Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Актьорът Милош Бикович: Имам само предимства, че съм звезда в Русия

ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

Актьорът Милош Бикович: Имам само предимства, че съм звезда в Русия

Сръбският екип на филма беше в София за официалната премиера на филма, който зрителите вече могат да гледат в кината в цялата страна

Милош Бикович (Снимка: Key Events)

Ексклузивно интервю на Юлия Владимирова с актьорите от хитовия сръбски филм "Южен вятър 2: Ускорение" - Милош Бикович и Миодраг Радонич. Филмът е продължение на най-гледания сръбски филм за последните 20 години.

Милош Бикович, Юлия Владимирова и Миодраг Радонич (Снимка: Иван Григоров)

Успехът на лентата и огромният зрителски интерес провокират режисьора Милош Аврамович да пресъздаде историята и в телевизионен сериал.

"Южен вятър 2: Ускорение" проследява историята на Петър Мараш, изигран от сръбската звезда Милош Бикович, който има амбицията да разшири бизнеса си, вкарал го в затвора в първата част на филма. "Ускорение" удвоява екшъна, бързите скорости и мрежата от наркотрафиканти.

Кадър от филма "Южен вятър 2: Ускорение" (Снимка: Неманя Мишчевич)

Действието се развива паралелно в няколко държави, включително в България, където Мариан Вълев, Захари Бахаров, Асен Блатечки, Мак Маринов и Руси Чанев продължават работата на българската групировка, водена от Христо Шопов в първата част през 2018 г.

Сръбският екип на филма беше в София за официалната премиера на филма, който зрителите вече могат да гледат в кината в цялата страна.

Разговаряме с Милош Бикович и Миодраг Радонич за изкушението да се играят гангстери, кое определя дали героят е добър или лош и успеха на филми за мрачните балкански приказки.

Милош Бикович и Миодраг Радонич в ролите на Петър Мараш и Ненад (Източник: Key Events)

- Вие сте в София за премиерата на филма "Южен вятър 2: Ускорение". Първият филм е една от най-успешните сръбски продукции в последните години, този също се очаква да има огромен успех. Защо според вас зрителите на Балканите харесват филми за мафия и гангстерски мрежи, престъпност и наркокартели?
- Милош Бикович: Защото имаме тези войнствени гени. Ние се намираме на кръстопът и винаги има война, в която трябва да оцелеем. Мисля, че това поведение е част от нашата природа. Другото нещо е, че филмите за мафията дават не само интересно действие и съдържание, но и интересни герои, пространство, в което да бъдат поставени големи философски въпроси за отношенията между свободата, греха, войната, Бог.

Какво е позволено да извършва едно човешко същество и какво не е? Има много противоречия, които могат да бъдат поставени в мафиотските истории и затова те са толкова вдъхновяващ материал за режисьорите. Дават много опции.

Кадър от филма "Южен вятър 2: Ускорение", който тръгва по кината в цялата страна (Източник: Key Events)

- Миодраг Радонич: Не мисля, че тези истории са свързани само с хората от Балканите. Цял свят ги харесва. Цялата втора вълна в Холивуд с филмите на Мартин Скорсезе, Франсис Форд Копола, Брайън де Палма притежават такова съдържание. Тези филми не са само за нашите пазари и нашите зрители на Балканите. Хората обичат да гледат нещо, с което нямат пряка връзка в живота си. Но така те изживяват живота на героите.

Миодраг Радонич в "Южен вятър 2: Ускорение" (Снимка: Key Events)

- Кое в чертите на героите, които изиграхте в "Южен вятър 2: Ускорение" ви харесва и кое не?
- Миодраг Радонич: Малко е трудно да гледаш на ролята си като личност. Като играеш дадена роля, трябва да защитиш този герой, трябва да си този герой и да вярваш, че всичко, което той прави е добро. На въпроса, който ми задавате, да, аз мисля, че героят ми е лош човек, защото убива хора, но аз не трябва да мисля за това, когато го играя.

- Милош Бикович: Когато актьорите казват, че трябва да защитят героя си, те нямат предвид моралната страна на нещата, а емоционалната, актьора трябва да защити мотивацията на своя герой. Този герой вярва, че е прав и че това е най-доброто и единственото нещо, което може да направи.

Действията и решенията на нашите герои водят до ускорение, затова тази част на филма се казва така. Техните действия водят до ускорение на напрежението и излизане извън контрол. Виждаме ги не в обикновени условия и комфорт. Те са крале в своите светове, но ние ги наблюдаваме извън тяхната зона на комфорт.

Милош Бикович и Миодраг Радонич в ролите на Петър Мараш и Бачо (Източник: Key Events)

- Струва ми се, че тази втора част на филма слага фокус повече върху отношенията в семейството: между бащи, синове, майки, деца, съпруги и съпрузи.
- Милош Бикович: Винаги поставяме семейни отношения в центъра на героите, защото като имаме добри отношения, те са автентични, тогава всеки един герой може да предизвика емпатия, защото ги виждаме като бащи, синове, братя.

Това не са само криминални момчета, а това са момчета, които имат връзки и затова хората могат да се припознаят с тях. И те преминават заедно с тях през целия адреналин на случващото се. Нормалността и опасността в героите привлича зрителите.

Милош Бикович и Антонио Бандерас в "Извън границите на реалността)

- Лошите герои в семейството ли се раждат или в обществените условия, в които живеят? Кое има по-голямо значение?
- Миодраг Радонич: Това е сложен въпрос, но ако видим това през психологията, то отговорът е семейството. Защото семейството е обществото. Това е първото общество, което ние срещаме, когато идваме на този свят. Семейството построява личността такава, в каквото тя ще се превърне след това.

- Милош Бикович: Мисля, че има три нива на човешките избори. Единият е обществото, което е като едно широко семейство, после имаш твоето семейство, което те оформя, когато си дете, а на трето място е вътрешната битка, това са вътрешните избори. Ситуациите, в които можеш да приемеш или да отблъснеш това, което ти се предлага. Това е начинът, по който някой прави избори и определя себе си през тях.

Кадър с Руси Чанев от филма "Южен вятър 2: Ускорение" (Снимка: Key Events)

- Как беше работата с българските актьори по време на снимките?
- Миодраг Радонич: Беше прекрасно! Те са страхотни актьори.

Знаем, че са много известни в България и играят такива роли често, гледали сме "Под прикритие", който в Сърбия е преведен като "Балканска мафия". Знам, че те играят и в холивудски филми, за мен беше чест да играя заедно с тях.

Кадър от филма "Южен вятър 2: Ускорение", който тръгва по кината в цялата страна (Източник: Key Events)

- Имате ли любими роли? Нямам предвид някоя конкретна, но такива на хулигани, на добри редови хора, на любовници?
- Милош Бикович: Когато вземаш роля, ако тя е криминална, знаеш как да я направиш. Но ако трябва да играеш добро момче, какво означава това? Как се изиграва добро момче? Отиваш да миришеш рози ли? По-важното е какви са изборите, с които се сблъсква този човек, за да направи интересна роля. Никога не взимам роля, която лесно може да бъде сложена в някакъв едностранчив пласт. Вземам роля, ако в сценария героят е сложен и дълбок.

Миодраг Радонич (Снимка: Неманя Мишчевич)

- Миодраг Радонич: Съгласен съм с Милош и мисля, че всеки герой в драматичните изкуства, независимо дали в киното или театъра, е изграден на базата на това, което той върши, на неговите действия. Не можеш да изиграеш добър герой, просто защото той е добър герой. Трябва нещо в действията му да покаже, че той е такъв.

Аз като актьор чета сценария и винаги гледам за това какво върши героят в текста. Не ги разделям на добри и лоши. Защото в живота няма човек, който да не е направил нещо грешно. Затова винаги търся многопластови герои.

На премиерата на анимационния филм "Puffins Impossible" в Белград заедно с Джони Деп (Снимка: Key Events)

- Милош, ти си звезда в Русия, играеш в много руски филми, кажи ми това пречи ли ти за работа в западни продукции? Срещу Русия има санкции, води се постоянна пропаганда, дискриминиран ли си бил някога, че работиш с руски режисьори?
- Милош Бикович: Не. Имам само предимства от това, че съм звезда в Русия. Давам пример: миналата година Нетфликс влезе в руския пазар, а руският пазар е огромен. Когато хората правят бизнес, тях не ги интересува пропагандата.

Пропагандата е за гласоподавателите. Политиците и гласуващите.

Милош Бикович по време на снимките на филма "Хотел Белград" (Източник: Key Events)

Това с пропагандата е тяхната игра. Този вид антагонизъм никога не съм го усещал в работата си като актьор. Като изключим може би това, че заплатата ми в Русия, обърната в евро не е толкова висока, колкото трябва да бъде, заради наложените санкции.

Санкциите са насочени към политически, корпоративни и военни организации. Например има много неща, които западни компании не могат да направят без руски технологии, както и обратното. Така че санкциите са частични и не пречат толкова много.

Милош Бикович на кинофестивала в Пула (Източник: Key Events)

- Имаше един слух, че се задава филм, в който евентуално ти ще играеш Аркан. Случи ли се този филм и работи ли се изобщо по такава продукция?
- Милош Бикович: Никога не ми е била предлагана такава роля. Никога не съм чувал за такъв проект, това е по-скоро слух, който тръгна. Жълта новина. 

- Миодраг, ти в какво се снимаш в момента?
- Миодраг Радонич: Да, връщам се в Сърбия, за да снимам нов филм, после ще снимаме пак заедно телевизионния сериал "Южен вятър".

Интервю на Юлия Владимирова

Още

Премиерата на хитовия сръбски филм "Южен вятър 2: Ускорение" се отлага за 2022 година

Премиерата на хитовия сръбски филм "Южен вятър 2: Ускорение" се отлага за 2022 година

Още

Милош Бикович и Миодраг Радонич в България за гала премиерата на "Южен вятър 2: Ускорение"

Милош Бикович и Миодраг Радонич в България за гала премиерата на "Южен вятър 2: Ускорение"

Още

2 седмици до премиерата на "Южен вятър 2: Ускорение"

2 седмици до премиерата на "Южен вятър 2: Ускорение"

Още

Мариан Вълев: "Под прикритие" ми взе повече, отколкото ми даде

Мариан Вълев: "Под прикритие" ми взе повече, отколкото ми даде

Още

Захари Бахаров се завръща в Народния театър

Захари Бахаров се завръща в Народния театър

Още

Захари Бахаров с моноспектакъл по култовия роман "Чамкория"

Захари Бахаров с моноспектакъл по култовия роман "Чамкория"

Коментирай 7

Календар

Препоръчваме ви

Елена Башкирова: От самото начало с Моцарт сме в добри отношения

Отложеният концерт на прочутата пианистка в Пловдив ще се състои на 16 юни

Сръбският хореограф Игор Коруга: Танцът е средство за преобръщане на доминиращата култура

"Неустойчиви другари" изследва нови начини за борба с капитализма, чрез идеите за флуидната идентичност - онази, която се мени във времето, в една или друга посока на представите ни за половете и сексуалността

Симоне Грамалия: Музиката е огледало на времето

Симоне Грамалия е признат за един от най-добрите виолисти на своето поколение и българската публика ще има удоволствието да се увери в това

Необикновеното в баналното в самостоятелната изложба Sepia на Димитър Генчев

"Изкуството трябва да впечатлява, да затрогва дълбоко зрителя. То трябва да отнася публиката към една друга "Божествена" или "Ангелска" реалност", казва художникът

Пианистът Сергей Бабаян: Тази музика казва, че всичките ни мечти ще се сбъднат

Маестрото отговори на въпросите на Юра Трошанова от радио "Класик А" преди първото му гостуване у нас