Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Хроники на съзерцанието" от Маня Вапцарова в Галерия "Стубел"

СЪПРИЧАСТНИ КЪМ СЪЗЕРЦАНИЕТО

"Хроники на съзерцанието" от Маня Вапцарова в Галерия "Стубел"

Графичната изложба се открива на 12 февруари 2024 г.

Маня Вапцарова (Източник: Галерия "Стубел")

Още

"Сурово" от Мими Добрева в Галерия "Стубел"

"Сурово" от Мими Добрева в Галерия "Стубел"

На 12 февруари 2024 в галерия Стубел се открива графичната изложба на Маня Вапцарова ХРОНИКИ НА СЪЗЕРЦАНИЕТО.

Идеята за този творчески проект е породена от желанието за вникване в тъканта на настоящето, вслушване в усещанията за действителност и илюзия, определящи отношението към този свят и обвързано с множество предизвикателства.

На 12 февруари 2024 в галерия "Стубел" се открива графичната изложба на Маня Вапцарова (Източник: Галерия "Стубел")

Част от творческия процес включва вглеждане в създадени през годините творби и преосмислянето им в един различен нов контекст, в който биват вписани чрез фрагментиране, манипулиране, прекомпозиране и доразвиване в посока, която ги представя като многопластови палимпсести или композиции с повтарящ се ритъм.

В координатната система на спокойствието и тишината попадат образи, форми, състояния, отношения, които могат да се проявят както чрез експериментиране с традиционни и дигитални динамични изобразителни средства, така и чрез видео прожекция на анимирани фрагменти от рисувани изображения.

Маня Вапцарова (Източник: Галерия "Стубел")

В този контекст зрителят би могъл да стане съпричастен на съзерцанието, усещането за отсъствие на време, съпътстващо процеса на създаването на експозицията. Намерението е посредством позитивни визуални стимули, натрупване и преплитане на възприятия да бъде постигнато усещане за взаимодействие с елементи от природата или със следи и знаци от цивилизацията.

Още

Камен Старчев и "Kорабът на Калигула" в Галерия "Стубел"

Камен Старчев и "Kорабът на Калигула" в Галерия "Стубел"

Позната на нашата публика като един от големите майстори на графичния лист, Маня Вапцарова няма нужда от представяне. Със своите интересни визуални решения през годините, както и с професионализма си в техниката на голямоформатната дълбокопечатна графика, художничката отдавна е разпознаваем автор - график с установен пластичен почерк.

За мен тази изложба поставя един фундаментален проблем. Тя провокира размисли около границата между класическите графични техники и дигиталните технологии. Тя свидетелства и за желанието на немалко художници днес - в полето на глобализираната визуална продукция - да излязат извън каноните на традиционната графика в търсене на по-разнообразни възможности за представянето й - споделя д-р Милена Балчева-Божкова, която е куратор на изложбата.

Още

"Добрите намерения" на Атанас Парушев  в Галерия "Стубел"

"Добрите намерения" на Атанас Парушев в Галерия "Стубел"

Маня Вапцарова е родена през 1961 г. в София. През 1986 г. придобива магистърска степен в специалност "Графика", НХА.

От 2015 г. е професор по живопис и графика в катедра "Сценография", НХА. Има докторска степен по изкуствознание и изобразително изкуство.

Маня Вапцарова, "Очите" (Източник: Галерия "Стубел")

От 1986 г. до днес Маня Вапцарова участва в колективни изложби в Испания, Полша, Унгария, Италия, Германия, Мексико, Русия, Финландия, Холандия, Словакия, Белгия, Турция, Великобритания, Австрия, Япония, САЩ, Сърбия, както и в международни биеналета в Краков (Полша), Варна и София, Йокохама, Канагава (Япония) и Гуанлан (Китай).

Има множество самостоятелни изложби, сред които в галериите Арт Алея, Шипка 6 и Алма Матер (София), KUNST pavillon в Айзенах (Германия), в Ерфурт (Германия) и Кремс (Австрия).

Маня Вапцарова (Източник: Галерия "Стубел")

Маня Вапцарова е носител на награди от Международното биенале на графиката - Варна (1987), Биеналето на графиката - Любин, Полша (1989), награда на журито на "Enter into Art", Кьолн, Германия (2016). Нейни творби се намират в галерии и частни колекции в Австралия, Австрия, Белгия, България, Германия, Италия, Полша, Португалия, САЩ, Словакия, Сърбия, Унгария, Франция, Чехия, Швеция, Япония.

Още

"Бях там" от Веселин Начев - в Галерия "Стубел"

"Бях там" от Веселин Начев - в Галерия "Стубел"

Още

Пасторалният "Живот на село" на Васил Чакъров в Галерия "Стубел"

Пасторалният "Живот на село" на Васил Чакъров в Галерия "Стубел"

Още

Ретро-спекции на Румен Гашаров в галерия "Стубел"

Ретро-спекции на Румен Гашаров в галерия "Стубел"

Още

Пейзажи от Вселената на Васил Попов в Галерия "Стубел"

Пейзажи от Вселената на Васил Попов в Галерия "Стубел"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Първият български криминален комикс "Бандит" излиза на пазара в специално издание

Оформянето на разказа и на самото издание са прецедент за комикс сцената у нас, като стилът им е съобразен с епохата, която изобразяват - 90-те години на изминалия век

Детски спомени: вижте "Графика" на проф. Иван Димов от 28 февруари 2024 г.

Един от най-добритe майстори на акватинтата ще покаже близо 50 от своите най-добри графични творби в Галерия "Графикарт"

Едно "Пътуване" на художника Валентин Ангелов

Вернисажът на експозицията е на 28 февруари и може да бъде разгледана до 16 март 2024 г. в Галерия "Ракурси"

Изложба в Кеймбридж показва най-голямата колекция картини, рисунки и гравюри на Уилям Блейк

Експозицията в музея "Фицуилям" е първата, която демонстрира, че Блейк не е изолирано явление и хвърля нова светлина върху творчеството му в контекста на други течения и теми в европейското изкуство в периода на Романтизма

Лауреатът на Фондация "Стоян Камбарев" Думисани Карамански представи изложба в УниКредит Студио

"Подготовка за нещо друго!" е втора самостоятелна изложба на талантливия художник, който миналата година стана победител в категория "Визуално изкуство" на Фондацията