Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Франсоаз Саган - живот, белязан от поздрава "Добър ден, тъга!"

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРНА КЛАСИКА

Франсоаз Саган - живот, белязан от поздрава "Добър ден, тъга!"

Писателката преминава през много изпитания - катастрофа, кома, наркотична зависимост, присъда

Франсоаз Саган (Колаж: Павлин Даскалов/ Dir.bg)

Франсоаз Саган е литературният псевдоним на Франсоаз Коарез - една от най-известните френски писателки, също така драматург и сценарист. Тя почина на 24 септември 2004 г., след като бе изпитала почти всичко от възхода и падението в един човешки живот, но остави безсмъртни произведения, които са вече в Златния фонд на световната литература. Най-известното от тях е първата й творба, която написва още като студентка - дебютният й роман "Добър ден, тъга" /1954 г./. Той се превръща в нещо като предусещане за бъдеще...

Още

Маргьорит Дюрас - между любовта, алкохола и писането

Маргьорит Дюрас - между любовта, алкохола и писането

Франсоаз Саган е родена на 21 юни 1935 г. в Кажар, Франция. Тя е четвъртото дете в семейството на заможни хора - баща й е крупен индустриалец, а майка й - наследница на много земи.

Детството на малката Франсоаз минава под грижите на свръховластена икономка, на име Джулия Лафон, която изпитвала особена слабост към нея и буквално я разглезва. Втората световна война по никакъв начин не се отразява на охолния живот на семейството. Франсоаз расте безгрижна, напълно незаинтересована към успеха си в училище, въпреки че родителите й плащат и за частни уроци. Единственото нещо, на което глезлата се отдава със страст, е четенето. Любимите й автори са Стендал, Пруст, Флобер, Фокнър, Камю, Фицджералд и Сартр.

Още

Маргьорит Юрсенар е първата жена член на Френската академия

Маргьорит Юрсенар е първата жена член на Френската академия

Следва в Сорбоната, когато един ден започва да пише романа си "Добър ден, тъга". Написва го за...6 седмици. Публикува го под псевдонима Франсоаз Саган /б.а. взаимства името от романа на Марсел Пруст "В търсене на изгубеното време"/.

Героинята й прилича на нея - 17-годишна, разглезена, отдадена на удоволствията, забавляваща се в компанията на приятел и баща плейбой.

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

Романът й донася небивал успех и популярност. През 1954 г. Саган получава наградата на критиците за "Добър ден, тъга".

В началото на 60-те години на миналия век за кратко се отдава на писането на пиеси, след което отново се връща към романистиката.

Уважаваният Франсоа Мориак й прави невероятен комплимент, като нарича младата писателка "очарователно малко чудовище" в интервю за "Le Figaro".

Още

Почина авторката на "Анжелик" - Ан Голон

Почина авторката на "Анжелик" - Ан Голон

Героите на Саган са непокорни млади хора - обезверени, но романтични по душа. Този образ бързо допада на тийнеджърите и Франсоаз Саган става любим автор на младото поколение.

Талантът й е многостранен - освен психологически романи, Франсоаз Саган пише пиеси, текстове на песни, сценарии за филми.

През 1960 г. получава наградата "Brigadier", за пиесата си "Château en Suède". През 1985 г. е удостоена от принца на Монако с награда за цялостно творчество.

Още

Авторката на "Отнесени от вихъра" умира, пометена от такси

Авторката на "Отнесени от вихъра" умира, пометена от такси

Много от произведенията на авторката са екранизирани в киното и телевизията. През 1979 г. Саган е избрана да председателства 32-ия филмов фестивал в Кан.

Успехите в творчеството й обаче, вървят паралелно с множество провали в личния й живот. Омъжва се два пъти - първия път за издателя си - мъж, с 20 години по-възрастен от нея. Пълна противоположност на първия й съпруг е вторият - млад плейбой - американски модел, с когото живеят едва година, но им се ражда син - Денис Вестхоф.

Със сина си. Сн. интернет страница на писателката

Още

Крехките уязвими жени на Игал Озери - между реалността и фантазията

Крехките уязвими жени на Игал Озери - между реалността и фантазията

През целия си живот, Франсоаз Саган е питана от любопитни журналисти каква всъщност е нейната сексуална ориентация. Жълтата преса коментира странната й "привързаност" и дългосрочно приятелство с модната стилистка Пеги Рош и с френската редакторка на сп. "Плейбой" Аник Жейл.

Саган отрича да е бисексуална и през смях отвръща на журналистите, че просто е трябвало да се роди... мъж?

Още

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Тя обича да кара бързо мощни коли - кара "Ягуар", пристрастена е към хазарта. През 1957 г. катастрофира тежко със спортния си "Астън Мартин" и изпада в кома. Установяват множество фрактури по цялото й тяло.

След като се събужда от комата, изпитва непоносими болки и започва да прекалява с аналгетици и опиати. Употребява морфин и кокаин. През 1990 г. е обвинена в притежание на кокаин и е осъдена.

Сн. You Tube

Още

Ингрид Бергман умира от рак на рождения си ден

Ингрид Бергман умира от рак на рождения си ден

През 2000-та година вестниците оповестяват, че здравословното й състояние рязко се е влошило. Малко по-късно започва процесът, свързан с дело срещу бившия френски президент Франсоа Митеран, по което писателката е обвинена в данъчни измами и е осъдена с условна присъда.

Тя приема това напълно индифирентно, защото вече се бори за живота си.

Любимият автомобил на Саган, сн. You Tube

Умира от белодробна емболия на 24 септември 2004 г. Оставя завещание, в което обявява, че иска да бъде погребана в родния си град - Кажар.

Френският президент Жак Ширак я изпраща с вълнуваща реч с думите:

"С нейната смърт Франция загуби един от своите най-блестящите и чувствителни писатели - видна фигура на литературния ни живот."

Франсоаз Саган оставя в световната литература над 20 романа, десетки сборници с разкази, множество пиеси и филми по романите й.

Няколко години след смъртта й - през 2008 г. е публикувана нейната сборна автобиография - "Un certain regard, regroupant Réponses et Répliques".

През 1965 г. излиза телевизионният филм "Bonjour tristesse", по романа й "Добър ден, тъга".

Франсоаз Саган, сн. Getty Images

Този пръв роман на голямата писателка се оказва емблематичен за целия й живот. Като предсказание за всичко, което тръгва като безгрижна младост, която още не знае какво я очаква в бъдещето...

Еми МАРИЯНСКА

Още

Хемингуей я наричал "брат ми"

Хемингуей я наричал "брат ми"

Още

Вижте "еволюцията" в автопортретите на великия Пикасо от 15 до 90-годишна възраст

Вижте "еволюцията" в автопортретите на великия Пикасо от 15 до 90-годишна възраст

Още

Книга уличава Коко Шанел в държавна измяна

Книга уличава Коко Шанел в държавна измяна

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

ДНК от косата на Бетовен дава улики за здравословните проблеми на композитора

Изследователите открили генетичен риск за чернодробно заболяване, плюс увреждаща черния дроб инфекция с хепатит В през последните месеци от живота му

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата