Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Започва фестивалът Културама

ФЕСТИВАЛИ ЗА ИЗКУСТВА

Започва фестивалът Културама

Програмата включва серия от пърформанси в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата

Поетичен рецитал "Славеят и розата" (Снимка: Фондация "Културни перспективи")

Културама e нова платформа за сценична изява, която ще покаже пред публика серия от пърформанси в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. В основата на това първо издание на фестивала през настоящата година стои проектa Национална стипендия "С усилия към звездите", чиито стипендианти ще бъдат основните артисти, представяйки себе си и своите проекти, след получената подкрепа, като носители на идеята за свободните артисти, търсещи нови посоки.

Още

"София градски вибрации" - 140 удара в минута

"София градски вибрации" - 140 удара в минута

Фестивалът ще започне на 17 септември на площад "Княз Александър I" от 20:30 часа със "София градски вибрации-140 удара в минута"  - аудиовизуален спектакъл, представящ оригинално създадено съдържание, включващо 3D mapping, музика на живо и VJ шоу.

Спектакълът е създаден специално в чест на деня на София и 140-та годишнина от обявяването й за столица на България в съвместно партньорство със Столична община, Министерство на образованието и науката и Международния конкурс за млади учени EUCYS 2019.

Шоуто представя абстрактни образи от звуци и картини, сътворени от популярни млади творци от различни жанрове и стилове, които изграждат като алегория пулса на града до кулминацията от 140 удара в минута. Музиката за събитието е сътворена от концептуалния артист Иван Шопов и пианиста Димитър Бодуров, а сценарият и визията на мапинга са дело на Йоанна Елми, Весела Данчева и екип от Компот Колектив - автори на едни от най-представителните съвременни анимации за България.

Визуалното шоу по време на концерта ще бъде създадено от Лора Шопова. Участват още Деси Андонова, Ина Кънчева, Космическите гласове от България и др. Входът за събитието е свободен.

Снимка: Фондация "Културни перспективи"

На 20 септември в програмата следва солото "Soft Questions" на младия изпълнител и хореограф в областта на съвременния танц и пърформанс Стефани Ханджийска. Тя е първия стипендиант на Национална стипендия "С усилия към звездите" в област "Танц".

В рамките на стипендията си Стефани има възможността да се обучава в хореографската програма ATLAS на ImPulsTanz Festival 2019. Именно там започва работният процес по настоящата работа под менторството на белгийския драматург Guy Cools и българския хореограф Галина Борисова. Събитието ще се проведе на 20 септември от 20:00 ч. в Софийска градска художествена галерия.

Още

Ина Кънчева: Преди още да вземем нещо, трябва да сме наясно, че трябва да дадем

Ина Кънчева: Преди още да вземем нещо, трябва да сме наясно, че трябва да дадем

На 27 септември от 20:00 ч. публиката ще може да се срещне с актьорите от театралното представление "Нарцис & Ехо" и с неговия режисьор Ованес Торосян. "Нарцис & Ехо" е заключителният спектакъл на стипендиантите от първото издание на Национална стипендия "С усилия към звездите", който ще бъде представен на 1ноември 2019 г. на сцената на Драматичен театър - Пловдив като част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. В последствие спектакълът ще бъде достъпен и за софийската публика на сцената на Театър "Азарян" през сезон 2019-2020.

На 5 октомври от 11:00 ч. предстои събитието Детска стая - деца свирят на деца. В него участие ще вземат сопраното Ина Кънчева, пианистката Зорница Гетова и талантливите деца Константин Башиков, Анжелина Денчева и Клавдия Заимова, които ще изпълнят на пиано творби от Д. Шостакович, М. Мусоргски, П. И. Чайковский, K. M. фон Вебер и др.

"Детска стая", Културама (Снимка: Фондация "Културни перспективи")

Част от фестивал Културама ще бъде и самостоятелната изложба на талантливия млад художник Руди Нинов "Гравитацията работи само когато погледнеш надолу/ Gravity works only when you look down".  Изложбата ще можем да видим от 10 октомври до 3 ноември в галерия "Васка Емануилова".

На 11 октомври от 19:00 ч. фестивал Културама продължава с литературна среща с Георги Господинов и стипендиантите от първото издание на Национална стипендия "С усилия към звездите" - Йоанна Елми и Александър Габровски.

В откровен разговор тримата ще разкажат за своите предизвикателства през последната година, за общата си работа в рамките на Стипендията, а младите писатели ще прочетат части от своите нови творби, вдъхновени от менторството на известния литературен творец.

На 18 октомври от 19:00 ч. Галерията ще бъде домакин на визуален пърформанс-дискусия със световния творец Недко Солаков и неговите стипендианти Руди Нинов и Аксиния Пейчева.

Още

Българската публика срещна "Непознатото дете"

Българската публика срещна "Непознатото дете"

На 25 октомври от 20:00 ч. ще се проведе музикално-поетичния концерт "Славеят и Розата", вдъхновен от приказката на Оскар Уайлд. В пърформанса ще вземат участие Стефани Кръстева, сопран и стипендиант на Национална стипендия "С усилия към звездите" в област "Музика", Зорница Гетова, пиано и Катерина Стоянова, поетеса и актриса.

В първата част на събитието ще бъдат изпълнени творби на В. Белини, Г. Доницетти, Дж. Росини, Дж. Верди и поетични творби на младите поети Катерина Стоянова и Александър Габровски, а във втората част ще чуем автори като Н. Римски-Корсаков, П.И. Чайковски, Е. Григ и др., творили по темата за "Славеят и Розата", както и адаптираната едноименна приказка.

Последното планирано събитие на тазгодишното издание на Културама, планирано за месец декември на 2019 г. е премиерата на кукления спектакъл "Непознатото дете", постановка на Диана Добрева, в съвместно партньорство с Издателство "Ентусиаст" и Столичен куклен театър.

Фестивал Културама се осъществява от фондация "Културни перспективи" в партньорство със Софийска градска художествена галерия и с подкрепата на Програма "Култура" на Столична Община.

Коментирай 0

1/1

Поетичен рецитал "Славеят и розата" (Снимка: Фондация "Културни перспективи")

Снимка: Фондация "Културни перспективи"

"Детска стая", Културама (Снимка: Фондация "Културни перспективи")

Календар

Препоръчваме ви

Кръстю Лафазанов с премиера на "Пълнолудие отложен живот"

"Един ЛАфамилен лафторски спектакъл-спасение от ковИдиотилия се делник. Смехотерапия за всеки с всички включени екстри. Или как да разсмеем сфинкс?", казват авторите от Театър ЕЛА, които ви очакват в Бургас и Пловдив

Нова награда ще бъде връчена на IV-то издание на "Детски Пирин Фолк" Сандански 2020

Радио Благоевград ще присъди специалния приз "Млад изпълнител"

Бах и Моцарт на 4 рояла в Античния театър в Пловдив

Уникалното музикално събитие предстои през септември с маестро Томислав Байнов и маестро Йордан Камджалов

За първи път в историята си Народният театър играе 19 представления през август

12 хитови заглавия и спектакли на четири сцени очакват зрителите в най-горещия месец от годината

Композиторът Микис Теодоракис благодари лично на Софийската опера, посветила спектакъл на 95-ата му годишнина

"Това, което пазя особено в сърцето си, е топлината и любовта на българския народ към моята музика. Доказателството за този факт е представянето на моя балет "Зорбас", написа той