Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Владимир Кираджиев застава пред Националния филхармоничен хор

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Владимир Кираджиев застава пред Националния филхармоничен хор

Носителят на "Кристална лира" и преподавател по дирижиране във Виена ще поведе хора в концерт на 11 октомври

Владимир Кираджиев застава пред Националния филхармоничен хор на 11 октомври (Източник: Софийска филхармония)

Още

Еманюел Чекнаворян посвещава концерт в зала "България" на баща си

Еманюел Чекнаворян посвещава концерт в зала "България" на баща си

Носителят на "Кристална лира" и преподавател по дирижиране във Виена Владимир Кираджиев ще поведе Националния филхармоничен хор в концерт на 11 октомври.

Публиката в зала "България" ще чуе шедьоври от Бенджамин Бритън, Джеймс Макмилън, Арво Пярт, Джон Тавенер и Золтан Кодай. Маестро Кираджиев е подбрал творби, представящи духовните и поетични търсения на композиторите на XX в.

Купи билетВ концерта се включват и проф. Атанас Атанасов - орган и Кристиана Михайлова - виолончело.

Срещата на елитният хоров състав на Софийската филхармония и известния български диригент предвещава гарантирана музикална наслада.

Владимир Кираджиев е роден в България, от 1989 живее във Виена. Завършил е Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалности оркестрово и хорово дирижиране и композиция. Участвал е в майсторски курсове във Ваймар (1983) при Курт Мазур, Сиена (1985) при Франко Ферара и Варна (1987) при Карл Остерайхер. През 1988 е поканен от проф. Остерайхер за следдипломна квалификация в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, където през1991-1992 е художествен ръководител на Виенския Резиденц оркестър.

Купи билетПрез 1994 дирижира музика от Алфред Шнитке на фестивала в Люцерн, в следващите две години в Дойче Опер Берлин асистира на Рафаел Фрюхбек де Бургос в "Борис Годунов" и на Иржи Коут в "Евгени Онегин" , сътрудничи с режисьора Гьотц Фридрих и певците Рене Коло и Мати Салминен. Там той ръководи и едноактната опера на Мусоргски "Женитба". От 1996 е редовен гост на оперния фестивал в Сигулда (Латвия), където дирижира звезди като Анна Нетребко, Елина Гаранча, Майя Ковалевска, Надя Кръстева, Марсело Алварес, с които работи и до днес. Често си сътрудничи с големи оперни режисьори като Юри Александров, Михал Знаниецки и Питър Селърс.

Софийска филхармония

Владимир Кираджиев е дирижирал прочути оркестри като BBC Schottish Symphony, Литовски държавен оркестър, Латвийска национална филхармония, Софийска филхармония, I pomeriggi musicali, Унгарски фестивален оркестър, Гданска филхармония, Люблин, Вроцлав, Лодз, Бялисток, Силезийска филхармония Катовице, Берлинския симфоничен оркестър, Клангфорум Виена, Словашки камерен оркестър Жилина, Симфоничен оркестър на UNAL Монтерей, Симфоничен оркестър на Колумбия, Симфоничен оркестър в Шенжен (Китай), Филхармония в Сендай (Япония) и Филхармония Bucheon и Wonju (Корея).

Още

Трима световнопризнати солисти в един концерт на Софийската филхармония

Трима световнопризнати солисти в един концерт на Софийската филхармония

Негови солисти са били Рафал Блехач, Кшищоф Яблонски, Людмил Ангелов, Шарон Кам, Андрей Корсаков и много други. Той е бил гост-диригент на редица оперни театри - Национална опера Рига, Софийската национална опера и балет, Комише Опер Берлин, Метропол театър Берлин, Дойче Опер Берлин, Опера Грац, Фолкс театър Росток, Татарската национална опера Казан, както и в почти всички оперни театри в Полша.

Гостувал е на фестивалите в Люцерн, Оперния фестивал в Сигулда, Варшавска есен, Wiener Festwochen, Musica Electronica Nova във Вроцлав, бил е музикален директор на фестивала в Рьотинген в Германия от 1994 до 2011. Между 2008 и 2013 е художествен ръководител на Филхармонията в Ржешов в Полша, а от сезон 2014/15 е първи гост-диригент в Opera na Zamku в Шчечин (Полша).

Купи билетВладимир Кираджиев преподава оперно дирижиране и свирене на партитури в Института по дирижиране към Виенския Университет за музика и сценични изкуства, от няколко години той води концертите с млади таланти - солисти на Международната лятна академия към Университета. Ръководи и диригентски курсове в Австрия, Полша, България и Мексико.

Има множество записи с оперна и симфонична музика и творби на съвременни австрийски композитори. През 2015 заедно с пианиста Людмил Ангелов, той записва на компактдиск за първи път открития от двамата след 140 години концерт за пиано в ми минор, оп. 3 от М. Мошковски с Шотландския симфоничен оркестър на BBC.

Билети за концерта са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

Пълната програма на Софийската филхармония може да намерите ТУК 

Още

60 години "Софийски солисти"

60 години "Софийски солисти"

Още

"Концерти за двама" - Симфониета - Враца посреща пролетта с изключителни солисти

"Концерти за двама" - Симфониета - Враца посреща пролетта с изключителни солисти

Още

"Копаница-тропаница" - популярни и обичани хора и ръченици с Оркестъра за народна музика на БНР

"Копаница-тропаница" - популярни и обичани хора и ръченици с Оркестъра за народна музика на БНР

Още

Националният филхармоничен хор е специален гост в концерт на Андреа Бочели

Националният филхармоничен хор е специален гост в концерт на Андреа Бочели

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Топ музиканти дават начало на празничната декемврийска програма на Софийската филхармония

На 1 декември Софийската филхармония посреща един от най-известните съвременни виолончелисти в света Даниел Мюлер-Шот

Смесеният хор на БНР посреща своята публика с впечатляващ концерт на 23 ноември

Събитието е в рамките на 70-ия юбилеен сезон на емблематичния състав

Васил Петров с празнично турне за Рождество Христово

Първият концерт е на 14 декември в Перник на сцената на Драматичния театър, на 15 декември е във Велико Търново в читалище "Надежда, 16 декември в Търговище в Драматичния театър и 19 декември в Хасково в читалище "Заря"

Нестихващи аплодисменти и отличия за 70-годишнината на Оркестъра за народна музика на БНР в зала "България"

"Оркестърът от солисти", както често е наричан, претвори на сцената фолклорната история на България, издирвана, съхранявана, пазена и популяризирана с огромна любов и отдаденост вече седем десетилетия

Млади класически звезди от световните сцени превземат зала "България" на 17 ноември

Списъкът от награди на новото поколение музиканти, които ще слушаме в София, е повече от впечатляващ