Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Три ИКАР-а за спектакъла "Орфей" на Йерней Лоренци, а кои са и останалите победители

ТЕАТРАЛНИ ПРИЗОВЕ

Три ИКАР-а за спектакъла "Орфей" на Йерней Лоренци, а кои са и останалите победители

Владимир Пенев и Светлана Янчева взеха театралните статуетки за водеща мъжка и женска роля

Антон Радичев получи статуетката за изключителен принос към българския театър (Снимка: BulFoto)

По традиция за поредна година в Световния ден на театъра - 27 март, Съюзът на артистите в България връчи Националните награди за сценични изкуства ИКАР.

Мотото на XVIII издание на Софийския театрален салон беше "Избери театъра" - избор, който се оказва толкова лесен и правилен в години, изпълнени с несигурност и предизвикателства.

Тазгодишната визия на плаката показва този избор. Театърът е олицетворен чрез архивна снимка на актьорите Ружа Делчева и Апостол Карамитев от спектакъла на Народния театър "Херцогинята на Падуа" от Оскар Уайлд, постановка Филип Филипов, сезон 1957-1958 г.

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

Върху изображението все още седят следите от "разкъсани" рекламни и политически съобщения и плакати, с които е пренаситено днешното обществото.

Затова тази година Наградите ИКАР призоваха всички да направят своя избор и да се доверят на театъра, защото той е символ на човешката вяра в доброто, любовта и най-вече - в изкуството.

Председателят на Съюза на артистите в България - Христо Мутафчиев посреща гостите на театралните призове (Снимка: BulFoto)

Председателят на Съюза на артистите в България - Христо Мутафчиев посреща гостите на театралните призове (Снимка: BulFoto)

"Орфей" на режисьора Йерней Лоренци и драматурга Матиц Старина, спектакъл на Народния театър "Иван Вазов", взе три статуетки на престижните театрални нагаради - за най-добър спектакъл, за режисура и за спектакъл на публиката. 

Самуел Финци връчи наградата за най-добър спектакъл за "Орфей" на директора на Народния театър Васил Василев и част от актьорския състав на представлението (Снимка: BulFoto)

Самуел Финци връчи наградата за най-добър спектакъл за "Орфей" на директора на Народния театър "Иван Вазов" и част от актьорския състав на представлението (Снимка: BulFoto)

Златимир Йочев връчи наградата на публиката за драматичен спектакъл за "Орфей" на директора на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев и част от актьорския състав на представлението (Снимка: BulFoto)

Кукленият спектакъл, който публиката избра е "Алиса в огледалния свят" на Държавен куклен театър - Варна.

Маестро Найден Тодоров връчи награда на Куклен театър Варна за представлението "Алиса в огледалния свят" (Снимка: BulFoto)

Публиката избра за съвременен танц и пърформанс - "ПАСТЕТ" на Яница Атанасова, вдъхновен от разказа "Издръжливец на гладуване" на Франц Кафка, Сдружение АлмаАртис, РЦСИ "Топлоцентрала.

Актьорът Антон Радичев получи "Икар" за изключителен принос към българския театър на церемония в Народния театър "Иван Вазов".

Антон Радичев получи статуетката за изключителен принос към българския театър (Снимка: BulFoto)

Освен номинациите в различните категории, тази година бяха обявени още седем специални награди.

Наградата "Икар" за чест и достойнство получи актрисата Мария Стефанова.

Награда "Икар" 2023 за чест и достойнство се връчва на Мария Стефанова (Снимка: BulFoto)

Награда "Икар" 2023 за чест и достойнство се връчва на Мария Стефанова (Снимка: BulFoto)

Награда "Икар" 2023 за чест и достойнство се връчва на Мария Стефанова (Снимка: BulFoto)

Награда на "Акт-Унима" за значим принос в развитието на българското куклено изкуство е за Силва Бъчварова, а "Икар" за преподавателска дейност бе присъдена на проф. Анастасия Савинова.

Теодосий Спасов получава "Икар" за световно турне, певецът Любо Киров - за принос към музикално-сценичното изкуство, а Николай Серафимов - за постиженията му в областта на вариететното изкуство и мюзикхола.

Галина Савова, Любо Киров и Христо Мутафчиев (Снимка: BulFoto)

Валери Григоров, Мария Бакалова, Маргита Гошева и Иван Бърнев (Снимка: BulFoto)

Награда за цирково изкуство от гилдията на цирковите артисти получи Лукреция Марио Малеволти - за високи постижения в конния жанр.

Наградите на Министерството на културата за куклен и драматичен театър, министър Найден Тодоров връчи съответно на Държавен куклен театър - Варна и Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" - Пловдив.

Ето и всички победители: 

За дебют:

Кристина Беломорска - за режисурата на "Морфин" по Михаил Булгаков, Yalta Art Room

За водеща мъжка роля:

Владимир Пенев - за поп Кръстьо във "Великденско вино" от Константин Илиев, реж. Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов"

Мария Бакалова връчи наградата на Владимир Пенев за водеща мъжка роля (Снимка: BulFoto)

Мария Бакалова връчи наградата на Владимир Пенев за водеща мъжка роля (Снимка: BulFoto)

За водеща женска роля:

Светлана Янчева - за Уини в "О, щастливи дни" от Самюел Бекет, реж. Маргарита Младенова, театрална работилница "Сфумато"

За водеща женска роля бе отличена Светлана Янчева, наградата получи режисьорът Маргарита Младенова (Снимка: BulFoto)

За поддържаща мъжка роля:

Светослав Добрев за Санчо Панса в "Дон Кихот" по Мигел де Сервантес, реж. Веселка Кунчева, Младежки театър "Николай Бинев"

За поддържаща женска роля

Маргита Гошева - за Ана, кабаретна актриса в "Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов", Пловдив

За режисура:

Йерней Лоренци за "Орфей", драматург Матиц Старина, реж. Йерней Лоренци, Народен театър "Иван Вазов"

 За сценография

Никола Тороманов за "О, щастливи дни" от Самюел Бекет, театрална работилница "Сфумато"

За майсторско техническо осъществяване

Народен театър "Иван Вазов" за "Нора" от Хенрик Ибсен, реж. Тимофей Кулябин

Награда за майсторско техническо осъществяване получи Народен театър "Иван Вазов" за постановката "Нора" (Снимка: BulFoto)

 За авторска музика

Милен Апостолов - за "Дон Кихот" по Мигел де Сервантес, реж. Веселка Кунчева, Младежки театър "Николай Бинев"

Награда за авторска музика получи Милен Апостолов за "Дон Кихот" по Мигел де Сервантес, режисьор Веселка Кунчева, Младежки театър "Николай Бинев" (Снимка: БТА)

За драматургичен текст, номинации са излъчени от гилдията на театроведите, критиците и драматурзите

"Място, наречено другаде" от Яна Борисова

За КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ, излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство

"НЕВИДИМИЯТ ТОНИНО" по Джани Родари, драматизация и реж. Елица Петкова, Държавен куклен театър - Пловдив

За СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС, излъчени от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства и комисия в състав: д-р Елена Ангелова, Зорница Стоянова, Нейтън Купър, Росен Михайлов, Стефан Прохоров

СТЕФАН А. ЩЕРЕВ И LIGNA - ОЛЕ ФРАМ, ТОРСТЕН МИКАЕЛСЕН, МИХАЕЛ ХЮНЕРС за "НОНУМЕНТ-2" (радиобалет), Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен в Копродукция с Inform Bureau Association

 За ДУБЛАЖ, излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа

ПРИ ЖЕНИТЕ

ЙОРДАНКА ИЛОВА за Кметицата в "Оглитата - Добре дошли в Смърдел град" 

ПРИ МЪЖЕТЕ

ИЛИЯН ПЕНЕВ за Василий Голоборотко в "Слуга на народа"

За ПОСТИЖЕНИЕ В КУКЛЕНОТО ИЗКУСТВО, излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство и комисия в състав: проф. Майя Петрова (сценограф), проф. Румен Рачев (режисьор), Светломира Стоянова (театровед)

СВИЛА ВЕЛИЧКОВА за сценографията на "Алиса в огледалния свят" по Луис Карол, реж. Бисерка Колевска, Държавен куклен театър - Варна

Водещ на събитието тази година беше актьорът Филип Аврамов (Снимка: БТА)

Водещ на събитието тази година беше актьорът Филип Аврамов, а специална изненада за публиката поднесоха музикантите от група Cinga manga funk - въздействаща комбинация от джаз, фънк, прогресивен рок и ромски фолклор. В официалната церемония участваха още  Жената каучук - Сирма Добрева и трупа Канетикс.

Очаквайте подробности и снимки от престижните отличия!

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

Наградите ИКАР 2023 са част от XVIII-ото издание на Софийския театрален салон, от Календара на културните събития на Столичната община и от Националния културен календар и се реализира с подкрепата на Столичната Община и Министерството на културата.

С подкрепата на проф. дтн. инж. Цоло Вутов и благотворителната програма "Българските добродетели" на Група ГЕОТЕХМИН, Първа инвестиционна банка, Филип Морис - България, NESCAFÉ® Dolce Gusto и Фабрика "Ден и нощ" - Качествени продукти с марка "Боровец".

Провеждането на част от събитията от Софийския театрален салон се реализира с подкрепата на Националния фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант" - 2022 г., Народен театър "Иван Вазов", Столичен куклен театър, Vivacom Art Hall Oborishte 5, АКТ-УНИМА България, Nоuhau Salon, Hill Clinic, Издателство "Orange Books", Тандем, Brestovitsa Winery, Dewar"s, Vodka Nemiroff, бира "Стара София", MSM.

Медийни партньори са Българската национална телевизия, БТА, БГ Радио, artSofia, Въпреки.com, Артакция, Dir.bg, Impressio.bg, Списание "КуклАрт", Art Portal News.

Още

Наградите ИКАР 2023 ще бъдат връчени в Свeтовния ден на театъра 27 март

Наградите ИКАР 2023 ще бъдат връчени в Свeтовния ден на театъра 27 март

Още

Номинации "Икар" 2023 - Антон Радичев получава отличието за изключителен принос

Номинации "Икар" 2023 - Антон Радичев получава отличието за изключителен принос

Още

Как видяхме ИКАРИ-те (видео и снимки)

Как видяхме ИКАРИ-те (видео и снимки)

Още

Дългоочакваните награди ИКАР 2022 вече са факт: Вижте победителите!

Дългоочакваните награди ИКАР 2022 вече са факт: Вижте победителите!

Коментирай 12

Календар

Препоръчваме ви

Защо Владимир Михайлов обича лошото време?

"Не трябва да легитимираме чрез работата си неправдите, трябва да се грижим за това, какво казваме на хората", категоричен е актьорът и музикант

Судабе и Фаршид отвъд облаците: Общото е стремежът ни към полет в един по-добър свят

Двамата ирански художници, двойка в живота, но с различен поглед като творци, пред Нихал Йозерган специално за Dir.bg - за изложбата в галерия "Интро" и за свободата без граници

Почина скулпторът проф. Венелин Божидаров

Опелото в негова памет ще се състои на 18 април от 14 ч. в параклиса на Централните варненски гробища

"Съседите" на Венецианското биенале: Всяко насилие на държавата засяга всеки един от нас

Българският павилион на Венецианското биенале по изкуства се открива на 19 април с проекта "Съседите", разположен в зала "Тициан" в Centro Culturale Don Orione Artigianelli

Отиде си художникът проф. Васил Овчаров

Поклонението ще бъде на 16 април от 12:30 часа, в ритуалната зала на Централните софийски гробища

Циганка й предсказала, че ще властва над сърцето на крал

260 години от смъртта на жената-символ мадам дьо Помпадур