Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Писателят, който не се страхуваше да рискува дипломатическата си кариера

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРНА КЛАСИКА

Писателят, който не се страхуваше да рискува дипломатическата си кариера

10 години от смъртта на Карлос Фуентес

Карлос Фуентес присъства на коктейл за автори в La Milanesiana 2008, проведен в Sala Buzzati на 09 юли 2008 г. в Милано, Италия / Снимка: Getty Images

"Не ме класифицирай, прочети ме. Аз съм писател, а не жанр". Това са думи на класика на латиноамериканската литература - мексиканския писател Карлос Фуентес, който почина на 15-и май 2012-а година, на 83-годишна възраст. Светът се прости с един от най-големите майстори на магическия реализъм и т.нар. "готически роман", смятани за "литературен бум на 60-те и 70-те години на миналия век".

Embed from Getty Images

Още

Прости ли Габриел Гарсия Маркес на България?

Прости ли Габриел Гарсия Маркес на България?

Фуентес бе близък приятел на друг колос на литературното течение - Габриел Гарсия Маркес. Името му стои в историята на литературата наравно с легендарните Марио Варгас Льоса и Хорхе Луис Борхес. Фуентес е най-публикуваният писател и романист в Мексико, с влияние върху целия испанскоговорещ свят.

Той бе не само писател, но и редактор, литературен критик, драматург, журналист и дипломат - високо авторитетна личност, в авангарда на световната интелигенция.

Членовете на журито на филмовия фестивал в Кан позират на терасата на Фестивалния дворец, 13 май 1977 г. Отляво надясно Морис Беси (1910 - 1993), Г. Якоб, Карлос Фуентес, Роберто Роселини (1906 - 1977), Беноит Гролт, Март Келер, Жак Деми (1931 - 1990), Полин Каел (1919 - 2001), Анатол Доман (1925 - 1998), директор на фестивала Робърт Фавр льо Брет и писателят д-р Н'Суган Агблеманьон / Снимка: Getty Images

Бе носител на престижните литературни награди "Ромуло Галегос" (1977) и "Сервантес" (1987), на много титли, призове и премии. Фуентес умира в родината си, но е погребан в семейна гробница в Монпарнаското гробище в Париж.

Гробница на семейство Фуентес – Лемус в гробището Монпарнас в Париж

Карлос Фуентес Масиас, както е пълното му име, е роден на 11-и ноември 1928-а година в Панама, в семейството на дипломат. Семейството се преместило да живее в Съединените американски щати, където малкият Карлос живее до 12-годишната си възраст - докато баща му е консул на Мексико във Вашингтон. Когато става на 16, преместват баща му на работа в Чили, и там бил записан да учи в Британския колеж.

Embed from Getty Images

По-късно Фуентес ще разказва за тези години с благодарност, че въпреки неудобството постоянно да "превключва" на различни езици и да сменя приятелска среда, точно пътуванията и промените, свързани с тях, са били полезни за него.

Embed from Getty Images

Още

Маркес и Мерседес - преданост до Края

Маркес и Мерседес - преданост до Края

Голяма част от творбите на Фуентес се занимават с проблемите на мексиканската идентичност и история, и излизат извън границите на времето и пространството. Културата, която писателят притежава като истински космополит, му помага да отразява взаимовръзките между познанията за различни точки на света и въображението си - в това е всъщност и неговата сила.

Мохамед Елбарадей поздравява мексиканския писател Карлос Фуентес с неговата награда за свобода на словото, на Наградите на четирите свободи, 13 май 2006 г., Миделбург, Холандия / Снимка: Getty Images

Фуентес заживява в Мексико през 1944-та година. Завършва "Право" в университета УНАМ и специализира "Международно право" в Женевския университет. Назначен е на работа в отдела за културни връзки в мексиканското Министерство на външните работи.

Още

Продават дрехи на Габриел Гарсия Маркес с благотворителна цел

Продават дрехи на Габриел Гарсия Маркес с благотворителна цел

През 1965-а година става дипломат. Работи в Париж и Лондон. От 1975-а година е посланик на Мексико във Франция. До 1978-а година, когато подава оставка, в знак на протест срещу акта на правителството да назначи бившия президент на Мексико Густаво Диас Ордас за посланик в Испания. Този факт достатъчно красноречиво доказва достолепието на Фуентес като личност, която не се поддава на конформизъм в името на кариерата.

Карлос Фуентес на La Milanesiana 2008, проведен в Sala Buzzati на 09 юли 2008 г. в Милано, Италия / Снимка: Getty Images

Още

Марио Варгас Льоса стана член на Френската академия

Марио Варгас Льоса стана член на Френската академия

Още по време на дипломатическата си служба, той преподава в най-престижните университети в света: "Браун", Принстън, Харвард, Пенсилвания, "Джордж Мейсън", Колумбия и Кеймбридж. Приживе бил близък с много знаменитости на своето време. На една от тях - американския антрополог и хуманист Чарлз Райт Милс, посвещава книгата си "Смъртта на Артемио Крус".

Embed from Getty Images

В личния си живот Фуентес преживява тежки драми - има два брака и три деца, от които оцелява само дъщеря му Сесилия Фуентес, родена през 1962-ра година. Другата му дъщеря - Наташа Фуентес, умира на 30 от неизяснена болест, а синът му - художникът Карлос Фуентес - от усложнения на хемофилия, само на 25.

Embed from Getty Images

Още

Интелектуалната политическа изповед на Марио Варгас Льоса (откъс)

Интелектуалната политическа изповед на Марио Варгас Льоса (откъс)

Този изключително приветлив и добронамерен човек изживява тежката драма на баща, който трябва да погребе децата си. Спасява го работата му. Чувствал се най-добре на писалището в дома си в Мексико Сити и в апартамента си в Лондон. Любимите му четива били за историята на Мексико, за ацтеките и християнството, за смесения характер на вярванията на хората от тази част на света.

Още

Илюстрации в стил "магически реализъм"

Илюстрации в стил "магически реализъм"

Един от първите му популярни разкази разказва за Чаак-моол. Статуите на божеството са тясно свързани с култа към бога на дъжда Тлалок и с човешкото жертвоприношение. Фуентес ни запознава с едно езичество, оцветено от християнска мистика, търсейки магическата връзка между тях в съзнанието на латино човека. Фуентес допринася изключително много за развитието на магическия реализъм.

... Човешкото жертвоприношение е било силно разпространено сред ацтеките; специални експедиции са издирвали врагове, особено през „Цветната война“ (La Guerra Florída)

Още

Традиция и модерност в Мексико, аранжирани от светлината

Традиция и модерност в Мексико, аранжирани от светлината

Търсейки корените на вярата в древността, писателят нито за миг не остава "закотвен" в миналото. Той изразява активна гражданска позиция в най-бурните политически години на миналия век - кървавите студентски протести на "Площада на Трите култури" в Мексико сити и в Тлателолко, които се случват малко преди летните олимпийски игри в Мексико сити през 1968-а година.

На тези събития са посветени и два от романите му - "Свещена зона" и "Смяна на кожата".

Още

Мексико си върна 34 археологически артефакта от Германия

Мексико си върна 34 археологически артефакта от Германия

Вторият споменат бил забранен в Испания поради "комунистическите, проеврейските и антинацистките изявления на автора". Светът, обаче, по онова време живее с ритъма на множество вълнения - вече са се появили "Бийтълс", хипитата, случва се Пражката пролет в Чехия. Романът "Смяна на кожата" е съзвучен с тези събития и придобива световно звучене, защото това е време, в което сякаш цялото човечество иска да "смени кожата си".

Фуентес работи на дипломатическа служба, но това не му пречи да изразява свободно мнението си и да твори по съвест.

Embed from Getty Images

Още

Първата потапяща изложба в Мексико почита творчеството на Фрида Кало

Първата потапяща изложба в Мексико почита творчеството на Фрида Кало

Като човек, израстнал в най-младите си години в Америка, той проявява симпатия към някои аспекти на американския начин на живот. В автобиографичната си книга "Аз с други" сравнява модерната Америка с мизерията в родината си, но това не е е самоцелно. Писателят не го прави за издигане в култ на чуждата страна, а с болка за собствената му държава и собствения му народ.

Още

Вълче погребение от времето на ацтеките в центъра на Мексико сити

Вълче погребение от времето на ацтеките в центъра на Мексико сити

Темата за Америка откриваме и в романа му "Контра Буш" (2004). Престоят на Фуентес в Америка определено повлиява на писателското му съзряване. Всъщност, макар да изглежда странно, точно далече от родината си, той започва да се вълнува по-силно от праисторията на Мексико - неговата "горда страна на пирамиди и богове".

Още

Магичната красота на снежнобелите пясъци на Ню Мексико

Магичната красота на снежнобелите пясъци на Ню Мексико

Първия си роман - "Най-прозрачната област", Фуентес издава едва на 28. Романът хвърля светлина върху мексиканската култура, като смесица от отделни самобитни култури - испанската, местната и местисо. Още в този роман си проличава писателският му почерк на творец, който умее едновременно да разказва увлекателно, да създава сюрреалистични картини и да внушава философски алюзии за живота.

Embed from Getty Images

Експерименталният стил на Фуентес е почерпан от литературния авангард на неговото време и е силно повлиян от движенията на кубизма и сюрреализма на 20-ти век.

Още

Люлки на границата между САЩ и Мексико са големите победители на наградите "Бизли" за дизайн

Люлки на границата между САЩ и Мексико са големите победители на наградите "Бизли" за дизайн

Карлос Фуентес е оставил десетки уникални творби: "Най-прозрачната област", "Добрата съвест", "Смъртта на Артемио Крус", "Аура", "Свещена зона", "Смяна на Кожата", "Рожден ден", "Наша земя", "Старият гринго", "Кампанията", "Кристалната граница", "Годините с Лаура Диас", "Инстинкт за Инес", "Седалището на орела", "Всички щастливи семейства", "Маскираните дни" (шест разказа, измежду които е "Чак-Моол"), "Песен на слепци", "Обгорена вода", "Синовете на завоевателя", "Мексиканско време", "Погребаното огледало", Контра Буш" и мн. др.

Карлос Фуентес на La Milanesiana 2008, проведен в Sala Buzzati на 09 юли 2008 г. в Милано, Италия / Снимка: Getty Images

Автор е и на много пиеси: "Всички котки са пантери", "Едноокият е цар", "Бели церемонии" и др.

Още

Намериха изгубена столица на древно царство на маите в Мексико

Намериха изгубена столица на древно царство на маите в Мексико

За големия авторитет на Карлос Фуентес говорят множеството присъдени му титли, между които - доктор хонорис кауза на Националния автономен университет на Мексико и на Кеймбриджкия университет. Писателят е носител на премиите на Biblioteca Breve за романа "Смяна на кожата" и на Хавиер Вилярутия - за романа "Terra nostra".

Още

Марио Варгас Льоса спечели френската литературна награда "Шато Ла Тур Карне"

Марио Варгас Льоса спечели френската литературна награда "Шато Ла Тур Карне"

Удостоен е с десетки награди: литературната награда "Ромуло Галегос" за романа "Terra nostra"; международна награда за литература "Алфонсо Рейес"; наградата "Сервантес"; почетен медал за литература на Американския клуб за изкуство; орден на културната независимост "Рубен Дарио" и на едноименната Никарагуанска награда за литература; на награда на Италиано-латиноамериканския институт за романа "Старият гринго"; на златен медал на организацията "Касита Мария" от испано-говорящата общност на Ню Йорк; с медал на Ректората на Чилийския университет, за принос в развитието на латиноамериканската и карибската литература; на наградите "Гризан Кавур" и "Пикасо" от ЮНЕСКО.

Embed from Getty Images

Още

Роман на българка ще се преподава в Мексико

Роман на българка ще се преподава в Мексико

Фуентес беше член на мексиканската делегация към Международната организация на труда (МОТ) в Женева, отговарял е за културната популяризация на Мексиканския университет, съосновател и редактор на няколко периодични издания, като "Мексикански преглед на литературата" и др. Със смъртта му светът понесе загубата на един талантлив творец и изключителна личност от световния интелектуален авангард.

Embed from Getty Images

Карлос Фуентес - цитати

Ние не можем да кажем нищо за собствената си смърт.

... много по-лесно е да мразиш. Да обичаш е много по-трудно, за любовта трябва повече...

Мъртвият не вижда, какво е смъртта, но и живите не знаят.

Да бъдеш храбър не е твърде трудно, ако нямаш страх пред смърта.

Истинската граница всеки има вътре в себе си.

Единственото истинско покаяние е това, в което няма осъждане на другите.

Хаос - при него няма множествено число.

Христос не е обичал онзи, който нито е хладен, нито е горещ!

С времето нашите портрети започват да лъжат. Това вече не сме ние.

Музиката се намира някъде посредата между природата и Бог.

Обичаш не по избор.

... ние, мексиканците, не сме толкова уверени в себе си и не искаме да унищожаваме здрача, прехода между светлина и сянка...

Определено, за изкуството няма лоша реклама...

Добрият музикант го отличава умението да слуша едновременно различни звуци и да обръща внимание на всеки от тях.

Подобно на сънища, изгубените аромати не се връщат.

Паметта, разбива твоето сложно единство на парчета, а преживяният живот - на две половини: на това, което е било, и това, какво е могло да бъде.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Писателката Джоан Дидион почина на 87-годишна възраст

Писателката Джоан Дидион почина на 87-годишна възраст

Още

Италианският писател Джани Челати почина на 84-годишна възраст

Италианският писател Джани Челати почина на 84-годишна възраст

Още

Смъртни заплахи получи писателката Джоан К. Роулинг

Смъртни заплахи получи писателката Джоан К. Роулинг

Още

Писателят Марио Варгас Льоса работил, докато бил в болница заради Ковид-19

Писателят Марио Варгас Льоса работил, докато бил в болница заради Ковид-19

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Сметана оглушава напълно и умира след психичен срив

200 години от рождението и 140 години от смъртта на автора на операта "Продадена невеста"

Джаз легендата Дюк Елингтън дарил свой концерт на Съветската армия

Музикантът е носител на 11 "Грами" и е награждаван лично от двама американски президенти

Дзукеро като захар и като горчилката, която ражда хита му "Senza una Donna"

Италианската звезда идва за пети път у нас с два концерта - за първи път във Варна на 27 април и на 29 април в Зала 1 на НДК

Циганка й предсказала, че ще властва над сърцето на крал

260 години от смъртта на жената-символ мадам дьо Помпадур

Франц Кафка – модерният, загадъчният, вдъхновяващият

Произведенията му засягат вечни човешки теми - отчуждението, тоталния контрол, самотата и абсурдите на битието