Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Задочни репортажи за България" на Георги Марков за първи път на българска сцена

ПРЕМИЕРИ

"Задочни репортажи за България" на Георги Марков за първи път на българска сцена

Казанлъшкия театър "Любомир Кабакчиев" започна новия си творчески сезон с три силни премиери

Ивайло Драганов в "Задочни репортажи за България - Одисеята" от Георги Марков (Снимка: Театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък)

На 26 ноември от 19:30 часа в Сити Марк Арт Център (бивше кино "Левски") можете да гледате "Задочни репортажи за България - Одисеята", премиерен спектакъл на казанлъшкия театър "Любомир Кабакчиев".

Беатрис Благоева и Ивайло Драганов в "Задочни репортажи за България - Одисеята" от Георги Марков (Снимка: Театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък)

Един разказ за това, колко бързо забравяме миналото си, колко то прилича на днес и колко е важно да опазим същността си като хора.

Драматизацията и режисурата са на младия режисьор Благой Бойчев.

"Задочни репортажи за България - Одисеята" от Георги Марков (Снимка: Театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък)

"Благой Бойчев колкото и да е труден като автор, толкова е интересен за публиката, защото неговите пиеси са голяма смесица от реалност и фантазия, която си е негова запазена марка.

Той има своя поглед върху онези години, които ние сме ги живяли. Неговата драматизация страшно много ме впечатли, когато ми я предложи. Мисля, че това ще бъде много интересно за всички - както за нас, които имаме опит в онова време, така и за младите, които нищо не знаят и за които, в зависимост от политическата украска слушат крайни мнения за това време. Нямат реална представа.

Надявам се, че този наш спектакъл освен чисто естетическото удоволствие, което ще достави, ще бръкне в едни спомени, пластове, понятия за онова време, които не си признаваме особено лесно", коментира директорът на театъра Димитър Кабаков.

Стефан Маркофф, Стоян Руменин и Петър Петров в "Задочни репортажи за България - Одисеята" от Георги Марков (Снимка: Театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък)

Сценографията и костюмите са на Мирела Василева. Участват: Ивайло Драганов, Беатрис Благоева, Стоян Руменин, Георги Атанасов, Ирена Дунавска, Стефан Маркофф, Мара Бонева, Милен Вангелов и Петър Петров.

Странно е, че към "Задочни репортажи" все още никой в театъра или в киното не е "посегнал". Те са изключително важен исторически документ, който трябва да се изследва. Репортажите показват широк спектър от живота на хората от онова време. Те са и коментар към всичко онова, което описват. Точно този коментар ни кара да смятаме, че обществените болести на съвременното българско общество са се зародили именно в отминалата втора половина на двайсети век.

Това чувство за непоносимост кара младите българи да напускат страната и днес. Тръшвайки вратата, без да се обръщат.

Беатрис Благоева, Ивайло Драганов, Петър Петров и Ирена Дунавска в "Задочни репортажи за България - Одисеята" от Георги Марков (Снимка: Театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък)

Последният от репортажите на Георги Марков се казва "Чувство за непоносимост". Той признава, че причината да напусне България е чувството за непоносимост, че се превръща в онова, което ненавижда. Той вижда себе си като причина и част от абсурда, управлявал България по негово време.

"Задочни репортажи за България - Одисеята" от Георги Марков (Снимка: Театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък)

1968 година. Пенчо Данчев е старши дърводелец в трамвайно депо. Той и жена му се опитват да имат дете. Неуспешно! Може да помогне само лечение зад граница. За това трябват паспорти и той търси всевъзможни начини, за да ги получи. Единственият начин е като наруши своите принципи.

КАЗАРМА /родина/

отвсякъде затворени стени
единствено Небето е свободно
единствено отгоре то виси
необозримо синьо и огромно...

Димитър Кабаков, 1982 година

Милен Вангелов в "Задочни репортажи за България - Одисеята" от Георги Марков (Снимка: Театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък)

В началото на октомври театърът представи приказния спектакъл "Самодива" - един проект на актрисата и режисьор Мара Бонева по творчеството на Ран Босилек.

"Самодива" по Ран Босилек (Снимка: Театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък)

"Всеки от нас дълбоко в душата си има своята Самодива, иска я, копнее я, търси я вдън горите Тилилейски, но колцина се осмеляват и могат да я хванат здраво, да я задържат - не насила, а с любовта си, да я накарат да се влюби до полуда, за да изостави всичко друго и да тръгне с него.

Разказ за сбъднатата... Истинската Любов!"

"Самодива" по Ран Босилек (Снимка: Театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък)

Хореограф на спектакъла е Светлин Димитров, който преди години постави в казанлъшкия театър "Дихание от Долината". Музикалната адаптация е на Милен Ямаков и е написана специално за представлението. Сценографията е на Иван Бояджиев.

"Самодива" по Ран Босилек се получи такъв спектакъл, от който театърът определено имаше нужда. С много приказно присъствие на сцената, с всички елементи на театъра - текст, танц, музика, декори. Както казва проф. Азарян, актьорът може само и с електрическата крушка. Естествено, че може. Може и без нея. Но магията на театъра, когато е възможно, включва и много други компоненти, които не можем да предложим на площада - там предлагаме страхотен текст и актьорска игра", каза Димитър Кабаков. 

"Самодива" по Ран Босилек (Снимка: Театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък)

В постановка ще видите актьорите: Сава Драгнев, Беатрис Благоева, Ивелина Павлова, Мара Бонева, Петър Петров и Светлана Бургазова.

"Питаш ме дали те обичам? Не зная девойко, ако Любовта е оная магия, дето ти краде съня, дето ти спира дъха и реже душата ти с нож, дето от нея боли, дето с нея летиш, дето убива... Да! Орисан съм тая Магия на теб да я дам!"

Амбицията на ръководството на театъра е "Самодива" да участва в различни детски фестивали, нещо, което от години не се е случвало на театралната трупа в Казанлък.

"Самодива" може да гледате на 26, 27 и 28 декември от 19.00 часа на Открита Арт сцена на Шипка (ул. Шипка №34, Руски културно-информационен център, София).

"Самодива" по Ран Босилек (Снимка: Театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък)

На 4 и 5 декември се очаква и третата премиера в афиша на Театър "Любомир Кабакчиев" - спектакълът "Аферата с мъртвите души" по Гогол.

Драматизацията и режисурата са на Мартин Киселов, който предлага нов импровизационен подход върху романа.

Димитър Кабаков - директор на общински театър "Любомир Кабакчиев" в Казанлък

"Този спектакъл го мислим от близо 4-5 години. Той е с много актьори и много особен поглед върху самия роман. Главните действащи лица са Гогол и Чичиков. Сблъсъкът на двете философии, на двете виждания за живота, на двата начина на живот - на интелектуалеца, философа, на мислителя, който има послания към хората и на практика - другият, който е готов да вземе всичко веднага, без значение каква цена ще плати и без значение какво ще причини на хората около себе си, при което се получават жестоки паралели с нашето време", коментира директорът на театъра в Казанлък.

В спектакъла ще участват двама гостуващи актьори - Димитър Живков, който играе Гогол и Явор Борисов от Сатиричния театър, който ще бъде Чичиков. 11 актьори от казанлъшкия състав пресъздават средата, в която двамата герои живеят.

Премиерата и предпремиерата ще бъдат на 4 и 5 декември от 19 часа на сцената на театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък, като пиесата ще бъде представена и в София.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Националният музикален театър вдига завесата за нов творчески сезон

Откриването е с премиерата на концерт-спектакъла "Приказка за виенския валс"

Спектакълът "Орфей" на Народния театър ще участва в Международния театрален фестивал "Скупи" в Скопие

На 10 октомври спектакълът на световноизвестния словенски режисьор и носител на европейската театрална награда "Премио" за 2017 г. Йерней Лоренци ще бъде представен на фестивала

Стоян Радев поставя за първи път у нас пиеса на Тед Чанг за замисления поглед на Вселената

Моноспектакълът "Издишване" е вдъхновен, обнадеждаващ разказ в джобен формат и епични мащаби, а премиерата е на 27 септември в Театър 199

При пълна зала премина гостуването на Театър "Отражение", Торонто

Постановката "Вавилонци" е по истории от сборника на Станислав Стратиев "Вавилонска хроника"

24-часов театрален маратон очаква габровци на 29 и 30 септември

Първото по рода си събитие в града се организира от "Малка театрална компания" по случай 10-годишния ѝ юбилей

"Цари Мали град" отбеляза 10 години от откриването си с музикалната поема "Рилският пустинник" на Софийската опера

Маестро Пламен Карталов изрази задоволство да поздрави всички гости в "този истински античен вид"