Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фикрет Окан и неговите "Свързани пространства"

ПЕЙЗАЖИ - КЪСЧЕТА ОТ РАЯ

Фикрет Окан и неговите "Свързани пространства"

Откриването е на 7 март 2024 г., от 18.00 ч. в Галерия ГОТИ

Галерия ГОТИ представя пред пловдивската публика художника Фикрет Окан и неговата самостоятелна изложба "Свързани пространства"

Още

Галерия ГОТИ открива изложба фотография "Градски импресии" на Румен Каравълев

Галерия ГОТИ открива изложба фотография "Градски импресии" на Румен Каравълев

Галерия ГОТИ в Пловдив представя пред пловдивската публика художника Фикрет Окан и неговата самостоятелна изложба "Свързани пространства". Фикрет Окан е роден в Момчилград, но корените му са от село Софийци, Кърджалийско. На 8 годишна възраст семейството му се преселва в с. Габарево, където завършва основното си образование в училище "Н. Вапцаров".

По препоръка на учителите си е насърчаван да кандидатства в художествената гимназия в Казанлък, която завършва през 1981 г. След няколко години работа като художник в предприятия започва самостоятелна дейност. Дълги години работи като портретист в сферата на туризма в Република Турция, но през 2016 г. окончателно се завръща в България и разгръща творческия си потенциал.

Художникът живее в Долината на розите и обича да рисува всичко, свързано с розобера и празника на розите. Това е една от любимите теми на Фикрет. Когато съзерцаваме неговите моми розоберачки, облечени в български народни носии, усещаме аромата на рози, уюта на селския бит и идилично спокойствие, но сякаш долавяме и лека носталгия по време, когато връзката със земята е била приоритет и ежедневие.

Прекрасен портретист, той обича да улавя емоциите на хората и да ги превръща в друга основна тема на своите работи. Фикрет рисува реални хора, които среща в ежедневието си - мъже, жени, деца, старци, но всеки нарисуван от него образ е не просто портрет, а картина с настроение - когато гледаме неговите платна ние сме толкова завладяни от майсторството му, че неусетно се озоваваме в друг свят, в други пространства и започваме да се питаме: коя е тази жена, къде сега са тези хора, как се развива живота им, какво се случва с тях?! Картините на художника живеят собствен живот.

Те ни подтикват към съзерцание, потъваме в мисли пред всяко платно и сякаш искаме да прекрачим прага на създаденото от автора пространство и да почувстваме живота там. Първоначалното възхищение от майсторството на автора прераства в чувства, които пораждат съдбите на хората от неговите картини. Изникват въпроси и емоции. Неусетно сме прекрачили "прага" на платното и се озоваваме в света на художника - хем сме тук, в галерията, хем сме и там, в неговата картината и сякаш искаме дълго да останем там.

Авторът свързва двете пространства - реално и картинно - в едно. Изпълнени с много чувства, красота и хармония или страдание и печал, ние никога не можем да останем равнодушни пред неговите картини.

Още

"Разпилените" спомени на Дечко Узунов от края на живота му, вече са собственост на Художествената галерия в Казанлък

"Разпилените" спомени на Дечко Узунов от края на живота му, вече са собственост на Художествената галерия в Казанлък

Живописта на Фикрет Окан показва голям житейски опит. Великолепен колорист и рисувач, Фикрет изгражда на пръв поглед спокойни композиции, но с много силно въздействие. Дали в картината му ще има една, две или много фигури, те винаги въздействат много силно и много емоционално. Картините му са много живи, но ни представят и другата страна на живота: страданието, носталгията, бедността - и всичко това е толкова истинско, защото е преживяно.

Специално внимание заслужават и пейзажите на Фикрет - те са като късчета от рая.

Независимо дали рисува природа, църкви, стари къщи - те отново са толкова истински и носят история и настроение, говорят ни със същата сила, както и портретите му. В пейзажът от с. Софийци се вижда родната къща на Фикрет. Река Тунджа и с. Габарево също заемат важно място в творчеството му.

Живописването от натура заема особено място и афинитет в творчеството на Фикрет, но като художник той не се ограничава само с това. Затова и настоящата изложба се казва "Свързани пространства" и е разположена и на двата етажа на галерия ГОТИ.

Фикрет притежава способността да ни въвлече и в друг негов свят - чисто абстрактната фантазия, представена в реални пространства. На пръв поглед двете части - реализъм и абстрактност - са напълно противоположни и сякаш са от двама различни творци. Но почеркът, емоцията, вниманието към детайла и навлизането в дълбоки подробности, често неуловими на пръв поглед, говори само за голямо майсторство и владеене на изразните средства в живописта.

Още

Изложба на открито "Стара Загора в картини" представя Градската художествена галерия

Изложба на открито "Стара Загора в картини" представя Градската художествена галерия

"И в реализма, и в абстрактното Фикрет е вложил много талант, труд и време. Но, според мен, за да създадеш толкова убедителни абстрактни пространства е необходимо първо да е овладяна реалността, а Фикрет това го е постигнал със съвършенство. Затова неговите абстрактни картини са разгръщане и надграждане на уменията и таланта му на художник и творец. Те притежават също толкова голяма сила и убедителност, както портретите. Абстрактните платна на художника показват, че за неговото творчество няма граници, както и няма граници за полета на неговата фантазия. Фикрет Окан обича да влага в своите картини предмети с история, носещи емоцията на отминали времена.

Той използва различни материали: често рисува върху различни дървени части от стари мебели, врати, дори върху дървена диканя, в която още са останали част от камъните. Използва стари ключове, железни части от стари сечива и дървени рамки отпреди повече от 100 години. Така хем вдъхва нов живот на тези наситени с история и емоции вещи, хем създава нещо ново и уникално, лично негово си и прекрасно.

Обединени в неговото живописно творчество са различни времена и пространства, които в тази изложба авторът свързва в една съвършенна симбиоза и им дава нов живот. Изложбата "Свързани пространства" е празник на таланта на художника и наш личен празник за галерия ГОТИ, а картините на майстора на живописта Фикрет Окан са чест за всяка колекция", разказа галеристката Ирена Ганчева.

Изложбата може да бъде разгледана до 7 април 2024 г.

Още

"Хроники на съзерцанието" от Маня Вапцарова в Галерия "Стубел"

"Хроники на съзерцанието" от Маня Вапцарова в Галерия "Стубел"

Още

Галерия "Видима" представя "Статични пътешествия" на търновския художник Борис Желев

Галерия "Видима" представя "Статични пътешествия" на търновския художник Борис Желев

Още

Людмила Светичкова с изложба живопис в Галерия-книжарница "София прес"

Людмила Светичкова с изложба живопис в Галерия-книжарница "София прес"

Още

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Ключът е любовта: Светът през очите на Ани и Явор" - за творците, чийто живот беше отнет на пешеходна пътека

Откриване на изложбата е на 16 април от 17:30 часа в Градската градина пред Народен театър "Иван Вазов", в памет на Ани и Явор, чийто живот беше отнет на бул. "Сливница" на 8 май 2023 г.

Започнаха репетициите на спектакъла "Бебе на борда" на режисьора Василена Радева

Премиерата ще бъде на 13 и 14 септември на Камерна сцена на Народен театър "Иван Вазов"

Михаил Йосифов & Новините в джаза представят Втора емисия

Младата формация с поредица от три концерта с нова авторска музика на различни места в София през 2024 година

"Кой не знае" е темата на наградите "Златен кукерикон", които ще бъдат връчени довечера

Режисьорът Теди Москов получава "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев

Писателят и драматург Йордан Славейков ще води класове по творческо и драматургично писане

"В този курс ще говорим за вдъхновение, за архетипи, за сюжет, за тема и идея, за любими автори и книги, но най-вече ще се опитвам да провокирам въображението и ще насърчавам собствения стил на писане", казва писателят

Милена Стоилова - МИКА с изложба пейзажи "Пулсът на природата"

Картините ще бъдат експонирани в Изложбената зала на Природонаучния музей в Пловдив в периода от 6 април до 5 май 2024 г.