Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Националният конкурс "Кантус Фирмус" 2022 излъчи победителите във ІІ-ри тур

МУЗИКАЛНИ ДАРОВАНИЯ

Националният конкурс "Кантус Фирмус" 2022 излъчи победителите във ІІ-ри тур

Призовите отличия са за Владимир Меранлиев, Диана Чаушева, Наума Найман и Калина Андреева

Участниците в Националния конкурс "Кантус Фирмус" 2022 (Снимка: "Кантус Фирмус")

Вчера, 30 май се проведе ІІ-рият, решителен тур от Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" 2022 г.

Още

Приключи Първият тур на Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" 2022

Приключи Първият тур на Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" 2022

Събитието се организира за втора поредна година с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" и в партньорство с Classic FM радио. В надпреварата на този етап се състезаваха общо 25 кандидати, разпределени в три възрастови групи. Те бяха оценявани от компетентно жури в състав Веско Ешкенази, Григор Паликаров и Людмил Ненчев.

Победител сред участниците от първата група стана 12-годишният цигулар Владимир Меранлиев от НУМСИ "Проф. П. Владигеров", Бургас, следван от виолончелистите Дарин Ламбрев от НМУ "Л. Пипков" в София, отличен с втора награда и Дария Русева от НУМТИ "Д. Петков", Пловдив с трета награда.

Владимир Меранлиев (Снимка: "Кантус Фирмус")

Във втората възрастова група до 16 години журито взе единодушно решение да присъди две първи награди, които отиват при талантливите Диана Чаушева (цигулка) и Наума Найман (виолончело), постигнали равен брой точки. Третата награда в този раздел, при неприсъдена втора, е за виолончелиста Йоан Йовчев, като и тримата лауреати в групата са възпитаници на Софийското музикално училище.

Диана Чаушева (Снимка: "Кантус Фирмус")

Наума Найман (Снимка: "Кантус Фирмус")

В категория до 22-годишна възраст призовото място завоюва контрабасистката Калина Андреева, която е студентка в ІІІ курс от класа на проф. д-р Петя Бъговска в НМА "Проф. П. Владигеров". Нейното ярко музикално дарование се проявява в различни сфери. Освен с класика, тя се занимава с народна музика, джаз, рок и фънк, свири на бас китара, композира и прави аранжименти.

Калина Андреева (Снимка: "Кантус Фирмус")

Още

За 27-ми път "Кантус Фирмус" в партньорство с Classic FM радио връчиха отличието "Златно перо"

За 27-ми път "Кантус Фирмус" в партньорство с Classic FM радио връчиха отличието "Златно перо"

Другите две отличия спечелиха Момчил Пандев (виолончело) - втора награда и Георги Райчев (цигулка) - трета награда, също от Музикалната академия в София.

Любопитен момент от протичането на състезанието вчера се случи при прослушването на първата възрастова група. Цигулката на един от участниците беше силно разстроена заради динамичните температурни промени и нито малкият музикант, нито неговите близки успяха да се справят с капризните ключове на инструмента.

Тогава Веско Ешкенази бързо се притече на помощ и само с няколко уверени жеста той постигна необходимото, за да може конкурсът да продължи. Така, като че ли неговата талантлива ръка даде стимул на изпълнителя, който уверено продължи участието си и се представи отлично пред комисията.

Веско Ешкенази по време на конкурса (Снимка: "Кантус Фирмус")

"Изключително сме щастливи с тези лауреати, избрани абсолютно заслужено и безапелационно", сподели диригентът Григор Паликаров пред Classic FM радио.

Той бе категоричен, че най-ярко и силно е било представянето на талантите от втора група, където и конкуренцията беше най-оспорвана. Именно затова журито взе решението да присъди Голямата награда на "Кантус Фирмус" на победителките от тази категория Диана Чаушева и Наума Найман. Те ще имат възможност за солистична изява с Оркестъра на Класик ФМ радио в концерт в "Европейски музикален фестивал" през 2023 година.

В следващите няколко седмици предстои определянето на още един приз - Специалната награда на Classic FM радио. Слушателската аудитория на медията ще има възможност да даде своя вот, след като на уебстраницата на радиото бъдат публикувани всички записи от ІІ-рия тур. Желаещите могат да гласуват за своите фаворити, а участникът с най-много точки от публиката ще получи специалното отличие - плакет и диплом.

"В конкурса участваха много талантливи млади хора, които продължават да ни радват със своите успехи и развитие", сподели Веско Ешкенази. Той с нетърпение очаква третия етап от събитието - Академия за оркестър, която ще се проведе от 27 до 30 септември т.г. в София. В нея ще участват всички инструменталисти от ІІ и ІІІ група, достигнали до ІІ-рия тур, дори и да не са носители на награди.

"Обучението на младите музиканти е насочено предимно към овладяване на инструмента, на техниката на свирене и към натрупване на солов и камерен репертоар, докато подготовката за работа в оркестър в много учебни заведения, дори и по света, липсва или е сравнително минимална", сподели той. А практиката показва, че повечето изпълнители на струнни инструменти впоследствие се реализират именно в оркестър.

Академията "Кантус Фирмус" има за цел да даде на младежите възможност за натрупване на допълнителни умения, те ще могат да получат професионални съвети за работа в ансамбъл, да овладеят оркестров репертоар и да споделят огромния опит на Веско Ешкенази - дългогодишен концертмайстор на Концертгебау оркестър Амстердам.

"Оркестърът е необятна територия и много се радвам, че започваме с тази академия", каза още прочутият цигулар. Младите таланти ще участват в репетиции в състава на Оркестъра на Класик ФМ радио, ще работят също с концертмайстора Людмил Ненчев и ще представят заключителния концерт на 1 октомври 2022 в зала "България" в рамките на "Европейски музикален фестивал".

Специално участие в събитието ще вземе и Веско Ешкенази, който ще свири като солист с някои от лауреатите в конкурса.

Журито на Националния конкурс "Кантус Фирмус" 2022 - Людмил Ненчев, Григор Паликаров и Веско Ешкенази (Снимка: "Кантус Фирмус")

Актуална информация за събитието можете да следите на сайта на "Кантус Фирмус" - ТУК и в фейсбук страницата - ТУК

Още

"Кантус Фирмус" засне първия си музикално-образователен филм за деца

"Кантус Фирмус" засне първия си музикално-образователен филм за деца

"Кантус Фирмус" АД е продуцентска компания, която е създател и организатор на голям брой концертни изяви на български и гостуващи артисти. През 2021 година агенцията проведе първото издание на "Национален радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на "Кантус Фирмус" със съдействието на Национален фонд "Култура".

Сред най-успешните проекти на агенцията се числят също "Европейски музикален фестивал" с 22-годишна история, циклите от "Музиката на Америка", "Концертмайсторите" и др. "Кантус Фирмус" осъществява мениджмънт на Оркестъра на Класик ФМ радио - един от най-динамичните и елитни симфонични оркестри в България, който през 2022 отбелязва 20-годишен юбилей. Солисти на ансамбъла са били редица световни звезди на класическата музика като Джошуа Бел, Гил Шахам, Найджъл Кенеди, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Пинкас Цукерман и много други.

Още

Носителите на голямата награда на "Кантус Фирмус" дебютират в "Европейски музикален фестивал"

Носителите на голямата награда на "Кантус Фирмус" дебютират в "Европейски музикален фестивал"

Още

Изявени млади инструменталисти от цяла България свирят в заключителния концерт от конкурса на "Кантус Фирмус"

Изявени млади инструменталисти от цяла България свирят в заключителния концерт от конкурса на "Кантус Фирмус"

Още

Ансамбъл 5/4 Танго гостува на "Европейски музикален фестивал"

Ансамбъл 5/4 Танго гостува на "Европейски музикален фестивал"

Още

"Европейски музикален фестивал" 2022 отбелязва четирима изтъкнати български композитори

"Европейски музикален фестивал" 2022 отбелязва четирима изтъкнати български композитори

Още

Почит към Франц Шуберт с камерен концерт на "Европейски музикален фестивал"

Почит към Франц Шуберт с камерен концерт на "Европейски музикален фестивал"

Още

Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" и звездата на фадото Камане на "Европейски музикален фестивал" 2022

Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" и звездата на фадото Камане на "Европейски музикален фестивал" 2022

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Концертът на Дейвид Гарет с нова локация

Събитието ще се проведе на стадион "Юнак" на 30 август

12-годишната Дария Русева спечели наградата на Classic FM радио от Националния конкурс "Кантус Фирмус"

Даровитата виолончелистка от Пловдив вече е лауреат на множество други конкурси в България, както и на музикални състезания в Сърбия, Русия, Испания и Канада

Националният филхармоничен хор е специален гост в концерт на Андреа Бочели

Повече от 8 хиляди души аплодираха шоуто на прочутия тенор на Каледонския стадион в Инвърнес в Шотландия

Сериалът "Странни неща" изстреля на върха песен на Кейт Буш от 1985 г.

В началото на юни сингълът "Running Up That Hill" е най-продаваната песен в света, с над 57 милиона стриймвания в световен мащаб в рамките на седем дни

Зрелищен концерт със Световен младежки оркестър, маестро Дамиано Джурана и виртуозът Светлин Русев

Тържествено закриване на 53-ти МФ "Софийски музикални седмици" на 2 юли от 19.00 часа в зала "България"

Истински фурор на рок-операта "Есмералда-Парижката Света Богородица“, изигран премиерно на български език в Стара Загора

"Есмералда – Парижката Света Богородица" събира на една сцена оперни и оперетни певци, поп и рок изпълнители