Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"UnTraditional Trio" на Европейския музикален фестивал Варна

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

"UnTraditional Trio" на Европейския музикален фестивал Варна

Гъдулка, маримба и пиано ще изненадат публиката с микс от фолклор и джаз

Европейският музикален фестивал Варна 2022 завършва по един предизвикателно интересен начин - с концерт на набиращата сила формация "UnTraditional Trio" на 12 октомври в Градската художествена галерия - Варна.

Триото събира трима изявени изпълнители на три много различни инструмента - гъдулка, пиано и маримба. Христина Белева се включва с гъдулка, Димитър Горчаков с пиано, а Василена Серафимова с маримба.

Василена Сефаримова, в която публиката в морския град се влюби по време на гостуването й на ММФ "Варненско лято", обобщава замисъла на това нетрадиционно трио пред Нина Локмаджиева:

"Специфичното за нашата формация е, че и тримата идваме от различни култури - Христина Белева с гъдулката, разбира се, е повече във фолклор и етно джаз, Димитър Горчаков е с класическо образование, но се развива най-вече в джаз и композиция, аз съм с класическо образование и съвременна музика, но работя много и в джаз проекти, и в електронна музика - все неща, които смесват жанровете. По този начин и тримата сме донесли нещо от нашите хоризонти и сме опитали да направим една интересна комбинация, която съчетава наши композиции и фолклорни мотиви.

Например работим по българската народна песен "Лале ли си, зюмбюл ли си", която представяме по един по-интересен начин. Започваме с една много дълга импровизация с по-минималистично електронно звучене и в един момент изгрява като слънце "Лале ли си, зюмбюл ли си" от средата на тази импровизация. Опитваме се с лични композиции или с народни произведения да поднесем по-интересно звучене, нещо, което да е по-ново и да изненада публиката. Самата комбинация на нашите инструменти е доста нестандартна - маримба, пиано и гъдулка, даже и малко глас използваме на моменти.

Определено сме в авангардното звучене, не в смисъл на авангардно съвременно, а по-скоро самата организация, самата ни съвместна работа е малко по-различна. И има много свобода в начина ни на работа дори, защото ние се виждаме, определяме рамката, в която ще свирим, но не всичко е написано, както при една класическа комбинация. Ние се опитваме да си дадем свободата и да можем да покажем чувствата, които ще ни дойдат на момента. Имаме рамка, но цветовете и багрите ги слагаме на самия концерт. Така ще бъде и във Варна, която ние много обичаме и очакваме с радост срещата с варненската публика на 12 октомври."

Началото на концерта на 12 октомври в Градската художествена галерия е в 19:00.

Билети по 15 лв. от Билетния център и сайта на Фестивалния комплекс: https://bit.ly/3fOWfhD. Един час преди концерта билети ще се продават на място в Градската художествена галерия.

Концертът, който ще бъде представен на Европейския музикален фестивал Варна, е част от проекта "Нова музикална сцена", който се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" (https://ncf.bg/bg) по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция "Елит проджектс мениджмънт". Изданието за 2022 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд "Култура" на Община Варна, Национален фонд "Култура" (https://ncf.bg/bg) и със съдействието на "Експресгаранцион" и "Bella Vita Residence", строителна фирма "Комфорт", Варненска строителна компания, "Солвей Соди", "Логос" недвижими имоти, "Нира Комюникейшънс" и с медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.

ПРОГРАМА НА КОНЦЕРТА:

Mirrors - музика Василена Серафимова
Нощни стъпки - музика Димитър Горчаков
Mare a Mare - музика Василена Серафимова
Дойна - музика и текст народни, аранжимент UnTraditional Trio
Слънце - музика Петър Дундаков
Дохи jazz - музика UnTraditional Trio
Детско - музика Димитър Горчаков
Лале ли си, зюмбюл ли си - музика народна, аранжимент UnTraditional Trio
Граовски портал - музика UnTraditional Trio

МУЗИКАНТИТЕ:

Христина Белева (Снимка: Европейски музикален фестивал Варна)

Христина Белева, гъдулка

Христина Белева е изпълнител, чието музициране е деликатно, чувствено и дълбоко. В свиренето си се стреми да запази фолклорните традиции на България и Балканите и същевременно с лекота проправя пътя на един типичен фолклорен инструмент в други музикални жанрове и творчески колаборации. Родена в гр. Айтос, Христина завършва НУФИ "Филип Кутев" в Котел и АМТИИ"Асен Диамандиев"- Пловдив.

Още

Изживейте "Рано Ранила" на "Мистерията на българските гласове" с новото им видео

Изживейте "Рано Ранила" на "Мистерията на българските гласове" с новото им видео

В периода 2006-2016 е солист в Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев".От 2016 и до днес е солист-оркестрант в Оркестъра за народна музика при Българско национално радио. От 2008 година Христина е част от група "Булгара". През 2011 създават дуо с китариста Петър Миланов, с който издават албумите с авторска музика "На фокус" /2011/ и "Нека ти разкажа" /2014/.

През 2018 дуото участва в новия албум "BooCheeMish" на световноизвестния хор "Мистерията на българските гласове". През 2011 и 2013 гъдуларката е сред музикантите, участващи в оратория "A Melancholy Beauty" на Георги Андреев, чието представяне е в Lincoln Center, Kennedy Center и Wang Theatre . Христина участва в албума «Hiraeth» на Lisa Gerrard & David Kuckhermann, ниминиран за Грами през 2019 г. в категория New Age album.

От 2018 г. Христина Белева е асистент по гъдулка в НМА"Проф. Панчо Владигеров" - София. Духът и на музикант-експериментатор я отвежда до най- разнообразни проекти: театралните представления и пърформанси на сдружение "По действителен случай", албума с медитативна музика на Indigo Orchestra, международния проект Roots Revival Project, MyStory Of Folklore, Bellova trio, Om New Quartet, Белева/ Хаджигрудев дуо, UnTraditional duet, музикални колаборации със Spectrum Vocal Band, Aleix Tobias quartet, проект "Исторически парк", множество студийни записи и концерти в Европа, Азия, САЩ.

Димитър Горчаков (Снимка: Европейски музикален фестивал Варна)

Димитър Горчаков, пиано

Още

30 български артисти ще представят София в Париж през ноември

30 български артисти ще представят София в Париж през ноември

Димитър Горчаков свири на пиано от ранна възраст. Завършва НМУ "Любомир Пипков" в София, след което учи класическо и джаз пиано в НМА "Панчо Владигеров," София. Печели награди от местни и международни конкурси. Концертира в Европа и САЩ.

Страстта му към импровизацията и разчупването на стилистичните граници се превръща в основен източник на художествено изразяване, което го отвежда до много и интересни проекти и колаборации: импровизационният театър -"Театър Ха-ха-ха Импро", в който публиката е част от историята и създаването на момента, "Песни на Иво Димчев", експериментални електронни проекти като "Clavexperience", Desy & The Visual Madmen", "Kan Wakan, "Places" с Живко Василев, UnTraditional Duo с Христина Белева и други.

През юни 2021 г. Димитър издава първия си солов албум "Tomorrow's Past" с произведения, в които съчетава джаз, фолклор и класическа музика.

Василена Серафимова (Снимка: Европейски музикален фестивал Варна)

Василена Серафимова, маримба

Още

Перкусионистката Василена Серафимова и пиаистът Тома Енко представят албума си "Bach Mirror" на 28 юни в Камерна зала "България"

Перкусионистката Василена Серафимова и пиаистът Тома Енко представят албума си "Bach Mirror" на 28 юни в Камерна зала "България"

Василена Серафимова е световноизвестен изпълнител на маримба. Родена в Плевен, в семейство на музиканти, тя започва музикалното си образование на шест годишна възраст в класа по ударни инструменти на баща си Симеон Серафимов. Завършва НУИ "Панайот Пипков" в родния си град, след което усъвършенства своето майсторство последователно в Националната регионална консерватория във Версай в класа на Силвио Гуалда и във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж в класа на Мишел Серути.

Още в България Василена печели призови награди от национални и международни конкурси, сред които Голямата награда от Международния конкурс "Музиката и земята" през 2003г.През 2006 е сред финалистите на Международния конкурс за маримба в Линц, Австрия. През същата година е удостоена с Втора награда от Международния конкурс за маримба в Париж и с наградата на СПЕДИДАМ за най-добър чуждестранен студент във Франция. През септември 2007 Василена печели Втора награда на престижния Международен конкурс ARD в Мюнхен, Германия, а година по-късно и Първа награда от Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт, Германия.

Още

Мотив: МАРИМБА с виртуозната перкусионистка Василена Серафимова

Мотив: МАРИМБА с виртуозната перкусионистка Василена Серафимова

От 2007 Василена е стипендиант на Фондация Banque Populaire. Тя се изявява като солист, оркестрант, камерен изпълнител - в театрални и аудиовизуални спектакли, както и музикален театър. Животът и обучението й в Париж я обогатяват и изострят интересът й към всички форми на изкуството. Желанието й да работи с други артисти е причина за нейното участие в мултимедийния проект "Пиксис".

През юли 2008 г. е сред участниците в третото издание на Международния фестивал на младите звезди в Savigny-le-Temple, в "Percussions de nuit" в град Мец и в 23-то издание на фестивала "Полиняк". Печели световно признание в дуо с френския пианист Тома Енко, чийто съвместен компактдиск "Bach Mirror" е издаден от звукозаписния гигант "Sonny Clasical".

Още

Еманюел Чекнаворян: Не мога да се наситя на класическата музика

Еманюел Чекнаворян: Не мога да се наситя на класическата музика

Още

Владимир Кираджиев застава пред Националния филхармоничен хор

Владимир Кираджиев застава пред Националния филхармоничен хор

Още

Първият български класически бандонеонист идва за спектакъла на "5/4 Tango"

Първият български класически бандонеонист идва за спектакъла на "5/4 Tango"

Още

Блестящо трио френски музиканти от Парижката филхармония и Кралска опера Версай свирят "Френска рапсодия"

Блестящо трио френски музиканти от Парижката филхармония и Кралска опера Версай свирят "Френска рапсодия"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Галерия "ЛИК" представя "Реалност и фантазия" от Божидар Димитров

Изложба - живопис от 4 октомври до 24 октомври 2023 г.

За първи път "Перфектни непознати" в България

Премиерата е на Театър "София", а датата и мястото са 6 октомври от 19 часа в Театър "Сълза и смях"

"В кадър" по БНТ е филмът "Спасени усмивки"

За спасеното детство и мечтите на четири деца – гледайте документалния филм този петък от 22:00 ч. по БНТ 1

"Истории с опашки" от Красимир Андонов

Можете да ги видите в галерия "Синтезис" от 28 септември до 11 ноември

Homo Sapiens - Павел Койчев в СБХ - зала "Райко Алексиев"

Може да се види от 2 до 14 октомври 2023