Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Убийцата на якобинеца Марат - правнучка на драматурга Пиер Корней

МИТОВЕ И РЕАЛНОСТ

Убийцата на якобинеца Марат - правнучка на драматурга Пиер Корней

230 години от екзекуцията на 24-годишната френска благородничка Шарлот Корде

Убийството на Марат от „Le Monde Illustre“ от Quesnil / Снимка: Getty Images

Тя се прочува като убийца, а всъщност е благородничка, републиканка и наивно вярваща, че може да спре терора в родината си с убийството на един човек. Преди 230 години, на 17-и юли 1793-та година 24-годишната Шарлот Корде бива екзекутирана за убийството на лидера на якобинците Жан-Пол Марат.

Пълното й име е Мари-Ан-Шарлот де Корде д"Армон. Родена е на 27-и юли 1768-а година в селцето Ле Шампо в Нормандия. Правнучка е на известния драматург Пиер Корней, смятан заедно с Молиер и Жан Расин, за един от тримата велики драматурзи на Франция през XVII век.

Шарлот Корде е аристократка по произход, но от обеднял благороднически род.

Шарлот Корде. Оригиналната рисунка е започната от Хауер по време на процеса срещу нея за убийството и завършена в килията, където тя чака екзекуцията / Снимка: Getty Images

Била интелигентна млада жена. След като първоначално учи у дома, била изпратена в бенедектинския манастир "Св. Троица" в Кан, където животът й се затваря в библиотеката на манастира. Чете много и става почитателка на Плутарх, Тацит, Монтескьо и Жан-Жак Русо.

Още

Кралицата отровителка Катерина Медичи се подвизава в  "Предсказанието" на Александър Дюма

Кралицата отровителка Катерина Медичи се подвизава в "Предсказанието" на Александър Дюма

През 1790-а година манастирът бил затворен и Шарлот Корде се прибира вкъщи. Дали от престоя в манастира, или по природа си е била такава, но тя не давала на близките си да изрекат и дума за женитба. Избягвала шумните места и предпочитала в свободното си време да чете. С охота се впускала в разговори за политика и дори си позволила да охули публично краля по време на обяд у роднини. Наистина много французи смятали, че Луи XVI е слаб монарх, но малцина си позволявали да го изрекат на глас, като нея. Макар и да била с привлекателна външност, Шарлот предпочитала да се държи като мъж и при всеки повод да демонстрира дръзкия си характер.

Френската революционерка Шарлот Корде (1768 - 1793). Оригинално произведение на изкуството: гравюра от Roxe по рисунка на A Lacauchie / Снимка: Getty Images

Шарлот Корде била по дух е републиканка и категорично се противопоставяла на всеки терор. Ето защо, макар че не харесвала краля, останала потресена от неговата екзекуция и жестоките репресии на якобинците срещу привърженици на монархията.

"Те са просто едни нови палачи", написва Корде в писмо до своя приятелка. У 24-годишната жена се зародила идеята да предприеме някаква инициатива срещу тероризма. В Кан по онова време се заформил своебразен център на жирондистите, в опозиция на якобинците. Шарлот Корде много внимателно слушала какво говорят и у нея възниква идеята да убие "лидера на Злото" - Жан-Пол Марат.

Шарлот Корде. Оригинално произведение на изкуството: Рисувано от Т. Робърт Фльори през 1874 г. / Снимка: Getty Images

Твърдо уверена, че по този начин ще спаси много хора от терора, Шарлот Корде заминала за Париж на 13-и юли 1793-та година и успяла да си уреди среща с Марат, под претекст, че ще му издаде списък с имена на жирондисти от Кан, негови врагове. Така, с лъжа прониква в дома му. Според друга версия успяла да постигне това с помощта на жирондисти, депутати в Конвента в Париж, на които казала, че й трябва препоръчително писмо да потърси помощ за изпаднала без средства нейна приятелка.

Още

Мария Медичи - убийца, или фен на красотата?

Мария Медичи - убийца, или фен на красотата?

Веднъж влязла в къщата на Марат, Шарлот Корде се възползвала от неглижираното му поведение - в присъствието на гост-жена, якобинецът влязъл да се къпе във ваната. Някои предполагат, че вероятно е възприел Шарлот за проститутка, но това са само предположения. Много вероятно е и двамата да са били в заблуждение един за друг. Шарлот едва ли е знаела, че Марат страда от остро кожно заболяване, придружено с болки, и само вана с чиста вода облекчавала болежките му. По-близките му знаели, че посреща във ваната и други свои посетители.

„Убийството на Марат“, худ. Бодри, (1868)

Каквото и да си е мислела за Марат в онзи момент Шарлот Корде, тя вече го мразела достатъчно, за да го убие. Издебнала удобен момент и с непоколебима твърдост забила в гърдите на Марат кухненски нож, закупен малко преди това от пазара.

Сцената с убийството е запечатана в картината на Бодри "Убийството на Марат" (1868).

След като ранява смъртоносно якобинеца, Шарлот се опитала да избяга, но била заловена от негови съмишленици и предадена на революционния трибунал. По време на съдебния процес младата жена не се разкаяла за деянието си, държала се храбро и поведението й спечелило симпатиите на много хора.

Шарлот Корде пътува изправена към гилотината, илюстрация

Още

Сестрата на Пушкин предсказала ранната му смърт

Сестрата на Пушкин предсказала ранната му смърт

Четири дни по-късно младата жена била гилотинирана. Шарлот Корде се превръща в героиня в очите на монархисти и жирондисти. Тя извършва престъпление, но за част от обществото то било възприето като революционен акт срещу терора, като подвиг. Смелостта на Шарлот Корде била обсъждана в цял свят. В царска Русия Пушкин възпява образа на Корде в стихотворението си "Андре Шение", като я нарича "богиня на отмъщението".

И до днес народният фолклор обогатява художествено тази история, като съчинява различни нейни версии. В една от тях уж якобинец, на име Франсоа ле Гро, вдигнал от земята гилотинираната глава на Шарлот, за да й удря шамари в знак на презрението си към нея. Звучи освен зловещо и неправдоподобно, но тази история и до днес се възприема като достоверна във Франция. Някои дори украсяват случката с художествени средства, като твърдят, че мъртвата глава на Шарлот Корде изгледала гневно с "живи очи" един по един палачите си.

Черепът на френската революционерка Шарлот Кордей, убийцата на революционния водач Марат, изложен в Географското дружество в Париж / Снимка: Getty Images

Лекари твърдят, че в първите минути след отделяне на главата от тялото, за кратко са възможни подобни двигателни реакции. Във Франция подобна история се разказва и за гилотинираната Ан Болейн, чиято отрязана глава според градските легенди продължила да "говори"?...

Още

Елизабет Лебрен - придворната портретистка на Мария Антоанета

Елизабет Лебрен - придворната портретистка на Мария Антоанета

Дали мозъкът продължава да работи след като главата е отделена от тялото, е въпрос от компетенцията на клиничната анатомия. Известно е, че за да функционира, мозъкът се нуждае от кислород, така че горните "свидетелства" звучат твърде съмнително. Но погледнато от друг ракурс, всички тези измислици говорят, че образът на Корде е бил героизиран по хиберболичен начин с една цел - да бъде използвана. Но за това ще стане дума по-късно.

Запазени са нейни писма, които ясно говорят, че тя е съзнавала, че може да бъде заловена и убита. Още пристигайки в Париж, Шарлот Корде написва прощални писма до близките си, както и едно специално писмо, озаглавено "Обръщение към французите, приятелите на закона и мира". В него тя излага мотивите за деянието си по следния начин:

"О, Франция! Спокойствието ти зависи от почитането на законите; убивайки Марат, аз не нарушавам законите; осъден от вселената, неговото място е извън закона... Искам последното ми дихание да бъде в полза на съотечествениците ми. А главата ми, преклонена в Париж, да послужи като знамение за обединение на всички привърженици на законността."

Шарлот Корде до мъртвото тяло на Марат / Снимка: Getty Images

Още

Фейсбук цензурира голия бюст в картината "Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа

Фейсбук цензурира голия бюст в картината "Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа

Когато я залавят, тълпата от якобинци навън искала да я разкъса. Хвърлена била в тъмница, където да чака процеса. В съда признава, че е убила Марат предумишлено и че е бла сама в това дело. В Париж, обаче, вече били започнали арести на невинни хора, заподозряни като нейни съучастници. Тези хора също получават смъртни присъди, въпреки че Корде до края си твърди, че е замислила и осъществила убийството съвсем сама.

Сутринта на 17-и юли 1793-та година съдебните заседатели единодушно осъждат Шарлот Корде на смърт. Младата жена била облечена в червена рокля за екзекуцията си - цветът на убийците и отровителите. По пътя към гилотината, стояла изправена в затворническата каруца. Отказала да се изповяда, както и да й сложат качулка на главата. Подължила да гледа безстрашно палача си в очите.

Запазени са сведения, че е била обезглавена точно в седем и половина вечерта, пред очите на хиляди хора на площада. Помните ли историята с човека, който й удрял плесници по бузите на отрязаната й глава? Някои казват, че този Франсоа ле Гро бил дърводелецът, който правел конструкцията за екзекуции. Мнозина му ръкопляскали и това са били неговите пет минути слава - славата на човек, изгаврил се с умъртвената истинска смелчага Шарлот Корде.

Charlotte Corday, портрет

След смъртта й лекарите установили, че е била девица. Погребват я в едно парижко гробище, което в по-късни времена било ликвидирано от Наполеон. Така днес гробът на Шарло Корде е заличен.

Тялото на Марат също претърпява няколко погребални превратности: първоначално то било положено в градината на клуба на Корделиерите, през 1794-та било пренесено в Пантеона, а по-късно - препогребано в гробището Сент Етиен дю Мон.

Още

Модистката на Мария-Антоанета бяга в Англия по време на революцията

Модистката на Мария-Антоанета бяга в Англия по време на революцията

Постига ли Шарлот Корде целите си, като убива Марат? - Историческите факти отговарят на този въпрос противоречиво, и по скоро с "Не". Терорът не спира след убийството на Марат. Тъкмо обратното, то става повод за засилване на масовите репресии срещу "врагове на народа". Семейството на Корде било изселено в изгнание. Чичо й и брат й били разстреляни като роялисти.

Пиер Корней (1606 - 1684), френски драматург, около 1664 г. / Снимка: Getty Images

Политиката преобръща самата идея на Шарлот Корде - републиканката по убеждение била обявена за роялистка от якобинците и по този начин те я превръщат в кумир за монархистите. Злоупотребата с паметта й не спира дотук - кръщават на името й - "шарлотки", шапките които носели привърженичките на монархията и противничките на Парижката комуна.

Век след смъртта на Корде - смърт, която тя самата съзнателно избира като саможертва срещу терора, била изопачена по недобросъвестен начин. Подобно на героиня от драма на Пиер Корней, неговата правнучка била превърната в "обслужваща" чужди цели персона. Политическите игри във Франция употребили образа й по такъв начин, че обезсмислят саможертвата й в опит да спре терора. И по този начин истината потъва някъде дълбоко в дебрите на народния фолклор, принизена до легендата за "гневния поглед" на отрязаната й глава.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Талисман от любовница не опазва Пушкин на дуела

Талисман от любовница не опазва Пушкин на дуела

Още

Племенница на жената на Пушкин е най-скъпо продаваната художничка в света

Племенница на жената на Пушкин е най-скъпо продаваната художничка в света

Още

"Зле опазеното момиче" от Френската революция до днес

"Зле опазеното момиче" от Френската революция до днес

Още

"Мулен Руж! Мюзикълът" триумфира с десет награди на театралните "Оскари"

"Мулен Руж! Мюзикълът" триумфира с десет награди на театралните "Оскари"

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Андреа Бочели - зрящият глас на планетата

65 години от рождението на уникалния тенор

Кралят на психологическия трилър Джеръми Айрънс на 75

Дори гласът му има кариера за милиони

Да си познавал "извънземно" като Ставри Калинов

Изпращаме един от най-талантливите си художници