Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ина Кънчева: Фондацията не "притежава" таланти, а им дава възможност да летят

ЗА НАЦИОНАЛНАТА СТИПЕНДИЯ "С УСИЛИЯ КЪМ ЗВЕЗДИТЕ"

Ина Кънчева: Фондацията не "притежава" таланти, а им дава възможност да летят

Целта ни е да се създаде критична маса от целеустремени млади артисти, които да са фокусирани и да имат подкрепа, сподели по повод второто издание оперната прима

Снимка: Диляна Флорентин/Колаж: Юлиян Илиев/Dir.bg

На 24 май 2018 г. беше поставено началото на годишната национална стипендия  "С усилия към звездите", която дава шанс за развитие на млади таланти в пет области на изкуствата - визуални изкуства, литература, музика, театър/пърформанс и танц.

Освен финансова подкрепа, важна придадена стойност е участието на петима изключителни ментори, които тази година са  - Правдолюб Иванов, Капка Касабова, Красимира Стоянова, Иван Лиска и Диана Добрева.

Още

"Нарцис и Ехо" или как загледани и заслушани в себе си, отваряме бездънната самота

"Нарцис и Ехо" или как загледани и заслушани в себе си, отваряме бездънната самота

Стипендията е учредена по идея на българското сопрано Ина Кънчева и има за цел всяка година да подпомага млади талантливи български творци и да стимулира качествата и потенциала им, така че да им даде възможност да се превърнат в завършени артисти.

На 4 и 7 ноември 2019 г. от 18:30 часа в Театър "Азарян" в НДК ще бъде представен заключителният спектакъл "Нарцис и ехо" на стипендиантите на Национална стипендия "С усилия към звездите" 2018/2019.  Създавайки оригинално съдържание, младите таланти се обединяват в колективно търсене за артикулиране и визуализиране на идеите си чрез изразните средства на петте изкуства.  Спектакълът е под режисурата на Ованес Торосян, драматургия - Йоанна Елми, Катерина Стоянова, сценография  - Руди Нинова, музика - Себастиян Цолов, костюми - Констанца Гецова, изпълнителен продуцент - Елица Христова. Участват: Ованес Торосян, Антъни Пенев, Надя Керанова, Емона Илиева, Катерина Стоянова, Констанца Гецова, Стефани Кръстева, Себастиян Цолов, Стефани Ханджийска.

Снимка: Личен архив

Представяме ви продуцента на спектакъла - Ина Кънчева, в едно ексклузивно интервю за Impressio,  дни преди представянето на "Нарцис и ехо" в Театър "Азарян":

- Ина, какво те мотивира да създадеш Стипендията "С усилия към звездите"?

- Мотивира ме факта, ще аз съм получила голяма подкрепа от изключителни артисти и това е отворило интересни възможности пред мен и че около нас има много млади хора, които са объркани и не намират лесно пътеката между академичното образование и последващото им развитие.

С менторите на второто издание на Националната стипендия "С усилия към звездите" (Снимка: Фондация "Културни перспективи")

Още

Ина Кънчева: Преди още да вземем нещо, трябва да сме наясно, че трябва да дадем

Ина Кънчева: Преди още да вземем нещо, трябва да сме наясно, че трябва да дадем

- Вашата Фондация "Културни перспективи", с щедрата подкрепа на спомоществователи подкрепя млади таланти в пет области на изкуството. Как бяха избрани те?
- Да, благодаря на всеки един съмишленик, спонсор и подкрепител, тяхната позиция не е по подразбиране.

Ние заедно си създаваме малка доктрина.

Всички стипендианти са избрани на конкурсен принцип. Те изпращат доста голямо портфолио.

Целият ни екип обаче не разчита само на комуникационната ни стратегия, ние всички лично сме ангажирани и търсим талантите.

Иска ми се другите организации да проявяват повече активност. Моята гледна точка е, че Фондацията не "притежава" таланти, а им дава възможност да летят.

С отличените с първата стипендия "С усилия към звездите", ментори и съмишленици (Снимка: Фондация "Културни перспективи")

- Какъв беше интересът към първото издание?

Още

Започва фестивалът Културама

Започва фестивалът Културама

- Интересът е много голям и към първото и към второто издание, особено като се има предвид , че имаме само 5 обявени стипендии. Продуцирахме им интересни самостоятелни представяния и проекти и общия им спектакъл "Нарцис и Ехо", част от програмата на Пловдив 2019 и в София, като част от нашата Културама.

- Трудна ли беше селекцията на кандидатите?
- Да, трудна е, защото стипендиантите все още не проумяват, че проектите с които кандидатстват не са ключовото в тяхната кандидатура, а самите те и тяхното развитие, проектът е инструмент,ч рез който ние виждаме техните идеи и посоки на мислене.

- С какво се отличава втората година на стипендията?
- Не е необходимо да се отличава.

Целта ни е да се създаде критична маса от целеустремени млади артисти, които да са фокусирани и да имат подкрепа, интересни изяви и опит за създаване на мрежа, която наистина следи тяхното развитие.

Менторите на второто издание на Националната стипендия "С усилия към звездите" (Снимка: Фондация "Културни перспективи")

Още

Оперната прима Красимира Стоянова:  У нас нещата затъват все по-дълбоко, без мисъл за бъдещето

Оперната прима Красимира Стоянова: У нас нещата затъват все по-дълбоко, без мисъл за бъдещето

- И този път сред менторите виждаме изключителни авторитети и професионалисти, сред тях и едно от най-големите имена в света на операта - сопраното Красимира Стоянова. Как ще премине работата с тях?
- Тази работа е много интересна, тя е според индивидуалните качества, необходимост и намерения. Някои стипендианти установяват изключително тясна и динамична връзка с менторите и с нас, други са по-внимателни и по-скоро наблюдателни.

Важното е , че всички са поставени при равни условия. Фактът, че Красимира Стоянова е отново сред менторите не е случаен и се надявам дълги години тя да стои до мен в отстояването и на тези идеи, тъй като тя е мой ментор вече 7 години в развитието ми като артист.

- Какви са целите, които си поставяте с тази стипендия?
- Както казах и по-горе, да създадем критична маса от интересни млади артисти, които са подкрепени и подпомогнем условия те да се развиват.

С менторите на второто издание на Националната стипендия "С усилия към звездите" (Снимка: Фондация "Културни перспективи")

- Какво дава тя на един млад артист?

Още

Второ издание на Националната стипендия "С усилия към звездите"

Второ издание на Националната стипендия "С усилия към звездите"

- Дава му възможност за рефлекция с ментори, финасова подкрепа, отваряне на възможности, контактна мрежа.

Стипендията е генератор и нещо като стартап, после нещата зависят обаче и от самите стипендианти.

- Т.е., при Вас се кандидатства с готов проект?

- Не, кандидатства се с портфолио, което обхваща презентирането на стипендиантите, в това е включен и план за проект.

- Какво предстои в близък план?
- Да развием платформа за изява на стипендиантите и да разширим възможностите за взаимодействие между тях и света. В това число имам желание за множество мастър класове, лекции и тн.

С отличените с първата стипендия "С усилия към звездите" и менторите (Снимка: Фондация "Културни перспективи")

- А в перспектива, какви са амбициите Ви?
- Аз нямам амбиции, имам планове и мечтая. Старая се да ги изпълнявам и се надявам да ги сбъдвам. Имам огромното желание и търся подкрепа, за да направя международен фестивал в София в петте области на изкуството, така както си го представям и съм се поучила от световния опит-най-вече обществото да му се радва като крайно постижение, а не за да задоволя собствени търсения. Много ми се иска да създадем продукт или да обвържем стипендията с продукт, който реализирайки се като печалба да издържа устойчиво стипендията. Вярвам, че ако поставим равни приоритети между физическата и духовната екзистенция, ще имаме повече фонд за култура и образование. Въпрос на преразглеждане на тези приоритети от страна на цялото общество.

Снимка: Камен Вълканов

- Ще надграждате ли тази идея?
- Да, непрекъснато я надграждам, заедно с моя екип и всички, които ме подкрепят. Благодаря на Столична Община за опита за създаване на възможности.

Интервю на Мая Филипова

Още

Георги Господинов с уъркшоп като ментор на Национална стипендия "С усилия към звездите"

Георги Господинов с уъркшоп като ментор на Национална стипендия "С усилия към звездите"

Още

Обявиха избраните таланти за Национална стипендия "С усилия към звездите" за 2018г.

Обявиха избраните таланти за Национална стипендия "С усилия към звездите" за 2018г.

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Ян Марчевски след "Идеалното число" на Зануси: Излязох от вцепенението, в което живеех

"Бях като "кон с капаци" - твърдо убеден, че "истината е само една, ние я знаем и всеки, който мисли друго, просто се заблуждава", спомня си актьорът

Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски: Изпитвам фатално привличане към Балканите

Режисьорът, номиниран за "Оскар" за "Преди дъжда" (1994) живее от дълги години в Ню Йорк, но в последните си филми "Върба" и "Каймак" се връща в днешно Скопие

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

"Ако всичко е продукт, както казваме метафорично, на пияната маймуна, това означава, че сме изгубени в хаоса, защото животът ни би се оказал безсмислен", казва именитият режисьор, сценарист и продуцент

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Министърът на културата Найден Тодоров: Трябва да пазим хората на изкуството, за да не загине самото изкуство

На въпрос за финансирането на фестивалите в България, министърът отговори, че за тях се отделят малко средства

Фолкер Шльондорф пред Dir.bg: Никой не може да предскаже бъдещето на киното

Според Фолкер Шльондорф професията режисьор е най-хубавата, която може да си представи