Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Лауреатите от Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" завладяха публиката в зала "България"

МЛАДИ ТАЛАНТИ

Лауреатите от Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" завладяха публиката в зала "България"

Тържественото събитие, част от програмата на „Европейски музикален фестивал“, бе и церемония за връчване на наградите от конкурса

Веско Ешкенази връчва наградите на Георги Райчев, Владимир Меранлиев и Диана Чаушева (Снимка: Иво Чупетловски)

На 1-ви октомври 2022 в столичната зала "България" се състоя Заключителният концерт на тазгодишния Национален конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус".

Тържественото събитие, част от програмата на "Европейски музикален фестивал", бе и церемония за връчване на наградите от конкурса, проведен в края на м. май т.г.

Лауреати и оркестранти (Снимка: Иво Чупетловски)

Своите отличия в първа възрастова група получиха 12-годишният цигулар Владимир Меранлиев от НУМСИ "Проф. П. Владигеров", Бургас, носител на първа награда, следван от виолончелистите Дарин Ламбрев от НМУ "Л. Пипков" в София, отличен с втора награда и Дария Русева от НУМТИ "Д. Петков", Пловдив с трета награда.

Владимир Меранлиев (Снимка: Иво Чупетловски)

Васил Димитров връчва награда на Дарин Ламбрев (Снимка: Иво Чупетловски)

Дария спечели и наградата на Classic FM радио, след като през м. юли получи най-много гласове от слушателите на медията в електронното гласуване. Специалният плакет и диплом бяха връчени от Васил Димитров, изпълнителен директор на "Кантус Фирмус".

Васил Димитров връчва наградата на Класик ФМ на Дария Русева (Снимка: Иво Чупетловски)

(Снимка: Иво Чупетловски)

Във втора възрастова група до 16 години две призови отличия бяха връчени на ярките музикални таланти Диана Чаушева (цигулка) и Наума Найман (виолончело), постигнали равен брой точки в надпреварата.

Диана Чаушева (Снимка: Иво Чупетловски)

Наума Найман получава наградата от Атанас Кръстев (Снимка: Иво Чупетловски)

Третата награда в този раздел, при неприсъдена втора, бе за виолончелиста Йоан Йовчев.

Йоан Йовчев получава наградата от Атанас Кръстев (Снимка: Иво Чупетловски)

Тримата са възпитаници на НМУ "Л. Пипков" в София. Диана и Наума получиха също и дипломи за Специалната награда на "Кантус Фирмус", която се състои в концертна изява с Оркестъра на Класик ФМ радио през следващия сезон.

По решение на журито извънредните призове бяха присъдени само във втората възрастова група, където конкуренцията беше най-голяма и постиженията на кандидатите - особено впечатляващи.

Йоан Йовчев (Снимка: Иво Чупетловски)

В трета възрастова група журито отличи с първа награда забележителната контрабасистка Калина Андреева, студентка в ІV курс от класа на проф. д-р Петя Бъговска в НМА "Проф. П. Владигеров".

Втората награда бе за Момчил Пандев (виолончело), а трета - за Георги Райчев (цигулка), също от Музикалната академия в София.

Калина Андреева получава наградата от Григор Паликаров (Снимка: Иво Чупетловски)

Още

12-годишната Дария Русева спечели наградата на Classic FM радио от Националния конкурс "Кантус Фирмус"

12-годишната Дария Русева спечели наградата на Classic FM радио от Националния конкурс "Кантус Фирмус"

Всички лауреати с изключение на Момчил Пандев, ангажиран с изява в чужбина, взеха участие със солови изпълнения в тържествения концерт. Тримата цигулари - Владимир, Диана и Георги, имаха огромната чест да си партнират с Веско Ешкенази за изпълнението на Двойния концерт за цигулка от Й. С Бах. Другите лауреати се изявиха съответно с музика от А. Вивалди - солисти Дарин Ламбрев и Дария Русева и Й. Хайдн - солисти Йоан Йовчев и Наума Найман.

А в края на концерта Калина Андреева събра огромния възторг на публиката със своята виртуозност и артистичност в изпълнението на концертната пиеса от Дж. Ботезини - Grande Allegro Alla Mendelssohn.

Калина Андреева (Снимка: Иво Чупетловски)

Още

Пражкият струнен квартет Epoque отправя послание за мир

Пражкият струнен квартет Epoque отправя послание за мир

Особено вълнуващо бе представянето и на Оркестъра на Класик ФМ радио, в който се включиха 10 млади музиканти, достигнали до ІІ-ри тур от конкурса и ангажирани като оркестранти в състава.

Те имаха възможност да работят с менторите на академията Людмил Ненчев (концертмайстор), Веско Ешкенази (солист) и Григор Паликаров (диригент), а в края на събитието получиха дипломи за успешното си участие в академията.

Веско Ешкенази и Георги Райчев с Оркестъра на Класик ФМ радио (Снимка: Иво Чупетловски)

Наума Найман (Снимка: Иво Чупетловски)

Още

Започва академията за оркестър "Кантус Фирмус"

Започва академията за оркестър "Кантус Фирмус"

Проявата бе реализирана с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант "21", Столична община - Календар на културните събития на Столична община, Министерството на културата и в партньорство с Classic FM радио и Софийската филхармония.

Националният конкурс "Кантус Фирмус" се реализира за втора поредна година с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант". Медиен партньор на събитието е Classic FM радио. Участниците тази година са общо 37 млади музиканти от София, Пловдив, Бургас, Плевен, Русе и Ст. Загора.

Аудио записи на всички изпълнения бяха излъчени в ефира на Classic FM радио, а видеозаписите от двата тура са достъпни в канала на "Кантус Фирмус" в YouTube.

За "Кантус Фирмус":

Още

Националният конкурс "Кантус Фирмус" 2022 излъчи победителите във ІІ-ри тур

Националният конкурс "Кантус Фирмус" 2022 излъчи победителите във ІІ-ри тур

"Кантус Фирмус" АД е продуцентска компания, която е създател и организатор на голям брой концертни изяви на български и гостуващи артисти. През 2021 година агенцията проведе първото издание на "Национален радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на "Кантус Фирмус" със съдействието на Национален фонд "Култура". Сред най-успешните проекти на агенцията се числят също "Европейски музикален фестивал" с 22-годишна история, концертните цикли "Музиката на Америка", "Концертмайсторите" и др.

"Кантус Фирмус" осъществява мениджмънт на Оркестъра на Класик ФМ радио - един от най-динамичните и елитни симфонични оркестри в България, който през 2022 година отбелязва своя 20-ти юбилей. Солисти на ансамбъла са били редица световни звезди на класическата музика като Джошуа Бел, Гил Шахам, Найджъл Кенеди, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Пинкас Цукерман и много други.

Още

Звездната балетна двойка на България блести в спектакъла "5/4 Tango"

Звездната балетна двойка на България блести в спектакъла "5/4 Tango"

Още

С рокля на Ели Сааб ще излезе пред българската публика младата класическа звезда Камий Тома

С рокля на Ели Сааб ще излезе пред българската публика младата класическа звезда Камий Тома

Още

Камий Тома се включва в сезона на Софийската филхармония

Камий Тома се включва в сезона на Софийската филхармония

Още

Блестящо трио френски музиканти от Парижката филхармония и Кралска опера Версай свирят "Френска рапсодия"

Блестящо трио френски музиканти от Парижката филхармония и Кралска опера Версай свирят "Френска рапсодия"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

HAYES&Y с нов видео клип броени часове преди най-мащабния им концерт

Песента се казва "Turn Around, Look Away" и е част от дебютния албум на групата

Топ музиканти дават начало на празничната декемврийска програма на Софийската филхармония

На 1 декември Софийската филхармония посреща един от най-известните съвременни виолончелисти в света Даниел Мюлер-Шот

Смесеният хор на БНР посреща своята публика с впечатляващ концерт на 23 ноември

Събитието е в рамките на 70-ия юбилеен сезон на емблематичния състав

Васил Петров с празнично турне за Рождество Христово

Първият концерт е на 14 декември в Перник на сцената на Драматичния театър, на 15 декември е във Велико Търново в читалище "Надежда, 16 декември в Търговище в Драматичния театър и 19 декември в Хасково в читалище "Заря"

Нестихващи аплодисменти и отличия за 70-годишнината на Оркестъра за народна музика на БНР в зала "България"

"Оркестърът от солисти", както често е наричан, претвори на сцената фолклорната история на България, издирвана, съхранявана, пазена и популяризирана с огромна любов и отдаденост вече седем десетилетия