Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вълче погребение от времето на ацтеките в центъра на Мексико сити

ЗЛАТНИ НАХОДКИ

Вълче погребение от времето на ацтеките в центъра на Мексико сити

Жертвеният вълк е украсен с най-изтънчените и фино изработени златни орнаменти от времето на ацтеките, намерени досега

В центъра на столицата на Мексико бе открит ацтекски жертвен вълк, богато украсен с най-голямото и най-фино изработеното злато от времето на ацтеките, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Още

Най-голямата археологическа находка в света - Златото на Бактрия

Най-голямата археологическа находка в света - Златото на Бактрия

Качеството и броят на златните орнаменти са крайно необичайни. По останките има 22 украшения, отрупани със символи - висулки, пръстен за нос, плочка за гърдите. Всички те са направени от тънък лист злато, обясни археологът Леонардо Лопес.

Останките са намерени през април в каменен сандък близо до централния площад Сокало, зад католическата катедрала и до стълбите на Темпло майор - някогашния най-значим церемониален храм на ацтеките.

"Това без съмнение са най-многобройните и фини златни орнаменти, откривани досега" - каза Лопес, имайки предвид общо 205 дарове, открити за четири десетилетия около обекта. Злато съдържат 16 от тях.

Още

Защо египетските статуи са без носове?

Защо египетските статуи са без носове?

Вълкът е бил на осем месеца, когато е бил убит. След като е бил украсен със златните орнаменти, той е бил положен в каменен сандък от жреците върху слой от остриета от кремък. Олицетворявал е бога на войната Уицилопочтли. Смятало се, че вълците превеждат убитите воини през опасна река в отвъдното.

Животното е било принесено в жертва по време на управлението на най-могъщия ацтекския владетел Ахуицотъл от 1486 до 1502 г. Един от най-страховитите и силни военачалници, разширява империята на ацтекито на юг чак до днешна Гватемала.

Още

Разрухата в Палмира оживява в изложба

Разрухата в Палмира оживява в изложба

От разкопките се счита, че днес храмът Темпло майор би бил по-висок от 15-етажна сграда, ако не е бил разрушен след испанското завоевание на Мексико през 1521 г.

Ацтеките, които се наричали "мексика", ценели особено много златото. Изработените съкровища обаче били почти изцяло ограбени от испанците и претопени в кюлчета за улесняване на транспортирането им към Европа.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Откриха старинни печати от VI век пр.Хр. от персийския период на Йерусалим

"Въпреки многобройните разкопки, които са били осъществявани в града, откритите артефакти от този период са изключително редки", коментираха археолозите

Музеят "Гугенхайм" в Билбао отново приема посетители

Киносалоните, театрите и търговските центрове също могат да работят, но с намалена посещаемост

Колизеят в Рим отвори врати

"Това е символичен момент за Рим и за Италия" - каза директорът на археологическия парк към Колизея Алфонсина Русо

Древни римски мозайки бяха открити насред лозе в Италия

Снимките, публикувани онлайн, показват "девствената мозайка", както и основите на римска вила

Хотелски стаи се превръщат в оперни ложи във Виена

На 30 май оперните певици Моника Медек и Дагмар Декановски ще зарадват почитателите на класическата музика с концерт на едно необичайно място

Италия отваря най-емблематичния си туристически обект на 1 юни

Величественият Колизей в Рим ще приема посетители при спазване на адекватни санитарни мерки, включващи маски и измерване на температурата, обезопасени преходи, задължителна резервация и променено работно време