Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дългоочакваните награди ИКАР 2022 вече са факт: Вижте победителите!

ТЕАТРАЛНИ ОТЛИЧНИЦИ

Дългоочакваните награди ИКАР 2022 вече са факт: Вижте победителите!

"Трябва да ходим на театър, за да избягаме от някои неприятности на действителността или за да се размислим за тях и ако можем да ги променим", каза пред Dir.bg Койна Русева, която взе престижното отличие за главна женска роля в "Майстора и Маргарита" на Николай Поляков, който пък получи за него ИКАР за режисура

Койна Русева и Севар Иванов на официалната церемония на Наградите за сценични изкуства ИКАР 2022. И двамата станаха носители на престижните статуетки (Снимка: Росица Костадинова/Dir.bg)

В Световния ден на театъра, Съюзът на артистите в България връчва за 48-и път Националните награди за сценични изкуства ИКАР.

"Тази година посрещаме Световния ден на театъра 27 март в един малко по-различен свят. Съюзът на артистите в България не остава безразличен към събитията, които бележат живота ни. Благодарен съм, че сме заедно, че всички ние опитваме да следваме мисията си, да превърнем този свят в едно по-добро място за живеене.

Още

Ясни са номинациите за дългоочакваните награди ИКАР 2022

Ясни са номинациите за дългоочакваните награди ИКАР 2022

Националните Награди ИКАР 2022 - Официална церемония ще бъдат връчени за 48-и път. С тях ще поддържаме вярата, че изкуството има невероятна сила да предизвиква промяна.

С поглед, изпълнен с надежда, ще се прегърнем без страх и ще продължим да поддържаме духа жив и непримирим!

Честит празник!", с тези думи председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев честити Световния ден на театъра, в който по традиция с нетърпение се очаква и връчването на Наградите за сценични изкуства ИКАР.

Още

Как видяхме ИКАРИ-те (видео и снимки)

Как видяхме ИКАРИ-те (видео и снимки)

Водещи на тазгодишната церемония в Народен театър "Иван Вазов" бяха директорът и актьорите от трупата на Театър "Възраждане" - Роберт Янакиев, Виттория Николова, Лиляна Шомова, Йордан Ръсин и Ивайло Драгиев. Вечерта бе открита с химна на Европа.

"Без колебание, ние се противопоставяме на агресията в името на мира и свободния избор, като изразяваме своята безрезервна подкрепа към борците, които бранят тези свещени ценности. Всеки от нас трябва да бъде такъв боец. Грижата за свободата и хармонията е ежедневна грижа", каза Роберт Янакиев.

Севар Иванов с ИКАР-а си за поддържаща мъжка роля за Агатон във "Федра /сияйната/" от Петър Пламенов, реж. Бойка Велкова, Театър Азарян, Национален дворец на културата (Снимка: Росица Костадинова/Dir.bg)

Impressio ви пренася ексклузивно в част от атмосферата преди и след края на официалното награждаване с някои от призьорите на престижните отличия.

Вижте и кратките ни блиц-срещи с Койна Русева, която взе ИКАР за водеща женска роля за Воланд в "Майстора и Маргарита" под режисурата на Николай Поляков, който получи ИКАР за спектакъла, Севар Иванов с ИКАР за мъжка поддържаща роля за Агатон във "Федра /сияйната/", зам. министърът на културата Юрий Вълковски и Рая Пеева, която бе номинирана за поддържаща женска роля за емблематичния образ на Маргарита:

Специално за Impressio режисьорът на спектакъла "Майстора и Маргарита" Николай Поляков, който спечели награда ИКАР в категория режисура:

Койна Русева: "Трябва да ходим на театър, за да избягаме от някои неприятности на действителността или за да се размислим за тях и ако можем да ги променим.":

Севар Иванов: Театърът дава живот! Театърът дава живот на мисли, на идеи, на думи, на вселени! И нека да принесем добрия пример от сцената в живота!

"Театърът кара децата да виждат алтернативни светове, да мечтаят и да се развиват!", каза зам. министърът на културата Юрий Вълковски: 

Странно ли е да не получиш награда за ролята, на която си отдал сърцето си и още... Прекрасната Рая Пеева веднага след церемонията по раздаването на наградите ИКАР 2022: 

"Може би обществото ни е разделено по много теми, но съм сигурен, че има една тема, около която всички ние се обединяваме, и това е темата, че много близо до нас се води война. Война, в която умират много невинни жертви, голяма част от които са наши колеги актьори, които слязоха от сцената, взеха автоматите и започнаха да се бият за страната си. Загинаха много майки и много малки дечица.

И за да покажем, че сме гилдия, която е обединена, и че на нея може да се разчита, предлагам да извикаме силно "Не на войната!", призова колегите си в залата на Народния театър председателят на САБ Христо Мутафчиев.

  Вижте кой грабна престижните статуетки в отделните категории:

 ДЕБЮТ

ДИМИТЪР ИЛИЕВ за режисурата на "Shopping And Fucking" от Марк Рейвънхил, YALTA ART ROOM

ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ

ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ за Кандидатът в "Опашката" от Захари Карабашлиев, реж. Явор Гърдев, Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен

ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ

КОЙНА РУСЕВА за Воланд в "Майстора и Маргарита" по Михаил Булгаков, реж. Николай Поляков, Младежки театър "Николай Бинев"

ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ

СЕВАР ИВАНОВ за Агатон във "Федра /сияйната/" от Петър Пламенов, реж. Бойка Велкова, Театър Азарян, Национален дворец на културата

ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ

 ХРИСТИНА ДЖУРОВА за Констанца Вебер в "Амадеус" от Питър Шафър, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър "Стоян Бъчваров", ТМПЦ - Варна

РЕЖИСУРА

НИКОЛАЙ ПОЛЯКОВ за "Майстора и Маргарита" по Михаил Булгаков, реж. Николай Поляков, Младежки театър "Николай Бинев"

Николай Поляков отправи призив към присъстващите в залата да почетат с 10-секундно мълчание жертвите от конфликта в Украйна. Той пожела на САБ да бъде още по-силен, още по-авторитетен, още по-властен, когато защитава правата и достойнството на своите членове. "Пожелавам да се пази от отровната прегръдка на властта, защото властта е временна, а театърът, както знаем, е вечен", каза режисьорът.

 СЦЕНОГРАФИЯ

ИЛИЯНА КЪНЧЕВА за "Галерия Стриндберг" по Аугуст Стриндберг, реж. Крис Шарков, Театър Азарян, Национален дворец на културата

МАЙСТОРСКО ТЕХНИЧЕСКО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ

 ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР "НИКОЛАЙ О. МАСАЛИТИНОВ" - ПЛОВДИВ за "Коприна" по романа на Алесандро Барико, реж. Диана Добрева и "Укротяване на опърничавата" от Уилям Шекспир, реж. Стайко Мурджев

АВТОРСКА МУЗИКА

 НИКОЛАЙ ИВАНОВ за "ШАХНАМЕ: Сказание за Зал" по Фердоуси, реж. и сценарист Елена Панайотова, Театър Азарян, Национален дворец на културата и Фондация "Ден Гри"

ДРАМАТУРГИЧЕН ТЕКСТ
излъчени от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите

"ИВА Е ОНЛАЙН" от Ива Тодорова

КРИТИЧЕСКИ ТЕКСТ
излъчени от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите

КАМЕЛИЯ НИКОЛОВА за "Режисьорите в европейския театър", Институт за изследване на изкуствата към БАН, ф-ия "Хомо луденс" и сдр. "Литературна къща"

ПОСТИЖЕНИЕ В КУКЛЕНОТО ИЗКУСТВО
излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство от Комисия в състав: Мая Бежанска - актриса; Никола Вандов - театровед; Петя Караджова - сценограф

МИЛА КОЛАРОВА и РУМЕН ГАВАНОЗОВ за актьорски екип в "Малката нула", сценарий и режисура Мила Коларова и Румен Гаванозов, Столичен куклен театър и Фондация "Горе на дървото"

КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ
излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство

"ПИПИ ДЪЛГОТО ЧОРАПЧЕ" по Астрид Линдгрен, реж. Анна-Валерия Гостанян, Държавен куклен театър "Георги Митев-Жоро" - Ямбол

АТРАКЦИОННО И ВАРИЕТЕТНО ИЗКУСТВО
излъчени от Гилдия атракционни и сценични изкуства и Гилдия за вариететно изкуство

ВАРИЕТЕТЕН ТЕАТЪР (СОФИЯ) за иновативност в спектакъла "Web Бурлеска"

СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС
излъчени от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства

АЛЕКСАНДАР ГЕОРГИЕВ за "THE POWER OF S" - ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, Национален дворец на културата

ДУБЛАЖ
излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа

ПРИ ЖЕНИТЕ
АСЯ РАЧЕВА за дублажа на д-р Бедилия в "Ханибал"

 ПРИ МЪЖЕТЕ
СИМЕОН ВЛАДОВ за всички роли на Еди Мърфи в "Смахнатият професор"

НАГРАДА ЗА ЦИРКОВО ИЗКУСТВО се присъжда на МАРИО и КАЛИН МОСКОВИ за приноса им в цирковото изкуство

НАГРАДА НА АКТ-УНИМА за значим принос в развитието на българското куклено изкуство се присъжда на КИРЯКОС АРГИРОПУЛОС

"Винаги съм смятал, че съм една малка прашинка в една голяма вселена, наречена театър", каза Кирякос Аргиропулос. "Разбрах, че театърът е велико нещо, но не може да промени света. Но затова пък има какво да му каже. Разбрах защо в кукления театър много често посягаме към класическите приказки, не само заради фантастичния свят, който те ни довежда,т а заради посланията на финала - там винаги побеждава любовта, свободата, истината, правдата и състраданието. Разбрах, че не понасям насилието във всичките му форми.

В контекста на тази ужасна война в Украйна, от която много ме боли, искам да споделя, че аз съм дете на емигранти бежанци. Бях на 12 години, когато дойдох тук и останах. Моите приятели, колеги, всички вие през тези години не ми позволихте да се чувствам чужденец", каза още той.

НАГРАДА ИКАР 2022 ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРИНОС КЪМ МУЗИКАТА
излъчена на Гилдията на Музикалните артисти се присъжда на МИМИ НИКОЛОВА

"За мен е голяма чест на днешния ден да получа тази престижна награда "Икар". Благодаря на публиката, която ме е подкрепяла, благодаря на САБ, на Христо Мутафчиев специално, на всички музиканти, с които съм работила", каза Мими Николова. Тя изреди емблематични имена като Йосиф Цанков, Иван Стайков, Морис Аладжем, Милчо Левиев, Петър Ступел и Ангел Заберски, които са писали музика за нея - за филми и фестивали.

НАГРАДА ИКАР 2022 ЗА ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТВО
СЕ ПРИСЪЖДА НА АКТЬОРА СИМЕОН АЛЕКСИЕВ

"Благодаря на пловдивския театър и на град Пловдив, че се превърнаха в моя съдба и ме направиха безмерно щастлив. Посвещавам тази награда на моя учител - професор Елка Михайлова, която беше достоен човек, на мама и татко, които сега ми се радват отгоре, на милата ми сестрица - най-обичливото и грижовно същество на света, и разбира се на моето любимо лудо момиче наречено Ирена", каза Симеон Алексиев след получаването на наградата.

НАГРАДА ИКАР 2022 ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРИНОС КЪМ БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР
СЕ ПРИСЪЖДА НА РЕЖИСЬОРА АСЕН ШОПОВ

"Благодаря на САБ за това, че ми даде възможност да застана тук, на тази сцена, в този театър, където е преминала голяма част от живота ми и творческата ми дейност", каза Асен Шопов. Сподели, че напоследък, все по-често си перифразира първия стих на дантевия "Ад" като "на попрището жизнено в края". "И като мисля за края, мисля за началото. В тази скоба със заключени близо 70 години театрална дейност", каза още той.

Най-добър спектакъл стана "Бурята" от Уилям Шекспир, реж. Робърт Уилсън, Народен театър "Иван Вазов"

Наградата на публиката бе в три категории - за най-добър съвременен танц и пърформанс - "Невъзможни действия", за най-добър куклен спектакъл - "Пипи Дългото чорапче", и за най-добър драматичен спектакъл - "Ива е онлайн".

Очаквайте нашия пълен репортаж, галерия и видео от ИКАРИ-те тази година.

Още

Питър Селарс: Живеем на ръба на времето

Питър Селарс: Живеем на ръба на времето

Още

В очакване на тазгодишните носители на Националните награди за сценични изкуства ИКАР 2022

В очакване на тазгодишните носители на Националните награди за сценични изкуства ИКАР 2022

Още

Стоянка Мутафова – влюбена в театъра душа (галерия)

Стоянка Мутафова – влюбена в театъра душа (галерия)

Още

Голям концерт-спектакъл "Песен за Коко" в памет на Крикор Азарян

Голям концерт-спектакъл "Песен за Коко" в памет на Крикор Азарян

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Open Vratsa Festival идва в края на август, за да срещне съвременните изкуства със старите занаяти и традиции

Фестивалът се завръща, за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан

SOFIA SUMMER FESТ UNDERGROUND отваря врати на 19-и август в "Чистилището"

"Нова локация, интересни събития и култура на открито продължават петото издание на културния фестивал на София

"Открий театъра" - кампания по случай 120 години от основаването на Народния театър

Ще бъдат изтеглени 120 победители, които ще получат безплатен билет за спектакъл по избор, както и възможността да закупят втори билет с 10 лв. отстъпка

Мариус Куркински открива София Моно 2024 с "Нашенец"

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" между 17 и 25 юли

Веско Ешкенази с оркестъра на FAME`S institute изправиха на крака публиката в Скопие

С концерт в Камерната зала на Филхармонията на Република Северна Македония, завърши майсторския клас на FAME`S institute, воден от Веско Ешкенази "Оркестрови курсове по класическа музика"

SoFest продължава с изненадите за публиката и създава нови формати

Първият в страната, Балканите и източна Европа фестивал за линейни танци е вече факт