Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Емил Йотовски: Зависимите имат силата да се самоубият, но нямат силата да се борят

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Емил Йотовски: Зависимите имат силата да се самоубият, но нямат силата да се борят

За тях са разрушени понятията като семейство, майка, бъдеще. Всичко е сведено до тук, сега, и зависимостта им, разкрива писателят в новата си книга с истински истории "Зависимите"

Снимка: iStock by Getty Images

Още

Писателят Емил Йотовски пред Dir.bg: Живеем в последните години преди новото мрачно средновековие

Емил Йотовски пред Dir.bg: Живеем в последните години преди новото мрачно средновековие

Емил Йотовски е български сценарист, писател, журналист и драматург. Завършва Националната природоматематическа гимназия (НПМГ) в София и "Медицина" във Висшия медицински институт в София. Една година работи като лекар в отделение за диабетна хемодиализа и три години в Университетската болница по белодробни болести. Автор е на няколко книги, сред които "Жестоко", "Нарочни приказки", "4 комедии",." Разкази с неочакван край", "Синдромът на сварената жаба".

Единадесет разтърсващи истории разкриват света на хора принудени да живеят остатъка от живота си покорени от своите демони. Наркотици или алкохол, няма значение, крайният резултат е пълно опустошение. Личностно, социално, ментално. Когато децата ни посягат към спринцовката или прахчетата, вече е късно. Превенцията на този проблем е важно да се направи навреме, категоричен е писателят.

Историите в "Зависимите" са събрани от Емил Йотовски, а проектът е подкрепен от Национален фонд "Култура". Книгата се разпространява безплатно и целта е да достигне максимално бързо до хората, които имат нужда от нея. За да се предпазим от зависимостите трябва да ги познаваме.

А това най-добре можем да направим като чуем разказите на потърпевшите, смята Йотовски. 

Книгата се разпространява от издателство "Изток-Запад", [email protected] При закупуване на книга на Емил Йотовски от Market.dir.bg - ТУК, може да получите ПОДАРЪК най-новата му книга - "Зависимите". Това можете да направите като добавите в коментар към поръчката ви: #Зависимите (*Количеството е ограничено)

Емил Йотовски (Снимки: Личен архив/iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg)

- Книга предупреждение и изповед, книга, която всеки може да има безплатно, за да научи от първо лице как и защо един човек става зависим - какво искате да разберат и зависимите, и "независимите"?
- Звучи парадоксално, но "Зависимите" е предназначена да противодейства на добрия пример. Добрият пример звучи горе-долу така:

"Познавам един, той употребяваше наркотици, после се отказа и сега си е ок."

Да. Има и такива случаи. Те са добри за субекта, но лоши за обществото. Тези примери дават фалшивото спокойствие, че човек е способен да се измъкне от своята зависимост тихомълком и с подръчни средства. Това не е вярно.

В 98% от случаите хората не могат да се откъснат от зависимостите си само защото така решават. Останалите 2% се митологизират. Книгата не е посветена на това да обяснява колко лоши са зависимостите. Тя разказва от първо лице механиката на началото.

Разказва с езика на потърпевшите колко тънък е преходът между опит, употреба и злоупотреба. Как човек може да се самозаблуждава. Това ще намерите в книгата "Зависимите".

Освен това проектът е подкрепен от Национален фонд "Култура", които платиха цената на този иначе безплатен за всички останали проект.

Снимка: Издателство "Изток-Запад"

- Кога се превръщаме в зависими? И изобщо може ли човек да бъде независим в свят, в който основна ценност е консумирането - на всичко, и до зависимост?
- В "Зависимите" говорят хора с клинични зависимости. При тях може да настъпи дори смърт, ако те се лишат от своята дрога.

Това е несъпоставимо с нашата зависимост или по-скоро опитът да се възпитаме като зависими към материалния свят. Никой от нас не е заплашен от физическа смърт, ако му се счупи телефонът или не си купи нови маратонки.

- Какви са зависимите хора? Какво ги различава от останалите, които намират някакъв начин да се съхранят, и не е ли това "съхранение" игра на криеница, единствено отлагане на срещата със зависимостта?
- Зависимите хора имат чудовищна доминанта. Техният живот е подчинен на тази доминанта. Всеки един аспект от съществуването им, всичко се пречупва през нея.

За тях са разрушени понятията като семейство, майка, бъдеще. Всичко е сведено до тук, сега, и зависимостта им.

- Зависимите са сред нас, те са близки, приятели, деца, любими хора - осъзнаваме ли ги или се опитваме да ги пренебрегнем, защото се срамуваме от тях, от собствения си провал, защото сме могли да сторим нещо, а не сме го направили?
- Всички сме чували за зависимостите, но обикновено разглеждаме проблема като абстрактен. Мислим, че това нас не ни засяга. Знаем, че е лошо, знаем че тези неща са вредни и дотам. Дори се дразним, когато ни навират темата в очите, защото това ни вкарва тревожност и отмества фокуса от ежедневието ни.

Наистина се сблъскваме с проблема, когато той влезе в нашата къща. Порази нас или някой наш близък. Но тогава вече е късно. Най-добрата борба със зависимостите е превенцията. Осъзнаването на проблема и размерът на неговото опустошение.

- Можем ли да предотвратим зависимост? Волята срещу химията на мозъка - възможна ли е тази битка?
- Различните хора реагират различно на дразнителите. Слушал съм истории, как някой изпада във възторг след употреба на дадена дрога, а на друг му става лошо и повече не ще да чуе за нея. Странното е, че зависимост могат да развият и двата типа.

По принцип има един много кратък период, в който човек може да употребява наркотици, но да не е зависим. Обикновено този период се пропуска. Тогава човек живее с идеята, че още не е зависим и не го интересува превенцията.

Снимка: iStock by Getty Images

- Има ли история в книгата, която Ви кара да вярвате, че човекът все някога ще може да се справи някак със страховете, с идеята да предизвиква смъртта, и да бъде независим от демоните?
- Да, повечето герои в книгата водят успешно своята борба.

Борбата със зависимостите не е колективен спорт. Всяка борба е индивидуална. Може да има подкрепа и помощ отвън и те са много важни. Но всеки един зависим трябва да извърви пътя към спасението си сам.

Най-характерното за тази борба е, че тя е постоянна. За нея няма почивен ден. Всяко едно малко отпускане нулира брояча и всичко започва отначало. Всеки ден от живота на зависимия е белязан от неговата зависимост. Неслучайно знаем от филмите как се запознават анонимните алкохолици. "Здравейте, аз съм Джон и съм алкохолик, и не пия от десет години."

Колкото до флирта и предизвикателството към смъртта, те не са търсени ефекти. Те са резултат. Те са част от технологията на зависимостта. А демоните, те не си отиват. Те остават и чакат своя час, когато човек отново ще прояви слабост и те ще могат да вземат контрол над него.

- Възможен ли е катарзис за зависимите в дистопичен свят?
- Катарзисът специално при наркоманите е доста относителен. Има хора, които са в перманентен катарзис. Те имат силата да се самоубият, но нямат силата да започнат да се борят със зависимостите си.

А светът за зависимите винаги е дистопичен. Те не виждат проблемите в нашия свят, защото техният е заслепяващо по-доминиращ и по-лош. 

Интервю на Галина ЧОЛАКОВА

*При закупуване на книга на Емил Йотовски от Market.dir.bg - ТУК, може да получите ПОДАРЪК най-новата му книга - "Зависимите". Това можете да направите като добавите в коментар към поръчката ви: #Зависимите (*Количеството е ограничено)

Още

Романът "Симулацията" - игра, завършваща трагично (откъс)

Романът "Симулацията" - игра, завършваща трагично (откъс)

Още

Петър Делчев: Споделяме интернетно страдание, радост, болка - без разлика дали от разбито сърце или от упорити хемороиди   

Петър Делчев: Споделяме интернетно страдание - или от разбито сърце, или от упорити хемороиди

Още

10 интересни романа от български автори

10 интересни романа от български автори

Още

Романът "Симулацията" - игра, завършваща трагично (откъс)

Романът "Симулацията" - игра, завършваща трагично (откъс)

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Симеон Гошев: Класическата музика може да даде толкова много на всеки

Под палката на Боян Виденов младият пианист ще представи Концерт за пиано и оркестър №1 от Бетовен на 5 февруари заедно със Софийска филхармония

Веско Ешкенази: Единственото, за което се моля, преди да изляза на сцена, е да има магия!

"Научил съм се през годините, че ако изискваш много от другите музиканти на сцената, ти трябва да си абсолютно перфектен и изключителен", казва световноизвестният и обичан музикант

Ерос Рамацоти пред Dir.bg: Изключително срамежлив съм, но на сцената бариерите падат

Надявам се да дам своя мъничък принос, за да мога да оставя на децата си по-добър свят от този, в който днес живеем, изповяда голямата световна звезда

Повече корици, повече плакати

Салон на "отхвърлените произведения" или по-скоро колекция от невиждани бисери? Художничките Анна Симеонова, Десислава Васова и Люба Халева за най-новата си изложба от корици, плакати и илюстрации

Катерина Борисова: Шехерезада е духът на разказвача, отворен за историята на другия

Интервю с режисьорката на филма "Духът на Шехерезада", който откри тазгодишния фестивал Sofia Menar за кино от Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка

Вели Константинова: Чудеса има във всичко!

"Посланията в книгата са свързани с опазването на околната среда, с това, че природата е организъм, който също има своите чувства и трябва да се пази", споделя авторката на "Мистериите на Алис. Вълшебната гора"