Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Исабел Алиенде на 75: Важните неща в живота са скътани в скритите камери на сърцето ми

МАГИЧЕСКИ РЕАЛИЗЪМ

Исабел Алиенде на 75: Важните неща в живота са скътани в скритите камери на сърцето ми

Чилийската писателка и феминистка всъщност е доволна от живота си, в който почти няма ден, в който да не е помагала на хората

Eдна от най-четените авторки на испански език днес навършва 75 години.

Дотук тя е написала 23 книги, които са преведени на 35 езика и продадени в близо 70-милионен тираж. 60 пъти е била награждавана в 15 страни за творчеството и заслугите си, две международни филмови продукции са създадени въз основа на нейни романи.

Още

Великият Хемингуей, който обожавал живота, се самоубива на 62

Великият Хемингуей, който обожавал живота, се самоубива на 62

Това са твърдите факти, които могат да се прочетат и в биографията ѝ в интернет. Просто за да бъдат отбелязани. Защото, според нея, всъщност е малко странно човек да отразява живота си: "Това е само един списък с дати, събития и постижения. В реалността важните неща в живота са скътани в скритите камери на сърцето ми и нямат място в биографията ми", казва Исабел Алиенде.

С любимия си мексикански писател Карлос Фуентес

Не книгите са най-големите ѝ успехи, а любовта, която я свързва с определени хора. Както и моментите, когато се е опитвала да помага на другите. Например по време на военната диктатура на Пиночет, когато се ангажира с политически преследваните, или пък като феминистка и основателка на фондацията "Исабел Алиенде" се бори за женските права.

И до днес Исабел Алиенде, която на 2 август празнува 75-ия си рожден ден, е политически ангажирана и активна. Към новия президент на САЩ - страната, в която тя е избрала да живее - Алиенде е много критична. Пред ДВ тя казва, че го смята за безскрупулен бизнесмен:

"Не знам дали американските институции са достатъчно силни, за да се противопоставят на този развилнял се бик, който не знае как да управлява", посочва писателката. Доналд Тръмп, според нея, е най-лошото нещо, което е могло да се случи на Америка.

"Къщата на духовете" - нейният дебют

Мерил Стрийп и Джеръми Айрънс във филма "Къщата на духовете" (1993) по едноименния роман на писателката

Още

Прости ли Габриел Гарсия Маркес на България?

Прости ли Габриел Гарсия Маркес на България?

Независимо от всички нейни ангажименти, книгите са онова, с което се прочува световноизвестната чилийска авторка. Преди всичко с дебюта си - романът "Къщата на духовете". В тази семейна сага с автобиографични елементи става дума за живота на едробуржоазното семейство Труеба, което страда от агресивния си патриарх Естебан Труеба. След военния преврат срещу президента-социалист, Труеба възлага големи надежди на новото правителство. И е горчиво разочарован, когато новите управници подлагат страната на терор и преследване, като не пожелават да пощадят и неговото семейство.През 1982 г., когато Исабел Алиенде пише тази семейна сага, тя вече е емигрирала във Венецуела. През 1973 г. военните, дошли на власт в Чили с преврат, свалят нейния чичо - президента Салвадор Алиенде, който е братовчед на баща ѝ. Малко след това Салвадор Алиенде се самоубива. Оттогава насам Исабел Алиенде вече не се чувства сигурна в родината си.

С дядо си и втората му съпруга в Чили през 1961 г.

Защитница на женските права

Исабел Алиенде е родена на 2 август 1942 г. в Лима в семейството на чилийски дипломат. Тъй като родителите ѝ се развеждат, по-голямата част от детството си тя прекарва в дома на чичо. По-късно живее в Боливия и Ливан, след което се връща в Чили. Работи като журналистка, жени се и ѝ се раждат две деца - дъщеря Паула и син Николас. На дъщеря си, починала на 28 годишна възраст от тежка болест, писателката посвещава през 1992 г. едноименния си, много личен роман.

Като малка с майка си

Още на младини Исабел Алиенде се застъпва за женските права. През 1968 година тя основава феминисткото списание "Паула", на страниците на което изразява подкрепа и за чичо си Салвадор Алиенде. Публикува също няколко театрални пиеси и си спечелва известност като телевизионна водеща.

В Каракас около 1987 г.

В емиграция

Емигрирала във Венецуела, тя започва да пише въображаемо писмо до своя починал роднина. Дългото писмо прераства в ръкопис, а той пък се превръща в роман. Така се появява дебютната ѝ книга "Къщата на духовете". През 1993 г. романът е екранизиран с Мерил Стрийп и Уинона Райдър в главните роли.

С Ванеса Редгрейв и Мерил Стрийп по време на снимките на филма "Къщата на духовете"

Още

Тери Пратчет: Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва

Тери Пратчет: Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва

Още първият роман на Исабел Алиенде привлича вниманието с необикновения ѝ стил, при който фикция и реалност се преплитат. Това е т.нар. "магически реализъм" - Алиенде обединява жестоката реалност с фантастичен свят, изпълнен с вълшебства, който неизменно вдъхва и надежда. Критиците я упрекват, че подражава на Нобеловия лауреат Габриел Гарсия Маркес, чиито книги са образец на "магическия реализъм". Историите на Исабел Алиенде за силни жени и големи житейски периоди убеждават обаче журито на чилийската национална награда за литература и през 2010 година то ѝ присъжда това отличие.

"Доволна съм от живота си"

От над две десетилетия Исабел Алиенде живее в САЩ, където се жени втори път. Чили е и си остава обаче нейната родина, както споделя самата тя пред ДВ:

"Продължавам да се чувствам чилийка. Родителите ми са чилийци, семейството ми е чилийско, а аз съм прекарала първите години от живота си в Чили - години, които са сложили траен отпечатък върху мен", казва писателката.

"Когато бях млада, често се чувствах отчаяна", пише Исабел Алиенде на сайта си. "По света имаше толкова много страдание, а аз можех да направя толкова малко, за да го смекча. Но сега, когато хвърлям поглед назад към живота си, виждам, че мога да съм доволна. Защото в него има само броени дни, в които не съм се опитвала да помогна с нещо."

Източник: DW/Дойче веле

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Хитлер лично забранил издаването на книгите му

125 години от рождението на автора на "Двойната Лотхен" и "Хвърчащата класна стая"

Лежи в затвора за карикатура

145 години от смъртта на френския художник Оноре Домие

Писмо с негов ръкопис бе в неизвестност 70 години

40 години от смъртта на писателя-магически реалист Хулио Кортасар

Голямата й любов - британски офицер, загива в България

25 години от смъртта на писателката Айрис Мърдок

Прошка за вечно влюбения Робърт Бърнс

265 години от рождението на поета