Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Захари Бахаров с моноспектакъл по култовия роман "Чамкория"

ПРЕМИЕРА В ТЕАТЪР 199

Захари Бахаров с моноспектакъл по култовия роман "Чамкория"

Актьорът влиза в ролята на бае Славе в постановката на Явор Гърдев

Захари Бахаров в ролята на Бае Славе в "Чамкория", постановка Явор Гърдев/Сн. Театър 199, фотограф: Павел Червенков

Само след броени дни Театър 199 "Валентин Стойчев" представя премиерния спектакъл "Чамкория" по едноименния нашумял роман на Милен Русков. Сценичната адаптация е на Явор Гърдев и Захари Бахаров, а художник на постановката е Светослав Кокалов.

В ролята на главния герой в романа - бае Славе, шофьор на омнибуса София-Чамкория-София влиза актьорът Захари Бахаров. Режисьор на амбициозния театрален проект е Явор Гърдев.

Моноспектакълът, който е първи за Бахаров излиза на сцена по Коледа - на

26-ти и 27-ми декември (вторник и сряда) от 19,30 часа.

Милен Русков е сред най-изявените наши съвременни автори. Роден е в Бургас през 1966 г., през 1995 г. завършва Българска филология в СУ "Св. Климент Охридски", след което е докторант по лингвистика в БАН. Освен със своята проза, той е известен и като преводач на над двадесет книги от английски език (носител е на наградата "Кръстан Дянков" 2009 г.), сред които "Как да гледаме философски на живота" от Джеръм Джеръм (2006), "Изповедите на един английски пушач на опиум" от Томас де Куинси (2008), "Пари" от Мартин Еймис (2008), "Играта на Де Ниро" от Рауи Хадж (2009), "Малкият непознат" от Сара Уотърс (2010).

Първият роман на Милен Русков "Джобна енциклопедия на мистериите" (2004) получава приза "Южна пролет" (2004). След "Захвърлен в природата" (2008) той е награден с "ВИК" и "Дъбът на Пенчо" (2009). Това негово произведение е издадено в превод на Анджела Родел в САЩ (2011). Третата му книга, "Възвишение" (2011), е отличена със "Златен век", "Христо Г. Данов" (2012), "Елиас Канети" (2013) и Наградата за литература на Европейския съюз (2014). За "Чамкория" (май 2017 в два тома, декември 2017 в един том) авторът става лауреат на Наградата на София и отново на "Елиас Канети" (2017).

През 2013 г. "Възвишение" е адаптиран в театрален спектакъл от драматурга Александър Секулов и постановчика Иван Добчев в Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" - Пловдив. Същото заглавие е претворено във филм през 2017 г., сценарият е на Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, режисьор е Виктор Божинов. Творчеството на автора представлява най-значимият принос в областта на постмодерния исторически роман у нас.

Следващите представления на "Чамкория" са на 28-ми, 29-ти декември и на 15-ти, 16-ти, 17-ти януари 2018 г.

Откъс от романа "Чамкория"

"Погледът ми попадна на снимката, която бех взел отдоле. Оставил съм я бил на масата до прозореца. Взех я и я погледнах. Дръпнах се малко назад и я изправих, за да не я огрева слънцето, че да я разгледам по-добре. Една група хора, старовремски облечени, застанали на некакъв път. Това е некъде сред природата. Не се виждат постройки. Само некакви дървета и скали. И хората. Като вземеш некоя стара снимка, сякаш всички са обърнати към тебе. Гледат те. Тези хора от миналото. В некакъв смисъл ти си тук благодарение на тех. Какво че направиш? Какво че направиш за тех? Можеш ли изобщо нещо да направиш за тех? Некои са усмихнати, други гледат по-скоро изпитателно. Но всички изглеждат добронамерени. Гледат те добронамерено и сякаш с очакване. Имаш чувството, че ти се представят, опитват се да обърнат към тебе най-добрата си страна. Ти си този далечен непознат, който те гледат с доверие и сякаш с надежда. С надежда за какво? Тези най-различни хора, добри и лоши, някои достойни и самопожертвувателни, други по-скоро подлеци и използвачи; работници, селени, чиновници, богаташи - всички те изглеждат, поне когато знаят, че ги снимат, и го правят по собствено желание, - изглеждат добронамерени и приветливи, и сякаш очакват нещо от тебе, гледат към тебе с надежда. За тех ти си самото бъдеще и те се обръщат към него с надежда, старата човешка надежда, че бъдещето ще е по-добро, по-добро от тех и от техното време."

Сн. Театър 199, фотограф: Павел Червенков

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мария Бакалова благодари за почетния "Аскеер"

"Театърът завинаги ще остане моята първа голяма любов и съм безкрайно щастлива, че получавам това специално признание от фондация "А`Аскеер" споделя младата актриса

dragON aka PHOENIX за потенциалните абсурди в хореографията и танца, с премиера в ДНК

Спектакълът е втората творба от проекта dragON, хореографска трилогия, изградена в съавторство между Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас

Балетният шедьовър "Спящата красавица" с премиера на старозагорска сцена

Постановката и режисурата са на големия руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов

"Радован III" - за проклятието и благословията да живеем на Балканите, на сцената на Младежкия театър

Черната комедия или балканската "трагична трагедия за самопредателството" прави своята премиера на 7-и и 16-и април

"Хиджиката, самураят от Севера" с премиера в Дома на киното

Новото представлението на "Метеор" е следващата на фаза на "Хиджиката и неговият двойник" за култовия създател на революционната форма "буто" - Тацуми Хаджиката

XXI Великденски музикален фестивал започва във Варна

Събитието е от 10 април до 29 април 2021 г.