Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ансамбъл 5/4 Танго гостува на "Европейски музикален фестивал"

МУЗИКАЛНА ПАЛИТРА

Ансамбъл 5/4 Танго гостува на "Европейски музикален фестивал"

Тангото на Пиацола вдъхновява музикантите и през 2022

Ансамбъл 5/4 Танго - Стоян Караиванов, Людмил Ангелов, Цветан Недялков, Йован Богосавлиевич (Сърбия) и Маргарита Калчева са обединени от страстта към тангото (Снимка: Изабел Янкова)

"Европейски музикален фестивал" 2022 представя концерт с музика от Астор Пиацола, който е своеобразно продължение на 100-годишнината от рождението на твореца, отбелязана тържествено през миналата година.

Купи билет

На 16 май от 19:30 на сцената на зала "България" ще свири ансамбъл 5/4 Танго, създаден през 2021 г. именно по повод честванията за Пиацола. В състава се включват изтъкнати класически музиканти, всеки от които има впечатляваща кариера и забележителни изяви у нас и по света.

Стоян Караиванов, Людмил Ангелов, Цветан Недялков, Йован Богосавлиевич (Сърбия) и Маргарита Калчева са обединени от страстта към тангото и още с първите си общи изяви задават високи стандарти в изпълнението на тази музика у нас.

Ансамбъл 5/4 Танго - Стоян Караиванов, Людмил Ангелов, Цветан Недялков, Йован Богосавлиевич (Сърбия) и Маргарита Калчева са обединени от страстта към тангото (Снимка: Изабел Янкова)

Публиката на фестивала ще има възможност да ги чуе с емблематични творби на Пиацола - "Годишните времена на Буенос Айрес", Концерт за квинтет, "Портрет на Алфредо Гоби" и др.

Уникалният облик на това събитие се допълва и от участието на балетистите Марта Петкова и Никола Хаджитанев, премиер-солисти от Софийската опера и балет. Те ще танцуват по специално създадената хореография на Светлин Ивелинов.

Билетите за концерта са в продажба на касата в зала "България" и онлайн на www.ticketsbg.com.

Още

Почит към Франц Шуберт с камерен концерт на "Европейски музикален фестивал"

Почит към Франц Шуберт с камерен концерт на "Европейски музикален фестивал"

22-рото издание на "Европейски музикален фестивал" се реализира под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд "Култура" и Столичната община - Календар на културните събития на СО за 2022 г. Партньор за концерта на 16 май е и Софийската филхармония.

Ансамбъл 5/4 Танго се ражда по идея на големия наш пианист Людмил Ангелов за изпълнение на основното ядро от произведения на Астор Пиацола. Комбинацията от инструменти - цигулка, контрабас, електрическа китара, пиано и бандонеон, съответства точно на прочутия "Астор Пиацола Квинтет", основан от композитора през 1960 година, с който той концертира по света и популяризира своята музика.

Може да се каже, че този ансамбъл е любимият "инструмент" на Пиацола в процеса на изграждане на стила Nuevo Tango, представяйки в умален вид типичния танго оркестър. Водеща роля в квинтета, без съмнение, има бандонеонът, каквато е концепцията и на самия Пиацола, като виртуоз на този инструмент. Със своя специфичен звук, тембър и изразни възможности бандонеонът е есенцията на аржентинското танго.

За музикантите от Ансамбъл 5/4 Танго:

Младият изпълнител Стоян Караиванов е първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Той учи при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията "Джовани да Палестрина" в Каляри (Италия). Участвал е в майсторски класове на проф. Фридрих Липс, проф. Мие Мики, проф. Николай Кравцов, проф. Фредерик Дешамп, проф. Владимир Мандич и Хуан Хосе Мосалини.

Изнасял е концерти с Разградската филхармония, Симфониета - Шумен, Камерен ансамбъл "Дианополис", Симфоничния оркестър - Сливен, Камерен оркестър "Синфониета дел Арте", Австрия и др. През юни 2021 г. с огромен успех прави дебюта си със Софийската филхармония под диригентската палка на Константин Илиевски. Концертирал е в Австрия, Словакия, Германия, Италия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Кипър. Стоян Караиванов свири на исторически бандонеон Alfred Arnold "semi nacarado" от 1935 г., който е един от малкото запазени в перфектно състояние инструменти.

Още

Валенсия е новият дом на Людмил Ангелов

Валенсия е новият дом на Людмил Ангелов

Пианистът Людмил Ангелов e роден във Варна и завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София. Популярен на петте континента той е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е бил солист на реномирани оркестри, под палката на световно известни диригенти.

Свирил е на сцената на престижни зали като Берлинската филхармония, "Музикферайн" във Виена, "Концертгебау" в Амстердам, "Плейел" и "Гаво" в Париж, "Линкълн Център" в Ню Йорк, "Ла скала" в Милано, "Алте Опер" във Франкфурт, "Херкулес" в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, "Аудиторио Насионал" в Мадрид, залата на Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, залата на KBS в Сеул и много други. От сезон 2011/2012 той e почетен професор в НБУ. През 2016 г., заедно с цигуларя Веско Ешкенази пианистът издаде албума "Tango", който получи отличието "Проект на годината" от БНР и бе представен с огромен успех в "Европейски музикален фестивал" 2016 в София.

Още

Цветан Недялков: Някога копнеехме за инструмента, сега младите хора имат всичко и веднага

Цветан Недялков: Някога копнеехме за инструмента, сега младите имат всичко и веднага

Цветан Недялков е един от най-виртуозните китаристи в България. Възпитаник е на НМУ "Л. Пипков" в София и на НМА "Проф. Панчо Владигеров", където в момента е професор по китара и ръководител катедра "Поп и джаз изкуство". Блестящ изпълнител, той концертира много активно като солист на Софийската филхармония и на симфоничните оркестри в Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас и др. Изключително популярен е и от телевизионния екран - като част от бенда на предаванията "Ку-ку", "Каналето", "Хит минус едно" и "Шоуто на Слави" и като един от основните музиканти в телевизионни формати като "Мюзик айдъл", "Пей с мен", и "Гласът на България".

Той прави също аранжименти на джаз, поп, филмова, театрална и класическата музика. Ръководител е на множество майсторски класове и е канен като член на жури в редица международни фестивали и конкурси.

Още

Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" и звездата на фадото Камане на "Европейски музикален фестивал" 2022

Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" и звездата на фадото Камане на "Европейски музикален фестивал" 2022

Изявеният сръбски цигулар Йован Богосавлиевич печели златен медал на престижния Международен конкурс в Стреза, Италия още на 12-годишна възраст. Завършва следдипломна специализация във Факултета по музика на Белградския университет в класа на проф. Татяна Олуич, а през 2002/2003 г. специализира в Брюкселската Кралска консерватория в класа на проф. Игор Ойстрах.

Той изнася множество концерти като солист на симфонични оркестри в Сърбия, Чехия, Словакия, Унгария, Италия, Испания, Турция, Великобритания, Белгия. Като част от известния квинтет "Белтанго", Богосавлиевич е участвал в най-големите международни танго фестивали по света - Берлин, Цюрих, Люцерн, Вупертал, Бон, Мюнстер, Лайпциг и др.

Маргарита Калчева е в състава на Симфоничния оркестър на БНР от 1994 г., като от 1998 г. е водач на групата на контрабасите. Тя завършва НУИ "Панайот Пипков" в Плевен и Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров" в класовете по контрабас на И. Петрова и проф. Т. Тошев. Специализира камерна музика при проф. Виктор Чучков и посещава майсторски клас при Мишел Вейон (Швейцария). Свири в ансамблите "Студио Примо", Български симфоничен оркестър "SIF 309", била е гост-оркестрант и водач на група в различни оркестри в Португалия, Швейцария, Малта, Япония, Монако и др. Има осъществени множество концерти като солист на оркестри в страната и чужбина, както и записи за БНР и БНТ.

Още

Огромен успех за Марта Петкова

Огромен успех за Марта Петкова

Марта Петкова постъпва в трупата на Софийска опера и балет през 2002 г., а през 2007 г. става прима-балерина. В нейния репертоар са водещите роли от спектаклите "Лешникотрошачката", "Жизел", "Дон Кихот", "Козият рог", "Лебедово езеро" и др. Лауреат е на редица международни балетни конкурси и е отличена с награда от Министерство на културата за млад талант, награда "Кристална лира" за постижения в балетното изкуство и награда за цялостен принос в балетното изкуство.

Никола Хаджитанев е балетист в Софийската опера и балет от 2006 г. Репертоарът му включва водещи партии в балетите "Пролетно тайнство", "Жизел", "Лебедово езеро", "Дон Кихот", "Зорба гъркът", "Ромео и Жулиета", "Копелия", "Силфида", "Кармен", "Пахита", "Шехерезада" и др. Участвал е в международни фестивали в Русия, Италия, Гърция и Германия. През 2006 г. е удостоен е с почетен медал от Академия "Бъдещето на България" за творчески постижения в областта на балета, както и с почетна диплома от Министерството на културата. През 2010 г. получава Голямата награда на XIV Национален балетен конкурс "Анастас Петров", както и "Кристална лира" на СБМТД.

Купи билет

22-рото издание на "Европейски музикален фестивал" ще се проведе от 19 април до 8 ноември 2022 г. В програмата ще вземат участие над 500 артисти от седем страни. Гости на фестивала т.г. ще бъдат световноизвестният цигулар Пинкас Цукерман от САЩ, младият британски пианист Джулиан Тревелиян, звездата на фадото Камане от Португалия и много други артисти.

С нови проекти ще се представят и изявените български музиканти Людмил Ангелов, Мила Георгиева, Максим Ешкенази и др.

Още

Мила Георгиева и Максим Ешкенази откриват тазгодишния "Европейски музикален фестивал"

Мила Георгиева и Максим Ешкенази откриват тазгодишния "Европейски музикален фестивал"

Във фокуса на фестивалната програма е творчеството на композиторите В. А. Моцарт, Фр. Шуберт, както и на големите български автори Л. Николов, Ал. Райчев, П. Хаджиев и В. Стоянов, чиито годишнини ще бъдат отбелязани с концерти.

Няколко събития от програмата са посветени и на 20-годишнината на Оркестъра на Класик ФМ радио. Фестивалът се реализира под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд "Култура" и Столичната община - Календар на културните събития на СО.

Още

Българските виртуози от световните сцени

Българските виртуози от световните сцени

Още

Как Il Volo се срещнаха с Енио Мориконе

Как Il Volo се срещнаха с Енио Мориконе

Още

 Зорница Иларионова засне красив видеоклип с музиката на Паганини (видео)

Зорница Иларионова засне красив видеоклип с музиката на Паганини (видео)

Още

Концерт на струнен квартет "Фрош" отбелязва 100 години от рождението на Лазар Николов

Концерт на струнен квартет "Фрош" отбелязва 100 години от рождението на Лазар Николов

Още

Оркестърът на Държавна опера Варна стана на на 76 години

Оркестърът на Държавна опера Варна стана на на 76 години

Още

Катя и Мариел Лабек - най-известното клавирно дуо в света, гостуват на Софийската филхармония

Катя и Мариел Лабек - най-известното клавирно дуо в света, гостуват на Софийската филхармония

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

България е домакин на Европейския музикален форум и годишната среща на Европейския музикален съвет

За три дни София става притегателна сила за европейската музикална индустрия

Школата на Райна Кабаиванска ще има концерт в Лондон за 24 май

Четирима артисти от майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет ще пеят в "Бритън тиътър", в Лондон, на 25 май

Белгийският виртуоз Даниел Верстапен пресъздава песен с гласа на Нина Николина

Нина Николина, Любо Киров и Калин Вельов ще са част от специалната програма на Верстапен в България

"Цветовете на барока" - завладяваща музикална вечер с КласикАрт и специалните им гости

Струнният квартет и ансамбъл заедно с бароковото виолончело на Линда Манчева и чембалото на Николай Стойков ви канят на музикално пътешествие с богата, емоционална програма

Бляскавата постановка "Страната на усмивките" - част от Европейския музикален фестивал

Забележителната сценична творба е с участие на български и китайски студенти от Националната музикална академия

Кирил Манолов и Националният филхармоничен хор пеят в памет на Константин Илиев

Световнопризнатият български баритон Кирил Манолов е специален гост на концерта на Националния филхармоничен хор на 21 май в зала "България"