Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Новата книга "КГБ. Истинската история на съветските тайни служби" изследва машината за контрол и репресии

НОВА КНИГА

Новата книга "КГБ. Истинската история на съветските тайни служби" изследва машината за контрол и репресии

След "Тайните на Кремъл" Бернар Льоконт разкрива истината за КГБ

Издателство "Кръг"

Още

"Тайните на Кремъл" разплита историята на Русия  от Распутин до Путин

"Тайните на Кремъл" разплита историята на Русия от Распутин до Путин

"КГБ е най-емблематичната и най-страшната от тайните служби", обобщава авторът Бернар Льоконт, когото родните читатели познават от "Тайните на Кремъл", в своята нова книга на български - "КГБ. Истинската история на съветските тайни служби".

В нея френският журналист и специалист по руските въпроси пише, че историята на тази политическа полиция, създадена през 1917 г. и разпусната през 1991-ва, съответства много точно на историята на СССР, и предупреждава, че врагът е навсякъде.

Между страниците на новото четиво Льоконт прави детайлен и увлекателен разказ за войната на тихия фронт не само в Русия, но и в чужбина, за изумителното невидимо влияние на руските служби в световната история и за дълбочината на проникването им в демократичния свят.

Изданието с логото на "Кръг" излeзе в добрия превод от френски на Гриша Атанасов и с корица на Стоян Атанасов от Kontur Creative.

Абревиатурата КГБ от години е синоним на кървави тайни, смразяващи убийства и тотално незачитане на човешкия живот и гражданските права. От Ленин и Сталин до Брежнев и Путин - всеки ползва КГБ като машина за контрол и репресии. Страшилищата Дзержински, Ягода, Ежов и Берия са само малка част от нейните лица. Подчинените им чекисти имат квоти за арести, екзекуции и разстрели, смазват човешки съдби, следят, подслушват, преследват...

Милиони са убитите, заточените в сибирските лагери, обявените за "невменяеми", "врагове на революцията", "предатели", "злодеи" и "контрареволюционери". Палачите обаче също не са пощадени - всеки следващ шеф на политическата полиция брутално елиминира предшественика си, а чистките преминават дори през лидерите на Комунистическата партия.

Още

Как "хората на Путин" превзеха Запада (откъс)

Как "хората на Путин" превзеха Запада (откъс)

През годините КГБ овладява с тънкости дезинформацията и успешно контролира всички информационни канали, както и изкуствата, науката, религията, образованието, медиите, полицията, армията, етническите малцинства... Още от основаването си майсторски изплита и международни мрежи, чиито конци дърпa до ден днешен. Резултатите от тоталното манипулиране на масите в СССР, а и в други страни по света, са видими.

Мнозина дори стигат дотам да твърдят, че перестройката е родена във въображението на шефовете на КГБ, като главната цел е била да се запази моделът на управление и в модерния свят.

Както пише Льоконт в "КГБ", днес благодарение на президентските мандати на Путин политическата полиция е възвърнала мястото си във "вертикалата на властта". Но остава един голям въпрос: Ще допусне ли човечеството тази диктатура над руснаците да продължава да ръководи съдбата и на други държави?

Издателство "Кръг"

Повече за автора:

Бернар Льоконт (р. 1949) е популярен френски журналист, редактор и автор на документални книги. Възпитаник е на Националния институт за ориенталски езици и цивилизации, където изучава руски и полски, както и на Парижкия институт за политически изследвания.

Отразявал е всички ключови за последните години на Студената война събития, като темите, които го вълнуват особено силно, са разпадането на СССР, краят на комунизма в Европа, съветско-френските отношения и др.

През пролетта на 2022 г. издателство "Кръг" публикува най-популярната му книга "Тайните на Кремъл", чието своеобразно продължение е "КГБ. Истинската история на съветските тайни служби".

Още

Русия една секунда преди Путин

Русия една секунда преди Путин

Още

"Tроловете на Путин" от Йесика Аро - цялата истина за руската информационна война (откъс)

"Tроловете на Путин" от Йесика Аро - цялата истина за руската информационна война (откъс)

Още

"Кучето е здраво" - тъжно-смешна история за КГБ и живота в СССР

"Кучето е здраво" - тъжно-смешна история за КГБ и живота в СССР

Още

Колекция от Музея на шпионажа на КГБ в Ню Йорк бе разпродадена на търг

Колекция от Музея на шпионажа на КГБ в Ню Йорк бе разпродадена на търг

 

 

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

„Сингулярност“ от Балсам Карам - новият литературен глас на Швеция (откъс)

В неназован крайбрежен град майка на семейство, избягало от война в неназована страна, търси изчезналата си дъщеря

Георги Господинов и Анджела Родел са сред носителите на наградите "Рицар на книгата" за 2023 г.

"Рицарите на книгата са преди всичко донкихоти. Мисля, че те и двамата точно в този смисъл биха разбрали и приели наградата" , каза Биляна Курташева, която прие призовете от името на Господинов и Родел

Световноизвестният художник Кантен Гребан за първи път рисува за българските читатели

Неповторимата илюстрация на издателство "Дъбови листа" ще бъде показана на предстоящия Пролетен панаир на книгата

Френският драматург Пенда Диуф е почетен председател на журито на "Изборът на награда "Гонкур" в България"

Общо 56 ученици и студенти, обединени в осем екипа, ще изберат своя роман фаворит

Салман Рушди издаде новата си книга "Нож"

В много отношения "Нож" е толкова забележителна с духа, който споделя с другите книги на Салман Рушди, колкото и с откровените и ужасяващи описания на нападението, което едновременно е променило и не е променило живота му

Над 4000 книги, заграбени от берлинската Еврейска равинска семинария, са открити в Прага

Книгите произхождат от колекцията на Висшия институт за еврейски изследвания в Берлин, който е закрит и разграбен от нацистите през 1942 г.