Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Лауреатите от Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" завладяха публиката в зала "България"

МЛАДИ ТАЛАНТИ

Лауреатите от Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" завладяха публиката в зала "България"

Тържественото събитие, част от програмата на „Европейски музикален фестивал“, бе и церемония за връчване на наградите от конкурса

Веско Ешкенази връчва наградите на Георги Райчев, Владимир Меранлиев и Диана Чаушева (Снимка: Иво Чупетловски)

На 1-ви октомври 2022 в столичната зала "България" се състоя Заключителният концерт на тазгодишния Национален конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус".

Тържественото събитие, част от програмата на "Европейски музикален фестивал", бе и церемония за връчване на наградите от конкурса, проведен в края на м. май т.г.

Лауреати и оркестранти (Снимка: Иво Чупетловски)

Своите отличия в първа възрастова група получиха 12-годишният цигулар Владимир Меранлиев от НУМСИ "Проф. П. Владигеров", Бургас, носител на първа награда, следван от виолончелистите Дарин Ламбрев от НМУ "Л. Пипков" в София, отличен с втора награда и Дария Русева от НУМТИ "Д. Петков", Пловдив с трета награда.

Владимир Меранлиев (Снимка: Иво Чупетловски)

Васил Димитров връчва награда на Дарин Ламбрев (Снимка: Иво Чупетловски)

Дария спечели и наградата на Classic FM радио, след като през м. юли получи най-много гласове от слушателите на медията в електронното гласуване. Специалният плакет и диплом бяха връчени от Васил Димитров, изпълнителен директор на "Кантус Фирмус".

Васил Димитров връчва наградата на Класик ФМ на Дария Русева (Снимка: Иво Чупетловски)

(Снимка: Иво Чупетловски)

Във втора възрастова група до 16 години две призови отличия бяха връчени на ярките музикални таланти Диана Чаушева (цигулка) и Наума Найман (виолончело), постигнали равен брой точки в надпреварата.

Диана Чаушева (Снимка: Иво Чупетловски)

Наума Найман получава наградата от Атанас Кръстев (Снимка: Иво Чупетловски)

Третата награда в този раздел, при неприсъдена втора, бе за виолончелиста Йоан Йовчев.

Йоан Йовчев получава наградата от Атанас Кръстев (Снимка: Иво Чупетловски)

Тримата са възпитаници на НМУ "Л. Пипков" в София. Диана и Наума получиха също и дипломи за Специалната награда на "Кантус Фирмус", която се състои в концертна изява с Оркестъра на Класик ФМ радио през следващия сезон.

По решение на журито извънредните призове бяха присъдени само във втората възрастова група, където конкуренцията беше най-голяма и постиженията на кандидатите - особено впечатляващи.

Йоан Йовчев (Снимка: Иво Чупетловски)

В трета възрастова група журито отличи с първа награда забележителната контрабасистка Калина Андреева, студентка в ІV курс от класа на проф. д-р Петя Бъговска в НМА "Проф. П. Владигеров".

Втората награда бе за Момчил Пандев (виолончело), а трета - за Георги Райчев (цигулка), също от Музикалната академия в София.

Калина Андреева получава наградата от Григор Паликаров (Снимка: Иво Чупетловски)

Още

12-годишната Дария Русева спечели наградата на Classic FM радио от Националния конкурс "Кантус Фирмус"

12-годишната Дария Русева спечели наградата на Classic FM радио от Националния конкурс "Кантус Фирмус"

Всички лауреати с изключение на Момчил Пандев, ангажиран с изява в чужбина, взеха участие със солови изпълнения в тържествения концерт. Тримата цигулари - Владимир, Диана и Георги, имаха огромната чест да си партнират с Веско Ешкенази за изпълнението на Двойния концерт за цигулка от Й. С Бах. Другите лауреати се изявиха съответно с музика от А. Вивалди - солисти Дарин Ламбрев и Дария Русева и Й. Хайдн - солисти Йоан Йовчев и Наума Найман.

А в края на концерта Калина Андреева събра огромния възторг на публиката със своята виртуозност и артистичност в изпълнението на концертната пиеса от Дж. Ботезини - Grande Allegro Alla Mendelssohn.

Калина Андреева (Снимка: Иво Чупетловски)

Още

Пражкият струнен квартет Epoque отправя послание за мир

Пражкият струнен квартет Epoque отправя послание за мир

Особено вълнуващо бе представянето и на Оркестъра на Класик ФМ радио, в който се включиха 10 млади музиканти, достигнали до ІІ-ри тур от конкурса и ангажирани като оркестранти в състава.

Те имаха възможност да работят с менторите на академията Людмил Ненчев (концертмайстор), Веско Ешкенази (солист) и Григор Паликаров (диригент), а в края на събитието получиха дипломи за успешното си участие в академията.

Веско Ешкенази и Георги Райчев с Оркестъра на Класик ФМ радио (Снимка: Иво Чупетловски)

Наума Найман (Снимка: Иво Чупетловски)

Още

Започва академията за оркестър "Кантус Фирмус"

Започва академията за оркестър "Кантус Фирмус"

Проявата бе реализирана с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант "21", Столична община - Календар на културните събития на Столична община, Министерството на културата и в партньорство с Classic FM радио и Софийската филхармония.

Националният конкурс "Кантус Фирмус" се реализира за втора поредна година с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант". Медиен партньор на събитието е Classic FM радио. Участниците тази година са общо 37 млади музиканти от София, Пловдив, Бургас, Плевен, Русе и Ст. Загора.

Аудио записи на всички изпълнения бяха излъчени в ефира на Classic FM радио, а видеозаписите от двата тура са достъпни в канала на "Кантус Фирмус" в YouTube.

За "Кантус Фирмус":

Още

Националният конкурс "Кантус Фирмус" 2022 излъчи победителите във ІІ-ри тур

Националният конкурс "Кантус Фирмус" 2022 излъчи победителите във ІІ-ри тур

"Кантус Фирмус" АД е продуцентска компания, която е създател и организатор на голям брой концертни изяви на български и гостуващи артисти. През 2021 година агенцията проведе първото издание на "Национален радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на "Кантус Фирмус" със съдействието на Национален фонд "Култура". Сред най-успешните проекти на агенцията се числят също "Европейски музикален фестивал" с 22-годишна история, концертните цикли "Музиката на Америка", "Концертмайсторите" и др.

"Кантус Фирмус" осъществява мениджмънт на Оркестъра на Класик ФМ радио - един от най-динамичните и елитни симфонични оркестри в България, който през 2022 година отбелязва своя 20-ти юбилей. Солисти на ансамбъла са били редица световни звезди на класическата музика като Джошуа Бел, Гил Шахам, Найджъл Кенеди, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Пинкас Цукерман и много други.

Още

Звездната балетна двойка на България блести в спектакъла "5/4 Tango"

Звездната балетна двойка на България блести в спектакъла "5/4 Tango"

Още

С рокля на Ели Сааб ще излезе пред българската публика младата класическа звезда Камий Тома

С рокля на Ели Сааб ще излезе пред българската публика младата класическа звезда Камий Тома

Още

Камий Тома се включва в сезона на Софийската филхармония

Камий Тома се включва в сезона на Софийската филхармония

Още

Блестящо трио френски музиканти от Парижката филхармония и Кралска опера Версай свирят "Френска рапсодия"

Блестящо трио френски музиканти от Парижката филхармония и Кралска опера Версай свирят "Френска рапсодия"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Софийската опера открива новия си сезон тази вечер на крепостта Цари Мали град

Режисьорът Пламен Карталов избира късноатичната крепост, за да оживи на открито "Рилският пустинник", произведение, посветено на подвига на възвисен човек и покровител на държавата ни, светецът Йоан Рилски

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман

Людмил Ангелов посвещава рецитала си в "Европейски музикален фестивал" на своя учител Константин Станкович

Забележителният български пианист Людмил Ангелов ще вземе участие в тазгодишния "Европейски музикален фестивал" с клавирния рецитал "Фантазии и сонати", който ще се състои на 2 октомври т.г. от 19:30 ч. в зала "България"

„Новините в джаза“ начело с Михаил Йосифов с концерти в Русе, Велико Търново и Стара Загора

И трите събития ще са на закрито от 19ч. В Русе ще ги видим в Зала Европа, Доходно здание, във Велико Търново врати отваря Театрален салон на Народно читалище "Надежда 1869", а в Стара Загора - Регионална библиотека "Захарий Княжески"

Българска музика във всеки концерт от новия сезон на Радиосимфониците

Откриването на новия сезон на Симфоничния оркестър на БНР е на 6 октомври, петък, от 19.00 ч. в зала "България"

Любо Киров пее три поредни вечери в зала 1 на НДК

По думите им така кулминацията на турнето му, посетено от над 12 000 души, ще бъде в три последователни вечери в София пред още 10 000 души