Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Захари Бахаров с моноспектакъл по култовия роман "Чамкория"

ПРЕМИЕРА В ТЕАТЪР 199

Захари Бахаров с моноспектакъл по култовия роман "Чамкория"

Актьорът влиза в ролята на бае Славе в постановката на Явор Гърдев

Захари Бахаров в ролята на Бае Славе в "Чамкория", постановка Явор Гърдев/Сн. Театър 199, фотограф: Павел Червенков

Само след броени дни Театър 199 "Валентин Стойчев" представя премиерния спектакъл "Чамкория" по едноименния нашумял роман на Милен Русков. Сценичната адаптация е на Явор Гърдев и Захари Бахаров, а художник на постановката е Светослав Кокалов.

В ролята на главния герой в романа - бае Славе, шофьор на омнибуса София-Чамкория-София влиза актьорът Захари Бахаров. Режисьор на амбициозния театрален проект е Явор Гърдев.

Моноспектакълът, който е първи за Бахаров излиза на сцена по Коледа - на

26-ти и 27-ми декември (вторник и сряда) от 19,30 часа.

Милен Русков е сред най-изявените наши съвременни автори. Роден е в Бургас през 1966 г., през 1995 г. завършва Българска филология в СУ "Св. Климент Охридски", след което е докторант по лингвистика в БАН. Освен със своята проза, той е известен и като преводач на над двадесет книги от английски език (носител е на наградата "Кръстан Дянков" 2009 г.), сред които "Как да гледаме философски на живота" от Джеръм Джеръм (2006), "Изповедите на един английски пушач на опиум" от Томас де Куинси (2008), "Пари" от Мартин Еймис (2008), "Играта на Де Ниро" от Рауи Хадж (2009), "Малкият непознат" от Сара Уотърс (2010).

Първият роман на Милен Русков "Джобна енциклопедия на мистериите" (2004) получава приза "Южна пролет" (2004). След "Захвърлен в природата" (2008) той е награден с "ВИК" и "Дъбът на Пенчо" (2009). Това негово произведение е издадено в превод на Анджела Родел в САЩ (2011). Третата му книга, "Възвишение" (2011), е отличена със "Златен век", "Христо Г. Данов" (2012), "Елиас Канети" (2013) и Наградата за литература на Европейския съюз (2014). За "Чамкория" (май 2017 в два тома, декември 2017 в един том) авторът става лауреат на Наградата на София и отново на "Елиас Канети" (2017).

През 2013 г. "Възвишение" е адаптиран в театрален спектакъл от драматурга Александър Секулов и постановчика Иван Добчев в Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" - Пловдив. Същото заглавие е претворено във филм през 2017 г., сценарият е на Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, режисьор е Виктор Божинов. Творчеството на автора представлява най-значимият принос в областта на постмодерния исторически роман у нас.

Следващите представления на "Чамкория" са на 28-ми, 29-ти декември и на 15-ти, 16-ти, 17-ти януари 2018 г.

Откъс от романа "Чамкория"

"Погледът ми попадна на снимката, която бех взел отдоле. Оставил съм я бил на масата до прозореца. Взех я и я погледнах. Дръпнах се малко назад и я изправих, за да не я огрева слънцето, че да я разгледам по-добре. Една група хора, старовремски облечени, застанали на некакъв път. Това е некъде сред природата. Не се виждат постройки. Само некакви дървета и скали. И хората. Като вземеш некоя стара снимка, сякаш всички са обърнати към тебе. Гледат те. Тези хора от миналото. В некакъв смисъл ти си тук благодарение на тех. Какво че направиш? Какво че направиш за тех? Можеш ли изобщо нещо да направиш за тех? Некои са усмихнати, други гледат по-скоро изпитателно. Но всички изглеждат добронамерени. Гледат те добронамерено и сякаш с очакване. Имаш чувството, че ти се представят, опитват се да обърнат към тебе най-добрата си страна. Ти си този далечен непознат, който те гледат с доверие и сякаш с надежда. С надежда за какво? Тези най-различни хора, добри и лоши, някои достойни и самопожертвувателни, други по-скоро подлеци и използвачи; работници, селени, чиновници, богаташи - всички те изглеждат, поне когато знаят, че ги снимат, и го правят по собствено желание, - изглеждат добронамерени и приветливи, и сякаш очакват нещо от тебе, гледат към тебе с надежда. За тех ти си самото бъдеще и те се обръщат към него с надежда, старата човешка надежда, че бъдещето ще е по-добро, по-добро от тех и от техното време."

Сн. Театър 199, фотограф: Павел Червенков

Коментирай 0

1/1

Захари Бахаров в ролята на Бае Славе в "Чамкория", постановка Явор Гърдев/Сн. Театър 199, фотограф: Павел Червенков

Календар

Препоръчваме ви

Софийската опера очаква своята публика на сцена "Римски площад" в Киноцентър Бояна

От 10 до 19 юли можем да видим перли от оперната класика в полите на Витоша

"Бал с маски" открива Летните музикални празници "Емил Чакъров" в Бургас

Началото е на 7 юли, от 21 часа на сцената на Летния театър

Михаил Билалов се завръща в "Разделям двойки по домовете"

Гледайте постановката на Здравко Митков в Младежкия театър на 7 и 14 юли на Платформа А6 на НДК

Списанието, което ни свързва чрез съвременния танц

Излезе вторият брой на "Списание за танц" и водещата му тема e "Танцът и другите изкуства"

"О, ти, която и да си" ... - Народният отбелязва 170 години от рождението на Вазов

Лиричен колаж за любовта по стихове, писма и спомени на големия ни поет от Мирела Иванова

Камен Донев и моноспектаклите му превземат сцената в парка на Военна академия

Актьорът стартира голямо лятно турне, част от което са и двете дати в София на 10 и 11 юли