Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Георги Марков: Подозрението е един от най-характерните белези на съвременния български характер

БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Георги Марков: Подозрението е един от най-характерните белези на съвременния български характер

Днес се навършват 95 години от рождението на писателя

Георги Марков (Източник: Личен архив на семейството на писателя)

Още

Писателят Георги Марков: Имаш много здраве от пробитата шапка на демокрацията

Писателят Георги Марков: Имаш много здраве от пробитата шапка на демокрацията

Подозрението е един от най-характерните белези на съвременния български характер. Думите са на писателя, журналист и дисидент Георги Марков (1929-1978), от чието рождение днес се навършват 95 години.

По темата за подозрението той разсъждава в есе, прочетено по "Дойче веле" през 70-те години на ХХ в. То е публикувано в сборника "До моя съвременник" (2015).

Подозрението се е превърнало в неделим спътник на всичките ни мисли и чувства, смята Георги Марков. Според него подозрението е един от най-ужасните и мъчителни елементи на "нашето съвременно, българско общуване".

Георги Марков (Снимка: Getty Images)

"Не познавам човек в България, дори най-благородните и най-честни личности, срещу които да не е хвърляно подозрение, че те не са това, за което се представят, че зад цялото им поведение стои нечиста цел. Разбира се, цялата тази атмосфера на взаимно и всеобщо подозрение, на предчувствие и очакване на внезапни тайни врагове, е изключителна рожба на комунистическата действителност и на невероятно низкото нравствено падение, последвало девети септември 1944 година", посочва писателят и журналист.

ОТ ИНЖЕНЕР ДО ПИСАТЕЛ

Георги Марков е роден на 1 март 1929 г. в село Княжево, днешен квартал на София. Завършва Първа мъжка гимназия в столицата, след което до 1950 г. следва химия във Висшето техническо училище в Русе. След закриването на факултета се дипломира през 1951 г. като инженер-металург в Държавната политехника "Й. В. Сталин" в София.

Работи като инженер-технолог във фабриките "Победа" и "Стинд", преподава в Техникума по керамика и стъкло в София. Още в студентските си години заболява от белодробна туберкулоза и през 1958 г. е пенсиониран по болест. Продължава да се издържа от писателски хонорари.

Георги Марков (Източник: Личен архив на семейството на писателя)

ЛИТЕРАТУРНИЯТ МУ ДЕБЮТ Е С "РЕКОРДЬОРЪТ НА УИСКИ" ОТ 1951 Г.

За литературен дебют на Георги Марков се приема разказът му "Рекордьорът на уиски", поместен във в. "Народна войска" на 7 юли 1951 г. Георги Марков е автор още на "Цезиева нощ" (1957), научно-фантастичния роман "Победителите на Аякс" (1959), сборниците с разкази и новели "Анкета" и "Между деня и нощта", романът "Мъже" (1962), "Портретът на моя двойник" (1966) "Жените на Варшава" (1968) и др. От 1963 до 1969 г. написва и девет пиеси, поставени в български театри.

В началото на 60-те години той започва работа в издателство "Народна младеж", а от 1969 г. е завеждащ научно-популярния му отдел.

Смята се, че първият му явен сблъсък с властта е заради романа "Покривът" (1962), който е спрян и публикуван години след смяната на политическата система, през 2007 г. През 1967 г. от репертоара на Театъра на народната армия е свалена пиесата "Да се провреш под дъгата", а две години по-късно са спрени пиесите "Аз бях той" и "Комунисти".

ЕМИГРАЦИЯ

Още

"Задочните репортажи" на Георги Марков сякаш са писани днес

"Задочните репортажи" на Георги Марков сякаш са писани днес

През месец юни 1969 г. Марков отпътува за Италия, а година по-късно се установява в Лондон. Като една от евентуалните причини за емигрирането му се посочва потенциална възможност за екранизиране на новелата "Жените на Варшава".

През 1972 г. Георги Марков започва работа като редактор в българската секция на Би Би Си. В първите си емигрантски години (1971-1973) той активно сътрудничи с очерци, коментари, критични бележки и на радио "Дойче веле". В този период Марков е изключен от Съюза на българските писатели, а книгите му са иззети от библиотеките. Смята се, че тогава започва попълването на досието му, заведено под името "Скитник". В края на 1972 г. е задочно осъден на шест години и половина лишаване от свобода като "невъзвращенец и за вражеска дейност".

ЗАДОЧНИ РЕПОРТАЖИ ЗА БЪЛГАРИЯ

В периода 1973-1978 сътрудничи и на радио "Свободна Европа", откъдето в поредицата "Контакти" на Димитър Бочев от края на 1975 до юни 1978 се излъчват неговите "Задочни репортажи за България" (оригиналното заглавие е "Задочни репортажи за задочна България", по-късно е съкратено от редакцията).

Георги Марков (Източник: Личен архив на семейството на писателя)

В тях той пише, че един от ритуалите на култа у нас е било "цитатничеството". "Цитираше се до посиняване. Не си спомням събрание или заседание, на което всяка минута някой да не произнесе златното клише: "Както казва другарят Сталин"...или Димитров... или Червенков... Впоследствие започна да се появява името Ленин, а днес като чета българските вестници, виждам, че нещата много не са се изменили, защото е "както ни учи другарят Живков", посочва Георги Марков в репортажите си. В тях той коментира още, че "може би най-унизителната и античовешката проява на култа" са били манифестациите.

Друга теза на Георги Марков в "Задочни репортажи за България", е, че най-здравият съюз на този свят е този между бездарниците. "Те са тези, които в условията на всеки тоталитарен режим успяват да изкопаят по някакъв гьол, съответстващ на техните размери, в който се мъчат да натикат и умъртвят онези, които са родени, за да кръстосват океаните", пише авторът.

Георги Марков (Източник: Личен архив на семейството на писателя)

В различен обем репортажите му са публикувани в книжно тяло след неговата смърт. През 1980-1981 г. "Задочни репортажи за България" са издадени в два тома в Цюрих, като по същото време се появява и българският им самиздат. Официалните издания в страната са след 1989 г. Неговите "Литературни есета" са публикувани първо в Париж през 1982 г., а в България - през 1990 г.

"БЪЛГАРСКИЯТ ЧАДЪР"

Убийството на Георги Марков става известно като "българския чадър". На 7 септември 1978 г. на лондонския мост "Ватерло" той е прободен в крака от чадъра на непознат мъж. Четири дни по-късно писателят умира в лондонската болница "Сейнт Джеймс". На 12 септември 1978 г., ден след кончината му, от Скотланд ярд официално съобщават, че той не е починал от естествена смърт.

Според британската съдебномедицинска експертиза е извършено убийство с използване на отровата рицин. През 1990 г. досието на Марков изчезва.

Още

С "Чувство за непоносимост" отбелязваме 90-годишнината от рождението на Георги Марков

С "Чувство за непоносимост" отбелязваме 90-годишнината от рождението на Георги Марков

През 2005 г. българският журналист Христо Христов, автор на книгата "Убийте "Скитник", съобщава пред кореспондент на агенция Ройтерс в София, че датчанинът от италиански произход Франческо Джулино, с кодово име "Пикадили", най-вероятно e човекът, който може да е убил Георги Марков. Христов обаче казва, че не може категорично да твърди, че това е убиецът на писателя "Не мога да кажа такова нещо, първо защото достъпът до архивите за него е блокиран, и второ, защото тайните служби никога не са подписвали документи, които биха могли да ги обвинят за убийство", казва Христов пред Ройтерс.

Въпреки това българският журналист казва в друго свое интервю през същата година, че разполага с инструкция на Министерство на вътрешните работи от 1977 г. до агента "Пикадили" да неутрализира "скитника", който живее в Лондон.

България официално прекратява разследването на смъртта на Георги Марков на 11 септември 2013 г. Това е в същата година, в която Ройтерс предава, че разследването на британската полиция продължава, като в него участват международни организации.

Георги Марков (Източник: Личен архив на семейството на писателя)

Франческо Джулино умира през месец август 2021 г. в Австрия. Джулино, който от 2010 г. се занимавал с търговия с антики във Велс, винаги е твърдял, че няма нищо общо с убийството на българския писател дисидент в Лондон през 1978 г., отбелязва тогава АПА.

ПРИЗНАНИЕ

На 11 декември 2000 г. посмъртно на писателя е присъден орден "Стара планина" първа степен за яркия му принос към българската литература, драматургия и публицистика и за изключителната му гражданска позиция и противопоставяне на комунистическия тоталитарен режим.

По повод 85 години от рождението на Георги Марков през 2014 г. в София е открит негов паметник. Автор е скулпторът Данко Данков.

Още

"Задочни репортажи за България" на Георги Марков за първи път на българска сцена

"Задочни репортажи за България" на Георги Марков за първи път на българска сцена

Още

Франция създава фонд за прием на украински творци, културни дейци и руски дисиденти

Франция създава фонд за прием на украински творци, културни дейци и руски дисиденти

Още

Колекция от Музея на шпионажа на КГБ в Ню Йорк бе разпродадена на търг

Колекция от Музея на шпионажа на КГБ в Ню Йорк бе разпродадена на търг

Още

Новата книга "КГБ. Истинската история на съветските тайни служби" изследва машината за контрол и репресии

Новата книга "КГБ. Истинската история на съветските тайни служби" изследва машината за контрол и репресии

 

 

 

Коментирай 16

Календар

Препоръчваме ви

Почина скулпторът проф. Венелин Божидаров

Опелото в негова памет ще се състои на 18 април от 14 ч. в параклиса на Централните варненски гробища

"Съседите" на Венецианското биенале: Всяко насилие на държавата засяга всеки един от нас

Българският павилион на Венецианското биенале по изкуства се открива на 19 април с проекта "Съседите", разположен в зала "Тициан" в Centro Culturale Don Orione Artigianelli

Отиде си художникът проф. Васил Овчаров

Поклонението ще бъде на 16 април от 12:30 часа, в ритуалната зала на Централните софийски гробища

Циганка й предсказала, че ще властва над сърцето на крал

260 години от смъртта на жената-символ мадам дьо Помпадур

Франц Кафка – модерният, загадъчният, вдъхновяващият

Произведенията му засягат вечни човешки теми - отчуждението, тоталния контрол, самотата и абсурдите на битието

Съпругата на режисьора Франсис Форд Копола почина на 87 години

Елинор Копола си е отишла в петък в дома си в американския щат Калифорния, но причината за смъртта не се уточнява