Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Магьосникът на равнините Мориц Ешер

ВЪЗРОЖДЕНЦИ НА МОДЕРНОТО ВРЕМЕ

Магьосникът на равнините Мориц Ешер

125 години от рождението на "най-добрия математик сред художниците"

Гравюрата на Ешер върху дърво "Ден и нощ" (1938) Снимка: iStock by Getty Images

Всеки, който е виждал картините му, се учудва на графиката им и магнетичното им въздействие. Стълби, които отиват нагоре, като че ли се "връщат" на обратно. Сложни геометрични фигури обемат погледа и го карат да щъка напосоки в лабиринта от детайли, изпълнени с математическа прецизност.

Известен е със своите дърворезби, литографии и мецотинти ( mezzo-tinto - букв. "боядисан отчасти", техника в изобразителното изкуство, вид гравюра върху метал).

2018 г. На изложбата "Ешер по пътя" в Леуварден, Нидерландия (Снимка: Getty Images)

Картините на Мориц Корнелис Ешер имат буквално магическо въздействие върху сетивата. Автор е на 448 литографии, дърворезби и гравюри. Нарисувал е над 2000 рисунки и скици. Освен това е илюстрирал книги, проектирал е гоблени, пощенски марки и стенописи.

Най-известните му творби са "Рисуващите ръце", "Относителност", "Летяща риба", "Безгранично пространство", "Пространствени окръжности и спирали", "Огледални изображения", "Инверсии", "Многостени", "Невъзможни сгради" и др.

"Метаморфоза 1" (1937) на М. К. Ешер (Снимка: iStock by Getty Images)

Още

Графит на Банкси провокира разговор за домашното насилие

Графит на Банкси провокира разговор за домашното насилие

Някои го наричат "рисуващият математик", защото прецизността на техниката му е изчислена до най-малката чертичка. Ешер е художник в специфичен жанр и трудно може да бъде "сбъркан" с някой друг. Той е абстракционист, но е много добър и в пейзажната живопис, натюрморта и портрета. Учи в Академията за архитектура и декоративни изкуства в Харлем. До края на живота си изучава природата, като имал особен интерес към насекомите.

Художникът е роден на 17-и юни 1898-а година в Леуварден, Нидерландия. Работи до края на живота си. Умира на 73, на 27-и март 1972-ра година.

Роден е в семейството на строителен инженер, от втория брак на баща си. Мориц е едва на 5, когато семейството се премества да живее в Арнем, където малкият бил записан да учи дърворезба, а в свободното си време взимал уроци по пиано. Въпреки старанието си в училище, бил слаб ученик.

Дори на два пъти повторил класовете.

Още

Музей с произведения на Банкси ще отвори врати в Брюксел

Музей с произведения на Банкси ще отвори врати в Брюксел

През 1919-а година постъпва да следва в Академията за архитектура и декоративни изкуства в Харлем. Първоначално изучавал архитектура, после се прехвърлил в декоративните изкуства. Попада на преподавател със силна творческа индивидуалност и намира в лицето на Самуел Хесурун де Мескита своя истински учител.

Именно той го насочил към печатната графика. Ешер напуска Академията и се отдава на творчески пътувания по света.

"Три свята" (1955) на М. К. Ешер (Източник: artchive.com)

През 1922-ра рисува картината "Осем глави", в която буквално "слепва" контурите на четири женски и четири мъжки глави. Използва техниката на учителя си Мескита - т.нар. ксилография. Прави и първите си опити по литография, създава първите си гравюри върху дърво.

Най-известната му работа - "Рисуващите ръце" (1948) (Източник: artchive.com)

За периода между 1922-ра и 1935-а година Ешер създава около 70 дървореза и гравюри, и около 40 литографии. По-късно ще се отрече от тях с думите, че те "нямат никаква стойност", но феновете му не са на това мнение.

Това е периодът, в който художникът среща в Италия Джета Умикер и се жени за нея.

"Hell" (1935) на М. К. Ешер (Източник: artchive.com)

През 1925-а година му съобщават жестоката вест, че брат му е загинал в планините на Южен Тирол. Повикали го да разпознае тялото. Ешер дълго време не може да се отърси от преживяното. Съдбата му предлага в един и същи перод голяма любов и голяма загуба. Тези амбивалентни чувства художникът превъплъщава в творбата си "Дни на Сътворението".

В този период на депресивни настроения, Ешер рисува ментални картини. Те нямат сюжет, но силно въздействат на сетивата с визуалните си техники.

"Development 2" (1939) на М. К. Ешер (Снимка: iStock by Getty Images)

Първата си гравюра на тема невъзможна действителност "Натюрморт с улица" ("Still Life and Street"), Ешер прави през 1936-а година.

Двамата с Джета живеят десет години в Рим. До 1935-а година, когато властта на Мусолини става нетърпима. Двойката се мести в в Шато дьо Окс, Швейцария, където остава две години. Ешер тъгувал за Италия, за нейните пейзажи - така и не харесал Швейцария и по негово предложение се местят в градчето Юкел в Белгия.

Още

Мистериозният художник на страшни и пророчески картини

Мистериозният художник на страшни и пророчески картини

Сред известните му картини от онзи период в серията "Покрития на равнината" са: "Въздух и вода" ("Sky and Water", 1938, дърворез), Освобождаване" ("Liberation", 1955, литография) и "Вербум" ("Verbum"1942, литография); сериите "Кръгов лимит" ("Circle Limit", 1958-60, дърворез), "Квадратен лимит" ("Square Limit", 1964, дърворез), "Метаморфози" ("Metamorphoses", 1939-40, 1967-68, дърворез) и др.

По време на Втората световна война Ешер се връща в родината си и с Джета се установяват в Баарн. Там художникът остава три десетилетия - до 1970-а. Там експериментира и техниката мецотинто - дълбок печат върху медна плоча. Впоследствие я изоставя.

В Баарн Ешер създава най-добрите си творби. Сред тях, в категорията "Невъзможни сгради" много популярни са: "Белведере" ("Belvedere", 1958, литография), "Изкачване и слизане по стълби" ("Ascending and Descending", 1960, литография), "Водопад" ("Waterfall", 1961, литография) др.

През юли 1969-а година Ешер рисува последната работа преди смъртта си - "Змии" ("Snakes", дърворез).

През 1970-а художникът се мести в дома за възрастни художници "Роза-Спиър" в Ларен, Северна Холандия, където разполагал със собствено студио, макар че все по-рядко работел през последните две години от живота си.

Какво е особеното в картините на Ешер? - Той, както казва един критик, има "интуиция за математика". Няма друг художник, който да предава визуално "сложни конструкции на зрителното възприятие" като него. Наистина човек добива усещането, че всичко това е предварително "изчислено".

"Up and Down" (1947) на М. К. Ешер (Източник: artchive.com)

Още

Непознати творби на Анди Уорхол в лондонската галерия Halcyon

Непознати творби на Анди Уорхол в лондонската галерия Halcyon

Ешер използвал обекти от листа на Мьобиус (б.а. триизмерна конструкция, образувана от дълга правоъгълна лента, която се усуква по дължина на 180 градуса), равнинни изображения на невъзможни в тримерното пространство обекти, по идея на триъгълника на Пенроуз (б.а. т.нар. трибар е изображение, създаващо оптична илюзия за съществуването на невъзможен във физическото пространство обект); рисува многостени, разгъвки на тела и пр. Всичко това в някои картини той умело съчетава с пейзажи, животни, портрети на хора и пр.

Математикът Дъглас Хофстетер, автор на книгата "Гьодел, Ешер, Бах в една златна примка", наградена с Пулицър през 1979-а година, разкрива "тайните" на Ешер, изумен от неговия природен математически талант.

Още

Картини на Пикасо, Анди Уорхол и Кристо в изложбата "Съвременно изкуство в Испания"

Картини на Пикасо, Анди Уорхол и Кристо в изложбата "Съвременно изкуство в Испания"

Всъщност, Хофстегер разкрива и как една статия вдъхновила художника да рисува по този начин. Неин автор е Дьорд Пойа, и тя била посветена на това, как могат да се разположат симетрични групи в една равнина, каквото е платното на една картина, да речем. Именно тази статия станала причина, Ешер да изработи чудноватия си стил и да бъде причисляван към математиците на своето време. Самият той отричал да разбира от математика, и се определял като любител, който се възхищава на тази наука.

След симетричните групи, художникът се посветил на концепцията, как може една безкрайност да бъде визуализирана в двуизмерна (двумерна) равнина. Ешер се запознал с хиперболичната равнина и създава серия картини с наименованието "Кръгов лимит" ("Circle Limit", 1958-60, дърворез).

"Relativity" (1953) на М. К. Ешер (Източник: artchive.com)

За тези картини бил посветен в рицарство на Ордена "Оранж Насау". През 1958-а година самият Ешер публикува статия със заглавие "Правилно деление на равнината", в която описва как строи математическите обекти в творчеството си.

"Математиците са отворили врата, която води към необятни територии", пише Ешер. Признава, че се дразни от плоските фигури: "Правя така, че те да изскачат от равнината".

Разбира се, че с тези дръзки опити за визуализация, Ешер става любимец на много математици. "Той им създава забавен начин да си "играят" с равнините", отбелязва един критик.

Някои намират "противоречие" между реалността и фантастиката в творчеството му. Но точно в това е неговото очарование. Рисувайки странните запълнени с обекти равнини, той всъщност по необикновен начин стига до дълбините на човешката душа. Там, където тя винаги е искала да проникне, но не успява да го направи в реалността.

"Небе и вода 1" на М. К. Ешер на изложба в Кеймбридж, Масачузетс (Снимка: Getty Images)

Още

Африканско великолепие в мозайките на Чарис Цевис

Африканско великолепие в мозайките на Чарис Цевис

Мозайкоподобните му изображения, които се повтарят симетрично, създават илюзията за кристална решетка. Така се заговаря за кристалографията. Ешер смело запълва равнини, разчупва ги и отново ги запълва със симетрични предмети. Той е като магьосник, който си играе с пространството и времето, и ту го "събира", ту го разделя по начин, който наподобява сублимация - присъствие и "изчезване", едновременно.

"Белведере" (1958) на М. К. Ешер (Източник: artchive.com)

Самият Ешер се чувствал силно повлиян от изкуството на италианския Ренесанс. Всъщност, той и живеел като ренесансов човек - вглъбен в своя си свят от интереси, водел скромен живот. Има сведения, че е пишел и поезия.

Така че Ешер наистина може да бъде разбран само ако гледаме на него като на един ренесансов човек на модерното време. Около него имало не само куп математици, но и физици. Художникът непекъснато усъвършенствал познанията си в точните науки, нтересувал се от теорията на Айнщайн и пространствената логика.

Най-известната картина на Ешер в наше време е "Рисуващите ръце", за която се твърди, че я създава след като видял скица на известната картина на Леонардо да Винчи "Портрет на Джиневра де Бенчи".

В Хага, в някогашния кралски дворец, се помещава Музеят на Ешер, за който много туристи споделят, че са излизали от там буквално изумени. Един от тях възторжено пише в интернет: "Ешер задава два основни въпроса - дали е само гений, или е и магьосник".

Това е шега, разбира се, но оптическите илюзии на Ешер наистина ни изправят пред този въпрос, а който посети интерактивната зала в музея, може не само да гледа, но и да участва в тази истинска игра на сетивата.

Изложба на Ешер в Museu de Arte Popular в Лисабон през 2018 г. (Снимка: Getty Images)

А чували ли сте за т.нар. Парадокс на водопада на Ешер? Най-простичко казано, става въпрос за падаща вода, която върти колело, а колелото изтласква водата нагоре. Водопадът де факто реализира принципа на невъзможния триъгълник. Конструкцията работи като вечен двигател.

Е, ето че си отговорихме на въпроса, какъв всъщност е Ешер: Той е гений, който владее магията на човешкото въображение и е успял да я превъплъти в творчеството си.

Изложба на Ешер в Museu de Arte Popular в Лисабон през 2018 г. (Снимка: Getty Images)

Мориц Ешер - мисли

Живеем в красив и подреден свят, не в хаос без правила, както понякога ни се струва.

Работата ми е една игра, една много сериозна игра.

Резултатът от борбата между мисълта и способността да я изразиш, между мечтата и действителността, рядко е нещо повече от някакъв компромис или приближение.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Мозайките от Малката базилика на Филипопол

Мозайките от Малката базилика на Филипопол

Още

Откриха скрито изображение в шедьовър на Пикасо

Откриха скрито изображение в шедьовър на Пикасо

Още

 Пикасо през погледа на Андре Вилер и Едуард Куин

Пикасо през погледа на Андре Вилер и Едуард Куин

Още

Живопис и графика от Катя Фотева в Галерия "Дебют"

Живопис и графика от Катя Фотева в Галерия "Дебют"

 

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Андреа Бочели - зрящият глас на планетата

65 години от рождението на уникалния тенор

Кралят на психологическия трилър Джеръми Айрънс на 75

Дори гласът му има кариера за милиони

Да си познавал "извънземно" като Ставри Калинов

Изпращаме един от най-талантливите си художници