Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Второ издание на Националната стипендия "С усилия към звездите"

КАНДИДАТСТВА СЕ ДО 1-ВИ ОКТОМВРИ!

Второ издание на Националната стипендия "С усилия към звездите"

Ментори през 2019-2020 г. ще бъдат Правдолюб Иванов, Капка Касабова, Красимира Стоянова, Иван Лишка и Диана Добрева

Национална стипендия "С усилия към звездите", второ издание (Снимка: Фондация "Културни перспективи")

За втора поредна година Национална стипендия "С усилия към звездите" ще подкрепи млади таланти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс. Стипендията е учредена от фондация "Културни перспективи" по идея на българското сопрано Ина Кънчева и има за цел всяка година да подпомага млади талантливи български творци, така че да им даде възможност да се превърнат в завършени артисти.

Още

Ина Кънчева: Преди още да вземем нещо, трябва да сме наясно, че трябва да дадем

Ина Кънчева: Преди още да вземем нещо, трябва да сме наясно, че трябва да дадем

Кандидатстването за второто издание на Стипендията ще бъде активно до 1 октомври 2019 г., а ментори през 2019-2020 година в отделните категории ще бъдат Правдолюб Иванов (визуални изкуства), Капка Касабова (литература), Красимира Стоянова (музика), Иван Лиска (танц), Диана Добрева (театър).

Национална стипендия "С усилия към звездите" е изградена като инструмент за растеж и развитие на изявени млади артисти като им осигурява - работа с ментор в продължение на една година; бюджет, покриващ целевите разходи за конкретен проект; участие в годишен тематичен спектакъл - пърформанс като екипно представяне на отличените в рамките на ежегоден фестивал "Културама".

Ментори 2019-2020

Менторите на второто издание на Националната стипендия "С усилия към звездите" (Снимка: Фондация "Културни перспективи")

Област "Визуални изкуства"
Правдолюб Иванов

Правдолюб Иванов е доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, асистент в Националната художествена академия, София. Член-основател на Институт за съвременно изкуство, София.

Правдолюб Иванов е имал самостоятелни изложби в частни галерии в София, Пловдив, Варшава и Виена, както и в арт институции и музей в Ню Йорк, САЩ (1998); Ла Шо-да-Фон, Швейцария (2003); Бялисток, Полша (2019).

Област "Литература"
Капка Касабова

Капка Касабова е многожанров писател. Автор е на романи, поезия и художествена документалистика: "Улица без име" (2008), "Дванайсет минути любов" (2013), и "Граница (2017). "Граница" ще бъде преведена на над 15 езика и печели редица награди - награда на Британската Академия, наградата "Солтер" за Книга на годината на Шотландия и награда на Станфорд-Долман за Книга на годината.

На 17-годишна възраст Капка Касабова имигрира с родителите си в Нова Зеландия. От 2005 година живее в Шотландия и сътрудничи на "Гардиън", "Икономист" и други британски и американски издания. В периода 2019-2020 служи в журито на Neustadt Prize. Новата й книга носи името "Езерото".

Област "Музика"
Красимира Стоянова

Още

Красимира Стоянова с концертно изпълнение на "Евгений Онегин" в НДК

Красимира Стоянова с концертно изпълнение на "Евгений Онегин" в НДК

Красимира Стоянова e родена във Велико Търново. Завършва Средното музикално училище "Веселин Стоянов" в Русе със специалност Цигулка. Дипломира се в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив със специалности Цигулка, Пеене и Музикална педагогика, след което работи няколко години като цигуларка в Пловдивска филхармония, в Академичния оркестър при Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и в Нов симфоничен оркестър.

След успешен дебют в Щаатсопер Виена през 1998 г. е ангажирана в ансамбъла на театъра, където от 1999 г. до 2003 г. е щатна солистка. От есента на 2003 г. до момента е постоянен гост-солист там.
През 2009 г. Красимира Стоянова е удостоена с почетната титла "Камерзенгерин" на Щаатсопер Виена.

Нейната международна кариера се развива бързо и я отвежда в най-престижните оперни театри и концертни зали по света - Метрополитън опера и Карнеги хол в Ню Йорк, Кралската опера "Ковънт Гардън" и Роял Албърт Хол в Лондон, Миланската скала, Дойче опер, Щаатсопер и Концертхаус Берлин, Музиферайн и Концертхаус Виена, Залцбургски фестивал, Номори опера Токио, Театро Колон Буенос Аирес, Баварската опера Мюнхен и др.

Област "Танц"
Иван Лишка

Иван Лишка е роден в Прага през 1950 г. Той се обучава в Пражката консерватория. След дипломирането си през 1969 г. емигрира, за да танцува с балета на Германската опера на Рейн в Дюселдорф.

От 1974 до 1977 г. е солист на балета на Баварската държавна опера в Мюнхен (Staatsballett от 1989 г.), след което заминава, за да бъде главен танцьор с балета в Хамбург, където танцува много водещи роли в творенията на Джон Ноймайер като - "Сън на лятната нощ", "Матеус Пасион", "Както ви се харесва", балети към симфониите на Густав Малер I, III, IV, IX, X, Пер Гинт, Одисей - както и в произведения на Джером Робинс, Мъри Луи, Джон Кранко, Ханс ван Манен, Лар Любович, Морис Бежар, Антоний Тюдор, Джордж Баланчин и Иржи Килиан. Изявите му като гост солист като Онегин с Наталия Макарова, както и много други, го водят до Париж, Лондон, Ню Йорк и други градове по света. Заедно с Марсия Хайдей, като Магерит, той танцува ролята на Арман в известната телевизионна продукция на "Дамата на камелиите" на Джон Ноймайер. Също така печели награда от "Конкурса Плисецкая" като "най-добър партньор в танца".

През 2010 г., заедно с Констанце Върнън и Ян Брекс, директор на балетната академия Мюнхен, Иван Лишка основава Младежкия балет Мюнхен. През юли 2013 г. той е официално назначен за ръководител на фондация Хайнц-Босл, а също така е директор на Баварския държавен балет II.

Област "Театър"
Диана Добрева

Още

Диана Добрева поставя  "Калигула" на Камю в Народния театър

Диана Добрева поставя "Калигула" на Камю в Народния театър

Диана Добрева е българска актриса и театрален режисьор. Родена е през 1971 г. в семейство на актьори. Завършила е магистратура "Актьорско майсторство за кино и театър" и "Режисура" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", Френска филология в Софийския университет и История на изкуствата в Сорбоната. Учила е и в театрален колеж "Любен Гройс". Между 2000 и 2006 г. е актриса в Театрална работилница "Сфумато". Участва в множество български и международни кинопродукции между които "Маймуни през зимата", "Пазачът на мъртвите", "Малки разговори", "Love. Net", La fine del mare" Лауреат е на всички национални награди за киноактриса, включително и "Златна роза".

През 2006 г. Диана Добрева поставя своя пръв спектакъл "Медея" от Еврипид в "Сфумато" и получава награда "Аскеер" за Режисьорски дебют. За "Медея" печели и наградата за "Най-добро представление" на критиката и пресата - Coup de Coeur през 2011 г. на Международния театрален фестивал в Авиньон, Франция. За същата награда е номиниран и спектакълът й " Казанова".

От 2017 г. е режисьор на Народен театър "Иван Вазов".

През 2019 година създава спектакъла "Одисей", един от най-значимите театрални проекти в програмата на Европейска столица на културата - Пловдив 2019. През същата година спектаклите й "Дебелянов и ангелите" и "Бащата" стават носители на седем награди АСКЕЕР - "Дебелянов и ангелите" - за Най-добро представление, за Режисура, за Драматургия, за Сценография, за Изгряваща звезда; " Бащата" - за Режисура и за Сценография.

Нейни спектакли са носители и на наградите :

GRAND PRIX - Най-добро представление за спектакъла "ЙЕРМА" от VIII Международен Театрален Фестивал ITF SKUPIFEST, Скопие.
АСКЕЕР за Най-добро представление и за Поддържаща роля за "Къщата на гнева"/ за Режисура и за Поддържаща роля за "Вълци"/ за Костюмография за "Макбет"/ за Главна женска роля за "Слугините".
ИКАР и ЗЛАТЕН КУКЕРИКОН за поддържаща роля за " Декамерон".
НАГРАДИ за Режисура и Главна женска роля за " Къщата на гнева" и за "Слугините" от ХVI и XVIII Театрален фестивал Враца.
Спектаклите на Диана Добрева са играни в Париж, Лондон, Виена, Цюрих, Женева, Монако, Авиньон, Страсбург, Мартиг, Сент-Обан, Бурса, Скопие, Будва, Адана, Линц, Братислава, Охрид, Алба Юлия, Анталия, Саранда, Сен Рафаел и др.

Официална информация, условията и формулярът за кандидатстване могат да бъдат намерени на интернет страницата на Фондация "Културни перспективи" на адрес: http://www.culturalperspectives.eu/scholarship.
Официална страница на Национална стипендия "С усилия към звездите" във Фейсбук: https://www.facebook.com/perasperaadastrascholarship/.   

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пиеса за пътуването на Достоевски из Европа е поставена в Театъра на нациите в Москва

Премиерата на пиесата „Зимни бележки за летни впечатления“ ще е първото събитие от програмата „Достоевски 200“, посветено на 200-годишнината от рождението на писателя

Специално представление за рождения ден на незабравимия Крикор Азарян

От самото си създаване на 15 март 2015 година, Театър Азарян ежегодно отбелязва рождението на своя патрон, тази година това ще бъде с "Нощта на покера"

71-ото издание на фестивала в Сан Ремо - конкурс на живо в условията на пандемията

Във всички фестивални вечери на сцената като асистент водещи ще се появят и провокативният Акиле Лауро, възприеман като италианския мъжки вариант на Лейди Гага, а също и футболната звезда Златан Ибрахимович

Роси Русева - изповедта на една актриса

"В живота не вярват на моите чувства, вечно свързват актьора с театралното изкуство"

Кой предаде Апостола - "Великденско вино" от Константин Илиев - утре в Театър "Възраждане"

На 28 февруари от 19 часа можем да гледаме постановката на Весела Василева

"Монетата" на Боян Крачолов - нова постановка на Младежкия Театър

Следващите дати, на които може да бъде видяна, са 5 и 26 март от 19 ч. на Камерна сцена