Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Второ издание на Националната стипендия "С усилия към звездите"

КАНДИДАТСТВА СЕ ДО 1-ВИ ОКТОМВРИ!

Второ издание на Националната стипендия "С усилия към звездите"

Ментори през 2019-2020 г. ще бъдат Правдолюб Иванов, Капка Касабова, Красимира Стоянова, Иван Лишка и Диана Добрева

Национална стипендия "С усилия към звездите", второ издание (Снимка: Фондация "Културни перспективи")

За втора поредна година Национална стипендия "С усилия към звездите" ще подкрепи млади таланти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс. Стипендията е учредена от фондация "Културни перспективи" по идея на българското сопрано Ина Кънчева и има за цел всяка година да подпомага млади талантливи български творци, така че да им даде възможност да се превърнат в завършени артисти.

Още

Ина Кънчева: Преди още да вземем нещо, трябва да сме наясно, че трябва да дадем

Ина Кънчева: Преди още да вземем нещо, трябва да сме наясно, че трябва да дадем

Кандидатстването за второто издание на Стипендията ще бъде активно до 1 октомври 2019 г., а ментори през 2019-2020 година в отделните категории ще бъдат Правдолюб Иванов (визуални изкуства), Капка Касабова (литература), Красимира Стоянова (музика), Иван Лиска (танц), Диана Добрева (театър).

Национална стипендия "С усилия към звездите" е изградена като инструмент за растеж и развитие на изявени млади артисти като им осигурява - работа с ментор в продължение на една година; бюджет, покриващ целевите разходи за конкретен проект; участие в годишен тематичен спектакъл - пърформанс като екипно представяне на отличените в рамките на ежегоден фестивал "Културама".

Ментори 2019-2020

Менторите на второто издание на Националната стипендия "С усилия към звездите" (Снимка: Фондация "Културни перспективи")

Област "Визуални изкуства"
Правдолюб Иванов

Правдолюб Иванов е доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, асистент в Националната художествена академия, София. Член-основател на Институт за съвременно изкуство, София.

Правдолюб Иванов е имал самостоятелни изложби в частни галерии в София, Пловдив, Варшава и Виена, както и в арт институции и музей в Ню Йорк, САЩ (1998); Ла Шо-да-Фон, Швейцария (2003); Бялисток, Полша (2019).

Област "Литература"
Капка Касабова

Капка Касабова е многожанров писател. Автор е на романи, поезия и художествена документалистика: "Улица без име" (2008), "Дванайсет минути любов" (2013), и "Граница (2017). "Граница" ще бъде преведена на над 15 езика и печели редица награди - награда на Британската Академия, наградата "Солтер" за Книга на годината на Шотландия и награда на Станфорд-Долман за Книга на годината.

На 17-годишна възраст Капка Касабова имигрира с родителите си в Нова Зеландия. От 2005 година живее в Шотландия и сътрудничи на "Гардиън", "Икономист" и други британски и американски издания. В периода 2019-2020 служи в журито на Neustadt Prize. Новата й книга носи името "Езерото".

Област "Музика"
Красимира Стоянова

Още

Красимира Стоянова с концертно изпълнение на "Евгений Онегин" в НДК

Красимира Стоянова с концертно изпълнение на "Евгений Онегин" в НДК

Красимира Стоянова e родена във Велико Търново. Завършва Средното музикално училище "Веселин Стоянов" в Русе със специалност Цигулка. Дипломира се в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив със специалности Цигулка, Пеене и Музикална педагогика, след което работи няколко години като цигуларка в Пловдивска филхармония, в Академичния оркестър при Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и в Нов симфоничен оркестър.

След успешен дебют в Щаатсопер Виена през 1998 г. е ангажирана в ансамбъла на театъра, където от 1999 г. до 2003 г. е щатна солистка. От есента на 2003 г. до момента е постоянен гост-солист там.
През 2009 г. Красимира Стоянова е удостоена с почетната титла "Камерзенгерин" на Щаатсопер Виена.

Нейната международна кариера се развива бързо и я отвежда в най-престижните оперни театри и концертни зали по света - Метрополитън опера и Карнеги хол в Ню Йорк, Кралската опера "Ковънт Гардън" и Роял Албърт Хол в Лондон, Миланската скала, Дойче опер, Щаатсопер и Концертхаус Берлин, Музиферайн и Концертхаус Виена, Залцбургски фестивал, Номори опера Токио, Театро Колон Буенос Аирес, Баварската опера Мюнхен и др.

Област "Танц"
Иван Лишка

Иван Лишка е роден в Прага през 1950 г. Той се обучава в Пражката консерватория. След дипломирането си през 1969 г. емигрира, за да танцува с балета на Германската опера на Рейн в Дюселдорф.

От 1974 до 1977 г. е солист на балета на Баварската държавна опера в Мюнхен (Staatsballett от 1989 г.), след което заминава, за да бъде главен танцьор с балета в Хамбург, където танцува много водещи роли в творенията на Джон Ноймайер като - "Сън на лятната нощ", "Матеус Пасион", "Както ви се харесва", балети към симфониите на Густав Малер I, III, IV, IX, X, Пер Гинт, Одисей - както и в произведения на Джером Робинс, Мъри Луи, Джон Кранко, Ханс ван Манен, Лар Любович, Морис Бежар, Антоний Тюдор, Джордж Баланчин и Иржи Килиан. Изявите му като гост солист като Онегин с Наталия Макарова, както и много други, го водят до Париж, Лондон, Ню Йорк и други градове по света. Заедно с Марсия Хайдей, като Магерит, той танцува ролята на Арман в известната телевизионна продукция на "Дамата на камелиите" на Джон Ноймайер. Също така печели награда от "Конкурса Плисецкая" като "най-добър партньор в танца".

През 2010 г., заедно с Констанце Върнън и Ян Брекс, директор на балетната академия Мюнхен, Иван Лишка основава Младежкия балет Мюнхен. През юли 2013 г. той е официално назначен за ръководител на фондация Хайнц-Босл, а също така е директор на Баварския държавен балет II.

Област "Театър"
Диана Добрева

Още

Диана Добрева поставя  "Калигула" на Камю в Народния театър

Диана Добрева поставя "Калигула" на Камю в Народния театър

Диана Добрева е българска актриса и театрален режисьор. Родена е през 1971 г. в семейство на актьори. Завършила е магистратура "Актьорско майсторство за кино и театър" и "Режисура" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", Френска филология в Софийския университет и История на изкуствата в Сорбоната. Учила е и в театрален колеж "Любен Гройс". Между 2000 и 2006 г. е актриса в Театрална работилница "Сфумато". Участва в множество български и международни кинопродукции между които "Маймуни през зимата", "Пазачът на мъртвите", "Малки разговори", "Love. Net", La fine del mare" Лауреат е на всички национални награди за киноактриса, включително и "Златна роза".

През 2006 г. Диана Добрева поставя своя пръв спектакъл "Медея" от Еврипид в "Сфумато" и получава награда "Аскеер" за Режисьорски дебют. За "Медея" печели и наградата за "Най-добро представление" на критиката и пресата - Coup de Coeur през 2011 г. на Международния театрален фестивал в Авиньон, Франция. За същата награда е номиниран и спектакълът й " Казанова".

От 2017 г. е режисьор на Народен театър "Иван Вазов".

През 2019 година създава спектакъла "Одисей", един от най-значимите театрални проекти в програмата на Европейска столица на културата - Пловдив 2019. През същата година спектаклите й "Дебелянов и ангелите" и "Бащата" стават носители на седем награди АСКЕЕР - "Дебелянов и ангелите" - за Най-добро представление, за Режисура, за Драматургия, за Сценография, за Изгряваща звезда; " Бащата" - за Режисура и за Сценография.

Нейни спектакли са носители и на наградите :

GRAND PRIX - Най-добро представление за спектакъла "ЙЕРМА" от VIII Международен Театрален Фестивал ITF SKUPIFEST, Скопие.
АСКЕЕР за Най-добро представление и за Поддържаща роля за "Къщата на гнева"/ за Режисура и за Поддържаща роля за "Вълци"/ за Костюмография за "Макбет"/ за Главна женска роля за "Слугините".
ИКАР и ЗЛАТЕН КУКЕРИКОН за поддържаща роля за " Декамерон".
НАГРАДИ за Режисура и Главна женска роля за " Къщата на гнева" и за "Слугините" от ХVI и XVIII Театрален фестивал Враца.
Спектаклите на Диана Добрева са играни в Париж, Лондон, Виена, Цюрих, Женева, Монако, Авиньон, Страсбург, Мартиг, Сент-Обан, Бурса, Скопие, Будва, Адана, Линц, Братислава, Охрид, Алба Юлия, Анталия, Саранда, Сен Рафаел и др.

Официална информация, условията и формулярът за кандидатстване могат да бъдат намерени на интернет страницата на Фондация "Културни перспективи" на адрес: http://www.culturalperspectives.eu/scholarship.
Официална страница на Национална стипендия "С усилия към звездите" във Фейсбук: https://www.facebook.com/perasperaadastrascholarship/.   

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Концерти на тъмно ще има в "Топлоцентрала"

На 4 и 5 юли са първите две събития от платформата Unseen Scene с музика на живо и на тъмно от Dead Man's Hat и Leena

"Ромео и Жулиета" от Шарл Гуно - първа постановка в историята на Варненската опера

Във Варна на 7 юли 2022, 21.00, Премиера в Летния театър, в Балчик на 8 юли, 21.00, в Двореца Балчик

Гледайте най-актуалните заглавия в мюзикъла и съвременния балет до 17 юли

Във фестивала на музикалния театър участват музикално-театрални трупи от България, Сърбия и Северна Македония

Мюзикълът "Оркестър без име" по филмовия сценарий на Станислав Стратиев с премиера в Пловдив на 1 август

Ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран