Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Звездната балетна двойка на България блести в спектакъла "5/4 Tango"

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2022

Звездната балетна двойка на България блести в спектакъла "5/4 Tango"

"Марта и Никола са мегазвездите на България и едни от големите звезди в света. Рядко удоволствие е хореограф и режисьор да работи с такива артисти”, казва хореографът Светлин Ивелинов

Примариусите на Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев (Снимка: Европейски музикален фестивал Варна)

Почитателите на балета във Варна ще имат привилегията да видят специално изпълнение на примариусите на Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев в концерта спектакъл на ансамбъл "5/4 Tango", където ще претворят в емоционален танц музиката на Астор Пиацола.

На 5 октомври от 19:00 на сцената на Зала 1 във Фестивалния и конгресен център изявени класически музиканти, водени от големия пианист Людмил Ангелов, ще преоткрият за варненската публика страстта на танца в творбите на гениалния създател на танго нуево.

Стоян Караиванов, Цветан Недялков, Йован Богосавлиевич (Сърбия) и Емил Гунев участват в квинтета. Хореографията е на изтъкнатия Светлин Ивелинов. 

Събитието е сред акцентите на Европейския музикален фестивал Варна 2022. Само до 4 октомври специални цени за закупилите поне 2 билета - по 10 лв. отстъпка на билет.

На 5 октомври в Зала 1 на Фестивалния комплекс Варна прима балетистите на Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев ще претворят в емоционален танц музиката на Астор Пиацола (Снимка: Европейски музикален фестивал Варна)

Марта Петкова постъпва в трупата на Софийска опера и балет през 2002 г., а през 2007 г. става прима-балерина.

Още

Марта Петкова и Никола Хаджитанев танцуват с ансамбъл "5/4 Танго" в уникален спектакъл

Марта Петкова и Никола Хаджитанев танцуват с ансамбъл "5/4 Танго" в уникален спектакъл

В нейния репертоар са водещите роли от спектаклите "Лешникотрошачката", "Жизел", "Дон Кихот", "Козият рог", "Лебедово езеро" и др. Лауреат е на редица международни балетни конкурси, сред които и Балетния конкурс Варна 2006, отличена с награда от Министерство на културата за млад талант, награда "Кристална лира" за постижения в балетното изкуство и награда за цялостен принос в балетното изкуство.

Никола Хаджитанев е балетист в Софийската национална опера и балет от 2006. Солист в балетите "Пролетно тайнство", "Жизел", "Лебедово езеро", "Дон Кихот", "Зорба гъркът", "Ромео и Жулиета", "Копелия", "Силфида", "Кармен", "Пахита", "Шехерезада". Участва в международни фестивали в Русия, Италия, Гърция и Германия.

Финалист е на Международния балетен конкурс във Варна 2006 г. Никола Хаджитанев е носител на награди, сред които специалната награда на Барокова Сицилия, 2006 г. в Модика, Италия и Първа награда за най-добър танцов партньор в Международния фестивал на изкуствата Фивидзано, Италия, 2002 г.

През 2006 г. е удостоен е с почетен медал от Академия "Бъдещето на България" за творчески постижения в областта на балета, както и с почетна диплома на Министерство на културата на Република България. През 2010 г. получава и Голямата награда на XIV Национален балетен конкурс "Анастас Петров", както и "Кристална лира" на СБМТД.

Дни преди гостуването на Ансамбъл "5/4 Tango" за танцовата част на спектакъла с хореографа Светлин Ивелинов разговаря Нина Локмаджиева:

Хореографът Светлин Ивелинов (Снимка: Личен архив)

- Как вписахте танца в музикалната тъкан на концерта на ансамбъл "5/4 Tango"?
- Красива симбиоза между нас и Маестро Ангелов се получи, едно наистина творческо преливане между музиката и балета.

Още

Валенсия е новият дом на Людмил Ангелов

Валенсия е новият дом на Людмил Ангелов

Балетът е музическо изкуство и в тази синкретичност на спектакъла беше удоволствие да работим с един изключителен музикант. Танцът се вписва в този проект много хармонично, защото тангото е музикална форма, която е изцяло свързана с танца, при него музиката и движението са взаимно допълващи се, правят едно цяло, хармонизират, като развиват общо една композиция.

Формата на изпълнението на Марта и Никола е особена, това не е чисто танго, това е балетна композиция, миниатюра, която е на базата на тангото и е по "Годишните времена на Буенос Айрес" от Пиацола. В нея участват много движения от автентичното аржентинско танго, може би по-скоро от танго нуево, които обаче са преплитат с балетната лексика и се получава чисто балетна, балетно-танго композиция.

Самите изпълнители не са танго танцьори, не се търси чистият танго танц, а състоянието, усещането за танго, взаимоотношенията между партньорите, привкусът на самото танго състояние. Всичко това е видяно през една драматургична картина, на базата на сезоните. Може да се приеме, че това са сезоните в нашите взаимоотношения, сезоните на тези двама души. Аз развивам техните лични взаимоотношения, които преминават през срещата, зараждащата се любов, развиващата се близост, желанието да са заедно.

Но в това желание се срещат два характера, които са различни, в един момент те са противодействащи един на друг, виждаме желанието на единия да подчини другия на собственото си светоусещане и обратното. Цялата динамика на човешките сезони в развитието си постига една хармония, която е едно преминаване през съвместна изгаряща и вдъхновена емоция - това, което е любовта.

Примариусите на Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев (Снимка: Европейски музикален фестивал Варна)

- Тангото винаги разказва любовна история, нали?
- Тангото само по себе си, след развитието си от началото, когато се превръща в това, което ние знаем като танц, винаги е свързано с тази близост между мъжа и жената, с този трепет - емоционален, чувствен...

Още

Астор Пиацола - човекът, който качи тангото на концертната и оперната сцена

Астор Пиацола - човекът, който качи тангото на концертната и оперната сцена

И всяко танцуване на танго между мъжа и жената всъщност има собствена драматургия - говоря за самия танц, той винаги носи някаква вътрешна драматургия между двама души. Това разказвам с тази балетна миниатюра. Тя представлява едно изпълнение върху целите сезони на Пиацола - един малък спектакъл вътре в музикалната картина на целия концерт. Във Варна танцът ще бъде част от цялостната композиция от танга, подредена от Маестро Ангелов.

Всяко от тях има своето място в историята и мисленето на самия Пиацола, и те не са случайно подредени.

Още

Ансамбъл 5/4 Танго гостува на "Европейски музикален фестивал"

Ансамбъл 5/4 Танго гостува на "Европейски музикален фестивал"

- Във Варна ще представите тази балетна миниатюра след адмирациите на софийската публика за Вашия спектакъл "Танго". В него солират също Марта Петкова и Никола Хаджитанев. Как тангото преобрази техния танц?
- Спектакълът "Танго" в Софийската опера имаше премиера миналата година, преди това имаше един друг вариант, който дълго се игра - "Танго", изцяло по музика на Астор Пиацола - голям спектакъл в две действия. Маестро Карталов ме покани да направя "Танго" в Софийска опера, спектакълът е различен от предишния, а Марта Петкова и Никола Хаджитанев са двамата основни герои в този спектакъл.

Марта и Никола са мегазвездите на България и едни от големите звезди в света - изключителни балетни артисти, които с уменията си, с изключителното си присъствие и възможности могат по един великолепен начин да пресъздават образа на това, което аз търся. Рядко удоволствие е хореограф и режисьор да работи с такива артисти.

На 5 октомври в Зала 1 на Фестивалния комплекс Варна прима балетистите на Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев ще претворят в емоционален танц музиката на Астор Пиацола (Снимка: Европейски музикален фестивал Варна)

- Варна, градът на първия балетен конкурс в света, има една подготвена за балет от висок клас публика. С какво усещане готвите танц за нея?
- Варна, поради големия международен балетен конкурс, който е първият в света, се превърна в своеобразна столица на балета. Варна е място, с голяма буква, в което се развива изкуството, където се случват интересни и важни събития, и не само балетни, това е мощен град, събиращ култура отвсякъде.

На музикалния и на театралния фестивал "Варненско лято" идват артисти от цял свят,тук има много балет, опера, театър, кино - градът буквално ври от интересни събития. Естествено, тази публика има един широк спектър на възприятие, на познание върху това, което гледа, което е чудесно. Аз имам доста срещи с варненската публика и те винаги са били много хубави, вълнуващи, надявам се и за публиката.

- Какво послание ще изпратите към публиката с Вашата танцова миниатюра?
- Когато в един спектакъл се получи симбиоза между артистите и публиката и след това хората излязат от залата, носейки един друг свят - извън битовизма и всичко което ни заобикаля, това е най-доброто постижение.

Защото тези хора се чувстват по-богати, по освободени, могат на другия ден да влязат отново в житейските си неща, но вече с една друга освободеност, с релаксирано съзнание и душевност. И ако ние съумеем да ги докоснем, да събудим тяхната чувственост, да ги накараме да почувстват нещо красиво, нещо съкровено, това би било просто прекрасно.

Интервю на Нина ЛОКМАДЖИЕВА

Началото на концерта е в 19:00.

Билети от 20 до 50 лв. от Билетния център на Фестивалния комплекс и онлайн - от сайта на ФКЦ: https://fccvarna.bg/събитие/ансамбъл-54-танго

Само до 4 октомври специални цени за закупилите поне 2 билета - по 10 лв. отстъпка на билет.

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция "Елит проджектс мениджмънт" (https://elitemusic.bg). Изданието за 2022 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд "Култура" на Община Варна, Национален фонд "Култура" (https://ncf.bg/bg) и със съдействието на "Експресгаранцион" и "Bella Vita Residence", строителна фирма "Комфорт", Варненска строителна компания, "Солвей Соди", "Логос" недвижими имоти, "Нира Комюникейшънс" и с медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.

Още

Пианистката Пламена Мангова между Варна и зала “Гаво” в Париж

Пианистката Пламена Мангова между Варна и зала “Гаво” в Париж

Още

Финал на "Варненско лято" 2022 с оркестъра на БНР и солист изненада

Финал на "Варненско лято" 2022 с оркестъра на БНР и солист изненада

Още

Пражкият струнен квартет Epoque отправя послание за мир

Пражкият струнен квартет Epoque отправя послание за мир

Още

Тази вечер Мила Георгиева открива Европейския музикален фестивал Варна

Тази вечер Мила Георгиева открива Европейския музикален фестивал Варна

Още

С рокля на Ели Сааб ще излезе пред българската публика младата класическа звезда Камий Тома

С рокля на Ели Сааб ще излезе пред българската публика младата класическа звезда Камий Тома

Още

Блестящо трио френски музиканти от Парижката филхармония и Кралска опера Версай свирят "Френска рапсодия"

Блестящо трио френски музиканти от Парижката филхармония и Кралска опера Версай свирят "Френска рапсодия"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Иван Бърнев: Нека повярваме, че в нас носим мощна атомна централа за добро

Един от най-забележителните български актьори беше герой на ежегодното събитие на Dir.bg He`s The MAN 2023

Екзотичната Манал Ел Фейтури с ангелски глас: Удивително е какво можете да чуете в тишината

"Основната ми причина да избера да дойда в България е, че тя е много специална страна за мен и много от най-близките ми приятели са оттук и живеят тук", споделя кралицата на мюзикъла

"Вино от глухарчета" - поклон към порасналите деца (ВИДЕО)

Катя Петрова поставя романа на Рей Бредбъри за първи път на театралната сцена у нас

Лия Петрова: За мен българската публика винаги ще бъде специална

На 23 ноември една от най-успешните български цигуларки на международната сцена - Лия Петрова се завръща в зала "България", за да изсвири Втория концерт за цигулка на Барток под палката на маестро Габриел Бебешеля

Майк Дауни: Нуждаем се от нова форма на колективизъм

Председател на Европейската филмова академия, продуцент, сценарист и писател, Майк Дауни говори за цензурата, бъдещето на европейската кино индустрия и силата на политическото кино днес