Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Русия една секунда преди Путин

ИСТОРИЧЕСКА ЛОГИКА

Русия една секунда преди Путин

"Всички са свободни: Русия една секунда преди Путин или защо всичко се обърка" е името на книгата на руския журналист Михаил Зигар, в която той събира спомените на политици, бизнесмени и журналисти, станали свидетели и участници в събитията предшествали втория мандат на Елцин

Михаил Зигар (Източник: Профил в Инстаграм)

Михаил Зигар (1981) е руски журналист и писател. Учи в Каирския университет (Египет), завършва Московския държавен университет за международни отношения. Десет години работи като военен коренспондент за вестник "Коммерсантъ", пише и излъчва от мястото на събитието репортажи за военните конфликти в Ирак, Ливан, Судан, Палестина, Узбекистан и други горещи точки.

Още

Гориво: Кой отпразнува 10-годишнината на "ЛУКойл" в руското посолство

Гориво: Кой отпразнува 10-годишнината на "ЛУКойл" в руското посолство

Чете лекции по международна журналистика в МГИМО, също така е бивш главен редактор на "Русский Newsweek", колумнист на OpenSpace.ru, Forbes.ru, бивш главен редактор (2010-2015) на независимия руски новинарски телевизионен канал "Дождь". Заснема документалните филми "Да погребеш Сталин" (2013), "Кой тук е властта. Четири версии за разтрела в Белия дом" (2013) и историческия мини-сериал "Былое и Дума". 

Михаил Зигар е автор на книгите "Газпром. Новото руско оръжие" (в съавторство с Валерий Панюшкин, 2008), "Цялото кремълско войнство" (бестселър в Русия, издадена в България като "Владимир Путин. Неизбежните войни", 2015) и "Война и мит" (сборник с репортажи за войни, революции и преврати). "Империята трябва да умре" излиза в Русия през 2017 г. и веднага се превръща в национален бестселър.

Книгата на Михаил Зигар вече е по книжарниците (Източник: Издателство "Жанет-45")

Българският читател познава Михаил Зигар с книгата "Империята трябва да умре" , където дава своя журналистически поглед върху трите руски революции от началото на ХХ век - тази през 1905 г, както и двете през 1917 - Февруарската и Октомврийската, всяка от които с много важни последствия за страната след това.

В книгата "Всички сме свободни", издадена наскоро от издателство "Жанет-45", Зигар отново умело и със своя изключително привлекателен стил ни носи из тъмните години на средата на 90-те, когато светът и Русия все още не знаят, че скоро Путин ще управлява толкова, че днешните младежи в Русия няма да си спомнят кой е бил преди него. 

Четенето на Зигар напомня на добър сериал на Netflix, гледаш и искаш да го приключиш, защото не можеш да се откачиш лесно, той те хваща и трудно те пуска. Може да се каже, че Михаил Зигар променя руския медиен пейзаж, създавайки нов, синтентичен стил на писане. Михаил Зигар прави лаконични формулировки, изразени със силни визуално-логически вериги. На места книгата му звучи като страхотно монтиран документален филм. 

Още

"Тайните на Кремъл" разплита историята на Русия  от Распутин до Путин

"Тайните на Кремъл" разплита историята на Русия от Распутин до Путин

Книгата "Всички сме свободни" е еднакво подходяща за западния читател, който с нетърпение чака да открива повече и повече от "руската енигма", но също така и за руските читатели, особено от поколението, което няма спомен кой е Елцин и няма представа какво е било в Русия преди Путин, по същия начин, както и средния американски младеж. 

Самият Зигар нарича описаните в книгата събития "момент от историята на Русия секунда преди Путин". Той споделя, че преди да започне да пише книгата, е събрал няколко фокус групи, включително и поколението, израснало изцяло при Путин (т.е. родените след 2000 г.). Оказало се, че те не знаят почти нищо за 90-те. 

Някои младежи от родените след 2000 година изпитват влечение към поп културата на 90-те, основно заради алтернативните рейв, рок и пънк движения, към които има възраждане и дори моден интерес, те обаче нямат никаква идея от политическата картина на Русия по това време. Ако за едните 90-те може би са дискотека, то за по-старото поколение отношението към Елцин е изстрадано на цената на дълбоките размествания и кризи, през които руското общество трябваше да премине. 

Затова Михаил Зигар пита в книгата "Какво се обърка?"

Ето как започва книгата на Зигар: 

"Краят на 1995 година. За стария президент е много сложно да се откаже от властта - особено, когато неговото обкръжение го уверява, че никой освен него няма да се справи. Дори на болнично легло след инфаркт Борис Елцин решава да се кандидатира отново. Тези избори ще станат преломни в историята на Русия. Привържениците на президента ще положат всички възможни и невъзможни усилия за запазването на свободата и уж ще удръжат победа. Но в крайна сметка ще получат точно противоположното на това,  за което са се борили."

Зигар разказва честно и откровено за един сложен момент от руската история, който задължително предизвиква полемика и разговори. 

Тогава младата руска демокрация прави своите залози, всеки от които вече четвърт век определя политическата реалност на страната.

Резултатите от приватизацията, първата чеченска война, рязкото социално разслоение и нарастващото влияние на големия бизнес върху политическите решения определят вектора на мутация в Русия към сегашната политическа форма на управление на Путин.

Ключов принос за появата на новата постсъветска диктатура има решението на привържениците на Елцин да не предадат властта на своите съперници на всяка цена по време на президентските избори през 1996 г.: именно този феномен е в центъра на изследването на Зигар.

Още

Актьорът Милош Бикович: Имам само предимства, че съм звезда в Русия

Актьорът Милош Бикович: Имам само предимства, че съм звезда в Русия

Писателят и публицист Дмитрий Биков пише за книгата на Зигар: 

"Михаил Зигар написа най-интересната книга за руската революция "Империята трябва да умре". Сега е написал още по-увлекателно и опасно съчинение - защото то е посветено на близката ни история. Най-накрая можем да видим обективната картина на 90-те и да разберем откъде се е взело нашето сегашно... (сами си изберете думата: благосъстояние, унижение, противостояние, чудо, позор).  

Книгата на Михаил Зигар включва читателя в един нагорещен дебат, който извиква диалог във всеки случай. Страница след страница, читателя тръпне да види къде ще го отведе Зигар и в кой детайл ще намери обяснение. Зигар умело и увлекателно е вдъхнал енергия на една емоционалната, задкулисна, но и много ключва част от историята на Русия. 

Още

Руският режисьор Виталий Мански: Горбачов не ми подари друго освен надежда

Руският режисьор Виталий Мански: Горбачов не ми подари друго освен надежда

Още

Легендарният Стас Намин пред Dir.bg: Горбачов ме освободи от затвора на комунизма

Легендарният Стас Намин пред Dir.bg: Горбачов ме освободи от затвора на комунизма

Още

Сатира, смях и 17 хулигански разкази от Русия (откъс)

Сатира, смях и 17 хулигански разкази от Русия (откъс)

Още

Похитената Европа или клозетите на Русия: Ерофеев срещу Богомолов

Похитената Европа или клозетите на Русия: Ерофеев срещу Богомолов

 

 

 

Коментирай 11

Календар

Препоръчваме ви

Пролетният панаир на книгата се завърна: 140 издателства очакват своите читатели

Изложението в парка пред Националния дворец на културата ще продължи 10 дни - до 2 юни

Философът Тони Николов: Нека вървим напред и да не изпускаме от поглед пътя на буквите

"24 май е празник не на миналото ни. Той е празник на бъдещето", каза писателят в речта си в тържествената програма пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София - площад Славейков

За четвърта година инициативата обединява граждани, артисти, автори, културни институции и бизнеси в съвременен празник на българската просвета, култура и писменост

Скритите букви: 3D мапинг и гостуване в Прага

Прожекция на 3D мапинг на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май и гостуване на пейките-букви в Прага

Джени Ерпенбек е първата германска писателка, която печели международната награда "Букър"

Ерпенбек, която започва работа като оперен режисьор през 90-те години на миналия век, получи тазгодишната награда за превода на английски език на романа си "Кайрос" за края на Студената война в Германия

Японският бестселър „Гърди и яйца“: Дръзка история на три жени, които търсят себе си (откъс)

Днес писателката Миеко Каваками, работила и като стюардеса и певица, е сред най-предизвикателните и интригуващи гласове на японската литература