Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почит към Франц Шуберт с камерен концерт на "Европейски музикален фестивал"

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Почит към Франц Шуберт с камерен концерт на "Европейски музикален фестивал"

Изявените музиканти Гергана Николаева, Зорница Иларионова и Мартина Табакова отправят своето послание за мир със специален клип

Зорница Иларионова (Източник: Кантус Фирмус)

През тази година се навършват 225 години от рождението на композитора Франц Шуберт. Вдъхновени от музиката на великия австрийски романтик изявени наши класически изпълнители се събират заедно за една вълнуваща концертна програма, която ще представят на 26 април от 19:30 ч. в Централния военен клуб, като част от "Европейски музикален фестивал" 2022.

В основата на тази инициатива са три прекрасни дами - талантливата цигуларка Зорница Иларионова, която свири в ансамбъл с Мартина Табакова (пиано) и известната оперна певица Гергана Николаева (мецосопран).

Кантус Фирмус

В програмата се включват също тенорът Марио Николов и виолончелистът Кристиян Чернев. Музикантите са подбрали някои от най-красивите песни на Франц Шуберт, сред които са "Ave Maria", "Серенада", "На музиката" и други заглавия. От инструменталните шедьоври публиката ще чуе виртуозната Соната за цигулка и пиано в ла мажор, наречена "Grand Duo", както и Клавирното трио №2 - една крупна творба, създадена от Шуберт в последните месеци от неговия живот.

Билетите за концерта са в продажба ТУК  и на мястото на събитието един час преди концерта.

Още

Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" и звездата на фадото Камане на "Европейски музикален фестивал" 2022

Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" и звездата на фадото Камане на "Европейски музикален фестивал" 2022

22-рото издание на "Европейски музикален фестивал" се реализира под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд "Култура" и Столичната община - Календар на културните събития на СО за 2022 г.

Подготвяйки музикалната програма за 26 април, Гергана, Зорница и Мартина решават да отправят и своето специално послание за мир към публиката и към света, особено в контекста на сложната обстановка в Европа в този момент. Те заснемат видео клип на песента "Ave Maria" в нов аранжимент за глас, цигулка и пиано. В навечерието на светлите Великденски празници трите изпълнителки се стремят да покажат значението на една от най-големите човешки ценности, която виждаме, че светът така лесно може да изгуби. Заснемането и реализацията на клипа са осъществени от Велислава Костадинова - режисьор, оператор и монтаж, Христо Стефанов - оператор и монтаж и Павел Стефанов - звукозапис.

Премиерата в YouTube е днес, 1 април от 18.00 ч. в Youtube канала на "Кантус Фирмус" 

Гергана Николаева завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа на доц. Ирена Бръмбарова, а през 2004 г. получава магистърска степен в НБУ в класа на Александрина Милчева. През 2009 г. е финалист на международния бароков конкурс за оперни певци "Ritorna Vincitor", Италия. Чаровната певица печели известност с успешната реализация на албума "Pop meets Classic", в който участват също Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Тони, Лео, Камен Воденичаров и др.

Гергана Николаева (Източник: Кантус Фирмус)

Певицата е създател на проекта "Всеки може да пее...с Гергана Николаева", а през септември 2020 г. бе представена нейната първа стихосбирка "Събудих се и беше утре", която има и социална кауза. Гергана Николаева е и солист на Представителен ансамбъл на въоръжените сили. Пред 2017 г. Гергана е номинирана за наградата "Кристална лира" и получава специалната награда на Съюза на македонските музикални дейци, а през 2019 г. е с номинация за "Жена на десетилетието". През юли т.г. тя ще участва в мюзикъла "Парижката Света Богородица" в постановка на Старозагорската опера.

Зорница Иларионова завършва с отличие НМУ в София в класа по цигулка на своята майка Благородна Танева. Продължава образованието си в Кралската академия за музика "Кралица София" в Мадрид, както и в класа по цигулка на проф. Марио Хосен в НБУ. Специализира и при именития проф. Захар Брон. Още докато учи, започва активно да концертира у нас, в Испания, Швейцария, Австрия, Франция, Германия, Турция.

През 2020 Зорница спечели приза на публиката "Музикант на годината 2019", при това в две категории - "Активна творческа дейност" и "Ансамбъл на годината" - в дуо с пианистката Мартина Табакова. Носител е на първа награда от Международния конкурс за млади изпълнители в Москва, на Международния конкурс "Леополд Белан" в Париж. Носител на голямата награда от Международния конкурс за млади изпълнители "Охрид", както и на престижния конкурс "Rudolf Bashai" в Санкт Петербург.

Мартина Табакова свири на пиано от 5-годишна възраст и завършва НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров"- Бургас. По-късно се дипломира с магистърска степен от НМА "Проф. Панчо Владигеров", София. Израства професионално и творчески благодарение на педагозите проф. Дмитрий Башкиров и Марина Капацинская. Участва в майсторските класове на Борис Блох, Жан-Бернар Помие, Паоло Поличе и други.

Мартина Табакова (Източник: Кантус Фирмус)

Лауреат е на национални и международни конкурси, между които конкурсите "Carl Filtsch", "Tkaczewski", Международен конкурс в Москва, "Lèopold Bellan", "IMKA", "Magic", "Панчо Владигеров", "Светослав Обретенов", "Музиката и земята", "Димитър Ненов" и др. Мартина Табакова и Зорница Иларионова са носители на престижната награда "Музикант на годината" в категория "Ансамбъл на годината" 2019 на БНР.

Тенорът и режисьор Марио Николов е едно от най-популярните лица на класическото музикално-сценично изкуство у нас. С бляскавите си изяви той очарова публиката на три континента като гастролира многократно в Европа, Япония и Америка. Творческата си кариера на сцената на Националния музикален театър "Стефан Македонски" в София започва през 1989 г., където изпълнява всички централни тенорови партии.

Още

Мила Георгиева и Максим Ешкенази откриват тазгодишния "Европейски музикален фестивал"

Мила Георгиева и Максим Ешкенази откриват тазгодишния "Европейски музикален фестивал"

Коронни в певческата му кариера са ролите на Граф Тасило в "Графиня Марица", Айзенщайн в "Прилепът", Княз Едвин в "Царицата на чардаша", Баринкай в "Цигански барон", Парис от "Хубавата Елена", Данило от "Веселата вдовица", Граф Цедлау от "Виенска кръв" и много други. Марио Николов е учил оперно пеене във Висшето музикално училище във Виена и НМА "Проф. П. Владигеров" в София.

Марио Николов (Източник: Кантус Фирмус)

Специализирал е в областта на изпълнителските изкуства и културния мениджмънт. Носител е на престижните отличия "Златна лира", "Кристална лира", "Музикант на годината" на БНР и много други. От 2018 г. е автор, сценарист и водещ на седмичното телевизионно предаване за класическа музика и джаз по БНТ 1 - "Вечната музика".

Кристиян Чернев е роден в България. Музикалното му обучение преминава в Болонската консерватория във Франция и след това в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София. Бил е водач на виолончеловата група на Плевенска филхармония. През 2000 г. става втори водач на Филхармоничния оркестър "Ква-Зулу Натал" (Южна Африка), а от 2007 г. е водач и във Филхармонията на Кейптаун.

Кристиян Чернев (Източник: Кантус Фирмус)

От 2009 г. работи като преподавател по виолончело в Южноафриканския колеж по музика към университета в Кейптаун. Между 2006 и 2015 г. преподава виолончело и в Международното германско училище в Кейптаун, Южна Африка. Носител е на Първа награда от Международния конкурс в Херан, Чехия и Първа награда от Националния конкурс "Св. Обретенов" в Провадия.

Още

Първата дама на Виенската филхармония Албена Данаилова - на "Европейски музикален фестивал" 2021

Първата дама на Виенската филхармония Албена Данаилова - на "Европейски музикален фестивал" 2021

22-рото издание на "Европейски музикален фестивал" ще се проведе от 19 април до 8 ноември 2022 г. В програмата ще вземат участват над 500 артисти от седем страни. Гости на фестивала т.г. ще бъдат световноизвестният цигулар Пинкас Цукерман от САЩ, младият британски пианист Джулиан Тревелиян, звездата на фадото Камане от Португалия и много други артисти. С нови проекти ще се представят и изявените български музиканти Людмил Ангелов, Мила Георгиева, Максим Ешкенази и др.

Във фокуса на фестивалната програма е творчеството на композиторите В. А. Моцарт, Фр. Шуберт, както и на големите български автори Л. Николов, Ал. Райчев, П. Хаджиев и В. Стоянов, чиито годишнини ще бъдат отбелязани с концерти. Няколко събития от програмата са посветени и на 20-годишнината на Оркестъра на Класик ФМ радио. Фестивалът се реализира под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд "Култура" и Столичната община - Календар на културните събития на СО.

Още

Людмил Ангелов свири Шопен в началото на "Европейски музикален фестивал" 2020

Людмил Ангелов свири Шопен в началото на "Европейски музикален фестивал" 2020

Още

"Европейски музикален фестивал" 2021 с целогодишна програма от атрактивни концерти и дигитални събития

"Европейски музикален фестивал" 2021 с целогодишна програма от атрактивни концерти и дигитални събития

Още

Концерт за деца с музика от Моцарт и Бетовен в "Европейски музикален фестивал"

Концерт за деца с музика от Моцарт и Бетовен в "Европейски музикален фестивал"

Още

Звездата на фадото Рикардо Рибейро  за пръв път у нас на "Европейски музикален фестивал"

Звездата на фадото Рикардо Рибейро за пръв път у нас на "Европейски музикален фестивал"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Dubioza Kolektiv канят на "концерт с приятели" на 2 август в Созопол със специални пакети на билети с отстъпка

Веселяците готвят горещо мега шоу заедно с Jaya The Cat, Q-Check и "Обратен ефект" и обещават на феновете да си тръгнат от него мокри и усмихнати

Феноменалният Джейкъб Колиър грабна сърцата на българската публика в зала 1 на НДК и я зареди с енергията, светлина и музика от душа

29-годишният носител на 6 награди "Грами" сбъдна мечтата си да пее на една сцена и със световноизвестния хор "Мистерията на българските гласове" и заедно записаха и две песни в София за deluxe версията на последния му албум

Албена Данаилова, Румен Цветков и Александър Сомов изнесоха концерт на Международния музикален фестивал "Варненско лято"

Те свириха в залата на Градската художествена галерия, която бе препълнена с публика

Вижте лауреатите в Първия национален музикален конкурс "Милчо Левиев" в Пловдив

С Голямата награда на името на Милчо Левиев Grand Prix - еднократна стипендия 2500 лв., статуетка и лауреатски диплом, осигурена от Сдружение за култура и образование "Милчо Левиев" бе удостоен изключителния млад пианист Борис Петков

Грегъри Портър избира за втори път Античния театър

Остават броени дни до концерта на двукратния носител на Грами – 24 юли