Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

След ИКАР-ите: Владимир Пенев, Маргита Гошева и Мария Бакалова пред Dir.bg (видео и снимки)

ТЕАТРАЛНИ ОТЛИЧНИЦИ

След ИКАР-ите: Владимир Пенев, Маргита Гошева и Мария Бакалова пред Dir.bg (видео и снимки)

Трябва да се научим да прощаваме на себе си, а след това на всички останали", каза Владимир Пенев, а Маргита Гошева допълни: "Нека зрителите ходят с удоволствие на театър, защото ще получат цял набор от емоции, които рядко присъстват толкова синтезирано в ежедневието ни"

Още

Три ИКАР-а за спектакъла "Орфей" на Йерней Лоренци, а кои са и останалите победители

Три ИКАР-а за спектакъла "Орфей" на Йерней Лоренци, а кои са и останалите победители

"Избери театъра" - под това мото преминаха Националните награди за сценични изкуства - ИКАР, организирани от Съюза на артистите в България, които по традиция се връчват на 27 март - Световния ден на театъра.

Вчера Народният театър "Иван Вазов" се превърна в декор на вълнения, благодарности и размисли, събирайки на едно място голяма част от хората в България, създаващи, отговорни и съпричастни към магията, наречена Театър.

Тази година Наградите ИКАР призоваха всички да направят своя избор и да се доверят на театъра, защото той е символ на човешката вяра в доброто, любовта и най-вече - в изкуството.

Победителите от различните категории и специалните награди можете да проследите - ТУК, а ето и какво споделиха за нас, някои от тях веднага след церемонията:

Мария Бакалова връчва ИКАР за водеща мъжка роля на Владимир Пенев (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Владимир Пенев получи ИКАР за водеща мъжка роля във "Великденско вино" от Константин Илиев на режисьора Явор Гърдев на Народния театър "Иван Вазов" (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

"Трябва да се научим да прощаваме на себе си, а след това на всички останали", каза Владимир Пенев пред Impressio, малко след като взе ИКАР за водеща мъжка роля за Поп Кръстьо във "Великденско вино" от Константин Илиев, режисьор Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов":

- Кажете, как се чувствате, получавайки тази награда и какво за вас означава тя?
- Чувствам се чудесно, никога не са малко наградите и винаги е хубаво да ги получаваш, да те номинират. Това ми е трети "Икар", имам два "Аскеера" и незнайно количество други награди и винаги е вълнуващо.

Винаги е много хубаво, защото това е смисълът, да има обратна връзка и работата, която вършим, да бъде поощрявана.

- С какво тази роля, на Поп Кръстьо в постановката "Великденско вино" е по-различна за вас?
- Това е една от най-сложните роли, с които съм се сблъсквал. Пиесата на Константин Илиев наистина е изумителна. Гениална е. Средата, която Павел Койчев създава не е просто сценография. Той е може би най-добрият визуален артист в момента. Той не прави имитация, това е инсталация, в която трябва да присъстваш, не дори да играеш. Да бъдеш нещо друго.

И наистина - тази роля много ме задължава, много ме напряга и полагам много усилия, за да достигна до онзи там Поп Кръстьо. Той може би не е точно Поп Кръстьо, такъв, какъвто е бил, а този Поп Кръстьо, който аз харесвам, който бих искал да бъда.

- Като получихте наградата, от сцената казахте, че е много важно да се обичаме. Споменахте и Йосиф Шамли. Това ли е най-сложно в днешно време, да изпитаме емпатия към другите?
- Да, очевидно, така изглежда, на фона на всичко, което се случва.

Първоначално исках да кажа стихотворение, ако ми дадат наградата. Видях, че бързаха и си го спестих. Tо е точно за възможността да гледаме на нещата с леко отстранени очи и да си прощаваме преди всичко на себе си, а след това на всички останали.

Владимир Пенев получи ИКАР за водеща мъжка роля във "Великденско вино" от Константин Илиев на режисьора Явор Гърдев на Народния театър "Иван Вазов" (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Театърът е първата ми любов, сподели Мария Бакалова пред Impressio, след като имаше радостта да връчи театралния приз за водеща мъжка роля:

- Мария, днес празнуваме Театъра. Какво за теб е театъра?
- Театърът е първата ми любов.

Като всяка първа любов, той е оставил огромен отпечатък в живота ми. Един ден вероятно ще се върна към него отново. Старата любов ръжда не хваща.

- В момента си в България, снима късометражния филм "Всичко, което остава", за сега тук ли ще бъдеш и каква работа ти предстои?
- За мое голямо щастие и гордост, успяхме да снимаме филма.

Вярвам, че този филм ще бъде интересен за зрителите, защото е със социална насоченост. Според зависи е с работата ми, заради ангажименти, се налага да пътувам по-често, но Слава Богу, пандемията се овладя, така че, ще видим!

- Тази година Dir.bg чества 25-годишен юбилей, какво ще ни пожелаете?
- Честит юбилей на Dir.bg!

Когато мога чета Dir.bg и културния сайт Impressio. Пожелавам ви да бъдете все така верни на истината, да продължавате да радвате хората и да разпространявате добрите новини!

Нека всички около вас и вие самите много да се усмихвате през следващите 25 години и още два пъти по толкова!

Мария Бакалова (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Маргита Гошева получи ИКАР за поддържаща женска роля за Ана, кабаретна актриса в "Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър "Николай О. Масалитнинов" - Пловдив (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

"Никога не смятам, че последната ми роля е най-добрата", сподели Маргита Гошева пред Impressio, веднага след като получи ИКАР за поддържаща женска роля в "Солунските съзаклятници" на Пловдивски театър "Н. О. Масалитинов".

"Благодаря за доверието на Стайко Мурджев и на всичките ми колеги, с които правим "Солунските съзаклятници" в Пловдивския театър. Това е първата ми театрална награда. Затова ще остане ярък спомен за мен. Имам още 12, но те са кино награди.

При последното голямо земетресение преди години статуетката на Икар-а на съпруга ми Иван Бърнев падна на пода и не се счупи. Така че това са "издръжливи награди". И много ценни...

Кабаретната актриса Ана, за която получих Икар за поддържаща роля, от време на време е по-голям революционер от самите солунски съзаклятници. Тя е шеметен образ, който носи в себе си живота.

Никога не смятам, че последната ми роля е най-добрата. Винаги се надявам, че следващата ще е по-добра. Миналата година бях номинирана за ролята на Катерина в "Укротяване на опърничавата".

Дано следващата пък, която ще изпълня в "Едип цар" на Диана Добрева, и играя Делфийската пророчица, да бъде още по-добра от всичко до тук.

Нека зрителите ходят с удоволствие на театър, защото ще получат цял набор от емоции, които рядко присъстват толкова синтезирано в ежедневието ни."

Блиц интервюта на Валерия Калчева и Юлия Владимирова

Актрисите Мария Бакалова и Маргита Гошева (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg

Наградата "Икар" за чест и достойнство бе връчена на актрисата Мария Стефанова.

Тя е най-възрастната действаща актриса в България в момента, каза председателят на САБ Христо Мутафчиев, който й връчи отличието.

"Аз пак съм си сред вас. Аз съм още тук, в театъра. Аз съм още при вас, колеги. Аз съм още във вашия празник. Но аз съм и във вашия делник. Благодаря на Бога и на всички вас, че съм във вашия делник, че аз сядам заедно с вас на работната маса почти всеки ден, че аз се радвам на вашия талант, че аз вървя успоредно с вас в оня труден, мъчителен, изморителен ежедневен делничен труд", каза Мария Стефанова.

Тя допълни, че тези делници обаче раждат вечния стремеж към съвършенство и тази огромна дата в календара - 27 март, Световният ден на театъра.

Мария Стефанова получи почетен ИКАР за чест и достойнство (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Мария Стефанова получи почетен ИКАР за чест и достойнство (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Водещ на събитието тази година беше актьорът Филип Аврамов, а специална изненада за публиката поднесоха музикантите от група Cinga manga funk - въздействаща комбинация от джаз, фънк, прогресивен рок и ромски фолклор. В официалната церемония участваха още Жената каучук - Сирма Добрева и трупа Канетикс.

Председателят на Съюза на артистите в България - Христо Мутафчиев (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев поздрави колегите си за Световния ден на театъра: 

Изключително щастлив съм, че въпреки тези няколко превратни за човечеството години, театърът продължава да е жив и не спира да променя света към по-добро. Това е защото театърът е символ на вярата на хората в доброто - в изкуството.

Истински набожните влизат в храма, за да се изповядат. А истински обичащите театъра влизат в него, за да позволят на актьорите да се изповядат пред тях. И тъй като талантът е дар от Бога, то това означава, че изкуството театър е Божие творение.

Нека не го разрушаваме с егоизма си!

Ето как видяхме театралните призове през нашия фотообектив, а всички снимки можете да видите - ТУК

Начало на церемонията (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Севар Иванов (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

В очакване на церемонията (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Начало на церемонията (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Режисьорката Кристина Беломорска (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Начало на церемонията (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

В очакване на церемонията (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Актрисата и режисьор Яна Титова (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

На червения килим на ИКАР-ите (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Председателят на Съюза на артистите в България - Христо Мутафчиев (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Актрисата Мариана Бонева (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Мария Бакалова (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg

В очакване на награждаването (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Водещ на церемонията беше Филип Аврамов (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Изненада за публиката поднесоха музикантите от група Cinga manga funk (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Ева Перчемлиева от групата Cinga manga funk (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Цветана Манева (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Цветана Манева (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Цветана Манева връчи наградата за дебют на Кристина Беломорска за за режисурата на "Морфин" по Михаил Булгаков (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Цветана Манева връчи наградата за дебют на Кристина Беломорска за за режисурата на "Морфин" по Михаил Булгаков (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Цветана Манева връчи наградата за дебют на Кристина Беломорска за за режисурата на "Морфин" по Михаил Булгаков (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Цветана Манева връчи наградата за дебют на Кристина Беломорска за за режисурата на "Морфин" по Михаил Булгаков (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Семейството на Яна Титова и Александър Алексиев връчиха наградите за куклен спектакъл на "Неведимият Тонин" по Джани Родари, драматизация и реж. Елица Пекова на Държавен куклен театър - Пловдив (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Семейството на Яна Титова и Александър Алексиев връчиха наградите за куклен спектакъл на "Неведимият Тонин" по Джани Родари, драматизация и реж. Елица Пекова на Държавен куклен театър - Пловдив (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Семейството на Яна Титова и Александър Алексиев връчиха наградите за куклен спектакъл на "Неведимият Тонин" по Джани Родари, драматизация и реж. Елица Пекова на Държавен куклен театър - Пловдив (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Никола Бакалов - главен изпълнитeлeн диpeĸтop и пpeдceдaтeл нa Упpaвитeлния cъвeт нa Πъpвa инвecтициoннa бaнĸa връчи наградата за женска поддържаща роля на Маргита Гошева (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Никола Бакалов - главен изпълнитeлeн диpeĸтop и пpeдceдaтeл нa Упpaвитeлния cъвeт нa Πъpвa инвecтициoннa бaнĸa връчи наградата за женска поддържаща роля на Маргита Гошева (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Зоя Паунова - почетен консул на Кралство Швеция в България обяви носителят на ИКАР за поддържаща мъжка роля (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Светослав Добрев получи ИКАР за поддържаща мъжка роля за Санчо Панса в "Дон Кихот" по Мигел де Сервантес, реж. Веселка Кунчева, Младежки театър "Николай Бинев" (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Светослав Добрев получи ИКАР за поддържаща мъжка роля за Санчо Панса в "Дон Кихот" по Мигел де Сервантес, реж. Веселка Кунчева, Младежки театър "Николай Бинев" (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Заместник-кмета на София Мирослав Боршош връчи наградата за сценография на Никола Тороманов за "О, щастливи дни" от Самюел Бекет на Театрална работилница "Сфумато" (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Заместник-кмета на София Мирослав Боршош връчи наградата за сценография на Никола Тороманов за "О, щастливи дни" от Самюел Бекет на Театрална работилница "Сфумато" (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Атанас Стоянов от БГ Радио връчи ИКАР за авторска музика на Милен Апостолов за "Дон Кихот" по Мигел де Сервантес, режисьор Веселка Кунчева на Младежки театър "Николай Бинев" (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Награда за авторска музика получи Милен Апостолов за "Дон Кихот" по Мигел де Сервантес, режисьор Веселка Кунчева, Младежки театър "Николай Бинев" (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Хореографът и танцьор Росен Михайлов връчи ИКАР за съврменен танц и пърформанс на Стефан А. Щерев за "Нонумент-2" (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Актьорът Стефан А. Щерев бе отличен с награда "ИКАР 2023" за съвременен танц и пърформанс за представлението "Нонумент-2" (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Водещият на церемонията Филип Аврамов (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Водещият на церемонията Филип Аврамов (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

ИКАР за майсторско техническо осъществяване грбана Народния театър за "Нора" от Хенрик Ибсен, реж. Тимофей Кулябин (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

ИКАР за майсторско техническо осъществяване грбана Народния театър за "Нора" от Хенрик Ибсен, реж. Тимофей Кулябин (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Петър Влайков връчи награда на АКТ-УНИМА за значим принос в развитието на българското куклено изкуство на Силва Бъчварова (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Петър Влайков връчи награда на АКТ-УНИМА за значим принос в развитието на българското куклено изкуство на Силва Бъчварова (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Изненада за публиката поднесоха музикантите от група Cinga manga funk (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Изненада за публиката поднесоха музикантите от група Cinga manga funk (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Академик Александър Балкански връчи на Лукреция Марио Малеволти ИКАР-а за цирково изкуство за високи постижения в конния жанр (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Академик Александър Балкански връчи на Лукреция Марио Малеволти ИКАР-а за цирково изкуство за високи постижения в конния жанр (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Академик Александър Балкански връчи на Лукреция Марио Малеволти ИКАР-а за цирково изкуство за високи постижения в конния жанр (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Академик Александър Балкански връчи на Лукреция Марио Малеволти ИКАР-а за цирково изкуство за високи постижения в конния жанр (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Гилдията за вариететно изкуство присъди ИКАР на Николай Серафимов за постиженията му в областта на Вариететното изкуство и Мюзикхола (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Гилдията за вариететно изкуство присъди ИКАР на Николай Серафимов за постиженията му в областта на Вариететното изкуство и Мюзикхола (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Вержиния Джевелекова от Филип Морис България връчи ИКАР на Любо Киров за приноса му в музикално-сценичното изкуство (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)v

Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg

Любо Киров получи ИКАР за приноса му в музикално-сценичното изкуство (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Любо Киров получи ИКАР за приноса му в музикално-сценичното изкуство (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Анна Ангелова от БНТ връчи ИКАР на Яна Борисова за драматургичен текст за "Място, наречено другаде" (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Анна Ангелова от БНТ връчи ИКАР на Яна Борисова за драматургичен текст за "Място, наречено другаде" (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Яна Борисова получи ИКАР за драматургичен текст за "Място, наречено другаде" (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Симеон Владов връчи наградата за дублаж при жените на Йорданка Илова (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Симеон Владов връчи наградата за дублаж при жените на Йорданка Илова (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Ася Рачева връчи наградата за дублаж при мъжете на Илиян Пенев (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Илиян Пенев взе ИКАР за дублаж при мъжете за Василий Голоборотко в "Слуга на народа" (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Зам.-министърът на културата Марина Василева връчи ИКАР на Теодосий Спасов (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

ИКАР за съвременна българска музика се присъжда на Теодосий Спасов за проведеното световно турне (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

ИКАР за съвременна българска музика се присъжда на ТЕОДОСИЙ СПАСОВ за проведеното световно турне (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Галина Савова връчи ИКАР за преподаветлеска дейност на проф. Анастасия Савинова (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Награда ИКАР за преподавателска дейност се присъжда на проф. Анастасия Савинова (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Награда ИКАР за преподавателска дейност се присъжда на проф. Анастасия Савинова (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Награда ИКАР за преподавателска дейност се присъжда на проф. Анастасия Савинова (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Награда ИКАР за преподавателска дейност се присъжда на проф. Анастасия Савинова (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Проф. Анастасия Савинова коментира, че след своята вече 55-годишен преподавателски стаж в ВИТИЗ и в НАТФИЗ и по повод свои впечатления от международни форуми, си позволява да твърди, че България все още има в голяма степен силно, високо театрално образование.

Христо Мутафчиев - Председател на Съюза на артистите в България (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Мария Стефанова получи почетен ИКАР за чест и достойнство (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Мария Стефанова получи почетен ИКАР за чест и достойнство (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Мария Стефанова получи почетен ИКАР за чест и достойнство (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Мария Стефанова получи почетен ИКАР за чест и достойнство (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg

Министърът на културата Найден Тодоров връчи отличията на министерството (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Наградата на Министерството на културата за куклен тетаър получи Кукленият театър във Варна (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Директорът на Пловдивския драматичен театър Кръстю Кръстев с наградата на Министерството на културата за Драматичен театър (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Мария Вълканова - мениджър на Хил клиник връчи ИКАР за водеща женска роля (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

За водеща женска роля бе отличена Светлана Янчева, а наградата получи режисьорът Маргарита Младенова (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

За водеща женска роля бе отличена Светлана Янчева, а наградата получи режисьорът Маргарита Младенова (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

За водеща женска роля бе отличена Светлана Янчева, а наградата получи режисьорът Маргарита Младенова (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

"Орфей" на режисьора Йерней Лоренци и драматурга Матиц Старина, спектакъл на Народния театър "Иван Вазов", взе три статуетки ИКАР - за най-добър спектакъл, за режисура и за спектакъл на публиката. 

Веселин Мезеклиев връчва наградата за режисура (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Част от актьорския състав на спектакъла "Орфей" приема ИКАР-а за режисура за Йерней Лоренци (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Част от актьорския състав на спектакъла "Орфей" приема ИКАР-а за режисура за Йерней Лоренци (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Част от актьорския състав на спектакъла "Орфей" приема ИКАР-а за режисура за Йерней Лоренци (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Самуел Финци връчи наградата за най-добър спектакъл за "Орфей" на директора на Народния театър Васил Василев и част от актьорския състав на представлението (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Самуел Финци връчи наградата за най-добър спектакъл за "Орфей" на директора на Народния театър Васил Василев и част от актьорския състав на представлението (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Златимир Йочев от bTV връчва наградите на публиката (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Златимир Йочев от bTV връчва наградите на публиката (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Жорета Николова с наградата на публиката за спектакъла "Орфей", драматург Матиц Старина, режисьор Йерней Лоренци, Народен театър "Иван Вазов" (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Златимир Йочев от bTV връчи наградата на публиката за спектакъла "Орфей", драматург Матиц Старина, режисьор Йерней Лоренци, Народен театър "Иван Вазов" (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Наградата на публиката за куклен спектакъл взе "Алиса в огледалния свят“ по Луис Карол, режисьор Бисерка Колевска на Държавен куклен театър - Варна (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Златимир Йочев от bTV връчи наградата на публиката за съвременен танц и пърформанс за "Пестет" на Яница Атанасова и Мартина Апостолова (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Жената каучук - Сирма Добрева донесе почетния ИКАР на Антон Радичев за изключителния му принос към българския театър (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Жената каучук - Сирма Добрева донесе почетния ИКАР на Антон Радичев за изключителния му принос към българския театър (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Жената каучук - Сирма Добрева донесе почетния ИКАР на Антон Радичев за изключителния му принос към българския театър (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Жената каучук - Сирма Добрева донесе почетния ИКАР на Антон Радичев за изключителния му принос към българския театър (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Жената каучук - Сирма Добрева донесе почетния ИКАР на Антон Радичев за изключителния му принос към българския театър (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Емилия Илиева - изпълнителен директор на Геотрейдинг връчи на Антон Радичев ИКАР за изключителния му принос към българския театър (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Страшно много благодаря, истински и човешки ви благодаря за това, че близо 49 години, половин век, съм на сцената на този театър, каза от сцената на Народния театър "Иван Вазов" Антон Радичев (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Страшно много благодаря, истински и човешки ви благодаря за това, че близо 49 години, половин век, съм на сцената на този театър, каза от сцената на Народния театър "Иван Вазов" Антон Радичев (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Антон Радичев получи ИКАР за изключителен принос към българския театър (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Страшно много благодаря, истински и човешки ви благодаря за това, че близо 49 години, половин век, съм на сцената на този театър, каза от сцената на Народния театър "Иван Вазов" Антон Радичев (Снимка: Ангел Юруков/Dir.bg)

Снимки и видео: Ангел Юруков/Dir.bg

Наградите ИКАР 2023 са част от XVIII-ото издание на Софийския театрален салон, от Календара на културните събития на Столичната община и от Националния културен календар и се реализира с подкрепата на Столичната Община и Министерството на културата.

С подкрепата на проф. дтн. инж. Цоло Вутов и благотворителната програма "Българските добродетели" на Група ГЕОТЕХМИН, Първа инвестиционна банка, Филип Морис - България, NESCAFÉ® Dolce Gusto и Фабрика "Ден и нощ" - Качествени продукти с марка "Боровец".

Провеждането на част от събитията от Софийския театрален салон се реализира с подкрепата на Националния фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант" - 2022 г., Народен театър "Иван Вазов", Столичен куклен театър, Vivacom Art Hall Oborishte 5, АКТ-УНИМА България, Nоuhau Salon, Hill Clinic, Издателство "Orange Books", Тандем, Brestovitsa Winery, Dewar"s, Vodka Nemiroff, бира "Стара София", MSM.

Медийни партньори са Българската национална телевизия, БТА, БГ Радио, artSofia, Въпреки.com, Артакция, Dir.bg, Impressio.bg, Списание "КуклАрт", Art Portal News.

Още

Водещият на "100% будни" по БНТ Стефан А. Щерев с награда "ИКАР 2023"

Водещият на "100% будни" по БНТ Стефан А. Щерев с награда "ИКАР 2023"

Още

Наградите ИКАР 2023 ще бъдат връчени в Свeтовния ден на театъра 27 март

Наградите ИКАР 2023 ще бъдат връчени в Свeтовния ден на театъра 27 март

Още

Документална изложба представя Апостол Карамитев пред Народния театър

Документална изложба представя Апостол Карамитев пред Народния театър

Още

Номинации "Икар" 2023 - Антон Радичев получава отличието за изключителен принос

Номинации "Икар" 2023 - Антон Радичев получава отличието за изключителен принос

Още

Как видяхме ИКАРИ-те (видео и снимки)

Как видяхме ИКАРИ-те (видео и снимки)

Още

Дългоочакваните награди ИКАР 2022 вече са факт: Вижте победителите!

Дългоочакваните награди ИКАР 2022 вече са факт: Вижте победителите!

Коментирай 17

1/1

Още ВИДЕО

Плакатите в Международното биенале във Варшава: Визуална диагноза на времето

Лех Майевски и Юстина Черняковска за силата на плаката

Грегъри Портър се завръща в Античния театър

Концертът на джаз и соул легендата е на 24 юли в Пловдив

Сопраното Вилхелмения Уигинс Фернандес Смит почина на 75 години

Тя придобива слава най-вече участието си във филма "Дива" през 1981 г.

Френският шедьовър "Анатомия на едно падане" тръгна по кината

Филмът е с пет номинации за наградите "Оскар"

Татяна Лолова пред Dir.bg: Кой, каквото има - да каже, кой, каквото иска - да премълчи...

"Ако някой ми предложи да изживея живота си отново, може би не бих центрирала само върху работата си...", сподели голямата звезда година преди да ни напусне

800 хил. души са разгледали изложбата, посветена на последните дни на Ван Гог в "Орсе"

Експозицията "Ван Гог в Овер-сюр-Оаз, последните месеци" е фокусирана върху последните дни от живота на художника в малкото населено място край Париж, където той се самоубива

Виж всички

Календар