Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Tроловете на Путин" от Йесика Аро - цялата истина за руската информационна война (откъс)

НОВА КНИГА

"Tроловете на Путин" от Йесика Аро - цялата истина за руската информационна война (откъс)

Разследваща финландска журналистка споделя реални истории от фронтовете в интернет

Йесика Аро, Издателство "Сиела"

 

Още

Носителят на "Пулицър" Уейн Бидъл за живота на Вернер фон Браун - героят и злодеят (откъс)

Носителят на "Пулицър" Уейн Бидъл за живота на Вернер фон Браун - героят и злодеят (откъс)

През последните години интернет троловете се превърнаха в оръжие за масово поразяване, способно да преобърне общественото мнение и дори националната политика на дадена държава.

А руските механизми за информационна война са нагледен пример за това как с един коментар може да подмениш истината и да създадеш цяла идеология.

Издателство "Сиела"

В "Tроловете на Путин" финландската журналистка Йесика Аро описва своя собствен опит в конфликтите с тях, довел до заплахи за живота ѝ и принудил я да напусне родната си страна.

Когато стартира своето вече станало световноизвестно разследване за руските пропагандни тролове през септември 2014 г., Аро е само на 33 години - млада жена, която мечтае за семейство и бляскаво бъдеще. След статията ѝ в обществената медия Yle, посветена на въздействието на информационната война на Кремъл зад граница обаче срещу нея започва безпрецедентна кампания, целяща да изтощи психиката ѝ и да "запуши" устата ѝ.

Финландската журналистка, живяла известно време и в Русия, е принудена да напусна родината си, но не се поддава на психологическите атаки и не се отказва от темата.

В книгата са описани редица фронтове на информационната война с Русия - още от времето на цветните революции в Източна Европа, през убийството на Сергей Магнитски, руската намеса в избирането на Доналд Тръмп, окупацията на Крим и Донбас, свалянето на малайзийския самолет над Украйна.

Намесени са имената на хора, които познаваме и от българския фронт на информационната война - като Александър Дугин и генерал Решетников, както и нашумялата и у нас преди година тема за закона "Магнитски".

Още

Харуки Мураками от "Първо лице единствено число" (откъс)

Харуки Мураками от "Първо лице единствено число" (откъс)

Базирайки се на интервюта с дипломати, журналисти, политици, сблъскали се с руската пропаганда, станали нейни жертви, не само във Финландия, но и в Литва, Беларус, САЩ, Швеция, Великобритания, Украйна, Йесика Аро чертае точна карта на влиянието на руската машина за тролове върху оформянето на общественото мнение.

"Tроловете на Путин" от Йесика Аро е стряскащо разследване, което ще изобличава тайните на може би най-жестокото психологическо оръжие за масово унищожение на XXI век. Разследване, което ще ви накара да погледнете на всичко, написано в интернет, с други очи.

"Има схващане, че Русия е майсторски пропагандист - не е. Те лъжат, а западните медии не са достатъчно критични към лъжите им."

Елиът Хигинс от Bellingcat 

Из "Троловете на Путин" от Йесика Аро

СЕЛСКИЯТ РАЗБОЙНИК

Преди международната армия от тролове на Путин да ме вземе на прицел, животът ми беше спокоен.

Бях отдадена на работата си като журналист и пишех както по вътрешни, така и по международни теми. Взех участие в стартирането на нов проект за социална медия, Yle Kioski. Той беше предназначен да достигне до аудитория, която не се интересува от традиционното предлагане на новините на Yle.

Като журналист исках да предоставям информация, която е от значение за финландците. Бях в привилегировано положение и бях разглезена от свободите, за които повечето чуждестранни журналисти могат само да мечтаят. Финландското наказателно право и трудовото законодателство, строгият етичен професионален кодекс на журналистите и саморегулирането на медиите създаваха работна среда, в която беше безопасно да се пише.

Или поне така си мислех.

В края на 2013 г. наблюдавах и писах за публичните протести срещу корумпирания президент на Украйна Виктор Янукович. Когато така наречените проруски сепаратисти се появиха в Украйна и започнаха да окупират правителствени сгради и телевизионни станции през пролетта на 2014 г., събирането на проверена фактическа информация започна да става все по-трудно за мен въпреки моето обучение.

Още

Може ли жаждата за живот да победи в лагерите на смъртта? (откъс)

Може ли жаждата за живот да победи в лагерите на смъртта? (откъс)

Ситуацията се замъгляваше от руските медии и различни странни сайтове, които разпространяваха обвинения срещу Украйна като агресор и ѝ вменяваха вината за избухналата гражданска война. По-рано в кариерата си бях писала за друг конфликт, който пропагандата на Кремъл също изопачи, а именно за Руско-грузинската война от 2008 г. Но в Украйна през 2014 г. броят на международните медийни кампании с фалшива информация беше зашеметяващ.

Невоенните средства за враждебно влияние, психологически операции и невярна информация, насочени към цивилни, винаги са ме интригували. Нацистка Германия и Съветският съюз научиха света колко бързо политическото ръководство, ако пожелае, може да овладее съзнанието на своите граждани и да ги превърне в лоялни служители на режима. За да остане на власт и да постигне целта си на практика, диктаторът трябва само да озапти свободните медии и да ги превърне в мегафон на управлението си - постепенно или веднага със сила.

Едно от най-ефективните в исторически план средства за военна пропаганда е дехуманизирането на врага, представянето му като чудовищен нечовек. Когато противникът е демонизиран, войната срещу него е оправдана и войниците са мотивирани да се бият за привидно легитимна кауза.

Научните изследвания на мозъка показват защо дехуманизацията е ефективна: човешкият ум е склонен към сегрегация и дискриминация. Расисткият език и враждебните представи, например за евреи, мюсюлмани или украинци, предизвикват силни асоциации и подтикват към дискриминация.

Магнитно-резонансното изобразяване на мозъка разкрива, че средно хората реагират хладно на изображения на индивиди, за които се твърди, че са например наркомани, бездомни или мигранти. Според изследователите на дехуманизацията дори е обичайно хората да възприемат цели групи от себеподобни като нечовешки.

Още

Каква е връзката между локдауна, Втората световна война и "Мона Лиза"? (откъс)

Каква е връзката между локдауна, Втората световна война и "Мона Лиза"? (откъс)

Изследванията също така установяват, че колкото повече определена група е дехуманизирана от пропагандата, толкова по-голяма подкрепа се очаква за враждебната политика или военен конфликт спрямо нея. Обезчовечаването също води до отказ да се предлага помощ на членовете на такава група и дори до оправдаване на изтезания. В исторически план демонизацията им е довеждала до геноциди и престъпления срещу човечеството, затова в западните страни пропагандата срещу етнически групи е забранена със закон.

От 2014 г. руските държавни медии широко и систематично изоб-разяват Украйна като държава, управлявана от престъпни исторически врагове: фашисти и нацисти. Според тях украинският народ трябва да бъде освободен от контрола на злите нацисти. Много руски войници, вербувани в армията, за да освободят украинците от фашисткия гнет, бяха разочаровани, влизайки в Украйна - никъде не се появиха фашисти.

Докато изследвах в мрежата конспиративните теории за Украйна, се увлякох от изучаване на информационната война на Русия срещу колективния Запад.

През есента на 2014 г. интервюирах Андрей Иларионов - бивш близък съветник на руския президент Путин, който изнесе лекция за информационната война на Кремъл на конференция в Талин. През 2005 г. той обяви, че Русия вече не е демокрация, премести се в Съединените щати и стана изследовател.

Бившият вътрешен човек в продължение на година даваше информация и интервюта за руската дейност в Украйна, в които призна, че Русия е планирала операцията в Крим повече от десетилетие предварително. В Талин той описа как в Русия се преподават тактиката и способите на информационно-психологическата война в училищата и университетите, както и на държавните служители. Разказа как рус-ките медии не са независими, а са част от държавната пропагандна машина на Кремъл.

Издателство "Сиела"

В дигиталната ера онлайн пропагандата е евтина, ефективна и се разпространява през националните граници мигновено, подчерта той.

Попитах го защо Кремъл води информационна война. Има няколко причини, отговори той: Москва иска да обясни както на руснаците, така и в чужбина защо воюва в Украйна. Освен това Русия иска да покаже кой е шефът.

Но има и друга причина.

"Най-важното за Кремъл е усещането, че е в състояние да води информационна война. Подобно на селски разбойник, Русия иска да покаже, че може да прави каквото ѝ хрумне", каза Иларионов в интервюто, което направих за радиото.

СЪВРЕМЕННОТО ОРЪЖИЕ ЗА МАСОВО УНИЩОЖЕНИЕ

Руското ръководство откри нов фронт в своята информационна война срещу гражданите в Русия и в чужбина.

Още

"Пробуждането" от Лоран Гунел - психологически анализи за манипулациите около нас (откъс)

"Пробуждането" от Лоран Гунел - психологически анализи за манипулациите около нас (откъс)

В Санкт Петербург, на по-малко от 400 километра от Хелзинки, агенция фабрикува лъжи и клевети в социалните медии. Така наречената фабрика за фалшиви новини беше разкрита от смели руски журналисти, които бяха проникнали в нея, работеха като "тролове", както се наричаха служителите на пропагандната служба, и публикуваха цялата придобита информация в медиите.

Троловете получавали месечна заплата, за да се представят за хора с определено мнение в социалните медии, да поддържат и актуализират фалшиви профили, в които венцехвалят руския президент Владимир Путин и ругаят руските опозиционни фигури и САЩ.

Електронните пощи както на агенцията, така на нейните шефове и служители бяха хакнати и съдържанието им бе публикувано. Според придобития от новинарския сайт BuzzFeed1 стратегически документ целта на Путин е платените му тролове да манипулират публиката в мрежата в желаната насока и да променят съотношението между проруските и антируските онлайн коментари.

Във Финландия троловете вече бяха в стихията си. През лятото бях интервюирала експерта по киберсигурност, професор от университета в град Аалто Ярно Лимнел относно воденето на хибридната война. Той разказа как рускоговорещите тролове в Twitter коментират неговите туитове.

И когато тогавашният министър на отбраната Карл Хаглунд описа публично влиянието на Русия онлайн и каза, че постовете му във Facebook и Twitter са придружавани от стотици подвеждащи съобщения всеки път, когато коментира събитията в Украйна, разбрах, че Русия вече провежда кампании срещу финландските обществени лидери.

Бях загрижена за потенциалната заплаха, породена от армията от руски автори на фалшиви новини спрямо широката публика и ползвателите на мрежата. Мнозина биха могли несъзнателно да следят, разпространяват и четат материали, произхождащи от фабриката за фалшиви новини в Санкт Петербург или подобно учреждение някъде другаде.

Още

"Жажда" от Захари Карабашлиев - за живота между сенките (откъс)

"Жажда" от Захари Карабашлиев - за живота между сенките (откъс)

Според мен прилагането на военната доктрина на Кремъл чрез тролове и невярна информация, т.е. "защита на интересите на Русия в информационното пространство", застрашава основното право на обикновените хора: свободата на изразяване, което включва правото да получавате безпристрастна информация.

Повече от 70 хиляди души във Финландия говорят руски и мисля, че те са в най-голям риск. Но кой знае, може би троловете ще манипулират и други. Исках да придобия и точна информация за тролските технологии.

Социалните мрежи са изключително подходящо място за операции по въздействие. Проучванията показват, че хората не осъзнават докрай сведенията, които получават от медиите, и не са особено критични. Умело поднесено, съдържанието е възбуждащо, емоционално, пристрастяващо и следователно подходящо за психологически операции.

Също така много от функциите на някои медии също са подходящи за провеждането на международни пропагандни операции. Който и да е обикновен потребител, на пръв поглед несвързан с Кремъл човек, може да създаде евтина собствена мрежа от ботове5 или фабрика за тормоз на дадено лице във Facebook и Twitter.

Facebook и Twitter в ръцете на руските тролове се явяват като психологическо оръжие за масово унищожение.

Това ново явление трябваше спешно да бъде изучено.

Още

"Тайните на Кремъл" разплита историята на Русия  от Распутин до Путин

"Тайните на Кремъл" разплита историята на Русия от Распутин до Путин

Още

"Откраднаха ни. Историята на едно престъпление" от Людмила Петрушевска (откъс)

"Откраднаха ни. Историята на едно престъпление" от Людмила Петрушевска (откъс)

Още

"Някъде все още има слънце" - поразителен мемоар за Холокоста (откъс)

"Някъде все още има слънце" - поразителен мемоар за Холокоста (откъс)

Още

Вълнуващ разказ за фалшификатори на документи, спасили хиляди еврейски деца по времето на Холокоста (откъс)

Вълнуващ разказ за фалшификатори на документи, спасили хиляди еврейски деца по времето на Холокоста (откъс)

 

 

Коментирай 55

Календар

Препоръчваме ви

Поетът Иван Ланджев: Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

"Само на 24-ти май всички сме тук и споделяме едно и също, неподправено вълнение. И не минаваме поотделно, а вървим заедно. Изкушавам се да кажа – към светла бъднина", каза поетът, поканен да изнесе традиционното слово за празника пред Националната библиотека

Грамотността ще бъде фокусът на Пролетния панаир на книгата

Изложението ще бъде открито официално на 30 май в 11:00 ч. пред Националния дворец на културата и ще продължи до 5 юни

Кои са носителите на юбилейните 100-ни награди на Съюза на българските писатели

Поетите Елка Няголова и Кирил Назъров получиха своите призове заради творбите си „Парапет за душата“ и „Искри в тъмата“. Наградите бяха дадени съответно в категориите за поезия и за хумор и сатира

Коя е голямата любов на Ориана Фалачи?

На български език излиза ново издание на eдна от най-личните творби на журналистката - "Един мъж"

Британският "Гардиън" за "Времеубежище" на Георги Господинов: Смешна и абсурдна фикция, в която читателят разпознава бъдещето

От комунизма до референдума за Брекзит и конфликт в Европа, "Времеубежище" на Георги Господинов е забавен, но и плашещ роман, който изследва носталгията като оръжие, написа британският в. "Гардиън"

Теодора Димова спечели френската литературна награда "Фрагонар"

Наградатата на българската писателка беше връчена снощи за романа ѝ "Поразените"