Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Дом Дора Габе" бе открит в последното жилище на поетесата в София

ПАМЕТ

"Дом Дора Габе" бе открит в последното жилище на поетесата в София

В продължение на години ние имахме идея и мечта да изпълним желанието на Дора Габе да предостави своя дом и цялото свое имущество на Съюза на българските писатели, каза председателят на СБП Боян Ангелов на откриването на "Дом Дора Габе" към Съюза на българските писатели

В столицата се открива официално "Дом Дора Габе" - музейна експозиция. Апартаментът на Дора Габе е собственост на СБП със завещание при нейната кончина през 1983 г. В него е извършен основен ремонт и реставрация на всички мебели, полилеи, уникални предмет

Още

Дора Габе - творец с нетукашен европейски мащаб

Дора Габе - творец с нетукашен европейски мащаб

В продължение на години ние имахме идея и мечта да изпълним желанието на Дора Габе. В завещанието си тя е написала, че предоставя своя дом и цялото свое имущество на Съюза на българските писатели (СБП) за срещи на млади писатели в него. Това каза председателят на СБП Боян Ангелов на откриването на "Дом Дора Габе" към Съюза на българските писатели.

"Наистина е важно да се покаже, че ние мислим за тези хора, които са мечтали за нещо, въпреки трудностите", каза пред БТА Ангелов. Председателят на СБП отбеляза, че са били необходими доста средства най-напред да се ремонтира този апартамент. Получили са такива по програма на Национален фонд култура. "И сега вече младите пишещи хора ще имат още едно уютно място", допълни той.

Той допълни, че в това жилище дълги години се е помещавала редакцията на списание "Пламък". "В идеята на музейната експозиция списание "Пламък" също стои и редакционната колегия на списанието може, когато има възможност, когато има желание, да се събира, защото списание "Пламък" е неразделна част от СБП", обясни Ангелов.

Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов (Снимки: БТА)

"Тук, на това място, се е намирала родната къща на Дора Габе. Нейният баща Петър Габе е руски евреин, който участвал като доброволец в руско-турската война и се е бил на Шипка", разказа председателят на СБП. Когато българското правителство отправя покана към руски семейства да се заселят в България, Петър Габе стига до северната граница на Южна Добруджа и се заселва в село Дъбовик.

В столицата се открива официално "Дом Дора Габе" - музейна експозиция. Апартаментът на Дора Габе е собственост на СБП със завещание при нейната кончина през 1983 г. В него е извършен основен ремонт и реставрация на всички мебели, полилеи, уникални предмети, портрети, и подредба на вещи (Снимки: БТА)

Създава голям чифлик. Хората там го обичат и го избират за народен представител, но той не е искал. По-късно Петър Габе и семейството му се местят в София, той си купува скромна къщичка. На това място е построена тази кооперация през 50-те години, в която е и този скромен апартамент на великата българска поетеса, разказа още Боян Ангелов.

СКРОМНОТО ЖИЛИЩЕ НА СКРОМНАТА ДОРА ГАБЕ

Първият уредник на музейната експозиция е Добрин Добрев Финиотис. Той отбеляза, че жилището е малко и скромно. По думите му така е и живяла Дора Габе. "В този дом голямата българска поетеса е живяла от 1957 г. до края на дните си на 16 февруари 1983 година. Реставрирани са личните оригинални мебели на поетесата. Възстановени са писателският кабинет и част от личната библиотека с интересни и разнообразни книги, повечето с личен автограф от авторите. Многобройни творби, ръкописи, нейни снимки и лични вещи изпълват атмосферата на този необикновен дом. И отвсякъде наднича Добруджа", каза още той.

Още

Дворът на Кирилицата откри паметниците на Димитър Талев и на писатели от братски народи, почете Дора Габе

Дворът на Кирилицата откри паметниците на Димитър Талев и на писатели от братски народи, почете Дора Габе

Анжела Димчева, прессекретар на Съюза на българските писатели, поясни, че на този етап мястото се води "Дом Дора Габе" . Подадени са документи в Министерството на културата за регистрация на музей, но все още не е излязло решението за това. Очаква се до шест месеца процедурата да приключи. "Вече има заявки от училища, които искат да правят открити уроци тук за Дора Габе", каза тя.

Димчева припомни, че на 14 юни 1982 година Дора Габе кани Любомир Левчев, тогава председател на Съюза на писателите, и му заявява, че иска да дари дома си на съюза. Когато по-късно получава писмо, че предложението й е одобрено, поетесата казва: "Сега вече мога да умра!".

Поетесата Анжела Димчева (Снимки: БТА)

ЛИЧНИ ИСТОРИИ С ДОРА ГАБЕ

Поетесата Елка Няголова е била в близкия кръг на Дора Габе. "Аз имах невероятното щастие от съвсем малка да бъда в светлината на нейната ласка и докато съм жива, двете дати през август и февруари - нейните дати, ще си бъдат и мои. И винаги правя някакво събитие. Имах всяка седмица по няколко часа с нея", каза тя. Няголова помни, че сядали на кръглата масичка в хола, а Дора Габе започвала разговора с репликата: "Кажи, пшеничке, какво става в нашата Добруджа?".

"Тя е човекът, който ме научи да се вглеждам в думата "отечество". И го правеше чрез истории", допълни поетесата. При една от срещите им Дора Габе й споделила, че възнамерява да дари дома си на СБП.

Мария Петкова от Съюза на преводачите припомни, че Дора Габе е била сред учредителите на Съюза на преводачите. Двете били съседки, но не общували много често. Петкова обаче била много впечатлена от начина, по който посрещат Дора Габе в чужбина, и от нейните представяния пред публика.

Бившият председател на Съюза на преводачите в България Мария Петкова (Снимки: БТА)

ОЩЕ ЗАВЕЩАНИ ИМОТИ

Още

Дора Габе публикува първото си стихотворение 12-годишна

Дора Габе публикува първото си стихотворение 12-годишна

Боян Ангелов разказа за БТА, че има още сгради, които са подарени от писатели на СБП и сега се използват по предназначение. Има и две почивни станции. "Правим сега ремонт на писателската станцията в Хисаря. Тя също по много интересен начин е получена като дарение", обясни той.

"Това е домът на Петрович, който се намира в центъра на Хисаря. И тъй като в тази "Вила Петрович" е отсядал до последните дни от живота си Йордан Йовков и семейството е било в много добри приятелски отношения с Йордан Йовков, след неговата смърт решават да подарят този дом на СБП", разказа Ангелов.

) В столицата се открива официално "Дом Дора Габе" - музейна експозиция. Апартаментът на Дора Габе е собственост на СБП със завещание при нейната кончина през 1983 г. В него е извършен основен ремонт и реставрация на всички мебели, полилеи, уникални предмети, портрети, и подредба на вещи (Снимки: БТА)

Там има стаи за почиващи, наречени на имената на Иван Вазов, Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Дора Габе, обясни той. И допълни, че според литературни критици поне 80% от съвременната българска литература е написана там, в станцията в Хисаря. Има и станция "Писател" в Златни пясъци, която в момента подлежи на ремонт. "Тези станции са отворени за всички български писатели. Ние не искаме те да бъдат само за членове на Съюза на българските писатели", каза той.

Още

Елисавета Багряна: Аз обичам самата любов (ОТКЪС)

Елисавета Багряна: Аз обичам самата любов (ОТКЪС)

Още

Месец на Йордан Йовков в Столична библиотека по случай 140 години от рождението му

Месец на Йордан Йовков в Столична библиотека по случай 140 години от рождението му

Още

Елисавета Багряна: Любовта е влюбеност в света, в живота

Елисавета Багряна: Любовта е влюбеност в света, в живота

Още

 Художник анималист превръща столичната улица "Иван Вазов" в арт галерия на открито

Художник анималист превръща столичната улица "Иван Вазов" в арт галерия на открито

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Джон Ленън купил правата на филма му "Къртицата"

Маестрото на психомагията Алехандро Ходоровски - на 95

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е вдъхновил германския проект за Венецианското биенале

Миналото е опасно време. Но е и време, което, ако го забравим, се връща, каза писателят Георги Господинов

That's Not All Folks! - или една бизнес история за кино като на кино

"Не можеш да гледаш една мащабна продукция на лаптоп, с ниско качество, със субтитри, които някой е "превел на коляно", с неясни граматически и езиковедски познания. Нещо е сдъвкано и изплюто...", коментират Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев

Хитлер лично забранил издаването на книгите му

125 години от рождението на автора на "Двойната Лотхен" и "Хвърчащата класна стая"

Цветана Манева бе удостоена с отличието "Златен век" с огърлие

То й бе връчено от министъра на културата Кръстю Кръстев в края на спектакъла "Честит рожден ден, Цветана" в Младежкия театър "Николай Бинев"