Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Диана Добрева поставя "Калигула" на Камю в Народния театър

МЕЛПОМЕНА

Диана Добрева поставя "Калигула" на Камю в Народния театър

Деян Донков е в ролята на император Гай Цезар Германик, премиерата на спектакъла е на 13 и 14 октомври на Голяма сцена

Деян Донков и актьорите от "Калигула"/Сн. Народен театър, фотограф: Божидар Марков

Режисьорът Диана Добрева започва работа по пиесата на Албер Камю, на Голяма сцена на Народен театър " Иван Вазов". Тя даде начало на първата репетиция на представлението днес, на среща с медиите, на която присъства и целият екип на спектакъла. Да пожелае "На добър час", в залата бе и директорът на Народния театър Мариус Донкин.

Диана Добрева и актьорският състав на "Калигула"/Сн. Народен театър, фотограф: Божидар Марков

Главната роля в "Калигула" - тази на император Гай Цезар Германик, е поверена на Деян Донков. В останалите роли са Валентин Ганев, Йосиф Шамли, Александра Василева, Жорета Николова, Вяра Табакова, Биляна Петринска, Деян Ангелов, Зафир Раджаб, Албена Ставрева, както и студенти от НАТФИЗ от класа на професор Пламен Марков.

Валентин Танев и Диана Добрева/Сн. Народен театър, фотограф: Божидар Марков

Премиерата на представлението е предвидена за 13 и 14 октомври 2017 г. на Голяма сцена на Народния театър.

Първата версия на текста на Камю е публикувана за през 1944 г. и е част от "Цикъл на абсурда", заедно с романа "Чужденецът" (1942) и есето "Митът за Сизиф" (1942). Сценичната версия и адаптация на спектакъла на Диана Добрева са на Александър Секулов. Композитор на спектакъла ще е Петя Диманова, сценограф - Нина Пашова.

"Умората от идеологиите ражда тирания, а нуждата на тиранията от идеология я разрушава. Докато няма идеология извън упражняването на чиста власт, която е синоним на чисто насилие, тиранията е невидима, приемлива и неуязвима.

В пиесата на Камю Калигула е чужденец на педантичната логика, Сизиф на абсолютната власт. И ако императорът е режисьор с безконтролна воля, то смъртта е премиера, на която всички са задължени да се явят. И колкото повече се усилва нагона за смърт у диктатора, толкова повече режимът му на управление се превръща в норма, в любим канон, в единствена догма за поданиците.

Сегашният исторически миг прави особено валидно разбирането на Камю, че животът на човека е трагичен опит да се пребори с абсолютната Празнота. Смъртта не решава нищо и живота продължава в ненарушима тишина и празнота", сподели основанията си да избере този текст режисьорът Диана Добрева.

"Както знаете, аз трябваше да започна работа по друг проект в Народния театър - "Майсторът и Маргарита" по Булгаков, но поради няколко причини се наложи той да се отложи във времето. Именно затова решихме да направим и тази среща, за да обява това", допълни тя. - "Причината е, че "Майсторът и Маргарита" трябваше да се случи с доста нови технологии - 3D мапинг и т.н., които трябваше да бъдат вкарани в спектакъла, но трудността на тяхната изработка и целта ни всичко да бъде технически изрядно наложи промяната.

"Калигула" на Камю е пиеса, към която аз от много години имам дълбок интерес и това заглавие може би щеше да се случи след "Майстора и Маргарита", така че това не е компромис. В ролята на Калигула ще влезе Деян Донков, с когото отдавна искам да работя, както и други актьори, към които отдавна имам интерес".

Добрева обяви, че на първата репетиция, която започна в 12:00 в театъра, ще присъства като консултант проф. Николай Гочев -дълбок познавач на епохата и на историческата фигура на Калигула.

Директорът на Народния театър Мариус Донкин и режисьорката Диана Добрева/Сн. Народен театър, фотограф: Божидар Марков

"Във времето, в което живеем, и особено с последните събития, дори и в политически план, идеята и темата за диктатурата е нещо, което много силно ме вълнува. И по-скоро, за необходимостта на народите да живеят в състояние на диктатура. Откъде произлиза това, как се ражда един диктатор и какви са основанията му да стане такъв... Мисля, че текстът на Камю е изключително актуален, и сега е абсолютно необяснимо как отново и отново, независимо от всички цивилизационни процеси, човекът има необходимост да живее в диктатура", допълни Добрева.

Изпълнителят на главната роля - Деян Донков, сподели, че е текстът на Камю го е заинтригувал изключително много с това, че при неговия герой Калигула категориите добро и зло са абсолютно размити и преобърнати. "Интересно ми е къде се корени цялото това нещо, как той се среща със злото. Всеки един диктатор има склонността да се самообожествява, той до последно не вярва,че прави зло, а тъкмо обратното", каза Донков.

____________________

"КАЛИГУЛА" по Албер Камю

Премиера: 13 и 14 октомври 2017 г., Голяма сцена, Народен театър "Иван Вазов"

Режисьор: Диана Добрева

Сценична версия и адаптация: Александър Секулов

С участието на: Александра Василева, Жорета Николова, Биляна Петринска, Албена Ставрева, Вяра Табакова, Валентин Ганев, Зафир Раджаб, Йосиф Шамли, Деян Донков, Деян Ангелов и студенти от НАТФИЗ

Превод: Красимир Кавалджиев, Наташа Колевска

Сценография и костюми: Нина Пашова

Комозитор: Петя Диманова

Драматург: Мирела Иванова

Втори асистент режисьор: Ирина Иванова

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мирослав Боршош, Мая Илиева, Ники Кънчев, Фънки и още куп звездни гости тръгнаха "Към нея" и Росен Карамфилов

Верни приятели и партньори на Фондация “Стоян Камбарев” и десетките гости аплодираха Росен и 5-те поетични филмчета, създадени от Деси Тенекеджиева

Снежина Петрова и Георги Господинов представят новата стихосбирка на Амелия Личева

"Под хирургическия поетичен разрез на съвременността протичат като струйки кръв човешката крехкост и нежност", коментира "Потребност от рециклиране" писателката Теодора Димова

"Пробуждане" на ценностите ни за 55 часа

Късометражният филм на Николай Урумов с участието на Яна Титова, Свежен Младенов, Виктория Колева, Анна Банкина, Полин Лалова и Василена Винченцо, ще бъде излъчен ексклузивно само в платформата noblink от 10-ти до 12-ти декември