Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Непознатата от банкнотата" - Василена Винченцо и Руси Чанев в образите на Мара Белчева и Пенчо Славейков

БЪЛГАРСКО ДОКУМЕНТАЛНО КИНО

"Непознатата от банкнотата" - Василена Винченцо и Руси Чанев в образите на Мара Белчева и Пенчо Славейков

Документален филм на Боряна Пунчева с премиера на 24 октомври в YALTA Art Room

Руси Чанев и Василена Винченцо в кадър от документалния филм "Непознатата от банкнотата", реж. Боряна Пунчева (Източник: YALTA Art Room)

На 24 октомври в преоткритото пространство за култура - Yalta Art Room ще се състои премиерата на филма "НЕПОЗНАТАТА ОТ БАНКНОТАТА" за живота на поетесата и видна интелектуалка Мара Белчева.

Руси Чанев в кадър от документалния филм "Непознатата от банкнотата", реж. Боряна Пунчева (Източник: YALTA Art Room)

мвВ главните роли са младата актриса - Василена Винченцо и доайенаът на Народния театър и българското кино - Руси Чанев. Автор на филма е Боряна Пунчева. В сюжета са разкрити стихове на Мара Белчева, както и част от писмата, които е писала до Пенчо Славейков.

Още

Откриха  изложба, посветена на поетесата Мара Белчева

Откриха изложба, посветена на поетесата Мара Белчева

Филмът, сниман в къща музей "Пенчо Славейков", е съчетание между документално кино и актьорско присъствие - казва автора. Заедно с него по "Непознатата от банкнотата" работят още Мина Версано и Чавдар Варийски в ролите на оператор и монтажист. Александра Ангелова е художник.

Образът на Мара Белчева е показан като забравено събитие в литературата и културата на следосвобожденска България. Авторите споделят, че призната от съвременниците си като изключителна красавица и модна икона Мара Белчева е най - маргинализираната личност в българската литература. В годините се мултиплицира само облика й на любима на Пенчо Славейков. Проектът има за цел да преодолее тоталното непознаване на тази изключителна личност.

Банкнотата от петдесет лева днес е категоричното доказателство - там тя присъства анонимно, без физическа прилика, като шаблонна комиксова хубавица.

Боряна Пунчева и Руси Чанев на снимачната площадка (Източник: YALTA Art Room)

"Тя несъмнено е една от най-обаятелните и духовно извисени българки - не само на своето време. Израства като високообразована интелектуалка от европейска класа.

Със своята нетрадиционна лирика, с европейския си манталитет, с културните си натрупвания и с човешкото си поведение, Мара Белчева, също както Пенчо Славейков, стои самотно на фона на литературния и обществен пейзаж в байганьовска България.

А за това си струва да се разказва!" - споделя авторът на филма - Боряна Пунчева.

В игралните епизоди няма пълна възстановка на среда и костюми, разчита се на правдиво пресъздаден силует на епохата. Така и в актьорското поведение няма "изиграване" на поетесата, а представянето й в контекста на времето, в което е живяла.

Руси Чанев и Василена Винченцо в кадър от документалния филм "Непознатата от банкнотата", реж. Боряна Пунчева (Източник: YALTA Art Room)

И макар филмът да показва Мара Белчева като извадена от дебелата сянка на нейния любим Пенчо Славейков, той присъства на екрана чрез актьора Руси Чанев. Видна е и гледната точка на изследователи на поезията от началото на 20 век, които да поставят произведенията на поетесата на заслуженото им място в българската литература.

Още

Пенчо Славейков, Мара Белчева, софийските субкултури, литературните четения, историите на софийската бохема

Пенчо Славейков, Мара Белчева, софийските субкултури, литературните четения, историите на софийската бохема

Василена Винченцо и Руси Чанев са колеги от Народния театър и делят една сцена в спектакъла "Хъшове". Именно за играта си там редом до Руси, Василена споделя, че и се е сбъднала детската мечта. По време на снимките на "Непознатата от банкнотата" тя посвещава специално стихотворение на актьора.

*YALTA Art Room е най-новото пространство за култура в София. Създателите му - Василена Винченцо и Васил Дуев споделят, че мисията им е да създадат място за произведения на млади творци от всички сфери на изкуствата.

YALTA Art Room е отворено за творчески акции от цялата страна, за да даде сцена и на естетически постижения извън столицата. То е територия за образуване на творчески кръг, който да подкрепя диалога на младите творци с тяхната публика и поколенията преди тях. За пръв път с прожекцията на "Непознатата от банкнотата" ще се открие и като пространство за кино.

Филмът се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура".

Още

Скулпторът Адриан Новаков ще изработи пластичната фигура на Пенчо Славейков в Трявна

Скулпторът Адриан Новаков ще изработи пластичната фигура на Пенчо Славейков в Трявна

Още

Истинската същност на Пенчо Славейков - "сън за щастие" в оковите на болно тяло

Истинската същност на Пенчо Славейков - "сън за щастие" в оковите на болно тяло

Още

Руси Чанев и Иван Ничев с най-високите отличия в културата

Руси Чанев и Иван Ничев с най-високите отличия в културата

Още

"Сфумато" представя Василена Винченцо и Васил Дуев в "Кокошка" по Чехов и Коляда

"Сфумато" представя Василена Винченцо и Васил Дуев в "Кокошка" по Чехов и Коляда

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Аржентинският режисьор Федерико Луис бе отличен с Голямата награда на "Седмицата на критиката" в Кан

В "Симон от планината" 25-годишният актьор Лоренцо "Тото" Феро е в образа на Симон, който се сприятелява с група младежи с умствена изостаналост в градче в Андите. Във филма участват актьори с умствени ограничения

Паоло Сорентино, Гари Олдман и вечната любов Неапол

"Партенопа" е най-новият филм на родения в Неапол италиански режисьор, който имаше премиера на кинофестивала в Кан

Френският актьор Венсан Лендон ще се снима с Киану Рийвс и Кирстен Дънст в новия филм на Рубен Йостлунд

Действието се развива на презокеански полет, по време на който бордовата система за забавление се поврежда и пътниците са изправени пред ужасна скука

Минисериалът "Дарителите" с премиера по БНТ1

В седмицата след Деня на българската просвета и култура, в четири последователни дни между 27 и 30 май, ще се излъчи минисериалът “Дарителите”, който всяка вечер от 22:30 ч. ще запознава зрителите на националната ни телевизия с едни от най-големите български дарители и техните невероятни истории, въплътили националния ни дух

Венсан Касел и Дейвид Кроненбърг с поразяваща физическа прилика в "Покров"

Филмът "Покров", включен в конкурсната програма на фестивала в Кан, е трето поред сътрудничество между Венсан Касел и Дейвид Кроненбърг

Актрисата Кейт Бланшет призова да се правят филми за живота на бежанците

Винаги ме е смущавал фактът, че няма повече филми на тази тема, каза Бланшет по време на конференция под надслов "Върховния комисариат за бежанците: историите на изселените" "HCR: histoires de dеplacеs"