Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Петър Петров-Перо: Някъде, някога, съм си се представял като режисьор и ето, че дойде моментът

МЛАДИ ТВОРЦИ

Петър Петров-Перо: Някъде, някога, съм си се представял като режисьор и ето, че дойде моментът

"Дакота" на Жорди Галсеран под режисурата на Петър Петров - Перо - на 23 и 25 май в Yalta Art Room

Петър Петров-Перо (Снимка: Личен архив)

На 23 и 25 май от 19.30 ч. сцената за независимо изкуство Yalta Art Room ще бъде домакин на премиерата на спектакъла "Дакота" от Жорди Галсеран. Режисьор на представлението е Петър Силви Петров (Перо), който публиката на арт сцената познава от моноспектакъла "Морфин".

Това е и негов режисьорски дебют.

Ето какво сподели той дни преди премиерата специално за Impressio:

Още

Yalta Art Room започва своя втори сезон с премиерата на спектакъла „Аутсайдер“

Yalta Art Room започва своя втори сезон с премиерата на спектакъла „Аутсайдер“

- Защо избрахте този текст?
- "Дакота" е един страхотен трагикомичен трилър, в който се случват изключителни събития с покъртителен характер, представени по толкова майсторски начин, че много след като си приключил прочита, си даваш сметка какво всъщност си прочел. След това се замислих, колко би било интересно и предизвикателно, подобен текст да бъде визуализиран и да остави същия, ако не и по-силен отпечатък върху онези, които ще го гледат, така както го направи и при мен.

Плакат: Радомир Тинков

- Разкажете как премина работният процес. Да се прави независим театър определено не е лека задача...
- Работният процес далеч не е свършил и колкото по-напред върви, толкова по-тежък става. Провеждането на такъв процес е адски отговорна и комплексна задача, която изисква сериозна отдаденост и много време. Хубавото е, че попаднах на страхотен екип и място като Yalta Art Room и всеки от тях прави всичко по силите си за колективната работа. Когато има диалог помежду ни, ясни цели, дисциплина и мотивация, тогава подобен процес, колкото и сложен да е, се превръща в удоволствие.

Още

Най-младият театър Yalta Art Room с три премиери през април

Най-младият театър Yalta Art Room с три премиери през април

- Защо се спряхте точно на този екип? Какви предизвикателства открихте при работата с актьорите?
- По някакъв особен начин, хората, с които работя, се появиха в съзнанието ми, още докато четях пиесата и във въображението ми всичко изглеждаше много на място. Това, че всеки от тях се съгласи да работим заедно, ме наведе на мисълта, че - ето го моя екип. Разбирам се прекрасно с актьорите, сценографа и композитора. Това ми позволява да подхождам с доверие към тях и да бъда смел в идеите си, но и с ясното съзнание, че ако прекаля, ще получа обратна връзка. Предупредих ги, че доста рискуват, съгласявайки се да работят с мен като режисьор, но лекотата и доверието, с които приеха, ме карат да се чувствам спокоен и уверен.

Петър Петров-Перо (Снимка: Личен архив)

- Да очаква ли публиката интересни сценографски решения в "Дакота"?
- Текстът предполага известна условност в сценографията, поради постоянната смяна на "измеренията" - сън и реалност, както и пространствата в сцените. Никола Колев предложи много интересни неща и мисля, че решенията му подсилват интерпретацията на текста и дават възможност за достоверно представяне на действието. Трябва да се обърне и сериозно внимание на музиката на Добри Кисьов, който много майсторски успява да улови естетиката на спектакъла и да му придаде много метафизичен облик. Любопитно е!

Още

След ИКАР-ите: Владимир Пенев, Маргита Гошева и Мария Бакалова пред Dir.bg (видео и снимки)

След ИКАР-ите: Владимир Пенев, Маргита Гошева и Мария Бакалова пред Dir.bg (видео и снимки)

- От много добър млад актьор и роли като тези в "Морфин" (Yalta Art Room) и "Арт" (Младежки театър), този път зрителите ще могат да Ви видят за първи път като режисьор... Какво Ви провокира към тази крачка?
- Отдаде ми се възможност и реших да се възползвам от нея. Някъде, някога съм си се представял като режисьор и ето че дойде моментът, в който мога да го направя. (смее се) Казах си "Защо не?" Едно от предимствата на независимия творец е, че има свободата да опитва.

Петър Петров-Перо в моноспектакъла "Морфин", реж. Кристина Беломорска

Петър Петров-Перо в моноспектакъла "Морфин", реж. Кристина Беломорска

- Наскоро режисьорът на моноспектакъла, в който участвате - "Морфин", Кристина Беломорска, взе ИКАР за дебют. За младия човек, за независимия артист, подобна награда е голям стимул...
- Абсолютно. Това, че някой е забелязал и оценил труда ти е голям стимул да продължиш да правиш това, което обичаш. Кристина свърши страхотна работа за "Морфин" и това по един или друг начин послужи и за двама ни като доказателство, че работата ни си струва и че има за какво да вървим напред и да бъдем смели в решенията си.

- Защо публиката трябва да гледа "Дакота"?
- "Дакота" е изключително провокативна и динамична пиеса, изобилстваща от събития и обрати. Темите, които Галсеран е засегнал в нея преди повече от 25 години, са повече от всякога актуални за днешния човек - представата за щастие, понятието за отговорност и последствията, до които води нейната липса, отмъщението, самозаблудата, невъзможността на съвременния човек да се справи с болката и да задържи любовта, и много други.

По време на репетиции на "Дакота" (Източник: Личен архив)

Вярвам, че пиесата е и много предизвикателна от актьорска и режисьорска гледна точка, и че целият екип се справя много добре с изграждането й. Екипът ни е млад, много енергичен, изобилстващ от идеи и смятам, че прочитът ни си струва да бъде видян. Заповядайте!

"ДАКОТА" от Жорди Галсеран

Режисьор - Петър Петров - Перо
Композитор - Добромир Кисьов
Сценограф - Никола Колев
Превод - Нева Мичева

С Василена Винченцо (Снимка: Личен архив)

Графичен дизайнер - Плакат - Радомир Тинков
Участват: Веселин Петров, Майа Тинкова, Боян Петров, Нено Койнарски

Петър Силви Петров - Перо е роден през 1993 г.в Благоевград. Завършва актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ през 2019 г., в класа на проф. Иван Добчев.

Следва магистратура "История и съвременност на философията" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участвал е в независими представления като "Сладка смърт", "Късметлията с ръждивия пистолет"; "Вуйчо Ваньо", "Морфин" и др.

Играе също на сцените на ДТ-Габрово, Театър "Възраждане", Младежки театър. Снима в международни филмови продукции като "The Outpost"; "We die young"; както и в българските "Шекспир като улично куче" и "Екшън". Участва в сериалите "Братя" и "Пътят на честта".

Последната му роля е в спектакъла "Арт" на режисьора Владислав Стоименов в Младежки театър.

Още

"Слънчева линия" от Иван Вирипаев пристига с продуцентска компания KatlZ - Riga от Латвия

"Слънчева линия" от Иван Вирипаев пристига с продуцентска компания KatlZ - Riga от Латвия

Още

"Непознатата от банкнотата"  - Василена Винченцо и Руси Чанев в образите на Мара Белчева и Пенчо Славейков

"Непознатата от банкнотата" - Василена Винченцо и Руси Чанев в образите на Мара Белчева и Пенчо Славейков

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Анна Пампулова и неповторимият финес на балета

Балетна гала на световния ден на балета, посветена на 30-годишния творчески път Анна Пампулова на 29 април 2024 г., 19.00, Държавна опера Варна

Това, което е над нотите

Маестро Григор Паликаров пред Виолета Тончева за 150-годишнината от създаването на Верди Реквием

Веселин Димов: Какво е обратното на бърнаут-а или от какво "прегаря" артистът?

"Чрез IETM - най-старата и най-голяма мрежа за изпълнителските изкуства, един умален модел на света ни гостува за четири дни", категоричен е директорът на РЦСИ "Топлоцентрала"

Примата на Шведския кралски балет Десислава Стоева-Вълев: Почувствайте надеждата за балет чрез нашия танц

20 години след медала си от Балетния конкурс примата ще танцува отново на варненска сцена в камерния спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев в Градската художествена галерия днес

Примата Марта Петкова преди премиерата на "Надежда за балет": За мен Варна е най-балетният град в България

На 21 април в Градската художествена галерия на Варна ще бъде варненската премиера на "Надежда за балет" - камерен спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев

Защо Владимир Михайлов обича лошото време?

"Не трябва да легитимираме чрез работата си неправдите, трябва да се грижим за това, какво казваме на хората", категоричен е актьорът и музикант