Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тайната на любовния триъгълник в шедьовъра на Фрагонар "Люлката"

ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ

Тайната на любовния триъгълник в шедьовъра на Фрагонар "Люлката"

290 години от рождението на великия художник от късния рококо

Фрагмент от „Люлката“, 1767 г., худ. Ж.О. Фрагонар

Преди 290 години, на 5-и април е роден един от най-изящните художници в света - френският майстор на четката Жан-Оноре Фрагонар. Неговата живопис от късния стил рококо, ни оставя истински шедьоври, които въздействат омагьосващо на въображението.

Портрет на младия Жан-Оноре Фрагонар, неизв. автор

Фрагонар получава една-единствена награда в живота си - Prix de Rome, но днес, от дистанцията на близо три века от неговото рождение, си даваме сметка, че изкуството на майстори като него наистина е вечно. Името на Фрагонар продължава да живее и да радва ценителите на изкуството.

„Музикално състезание“, 1754 – 1755 г., худ. Ж.О. Фрагонар

Жан-Оноре Фрагонар е роден на 5-и април 1732-ра година в Грас, Франция, в семейството на майстор на ръкавици и дъщеря на търговец. Когато е на 6, семейството се премества да живее в Париж. Като младеж той започва работа като чиновник в нотариална кантора, но мечтае да се изучи за художник.

Още

Париж се превърна във фестивал на цветовете

Париж се превърна във фестивал на цветовете

По онова време един от най-известните учители по живопис бил Франсоа Буше. Той, обаче, отказал да се занимава с Фрагонар - счел, че с момчето трябва да се започне отначало, и това ще му коства много време. Но Буше все пак насочил младия художник към майстора на натюрморта Жан-Батист-Симеон Шарден. След около половин година при Шарден, Фрагонар показал толкова бърз напредък, че самият Буше го поканил в ателието си.

Друг знаменит ученик на Буше бил самият Рембранд, и Фрагонар се възхищавал от него и се учел от работите му.

Още

Френската Академия за изящни изкуства  отличи фотографката Ани Лейбовиц

Френската Академия за изящни изкуства отличи фотографката Ани Лейбовиц

През 1752-ра година Буше решил, че младият Фрагонар трябва да стане "видим", и за целта му предложил да участва в конкурса на Френската кралска академия. Младият художник представил картината си "Иеровоам принася жертва на идолите", и бил класиран на първо място. Prix de Rome , или т.нар. "Римска награда" му осигурила стипендия от академията, с която да се обучава в Италия.

„Риналдо в градините на Армида“, 1763 г., худ. Ж.О. Фрагонар

Още

Образът на една мистична муза още витае над фонтана ди Треви в Рим

Образът на една мистична муза още витае над фонтана ди Треви в Рим

В продължение на малко над три години Фрагонар живеел в Рим. Рисувал и разглеждал ренесансови и антични творби във Вечния град. Споделил с един от преподавателите си, че на фона на тяхното изящество се чувства изпълнен с възхищение, но в същото време изпитва комплекси - че никога не ще може да сътвори нещо такова, достойно за съвършенството им. Мерило за майсторство в изобразителното изкуство за Фрагонар били творбите на Микеланджело, Рафаело и Тиеполо.

„Игра на сляпа баба“, 1751 г., худ. Ж.О. Фрагонар

Още

Искате ли да си купите римска вила със стенопис на Караваджо?

Искате ли да си купите римска вила със стенопис на Караваджо?

По време на престоя си в Италия се сприятелил с художника Юбер Робер и двамата често участвали в пленери сред древните развалини около Рим. Младите момчета били забелязани от един абат, на име Сен-Нон, който бил колекционер, меценат и художник-любител. По негова покана, Фрагонар създал серия от рисунки във "Вила д′Есте" в Тиволи.

Фрагонар измолил от Френската академия да удължи малко престоя му в Италия, и след като му разрешили, предприел пътувания до Неапол и Венеция. Връща се в Париж, зареден с много впечатления и хъс за работа.

„Открадната целувка“, худ. Ж.О. Фрагонар

През 1761-ва година представя в известната изложба Салона едно голямо платно - "Жрецът Корез, жертва себе си, за да спаси Калироя". Картината била закупена от самия крал Луи XV.

Още

Има ли прашка в ръката си Давид на Микеланджело?

Има ли прашка в ръката си Давид на Микеланджело?

Тази висока чест му отворила вратите към членство в академията, но не и средства, за да живее. От двора му заплатили картината чак след десет години, така че през този период от време Фрагонар бил принуден да се издържа с дребни частни поръчки, които се определяли от вкуса на самите поръчители. Сюжетите им са пасторални, любовни, галантни и еротични. Самият Фрагонар имал пиетет към такива сюжети. В изяществото на тези картини прозира желанието, с което ги е изпълнявал художникът.

„Глава на старец“, худ. Ж.О. Фрагонар

Шест години след първото си участие в Салона, Фрагонар отново участва в изложба - с картината си "Глава на старец" и с декоративен проект за хотел "Бержер" - "Групи деца в небето".

През септември 1768-а година художникът сключва брак с една своя ученичка - Мари-Ан Жерар, дъщеря на парфюмерист от Грас, с 13 години по-млада от него. Още на другата година след сватбата, двамата се сдобиват с дъщеря - Хенриета Розали.

„Четяща жена“, 1773 – 1776 г., худ. Ж.О. Фрагонар

Още

5 века от смъртта на безсмъртния Рафаело

5 века от смъртта на безсмъртния Рафаело

През 1773-та година Фрагонар бил поканен от един богат данъчен, на име Бержере, да пътува заедно с него и сина му из Европа. Причината била тази, че Фрагонар преподавал по рисуване на сина на Бержере. Тримата заедно посетили Флоренция, Генуа, Рим, Неапол, и продължили пътешествието си през Виена и Прага. Завърнали се в Париж чак през септември 1774-а година. През цялото време Фрагонар рисувал и най-вероятно тези рисунки са останали у спонсора му Бержере, което станало причина за влошаване на отношенията между двамата. Фрагонар, обаче, продължил да бъде в приятелски отношения със сина на Бержере - обучавал младежа и той бил чест гост в дома му.

През 1775-а година, херцог Пентевр поръчал на Фрагонар декоративно пано за украса на тавана на "Отель де Тулуз". Размерите били големи за Фрагонар - той се притеснявал, че дотогава не бил изработвал творба са такива размери - 216 х 335, в сантиметри.

След тази доста тежка за него работа, в продължение на години рисувал само малък размер пейзажи, а по-късно се захванал с портрети - предимно на знатни дами.

Още

Тиеполо - най-добрият художник от Венеция

Тиеполо - най-добрият художник от Венеция

През 1780-а година художникът се сдобил със син - Александър Еварист, който също става художник. Но през 1788-а година семейството било връхлетяно от голямо нещастие - докато самият Фрагонар бил тежко болен, умряла 20-годишната му дъщеря му Хенриета Розали. След този тежък удар на съдбата художникът дълго време преживявал самотно мъката си, затворен в ателието си, но без желание да рисува.

"Четене", худ. Ж.О. Фрагонар

Още

Нови технологии изясниха загадка, свързана с картина от Фрагонар

Нови технологии изясниха загадка, свързана с картина от Фрагонар

Избухналата през 1789-а година Френска революция ражда ново време и ново отношение към изкуството. Художници като Фрагонар започнали да считат за анахронизъм, а творбите им - за "монархични". Обиден от това отношение, през 1790-а година художникът напуска Париж и се връща в родния си град. Но минава малко време, политическите страсти се уталожват, и Фрагонар бил поканен за управител на музея в Лувъра. Връщат го в Париж и той остава на този пост до 1800-та година.

Художникът Инка Шонибаре позира пред картината на Жан-Оноре Фрагонар, „Психея, показваща на сестрите си своите дарове от Купидон“, в Националната галерия на 20 юни 2011 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Художникът умира на 22-ри август 1806-а година, на 74-годишна възраст, в дома си в Париж.

Днес познавачите на изобразително изкуство оценяват високо творчеството на Фрагонар и смятат, че той е не само представител на стила късен рококо, но и на класицизма. Художникът ни е завещал множество портрети, пейзажи, митологични и алегорични композиции. А също и илюстрации. От младия му период са останали и много графики и офорти.

„Люлката“, 1767 г., худ. Ж.О. Фрагонар

И все пак, най-известната му картина си остава "Люлката", която днес може да бъде видяна в колекцията Уолъс в Лондон. Това е наистина една очарователна картина, която вдъхновява със своето "въздушно" настроение. За някои то изглежда лекомислено, но пък преобладаващото мнение е, че картината символизира светлината и порива за свобода и щастие.

Още

Картина на Фрагонар беше продадена  на търг за 7,68 милиона евро

Картина на Фрагонар беше продадена на търг за 7,68 милиона евро

Един любопитен факт във връзка с картината, чието пълно заглавие на френски е "Щастлив инцидент на люлката": По време на последната й реставрация се установило, че пантофката на дамата изглежда така, сякаш ще бъде хваната от един млад мъж, скрит в храстите. Образът на Амур пък е знак за тяхната тайна любовна връзка. Този "прочит" на картината предизвиква много коментари. Картината крие "любовен триъгълник" с един главен герой - жената. Самият Фрагонар имал такова отношение към жените - смятал, че те са центърът на мъжкия свят. Художникът бил истински джентълмен, и сигурно затова е имал щастлив брак.

„Любовното писмо“, 1769 – 1770 г., худ. Ж.О. Фрагонар

Още

Редки рисунки на Микеланджело - за пръв път в Щатите

Редки рисунки на Микеланджело - за пръв път в Щатите

Около "Люлката" има и още любопитни истории, една от които, макар и непотвърдена с факти, е доста интригуваща: Поетът Шарл Коле, в своите мемоари разказва, как през 1767-а година някакъв аристократ се обърнал към придворния художник Габриел Франсоа Доайен, с молба да нарисува любовницата му, люлееща се на люлка, с инициалите на мецената на картината под полата на модела. Доайен отказал тази "неприлична" според него поръчка, и препоръчал да дадат поръчката на Фрагонар. И така, според Коле, Фрагонар станал автор на най-хубавата си картина.

Дали може да се вярва на тази история, или не, вече изобщо не е важно, защото налице имаме един истински шедьовър. "Люлката" е една от най-красивите картини на ХVІІІ век. И едно от най-ярките доказателства за безсмъртното очарование на творбите на художника Жан-Оноре Фрагонар.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Три скулптури "Пиета" от Микеланджело представиха във Флоренция

Три скулптури "Пиета" от Микеланджело представиха във Флоренция

Още

Историята на един монах, разпънат между Рафаело и сянката на екзекутирания си кумир

Историята на един монах, разпънат между Рафаело и сянката на екзекутирания си кумир

Още

Възстановиха лицето на Рафаело с триизмерна технология

Възстановиха лицето на Рафаело с триизмерна технология

Още

Откриха скрита скица под картината "Нощна стража" на Рембранд

Откриха скрита скица под картината "Нощна стража" на Рембранд

 

 

 

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Циганка й предсказала, че ще властва над сърцето на крал

260 години от смъртта на жената-символ мадам дьо Помпадур

Франц Кафка – модерният, загадъчният, вдъхновяващият

Произведенията му засягат вечни човешки теми - отчуждението, тоталния контрол, самотата и абсурдите на битието

С парите от Нобеловата си награда той създава музей

Шарл Гуно написва опера по творба на Фредерик Мистрал