в България

На 21 април в Градската художествена галерия на Варна ще бъде варненската премиера на "Надежда за балет" - камерен спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев

Марта Петкова (Източник: Фестивален архив)

Още

Марта Петкова и Емил Йорданов ще бъдат блестящ сценичен тандем в "Жизел"

Марта Петкова и Емил Йорданов ще бъдат блестящ сценичен тандем в "Жизел"

На 21 април в Градската художествена галерия на Варна ще бъде варненската премиера на "Надежда за балет" - камерен спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев с участието на Надежда Цанова - пианистка от новото поколение с подчертано ярък талант, великолепните балетни прими Марта Петкова и Десислава Стоева - Вълев, и изгряващата Елена Петрова, отскоро солистка на Софийска опера и балет.

Така ХХ Европейски музикален фестивал Варна ще чества приноса на акад. Казанджиев към българската музикална култура, по повод неговата 90-годишнина.

Броени дни преди варненското представяне на "Надежда за балет", веднага след премиерата на "Великия Гетсби" - постановка на Лео Муич в столицата, примата на Софийската опера и балет и художествен ръководител на балетната трупа Марта Петкова сподели пред Нина Локмаджиева от ArtVarna.net своите очаквания за гостуването в морския град:

- Ще Ви помоля да представим през погледа на една балетна прима "Надежда за балет" на маестро Казанджиев, която е неговия балетен дебют. Как виждате произведението на този композитор новатор, който продължава да създава съвременна класическа музика?
- Музиката на Маестро Казанджиев е изключително интересна и мога да кажа, че за нас е предизвикателство, защото не е типичната балетна музика, а носи своята специфика и това я отличава. И музиката, и самото събитие са бутикови за мен, заредени са с някаква много специална интимност и атмосфера. Адмирации за пианистката Надежда Цанова, за нейното решение да направи всичко толкова семпло, с три изключително изискани и стилни балерини и с едно пиано по средата. Много специално събитие е за мен.

Европейски музикален фестивал Варна

- Как се вписва този спектакъл във Вашето усещане за български балет?
- Усещането ми за този балет е много лично. Не е нещо, с което съм се сблъсквала досега, защото ние правим предимно големи спектакли и постановки. Тук настроението е съвсем различно, персонално. Три красиви момичета, много специална музика - това е едно камерно събитие, което за мен носи забележителна енергия.

Още

Марта Петкова и Никола Хаджитанев танцуват с ансамбъл "5/4 Танго" в уникален спектакъл

Марта Петкова и Никола Хаджитанев танцуват с ансамбъл "5/4 Танго" в уникален спектакъл

- Нека да отбележим и танцовия прочит на Арсен Мехрабян - ние го помним като носител на юбилейната награда и златен медал на ХХ международен балетен конкурс - Варна 2002, той е уважаван хореограф, свързан през годините след това с Шведския кралски балет. Как работите с него?
- Мехрабян е чудесен професионалист и още от първия ден работата тръгна много приятно. Отворен е за комуникация, говорихме много с него за музиката, за усещането, за това кой как чувства и как би изтанцувал своята част. Много професионално е подходил, много задълбочено е разчел музиката, и движенията са създадени именно за тези ноти. Много вълнуващо преживяване.

- Ще си партнирате на сцената на Градската художествена галерия Варна с още две ярки балерини - наложилата се като прима на Шведския кралски балет Десислава Стоева - Вълев, и младата солистка Елена Петрова.
- Десислава Стоева е солист на Шведския кралски балет, изключителна балерина, която напусна рано България и направи голяма кариера там. Радвам се, че това събитие ни събра на една сцена с нея, тъй като не сме имали възможност да танцуваме често заедно.

Третото момиче трябваше да бъде Венера Христова, но за съжаление тя направи сериозна контузия и на нейно място влиза Елена Петрова, която е отскоро солистка на Софийска опера и балет - изключително талантливо младо момиче, което върви успешно напред в своята кариера. Смятам, че именно работата с Арсен Мехрабян и такъв род събития с различен от класическия стил са много полезни за нея и се действително израстване в кариерата.

- Спектакълът на 21 април ще събере няколко линии - линии, които водят към Софийския балет, към Шведския кралски балет, към болката на Варна - един град, болен на тема балет, заради Международния балет конкурс, който в момента е стопиран. Как приемате цялата тази ситуация?
- Аз обожавам Варна и за мен това е най-балетният град в страната. От деца израснахме с Балетния конкурс и с балетните лица в този град. За мен публиката в морската столица е възпитана на тема балет, цени професионалното и има капацитет за качествени продукции. Затова смятам, че е комплимент този спектакъл да се изиграе във Варна и мисля, че хората ще го приемат с удоволствие.

Европейски музикален фестивал Варна

Билетите за "Надежда за балет" са по 30 лв., могат да се купят от Билетния център и сайта на Фестивалния и конгресен център:

СЛЕДВАЩ КОНЦЕРТ ОТ ХХ ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА:

29.04.2024, 20:00, Фестивален и конгресен център Варна, Зала 1

Още

Огромен успех за Марта Петкова

Огромен успех за Марта Петкова

Камерен оркестър "Виртуозите на Миланската Скала"

Солисти: Красимира Стоянова, сопран, Марио Хосен, цигулка, диригент

Съвместна продукция на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ "Варненско лято"

Билети от 50 до 100 лв. ТУК

Европейски музикален фестивал Варна

ХХ Европейски музикален фестивал Варна се организира от Елит Проджектс Мениджмънт с финансовата подкрепа на фонд Култура на Община Варна и в партньорство с ММФ "Варненско лято". Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България, "Експрес гаранцион" и "Topola Skies Golf & SPA Resort", строителна фирма "Комфорт", "Солвей Соди", "Логос" - недвижими имоти, "Нира Комюникейшънс" и с медийното партньорство на Радио Варна, Moreto.net, Impressio.dir.bg, ArtVarna.net.

Нина Локмаджиева
Снимки фестивален архив

Още

"UnTraditional Trio" на Европейския музикален фестивал Варна

"UnTraditional Trio" на Европейския музикален фестивал Варна

Още

Тази вечер Мила Георгиева открива Европейския музикален фестивал Варна

Тази вечер Мила Георгиева открива Европейския музикален фестивал Варна

Още

Варненската опера гастролира с балета "Пепеляшка" на Сергей Бобров в Швейцария

Варненската опера гастролира с балета "Пепеляшка" на Сергей Бобров в Швейцария

Още

"Ако твърде дълго се взираш в бездната, бездната ще се взре в теб...." - Балет "Арабеск" и "Тъй рече "Заратустра"

"Ако твърде дълго се взираш в бездната, бездната ще се взре в теб...." - Балет "Арабеск" и "Тъй рече "Заратустра"

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Йокю Джанполат-Раст: Контактът с публиката и колегите на сцената е една от тайните на успешния концерт

31-годишната турската виолистка е всепризната, и от музикалната критика, и от почитателите си, за истинско явление на музикалната сцена

Дервишът Зия Азази: Танцът като пътеводител в хаоса на съвременния свят

"Определям себе си като човек, който се интересува от духовното, използвайки изкуството като начин да изрази себе си", споделя артистът

Изкуството да се влюбиш в убиец: Тони Наумовски ексклузивно пред Dir.bg

"Кърджиев ужасно ми липсва - тази роля промени живота ми и мисля, че ще продължи да го променя", споделя роденият в Австралия македонец, който, освен сърцата на българите с "Есента на демона", покори и Ню Йорк

Елена Башкирова: От самото начало с Моцарт сме в добри отношения

Отложеният концерт на прочутата пианистка в Пловдив ще се състои на 16 юни