Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

За 27-ми път "Кантус Фирмус" в партньорство с Classic FM радио връчиха отличието "Златно перо"

НАГРАДИ ЗА КУЛТУРА И ИЗКУСТВО

За 27-ми път "Кантус Фирмус" в партньорство с Classic FM радио връчиха отличието "Златно перо"

"Благодаря на целия български народ, защото усещам тяхната обич. Желая на всички здраве, а също силата и куража да удържаме българщината", каза прочутата певица Валя Балканска

Белослава и Петър Дундаков, който прие наградата на Виктор Божинов, който не присъства на церемонията (Снимка: BulFoto)

Още

"Европейски музикален фестивал" 2022 отбелязва четирима изтъкнати български композитори

"Европейски музикален фестивал" 2022 отбелязва четирима изтъкнати български композитори

В рамките на тазгодишния "Европейски музикален фестивал" на "Ларгото" се състоя церемонията "Златно перо", на която бяха връчени отличията за принос към българската култура и изкуство.

В навечерието на 24-ти май за 27-ма поредна година учредителите на наградата "Кантус Фирмус" и галерия "Макта", в партньорство с Classic FM радио почетоха заслугите на 24-ма изявени наши творци от различни видове изкуства. В началото прозвучаха тържествените звуци на химна "Върви, народе възродени" в изпълнение на Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов. Водещият на церемонията Георги Митов - Геми представи официалните гости, които тази година имаха честта да връчат наградите.

Изящните награди (Източник: Кантус Фирмус)

Сред тях бяха Биляна Генова, директор на дирекция "Култура" на Столичната община, Ани Виденова, и. д. директор на Дирекция "Сценични изкуства и художествено образование" към Министерството на културата, проф. Борислава Танева, зам.- ректор на Националната музикална академия, изкуствоведът Аделина Филева, музикантът Георги Андреев и др.

Още

"Кантус Фирмус" засне първия си музикално-образователен филм за деца

"Кантус Фирмус" засне първия си музикално-образователен филм за деца

Първото "Златно перо" тази година бе връчено на известния композитор, диригент и джаз пианист Любомир Денев.

"Ние, хората на творчеството, не мислим за награди, когато пишем нещо. Но признанието ни вдъхва увереност, че това, с което се занимаваме, е значимо, че обществото има нужда от нас и нашето творчество", каза той.

Любомир Денев на церемонията (Източник: Кантус Фирмус)

С много вълнение от сцената благодари и актрисата Силвия Лулчева, получила приза от ръцете на Васил Димитров, изпълнителен директор на "Кантус Фирмус" и учредител на отличието:

"Ние, актьорите, всеки ден пишем невидими истории до своите зрители и те не са непременно златни, но трябва обезателно да са честни, вълнуващи, актуални и живи. Това "Златно перо" ме кара да се чувствам много специална и се радвам, че съм направила този избор в моя живот - да се уча и да бъда достоен ученик на светли, духовни личности като Вас!", сподели Силвия Лулчева.

Силвия Лулчева, получила приза от ръцете на Васил Димитров, изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“ и учредител на отличието (Източник: Кантус Фирмус)

Марияна Арсенова на тържествената церемония по връчването на "Златно перо" (Снимка: BulFoto)

Златната брошка бе връчена също на Николай Георгиев, театрален режисьор и основател на Студентски театър "Алма Алтер", Марияна Арсенова, певица и директор на Музикалния театър "Ст. Македонски", оперния певец Венцеслав Анастасов, актьора Иван Джамбазов.

Още

Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" и звездата на фадото Камане на "Европейски музикален фестивал" 2022

Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" и звездата на фадото Камане на "Европейски музикален фестивал" 2022

Сред наградените тази година са също Софийският духов оркестър, предаването "Джинс" на БНТ, Даниела Черпокова, преподавател по виолончело в Националното музикално училище "Л. Пипков", джаз певицата Белослава, хореографите Боряна Сечанова - художествен ръководител на балет "Арабеск" и Силвия Томова, водач на балета на Държавна опера гр. Стара Загора, диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов, виолончелистът Атанас Кръстев, скулпторът Крум Дамянов, карикатуристът Милко Диков, както и изкуствоведът д-р Любен Домозетски.

Боряна Сечанова с наградата (Снимка: BulFoto)

Васил Димитров връчва "Златно перо" на Мартина Табакова (Източник: Кантус Фирмус)

Мартина Табакова и Коцето Калки на тържествената церемония по връчването на "Златно перо" (Снимка: BulFoto)

Биляна Генова връчва "Златно перо" на Венцеслав Анастасов (Източник: Кантус Фирмус)

От името на отличената актриса Гинка Станчева наградата получи нейната дъщеря  Ермелина Пейчева, а приза на композитора Кирил Дончев взе Антони Дончев. Заради професионални ангажименти на церемонията не успяха да присъства също режисьорът Виктор Божинов и актьорът Александър Сано, лауреати на отличието за 2022 г.

Вълнуващ момент от церемонията бе обръщението на фолклорната певица Валя Балканска, която също получава "Златно перо" тази година. Тя се обърна към публиката с думите:

"Благодаря на целия български народ, защото усещам тяхната обич. Желая на всички здраве, а също силата и куража да удържаме българщината", каза прочутата изпълнителка.

Легендата Мими Николова (Снимка: BulFoto)

Димитър Христов - Оркестър за народна музика на БНР (Източник: Кантус Фирмус)

Софийски духов оркестър с диригент Юли Дамянов (Източник: Кантус Фирмус)

Аудио поздрав от САЩ изпрати и Пенка Кунева, композитор на филмова музика и лауреат на "Златно перо", която сподели, че тази награда има изключително значение за нея, защото идва от родината й, където е получила музикалното си образование и се е формирала като творец.

"Благодаря Ви много и се гордея, че съм българка!", каза Пенка Кунева.

Още

Ансамбъл 5/4 Танго гостува на "Европейски музикален фестивал"

Ансамбъл 5/4 Танго гостува на "Европейски музикален фестивал"

В края на церемонията бе обявен носителят на 24-тото "Златно перо" за 2022 година, което по традиция се определя от слушателската аудитория на Classic FM радио. Изборът на публиката бе за талантливата пианистка Мартина Табакова, чиято активна концертна кариера като камерен и солов музикант е респектираща.

"Европейски музикален фестивал" 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд "Култура" и Столичната община - Календар на културните събития на СО.

Даниела Черпокова (Източник: Кантус Фирмус)

"Европейски музикален фестивал" е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция "Кантус Фирмус" с подкрепата на Столичната община, Министерството на Културата на Р. България и Национален фонд "Култура".

През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл "Кремерата Балтика", "Цукерман чембър плейърс", Камерен оркестър "Концертгебау", Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва "Руска филхармония" и др.

През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област "Музика" за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 г. фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация и Европейската комисия.

Още

Виктор Божинов, Валя Балканска и Гинка Станчева - сред носителите на "Златно перо" за 2022 г.

Виктор Божинов, Валя Балканска и Гинка Станчева - сред носителите на "Златно перо" за 2022 г.

Още

"Европейски музикален фестивал" 2021 представя лауреатите от Конкурса за наградите на "Кантус Фирмус"

"Европейски музикален фестивал" 2021 представя лауреатите от Конкурса за наградите на "Кантус Фирмус"

Още

24-ма български дейци на културата ще получат "Златно перо"

24-ма български дейци на културата ще получат "Златно перо"

Още

Приключи Първият тур на Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" 2022

Приключи Първият тур на Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" 2022

 

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Майкъл Файнстайн, Ицхак Пърлман и Евгений Кисин са сред звездите на концерт за Украйна в Карнеги хол

Приходите от благотворителния концерт са в полза на хуманитарната организация "Дайрект рилийф", която работи с украинското министерство на здравеопазването

Какво е толкова доброто на Разпети петък, че на английски го наричат Good Friday (Добър петък)

Защо наричаме Разпети петък "добър", когато си припомняме толкова мрачно събитие, ден на страдание и смърт за Иисус Христос?

В търсене на Вярата, Надеждата и Любовта

Преди 30 години фотографът Иван Григоров засне масова молитва на стадион "Васил Левски"

Международни балетни звезди с благотворителен "Танц за Украйна"

Балетисти от цял свят се събраха в Лондон за събиране на средства за изпращането на хуманитарна помощ за страдащите от войната украинци

Концерт в опера "Метрополитън" набра средства в подкрепа на Украйна

С три огромни украински флага, с които е покрита фасадата на сградата, операта в Ню Йорк проведе концерт в подкрепа на Украйна

В Италия започна петиция срещу културната изолация на Русия

Тя е подписана вече от повече от 20 хиляди души