Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Националният конкурс "Кантус Фирмус" 2022 излъчи победителите във ІІ-ри тур

МУЗИКАЛНИ ДАРОВАНИЯ

Националният конкурс "Кантус Фирмус" 2022 излъчи победителите във ІІ-ри тур

Призовите отличия са за Владимир Меранлиев, Диана Чаушева, Наума Найман и Калина Андреева

Участниците в Националния конкурс "Кантус Фирмус" 2022 (Снимка: "Кантус Фирмус")

Вчера, 30 май се проведе ІІ-рият, решителен тур от Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" 2022 г.

Още

Приключи Първият тур на Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" 2022

Приключи Първият тур на Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" 2022

Събитието се организира за втора поредна година с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" и в партньорство с Classic FM радио. В надпреварата на този етап се състезаваха общо 25 кандидати, разпределени в три възрастови групи. Те бяха оценявани от компетентно жури в състав Веско Ешкенази, Григор Паликаров и Людмил Ненчев.

Победител сред участниците от първата група стана 12-годишният цигулар Владимир Меранлиев от НУМСИ "Проф. П. Владигеров", Бургас, следван от виолончелистите Дарин Ламбрев от НМУ "Л. Пипков" в София, отличен с втора награда и Дария Русева от НУМТИ "Д. Петков", Пловдив с трета награда.

Владимир Меранлиев (Снимка: "Кантус Фирмус")

Във втората възрастова група до 16 години журито взе единодушно решение да присъди две първи награди, които отиват при талантливите Диана Чаушева (цигулка) и Наума Найман (виолончело), постигнали равен брой точки. Третата награда в този раздел, при неприсъдена втора, е за виолончелиста Йоан Йовчев, като и тримата лауреати в групата са възпитаници на Софийското музикално училище.

Диана Чаушева (Снимка: "Кантус Фирмус")

Наума Найман (Снимка: "Кантус Фирмус")

В категория до 22-годишна възраст призовото място завоюва контрабасистката Калина Андреева, която е студентка в ІІІ курс от класа на проф. д-р Петя Бъговска в НМА "Проф. П. Владигеров". Нейното ярко музикално дарование се проявява в различни сфери. Освен с класика, тя се занимава с народна музика, джаз, рок и фънк, свири на бас китара, композира и прави аранжименти.

Калина Андреева (Снимка: "Кантус Фирмус")

Още

За 27-ми път "Кантус Фирмус" в партньорство с Classic FM радио връчиха отличието "Златно перо"

За 27-ми път "Кантус Фирмус" в партньорство с Classic FM радио връчиха отличието "Златно перо"

Другите две отличия спечелиха Момчил Пандев (виолончело) - втора награда и Георги Райчев (цигулка) - трета награда, също от Музикалната академия в София.

Любопитен момент от протичането на състезанието вчера се случи при прослушването на първата възрастова група. Цигулката на един от участниците беше силно разстроена заради динамичните температурни промени и нито малкият музикант, нито неговите близки успяха да се справят с капризните ключове на инструмента.

Тогава Веско Ешкенази бързо се притече на помощ и само с няколко уверени жеста той постигна необходимото, за да може конкурсът да продължи. Така, като че ли неговата талантлива ръка даде стимул на изпълнителя, който уверено продължи участието си и се представи отлично пред комисията.

Веско Ешкенази по време на конкурса (Снимка: "Кантус Фирмус")

"Изключително сме щастливи с тези лауреати, избрани абсолютно заслужено и безапелационно", сподели диригентът Григор Паликаров пред Classic FM радио.

Той бе категоричен, че най-ярко и силно е било представянето на талантите от втора група, където и конкуренцията беше най-оспорвана. Именно затова журито взе решението да присъди Голямата награда на "Кантус Фирмус" на победителките от тази категория Диана Чаушева и Наума Найман. Те ще имат възможност за солистична изява с Оркестъра на Класик ФМ радио в концерт в "Европейски музикален фестивал" през 2023 година.

В следващите няколко седмици предстои определянето на още един приз - Специалната награда на Classic FM радио. Слушателската аудитория на медията ще има възможност да даде своя вот, след като на уебстраницата на радиото бъдат публикувани всички записи от ІІ-рия тур. Желаещите могат да гласуват за своите фаворити, а участникът с най-много точки от публиката ще получи специалното отличие - плакет и диплом.

"В конкурса участваха много талантливи млади хора, които продължават да ни радват със своите успехи и развитие", сподели Веско Ешкенази. Той с нетърпение очаква третия етап от събитието - Академия за оркестър, която ще се проведе от 27 до 30 септември т.г. в София. В нея ще участват всички инструменталисти от ІІ и ІІІ група, достигнали до ІІ-рия тур, дори и да не са носители на награди.

"Обучението на младите музиканти е насочено предимно към овладяване на инструмента, на техниката на свирене и към натрупване на солов и камерен репертоар, докато подготовката за работа в оркестър в много учебни заведения, дори и по света, липсва или е сравнително минимална", сподели той. А практиката показва, че повечето изпълнители на струнни инструменти впоследствие се реализират именно в оркестър.

Академията "Кантус Фирмус" има за цел да даде на младежите възможност за натрупване на допълнителни умения, те ще могат да получат професионални съвети за работа в ансамбъл, да овладеят оркестров репертоар и да споделят огромния опит на Веско Ешкенази - дългогодишен концертмайстор на Концертгебау оркестър Амстердам.

"Оркестърът е необятна територия и много се радвам, че започваме с тази академия", каза още прочутият цигулар. Младите таланти ще участват в репетиции в състава на Оркестъра на Класик ФМ радио, ще работят също с концертмайстора Людмил Ненчев и ще представят заключителния концерт на 1 октомври 2022 в зала "България" в рамките на "Европейски музикален фестивал".

Специално участие в събитието ще вземе и Веско Ешкенази, който ще свири като солист с някои от лауреатите в конкурса.

Журито на Националния конкурс "Кантус Фирмус" 2022 - Людмил Ненчев, Григор Паликаров и Веско Ешкенази (Снимка: "Кантус Фирмус")

Актуална информация за събитието можете да следите на сайта на "Кантус Фирмус" - ТУК и в фейсбук страницата - ТУК

Още

"Кантус Фирмус" засне първия си музикално-образователен филм за деца

"Кантус Фирмус" засне първия си музикално-образователен филм за деца

"Кантус Фирмус" АД е продуцентска компания, която е създател и организатор на голям брой концертни изяви на български и гостуващи артисти. През 2021 година агенцията проведе първото издание на "Национален радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на "Кантус Фирмус" със съдействието на Национален фонд "Култура".

Сред най-успешните проекти на агенцията се числят също "Европейски музикален фестивал" с 22-годишна история, циклите от "Музиката на Америка", "Концертмайсторите" и др. "Кантус Фирмус" осъществява мениджмънт на Оркестъра на Класик ФМ радио - един от най-динамичните и елитни симфонични оркестри в България, който през 2022 отбелязва 20-годишен юбилей. Солисти на ансамбъла са били редица световни звезди на класическата музика като Джошуа Бел, Гил Шахам, Найджъл Кенеди, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Пинкас Цукерман и много други.

Още

Носителите на голямата награда на "Кантус Фирмус" дебютират в "Европейски музикален фестивал"

Носителите на голямата награда на "Кантус Фирмус" дебютират в "Европейски музикален фестивал"

Още

Изявени млади инструменталисти от цяла България свирят в заключителния концерт от конкурса на "Кантус Фирмус"

Изявени млади инструменталисти от цяла България свирят в заключителния концерт от конкурса на "Кантус Фирмус"

Още

Ансамбъл 5/4 Танго гостува на "Европейски музикален фестивал"

Ансамбъл 5/4 Танго гостува на "Европейски музикален фестивал"

Още

"Европейски музикален фестивал" 2022 отбелязва четирима изтъкнати български композитори

"Европейски музикален фестивал" 2022 отбелязва четирима изтъкнати български композитори

Още

Почит към Франц Шуберт с камерен концерт на "Европейски музикален фестивал"

Почит към Франц Шуберт с камерен концерт на "Европейски музикален фестивал"

Още

Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" и звездата на фадото Камане на "Европейски музикален фестивал" 2022

Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" и звездата на фадото Камане на "Европейски музикален фестивал" 2022

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Деветият Plovdiv Jazz Fest: бутиков и камерен, с някои от най-активните и влиятелни музиканти в джаза днес

От 27 до 29 октомври ще прозвучи музиката на артисти от България, САЩ, Италия, Австрия и Бразилия

Софийската опера открива новия си сезон тази вечер на крепостта Цари Мали град

Режисьорът Пламен Карталов избира късноатичната крепост, за да оживи на открито "Рилският пустинник", произведение, посветено на подвига на възвисен човек и покровител на държавата ни, светецът Йоан Рилски

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман

Людмил Ангелов посвещава рецитала си в "Европейски музикален фестивал" на своя учител Константин Станкович

Забележителният български пианист Людмил Ангелов ще вземе участие в тазгодишния "Европейски музикален фестивал" с клавирния рецитал "Фантазии и сонати", който ще се състои на 2 октомври т.г. от 19:30 ч. в зала "България"

„Новините в джаза“ начело с Михаил Йосифов с концерти в Русе, Велико Търново и Стара Загора

И трите събития ще са на закрито от 19ч. В Русе ще ги видим в Зала Европа, Доходно здание, във Велико Търново врати отваря Театрален салон на Народно читалище "Надежда 1869", а в Стара Загора - Регионална библиотека "Захарий Княжески"

Българска музика във всеки концерт от новия сезон на Радиосимфониците

Откриването на новия сезон на Симфоничния оркестър на БНР е на 6 октомври, петък, от 19.00 ч. в зала "България"